SimonV SimonV komentáře u knih

☰ menu

Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Jedná se o mé první setkání s Irvingem a rozhodně nebude poslední. Kniha má několik rovin a díky tomu si každý čtenář přijde na své. Z hlediska příběhového je dílo plné šťastných i nešťastných zvratů a náhod. Zároveň je dílo napsáno přístupným jazykem a stylem, který zaujme většinu čtenářů.
Mě nejvíce zaujala práce s hlavní postavou. Přijde mi, že autor si vystavěl postavu jako jistý věšák, na který věší své nápady a myšlenky. Garp z hlediska děje v zásadě není pro celou knihu moc důležitý. Zároveň je však nepostradatelný, protože je kostrou pro spojení veškerých situací, které Irving v knížce představuje.
Za nejelegantnější Irvingův nápad považuji fakt, že udělal z hlavního hrdiny Garpa spisovatele. Díky tomu může autor vkládat do této knihy další svá dílka. Dokonce je nejen vkládá, ale nechá o nich postavy přemýšlet a hodnotit je.
4/5

25.03.2024 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Knihu jsem přečetl s nemalým očekáváním. Vždyť patří k čtenářsky nejpopulárnějším dílům posledních let. Přiznám se, že Žitkovské bohyně v mých očích nepředčily Vyhnání G.S. Autorka je zdatná vypravěčka, to se jí nedá upřít. Kniha je čtivá. Na druhou stranu bych osobně zkrátil "archivní" útržky. Přestože textu dodávají autentičnost, je jich zkrátka moc. Celá detektivní zápletka mě vlastně moc nezaujala (možná to bylo dáno tím, že německé a české jméno hlavní záporné postavy mě okamžitě praštilo do očí, takže jsem odtušil rozuzlení). Samotné téma horských bylinkářek/ošetřovatelek oceňuji, něčemu podobnému se v české literatuře nevěnovalo moc pozornosti. Dobře je zpracována i myšlenka snahy vyrovnání se obětí komunismu s minulostí. Toho je však v české literatuře dostatek.
Celkově hodnotím dílo jako sympatické, ne však tak zásadní, jak je prezentováno. 4/5

29.02.2024 4 z 5


Dějiny světla Dějiny světla Jan Němec

Když tu čtu některé komentáře jsem opravdu zaskočený. Bohužel nejsem znalcem Drtikolova díla a nedokážu říct, na kolik je kniha slučitelná s historickou realitou. Pokud však hodnotím knihu čistě na základě umělecké kvality, jedná se o naprostou bombu.
Tak výborně zpracovanou životní cestu jedné knižní postavy, obsahující postupné proměny životních hodnot, postojů a nálad, jsem dlouho neviděl. Proto mě tak zaskočilo, že zde někdo vytýká autorovi nulový vývoj postav a děje.
Speciálně bych pak rád vypíchl schopnost pana Němce přecházet z velmi tvrdého stylu do, pro něj typické, jemné poetiky.
Nakonec snad jen to, že takto vhodné využití a použití du-formy si pamatuji jen z díla Jakuba Demla.

01.02.2024 5 z 5


Měsíce Měsíce Petr Hruška

Někdy je potřeba zastavit čas, aby se mohl člověk pozastavit v každodenním shonu a vnímat i ty nejběžnější věci a situace světa. Dobré čtení, děkuji.

21.01.2024 4 z 5


Jana bude brzy sbírat lipový květ Jana bude brzy sbírat lipový květ Miloš Doležal

Citlivě napsané dílo, přitom i příležitostnému čtenáři poezie přístupné. Oceňuji nejen samotné básně, ale i pořadí, do jakého jsou básně za sebou poskládány. Sny, uvádějící každý oddíl, mám osobně nejradši.

21.01.2024 5 z 5


Zvlčení Zvlčení Antonín Bajaja

Kniha na mě zapůsobila jako zjevení, se kterým jsem se v české literatuře dosud nesetkal.
Autor vytvořil dvě dějové linky vlků a lidí, které se v mnohém liší i podobají a musí se v jednu chvíli protnout. Kniha pracuje s náznaky a velkou obrazotvorností opravdu mistrně. Naléhovost a citovost díla je neuvěřitelná. Děkuji spisovateli za skvělý čtenářský zážitek. 5/5

24.12.2023 5 z 5


Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

(SPOILER) Kniha mi připomínala strukturou rozhlasovou hru, kterých autorka pod jiným pseudonymem několik napsala. Někdo si tady už stěžoval na povrchní popis prostředí, postav atd. S tím bych souhlasil. Dokonce bych dodal, že děj se pohybuje až moc rychle dopředu. Navíc je konec poměrně předvídatelný a za mě jsou poslední strany “odfláknuté. Zkuste si srovnat smrt Jozy např s koncem Kateřiny Horovitzové. (Bavíme se totiž o podobném rozsahu textu). Zkusím přečíst ještě Želary a uvidím, jak se autorka popasovala s románovou formou. 4/5

24.12.2023 4 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Dovolím si poznámku (nikoliv hodnocení).
Knihu jsem četl na doporučení několika přítelkyň, sám jsem muž. Všechny se shodovaly, že poslední část knihy neměla vůbec existovat. Nevěděl jsem, co od posledních stránek očekávat.
Po přečtení mohu říci následující. Z reakcí mých přítelkyň je dobře vidět, jak čtenáře ovlivňuje "vzdálenost" dané problematiky. Téma holocaustu je strašidelné a může nás z něj mrazit. Je to ale minulost a většina se nedokáže do tehdejší doby zcela vcítit.
Naopak téma domácího násilí je stále aktuální a většina žen dokáže přesně cítit, co za utrpení musela hlavní hrdinka snášet. Proto může konec knihy působit krutěji než předešlý dej odehrávající se v koncentračním táboře.
Tuším, že přesně takový efekt, tedy spojení/porovnání utrpení minulosti a dnešní doby, byl autorčiným cílem.

29.11.2023 4 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Skvělý počin. Díky výborné práci s proměnami perspektivy vypravěčů (dítě, matka, babička) dostává čtenář přesné vykreslení problematiky rodinných vztahů. Za naprosto povedené pak považuji poslední stránky, kde je na malém úseku vyjádřeno “všechno (což je opravdové umění). 5/5

12.11.2023 5 z 5


Uprostřed nocí zpěv Uprostřed nocí zpěv Jiří Kratochvil

Knihu považuji za ideální, pokud se chce čtenář seznámit s prvky magického realismu. Kniha obsahuje od všeho trochu. Nechybí silueta dobrých příběhů, nečekané (někdy zvrácené nebo absurdní) motivy a to vše v časoprostoru socialistického Brna. To pro mě bylo velmi osobní, protože o brněnskou historii jsem se dříve zajímal. Celkově mohu doporučit, ale je třeba rezignovat na přísnou čtenářskou logiku. Někdy se člověk zkrátka ztratí, jindy vyvolá čtení myšlenku zcela jinou, než jakou by čtenář očekával v souvislosti s příběhem.

25.10.2023 4 z 5


Na útěku Na útěku Marek Vadas

Dokonalá kniha pro rodiče a děti. Objevují se názory, že takovou knihu nemůže dítě samo dost dobře pochopit. Samozřejmě, na řadu zde přichází rodič, který může s dítětem téma knihy rozebrat a problematiku uprchlictví na jejím základě představit.
Autor dokázal dobře zjemnit tvrdé pasáže a zároveň zachovat reálnost, kterou dětský čtenář/posluchač vnímá. Vadasovi se tak podařilo něco, co například František Tichý v druhé půli díla Transport za věčnost nezvládl (v této knize se z Terezína stává místo, kam se může malý chlapec propašovat a zase z něj odejít/utéct - zjemnění zde tedy nesouhlasí s historickou realitou).
Doplňme, že kniha Na útěku si udržuje strohost textu a grafický doprovod je na vysoké úrovni. Hodnocení: 5/5

26.05.2023


Středověk v nás Středověk v nás Martin Nodl

Kniha je určena lehce pokročilým nadšencům historie. Obsahuje poměrně základní informace, které se ale ve škole nedozvíte. Styl, jakým je kniha napsána (podle některých komentářů čtivý), považuji za lehce náročný a těžkopádný (po vzoru východoevropské odborné literatury). Nezkušený čtenář se bude knihou trochu prokousávat, ale bude odměněn. Nedokážu všek odpostit občasné morfologické a syntaktické hrubky. 4/5

15.03.2023 4 z 5