Vlk

Vlk https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51120/bmid_vlk-RXh-51120.jpg 5 43 10

Vlk • Fascinující pohledy a fotografie budící obdiv Vlk obecný byl kdysi velmi rozšířený v Severní Americe a v Eurasii. Dnes se vyskytuje jen zřídka, neboť byl vypuzen v USA z 95 % a v Eurasii z 25 % svého původního životního prostoru. Jak se to mohlo stát a proč pociťujeme vůči předku psa domácího zároveň nenávist i lásku? Kniha přináší ohromující pohledy na svobodný život vlků a zároveň vyvrací některé běžné mýty a falešné informace. Text doplňují působivé snímky zobrazující všechny aspekty složitého společenského života ve smečce. Více než 200 úžasných fotografií doplněných přesnými a podrobnými studiemi chování poskytuje nový pohled na pravou povahu vlka. Autorům se podařilo slovem a obrazem zachytit složitý život smečky a vzbudit hlubokou úctu k zvířecímu druhu, který člověka odjakživa fascinoval.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Der Wolf , 2008


více info...

Přidat komentář

simanski
27.02.2019 5 z 5

Knihu bych přirovnal ke knize Jaké je to být vlkem, jen v této jsou fotografie více v detailu.Fotografie jsou opravdu top.Knihu jsem četl po druhé ,jelikož mezi tím jsem přečetl 8 jiných knih o vlcích,narazil jsem na dost věcí,které mi v této knize přijdou prostě nereálné.Rozdělení smečky,změna barvy srsti,krmení,příprava před lovem a úloha vlčice,jsou v rozporu s předešlými knihami.I když vlky miluji a věřím,že jejich inteligence je řadí na vrchol mezi zvířaty,tak tohle se mi fakt nezdá.Největší problém knih o vlcích je ,že informace jsou dosti neaktuální a čerpají především z pozorování vlků v zajetí,což je případ této knihy.Vlci ve volné přírodě se chovají úplně jinak než ti v zajetí a proto ,není možné brát informace jednoho výzkumu za jediné a správné.Podle toho co jsem dosud přečetl,je vlk jako člověk ,který se přizpůsobuje prostředí ve kterém žije.Přirovnal bych to spokojené rodině,kde rodiče chodí do práce,děti do školy a všichni mají povinnosti plynoucí z jejich postavení v rodině.Pak je tu ovšem ještě možnost,kdy se člověk dostane do vězení ,ať vlastní vinou nebo nešťastnou náhodou ,mezi vrahy a jiné kriminálníky a nezbývá mu než přežít.Musí obrátit svoji osobnost naruby a přizpůsobit se okolí ,aby přežil.

Alena_S
20.08.2018 5 z 5

Prostě úžasné, forma i obsah. Je to velká kniha, ovšem ty fotografie jsou pastva pro oči. Koho by odradilo relativně malé množství textu, může se těšit, že malou kvantitu spolehlivě vyváží kvalita, a to je pastva číslo dvě - Nad některými poznatky jsem žasla; třeba u popisu toho, jak alfa šéfová koordinuje lov, i nahlas!
Pro pana Pablo Krale: Doporučím Moudrost vlků, tam autorka objasňuje jak úlohu omegy, tak důvod, proč jejich život ve smečce bývá chápán tak neradostně (např. je rozdíl mezi fungováním smečky pozorované v omezeném prostoru umělého výběhu oproti té, co běhá volně). Omegám fandím :-)


KAREL6725
23.07.2018 5 z 5

Jen dva roky shánění , této knihy, ale podařilo se . Nádherná kniha plná překrásných fotografii o jednom pozoruhodném a inteligentním , zvířecím druhu.Tahle kniha se prostě musí vidět. Plný počet hvězd.

aja.mag
15.03.2016

Kdyby měl tuto knihu někdo na prodej, prosím napište mi zprávu. Mám velký zájem a nemohu ji sehnat. Děkuji. M.

Yarwen
16.01.2016 5 z 5

Nádherná kniha o nádherných zvířatech. Shaun Ellis zde shrnul postřehy ze svého studia života vlků, se kterými strávil značnou dobu. Píše o vnitřním uspořádání smečky a rolí jednotlivých vlků v ní, o jejich lovu, výchově mláďat, o zbytečném strachu a nepřátelství lidí vůči nim. Monty Sloan pak připojil velké množství krásných fotografií - snad nejpozoruhodnější z nich je uprostřed knihy, na které poklidně ležící vlk otevírá tlamu, do které mu přilétává pod úhlem 45 stupňů jakýsi křeček. Zajímalo by mě, jak tahle fotka vznikla - možná existuje vlčí ráj, ve kterém létají opečení křečci vlkům rovnou do tlamy...

Pablo Kral
05.08.2014 5 z 5

Zdá se, že ohledně života vlků skutečně panují mnohé nejasnosti. Tak např. Ellis v knize tvrdí, že vlci omega hrají důležitou roli v procesu konzumace ulovené kořisti, kdy se starají o jakési rozptylování aby nedocházelo ke zbytečným bojům, a pomáhají udržovat systém hodností, zatímco na jedněch nejmenovaných internetových stránkách o těchto vrcholových šelmách se tvrdí v podstatě opak - jde o vlky, kteří jsou přebyteční, nemají žádná práva, smečka je jen trpí, proto jsou odháněni od žrádla apod. (hovoří se tam o tzv. vnitřní selekci).
Komu věřit? Shaun Ellis - autor knihy - byl údajně časem samotnou smečkou přijat za člena, a tak bych si vsadil spíše na něj a věřil jeho chápání vlků omega jako platných členů. Obecně mohu říci, že pokud jde o informační prameny - větší důvěru ve mne budí autoři této knihy, než alternativní zdroje. Jinak moje hodnocení je plně v souladu s tím, co tu už bylo jasně řečeno. Knihu oceňuji pro nádherné snímky na 95 % a dávám 5*.

Martinahl
07.01.2014 5 z 5

Jedinečná kniha s úžasnými fotografiemi a obohacujícími informacemi ze života vlků - pokud obdivujete tato krásná zvířata jako já, určitě vás osloví.

Byxy123
22.01.2013 5 z 5

Musím uznat, že tato kniha je vážně povedená. Provede Vás světem vlků, jejich životem a ještě je doplněná nádhernými fotografiemi. Doporučuji si aspoň prohlédnout. Vážně to za to stojí. :)

dangerkriss
21.12.2012 5 z 5

Nejkrásnější kniha, kterou mám ve své knihovně. :)) Ty fotografie... ♥

Lenny33
16.07.2012 5 z 5

Pro milovníky vlků rozhodně úžasná kniha s krásnými fotografiemi od Montyho Sloana, takže se ani není co divit jejich kvalitě. :)