Středověk v nás

Středověk v nás https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220552/bmid_stredovek-v-nas-IZQ-220552.jpg 4 52 9

Autor se v této esejisticky pojaté práci zamýšlí nad jen zdánlivou moderností současného světa. Na příkladech středověkého a současného vnímání času, prostoru, prožívání dětství a stáří, eschatologie, vztahu k penězům, k uzavírání manželství, k migracím na větší vzdálenosti i uvnitř města ukazuje, jak mnoho mají lidé současnosti společného s lidmi středověku, jak se v mnoha ohledech jen zdánlivě změnily každodenní mody lidského chování a myšlení. Mimo to si detailně všímá stále rostoucí dohlížitelské role státu, jenž člověka současnosti v mnoha ohledech zbavuje dřívější svobody, stejně jako ho ve svobodném uvažování omezují společenské stereotypy a předsudky.... celý text

Přidat komentář

amejzlík
08.03.2024 5 z 5

Kniha mi jako studentce historie dala velkou spoustu cenných základních, ale i velmi zajímavých ne tolik známých informací o středověku. Autor psal i o mnoha ,,pikanteriích které, bych nečekala. Ale měl je relevantně podložené zdroji. Dozvěděla jsem se mnoho informací jak o způsobu života venkovanů, tak i šlechty a duchovních. Nejvíce mě zaujal vztah rodičů k dětem, pohlížení na smrt a pohřbívání a kapitola o pohádkách. Oceňuji také to, jak autor vše připojoval a narážel na dnešní svět v němž žijeme, snažil se poukázat na to, že mentalita dnešního a člověka žijícího ve středověku se zas až tolik neliší.

MaroCZ
12.04.2023 5 z 5

Za mě asi nejlepší stručná přehledovka, navíc čtivě podaná. Není to podrobná badatelská práce, ani nemá tuto ambici. Jde o skvělé "naťuknutí", uvedení do středověkého myšlení a především srozumitelná polemika s neblahým dědictvím osvícenských a marxistických pohledů na středověk.


SimonV
15.03.2023 4 z 5

Kniha je určena lehce pokročilým nadšencům historie. Obsahuje poměrně základní informace, které se ale ve škole nedozvíte. Styl, jakým je kniha napsána (podle některých komentářů čtivý), považuji za lehce náročný a těžkopádný (po vzoru východoevropské odborné literatury). Nezkušený čtenář se bude knihou trochu prokousávat, ale bude odměněn. Nedokážu všek odpostit občasné morfologické a syntaktické hrubky. 4/5

McBerny
30.05.2022 2 z 5

Kníha je jen dalším důkazem, že pan Nodl je lepším editorem než autorem…

Lejčís
06.05.2021 5 z 5

Pokud chcete věrnou a spolehlivou odbornou knihu pojednávající o středověku, která je psaná srozumitelným jazykem dostupným i laikům neznalým odborných termínů či kontextu, jste na správném místě :)

barlow
28.08.2017 4 z 5

Povedená sonda do středověké společnosti, která se ne ve všech liší od dnešní doby. Občas trošku moc odborné, ale jinak velmi zajímavé čtení.

bookworm007
13.04.2017 4 z 5

Velmi zajímavá knížka, která není pojatá beletristickou formou, tak si myslím, že není úplně pro každého. Ovšem čtenář, který se zajímá o problematiku středověku a historii obecně v ní najde mnoho zajímavých pasáží.

vincek1
12.02.2017 3 z 5

Souhlasím s hanocri, zajímavá, přehledně napsaná kniha o období, které konkrétně mě zajímá. Knihu jsem měl vypůjčenou z knihovny. Zkusím ji sehnat, protože je to opravdu zajímavý pramen, který se hodí mít doma.

hanocri
01.02.2016 4 z 5

Dal jsem Nodlově publikaci 4/5 kvůli tomu, že jsem ji zatím nedočetl, tak nechci být příliš hrrr s absolutním verdiktem :) Navíc nejsem medievalista, takže se neodvažuji hodnotit po odborné stránce.
Nicméně Nodl píše čtivě (podle mě mnohem čtivěji než Le Goff nebo Bloch; tam to ale může být na druhou stranu zapříčiněno překladem, který určitě není snadný) a vyvrací některé mýty, které o středověku u nás pravděpodobně panují (např. že rodičovská láska k dětem nebyla tak silná jako dnes).
I když někoho zrovna středověk nepřitahuje, myslím, že Nodlova kniha má jakýsi univerzální půvab a dokáže v člověku zažehnout jiskru zvídavosti.