simanski simanski komentáře u knih

☰ menu

Přijde smrt a bude mít tvé oči Přijde smrt a bude mít tvé oči Cesare Pavese

Moje první kniha poesie.Popravdě ,moc dobře jsem nechápal co vlastně čtu ,ale něco mě nutilo v tom stále pokračovat a co víc, dokonce se mi to s každou další stránkou líbilo víc a víc.

Jsi
úsměv a dolíčky
a pod ním zmrzlý sníh
jsi vítr březnový ,
hra větví tančících ,
vytrysklý sněžný prach ,
planeš a naříkáš,
svým něžným ,tichým , ach´
a nohy bílé máš
jak laň,
chci čekat ,až mi dáš
ten
půvab klouzavý ,
zářící ze tvých dnů,
zpěněné krajkoví
tvých pohybů -
zítřek je zamrzlý
tam dole na pláni ,
jsi úsměv s dolíčky ,
jsi věčně žhavý smích.

Vědělas ,že to byl
jen flirt a pranic víc -
někomu ublížil,
to už je dávno pryč.

Všecko má stejný spád,
pořád dál plynul čas -
tys přišla jedenkrát ,
jedenkrát umřeš zas.

Smrt z toho někdo měl,
to už je dávno pryč -
někdo se pokoušel,
nevěděl ale nic.

02.10.2023


Od vlčích kousanců po vlčí polibky Od vlčích kousanců po vlčí polibky František Hrach

Miluji vlky a dlouho jsem nemohl tuto knihu sehnat.Nakonec jsem se rozhodl ,že oslovím přímo samotného autora.Knihu jsem sehnal a co víc seznámil jsem se s úžasným člověkem ,pro kterého vlci a psi jsou opravdu vše.Kniha ,kterou napsal popisuje jeho život po boku tří vlků ,které se postupem času stali jeho rodinou.Převážná část knihy pojednává převážně o posledním vlku,vlčici Lupíně ,německém ovčáku Armínovi ,jejich kříženci Áresovi .Detailně popsaná problematická výchova vlčice výcvik,pocity a neskutečné odhodlání a vytrvalost autora,dělá z této knihy opravdový unikát.

29.03.2019 5 z 5


Sólo přes Atlantik Sólo přes Atlantik Richard Konkolski

Po krátkém seznámení z historií, se celá kniha v podstatě věnuje samostatně závodům z let 1960 – 1976. Roky 1960 – 1972 byli spíše letmým popisem množství jmen účastníků a jejich příhod ,, kolizí ,, ,
které na moři během závodu zažili a konečném umístění v cíli. Ve jménech závodníků a jejich lodích jsem rychle ztrácel přehled a v podstatě mě ani moc nezajímali, ale stránku po stránce jsem se začal ponořovat do duše ,těchto neobyčejných lidí a v teple domova s nimi začal prožívat jejich nebezpečnou plavbu. Rokem 1976 a detailnějším popisem plavby pana Konkolského, mě kniha opravdu potěšila. Z mého pohledu, bych raději knihu věnoval jen jednomu ročníku a detailněji rozebral celý průběh, než rozepisovat útržkovitě každý ročník zvlášť.

03.03.2019 4 z 5


Vlk Vlk Shaun Ellis

Knihu bych přirovnal ke knize Jaké je to být vlkem, jen v této jsou fotografie více v detailu.Fotografie jsou opravdu top.Knihu jsem četl po druhé ,jelikož mezi tím jsem přečetl 8 jiných knih o vlcích,narazil jsem na dost věcí,které mi v této knize přijdou prostě nereálné.Rozdělení smečky,změna barvy srsti,krmení,příprava před lovem a úloha vlčice,jsou v rozporu s předešlými knihami.I když vlky miluji a věřím,že jejich inteligence je řadí na vrchol mezi zvířaty,tak tohle se mi fakt nezdá.Největší problém knih o vlcích je ,že informace jsou dosti neaktuální a čerpají především z pozorování vlků v zajetí,což je případ této knihy.Vlci ve volné přírodě se chovají úplně jinak než ti v zajetí a proto ,není možné brát informace jednoho výzkumu za jediné a správné.Podle toho co jsem dosud přečetl,je vlk jako člověk ,který se přizpůsobuje prostředí ve kterém žije.Přirovnal bych to spokojené rodině,kde rodiče chodí do práce,děti do školy a všichni mají povinnosti plynoucí z jejich postavení v rodině.Pak je tu ovšem ještě možnost,kdy se člověk dostane do vězení ,ať vlastní vinou nebo nešťastnou náhodou ,mezi vrahy a jiné kriminálníky a nezbývá mu než přežít.Musí obrátit svoji osobnost naruby a přizpůsobit se okolí ,aby přežil.

27.02.2019 5 z 5


Vlci - nový pohled na plachého lovce Vlci - nový pohled na plachého lovce Mira Meyer

Zase jsem se posunul o krůček dál ve vědomostech o tomto úžasném tvoru.Kniha je skvěle přehledně zpracována s nádhernýma fotkama. Hotová učebnice o vlcích .Více takovýchto knih.

23.02.2019 5 z 5


Arktický vlk - deset let se smečkou Arktický vlk - deset let se smečkou L. David Mech

S každou další knihou o vlcích zjišťuji nové a nové informace. Spousta se jich sice opakuje ,ale i za to málo co se dozvím navíc o tomto jedinečném tvoru jsem vděčen. Autor se mohl ,ale daným tématům věnovat obšírněji ,vzhledem k tomu, že sledoval jednu smečku a její potomky takovou dobu a navíc při takto ,, ideálních podmínkách pozorování,, . Kéž by tu knihu napsala Lois Crislerová . Výsledkem je útlá kniha s úžasnými fotkami , kterou zdatní čtenáři přečtou za jediný den. https://www.youtube.com/watch?v=grjECRfIyto

15.02.2019 4 z 5


Život s vlky Život s vlky Lois Crisler

Žádná kniha ve mně nevyvolala tolik různých pocitů jako tato. V předešlé knize Lois Crislerové ,, V Arktických pustinách ,, jsem obdivoval její popis krajiny a chování vlků, kterých se s spolu s manželem ujali. Měli vlky nechat být napospas svému osudu, nebo se jich ujmout i když víte , že jejich osud je stejně zpečetěn? Vyhrála jejich láska k vlkům nad rozumem. A tak v druhé knize ,, Život s vlky ,, sledujeme Lois, která se snaží ze všech sil tyto vlky zachránit v ohradě svého srubu. Po té co se jí mladí vlci dostanou ven z ohrady, je většina zastřelena lidmi. Podaří se jí zachránit jen vlčici Alatnu, jejíž vyobrazení života je hlavní náplní této knihy. Snaha za každou cenu najít Alatně partnera ,způsobila jen přírůstek dalších psů a konflikty ,které mezi nimi vznikali .Nakonec došlo, ke spojení se psem a narození kříženců, kteří mezi sebou následně vytvářeli vztahy a plodily další vlky. Kroutil jsem hlavou a odsuzoval Lois za to , jak bez mrknutí oka dokázala zabíjet vlky ve své ohradě ač měla důvody jakékoliv. To, že se smrti každého vlka či psa v knize nijak zvlášť nevěnuje ,ve mně vyvolávalo pocity hořkosti a měl jsem chuť dál v četbě nepokračovat. Pokud ,ale dočtete do konce ,zjistíte, že Lois ta zvířata milovala víc než co jiného a psaní těchto událostí ji muselo trhat srdce. Popis chování vlků mezi sebou, k ní nebo k ostatním psům stejně tak jako měnící se postavení jednotlivých vlků ve smečce a pocity jež zažívají povyšuje tuto knihu na vrchol knih o vlcích. Myslím, že psaním nejde vyjádřit skutečnou obět , kterou Lois podstoupila ,aby vlky zachránila a vytvořila jim podmínky k životu. O to smutnější je závěr knihy. Kniha si právem zaslouží plné hodnocení a já jí Lois za ní děkuji. VLKA NELZE CHOVAT V ZAJETÍ, ABY BYL ŠTASTNÝ.

10.02.2019 5 z 5


Yukon Quest Yukon Quest John Firth

Moje první kniha o tomto sportu.Kdybych měl hodnotit,líbil se mi popis krajiny a sportu jako takového,autor neustále srovnával různé ročníky závodu,spousty jmen účastníků mi motali hlavu od začátku do konce.Kdyby se autor soustředil jen na jeden ročník bylo by to určitě lepší.Kvalita obrázků v knize nestojí za nic a pokud chcete zůstat aktuálně v obraze dění neustále se musíte vracet na mapku závodu každý kapitoly,aby jste věděli,kde se účastníci závodu zrovna nacházejí.Oproti závodu Iditarod oceňuji zakladatele tohoho závodu za snahu co nejvíce zajistit bezpečnost psů na trati.Smekám,nad výdrží psů i lidí .Stojí za přečtení,už jen pro představu co účastníci tohoto šílenství musí vytrpět.

02.02.2019 4 z 5


V arktických pustinách V arktických pustinách Lois Crisler

Knihu jsem začal číst ,protože miluji vlky.Při čtení jsem ,ale najednou zjistil,že nejen vlci ,ale Arktida a vše co s ní souvisí,to místo pro mnohé studené ,, mrtvé ,, má v sobě kouzlo,o kterém začínám snít . Popis krajiny a všeho živého v ní,je v této knize krásně napsáno.Nedovedu si představit žít v těchto podmínkách o to víc obdivuji ty co to dokáží. Kniha se čte jedním dechem.Příběhy a popis chování vlků je nádhera. Brát ,ale vlky s brlohů s tím,že dopředu vím, že jejich osud je spečetěn,mi v této knize vadí ,i když konec je ,, povzbudiví ,, ,vlci patří do přírody a nikdo by jim neměl svobodu upírat.Mrzel mi konec Lady a to ,že se její smrt přešla skoro bez povšimnutí.Celkově úžasná kniha ,ke které se jistě párkrát vrátím.

27.01.2019 5 z 5


Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Elli H. Radinger

Zatím,to nej o vlcích co jsem četl.Celou věčnost jsem sháněl knihy od Kvasnici. Tuto knihu jsem měl v obchodě třikrát v ruce a nevím proč,nikdy jsem si ji nekoupil.Po přečtení dvou knih od Kvasnici jsem byl popravdě zklamán.Najednou mi tuto knihu koupil syn.Začal jsem číst a celá kniha mě pohltila.Těšil jsem se domů z práce až budu moct znovu a znovu číst vypravování autorčiných zážitků s vlky v Yellowstonském parku.

18.01.2019 5 z 5


Honba za přízrakem Gévaudanu Honba za přízrakem Gévaudanu Jaroslav Monte Kvasnica

Druhý díl se mi líbil více.První půlka knihy byla super ,ale mrzelo mě,že u popisů různých druhů vlků ,kojota,šakala chyběli fotky.Liškám zbytečně vymezeno moc prostoru.Část putování za přízrakem Gévaudanu, což byla hlavní náplň knihy,mě přímo nudila.Poté ,ale nastal obrat a dále jsem si knihu přímo užíval.

13.01.2019 4 z 5


Rapsodie šedých stínů Rapsodie šedých stínů Jaroslav Monte Kvasnica

Knihu jsem koupil do své sbírky o vlcích.Bohužel jsem zklamán.První část knihy byla zajímavá ačkoliv v některých informacích se autoři různých knih rozchází.Něco nového jsem se dozvěděl.Bohužel část o putování za vlky,byla zbytečně zdlouhavá a neúnosně ubrala počet stran z knihy.V podstatě krom popisu krajiny jsme se dále o vlcích nedozvěděli nic.Ačkoliv má kniha krásnou vazbu ,cena je vysoko nadsazená.Je smutný,že o tomto nádherném tvoru je tak málo knih a to málo co se objeví na pultech je během chvíle pryč.Na druhou stranu to svědčí o tom,že je mezi námi stále větší a větší počet lidí milujících tuto šelmu.

12.01.2019 2 z 5


Medvědi Medvědi kolektiv autorů

Nádherná obrazová kniha,vše co potřebujete vědět o medvědech.

27.12.2018 5 z 5


Váleční psi Váleční psi Michael G. Lemish

Kdo miluje psy jako já,určitě ho kniha dojme.Stále se k ní vracím.Plno informací z historie těchto psích bojovníků.

09.12.2018 5 z 5


Psi ve válce Psi ve válce Lisa Rogak

,, Jeden pes má hodnotu deseti vojáků ,, kdo o tom pochybuje nechť si přečte tuto knihu.Stojí za to.

09.12.2018 5 z 5


Údržba a opravy automobilů BMW 3, typ E36 Limuzína/Kupé/Touring/Compact Údržba a opravy automobilů BMW 3, typ E36 Limuzína/Kupé/Touring/Compact Hans-Rüdiger Etzold

Kdo má toto auto,tak pro něj je k užitku.

09.12.2018 5 z 5


Encyklopedie moderní kulturistiky Encyklopedie moderní kulturistiky Arnold Schwarzenegger

Obsáhlostí jedinečný dílo.Popis cviků excelentní.Tréninky jsou ovšem psány pro ,, sypače ,, jakými byl právě Arnold.Proto je třeba brát je z rezervou,jinak brzo skončíte přetrénovaní.

07.10.2017 5 z 5


Aikidó a dynamická sféra Aikidó a dynamická sféra Oscar Ratti

Skvělá.

13.08.2017 5 z 5


Historie síly - Geneze těžkoatletického sportu Historie síly - Geneze těžkoatletického sportu Josef Švub

Unikátní kniha o historii síly.Klenot mojí knihovny.

13.08.2017 5 z 5


Trénink v bojových uměních Trénink v bojových uměních Robert Urgela

skvělá kniha,kterou by měl mít každý bojovník doma

13.08.2017 5 z 5