Yukon Quest

Yukon Quest https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107823/mid_yukon-quest-h1J-107823.jpg 4 8 6

Podtitul: závod psích spřežení na 1000 mil přes Aljašku a Yukon Pustou krajinou z Kanady na Aljašku se ženou psi se saněmi a s nimi závodníci, kteří věří tomu, že letos konečně vyhrají. Kniha zachycuje historii a průběh nejtěžšího závodu psích spřežení na světě. Yukon Quest, závod na tisíc mil mezi americkým Fairbanksem a kanadským Whitehorsem, se stal legendou pro všechny příznivce saňových psů. Odehrává se v končinách, které vypadají skoro stejně jako před tisíci lety. Vysoké hory, velké řeky a hlavně sníh a led ve všech svých podobách. Tady každý rok ožívá něco, o čem většina z nás ví jenom z vyprávění – saně se ženou bílou plání, sníh odletuje od psích tlap, musher se drží madel saní a v běhu pobízí spřežení. Vynikající znalec Yukon Questu, kanadský novinář John Firth, nám ale umožní nahlédnout za plentu romantiky a prostřednictvím této knihy se seznámíme s každodenní tvrdou prací při výcviku a krmení psů, s průběhem a tratí závodu, s pocity vítěze i závodníka, kterému onemocněl tým a on on musí po roce nadějí a tužeb závod vzdát. Seznámíme se s pořadateli, veterináři a mnoha dalšími lidmi, kteří zajišťují chod závodu...... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Stehlík
Originální název:

Yukon Quest , 1990


více info...

Přidat komentář

Leona333
02.04.2021 4 z 5

Tuto knihu beru jako takovou sondu, do pro mě neznámého prostředí a sportu. Velice se mi líbil popis krajiny a míst kudy závod vedl. Souznění člověka se zvířetem - tady se svým psím spřežením. O absolutní důvěře jednoho k druhému. O lidských emocích, snech a zklamáních, ale hlavně o obrovské vůli pokračovat dál a nevzdávat se...

pajaroh
13.02.2020 3 z 5

Závody psích spřežení a musherství obecně mě poslední dobou hodně chytlo, asi je to tou absencí zimy u nás. Tedy pouze v teoretické rovině, jelikož můj psí společník neznámého původu sice výtečně ovládá tah na vodítku, ale spřežení dokupy nedám. A tak si díky takovým knihám trochu plním svůj sen a prožívám mrazivé dny i noci v knižním světě.

John Firth v příběhu legendárního závodu Yukon qest kolísá na hranici novinářského a dokumentárního stylu, což na jednu stranu přináší oživení výčtu výsledků, účastníků, jednotlivých úseků a údajů nějakými "nej" a zákulisními pikantnostmi, na stranu druhou je to prostě pozorovatel, nikoliv účastník, a těch novinářských "specialitek" je hodně na úkor příběhu.
Na můj vkus je kniha hodně o lidech a málo o psech.
Mnohem více jsem Yukon Quest prožívala s dříve čtenou knihou Po zavátých pláních.

Doporučuji čtenářům, které tento sport či lépe řečeno způsob života chytl prakticky i teoreticky.


simanski
02.02.2019 4 z 5

Moje první kniha o tomto sportu.Kdybych měl hodnotit,líbil se mi popis krajiny a sportu jako takového,autor neustále srovnával různé ročníky závodu,spousty jmen účastníků mi motali hlavu od začátku do konce.Kdyby se autor soustředil jen na jeden ročník bylo by to určitě lepší.Kvalita obrázků v knize nestojí za nic a pokud chcete zůstat aktuálně v obraze dění neustále se musíte vracet na mapku závodu každý kapitoly,aby jste věděli,kde se účastníci závodu zrovna nacházejí.Oproti závodu Iditarod oceňuji zakladatele tohoho závodu za snahu co nejvíce zajistit bezpečnost psů na trati.Smekám,nad výdrží psů i lidí .Stojí za přečtení,už jen pro představu co účastníci tohoto šílenství musí vytrpět.

Mijagi
05.05.2014 4 z 5

Jako člověka, který se věnuje dogtrekkingu, mě tahle kniha doslova nadchla. Kromě toho, že je napsaná napínavě a mnohé pasáže jsou až dojemné, lze z ní také čerpat řadu praktických informací. Škoda jen stylisticky slabších míst. Jedná se sice o sport, ale i toto téma lze zpracovat slohově kvalitně. Jinak bez výhrad.

"Tehdy se led zachytával psům na řasy a způsobil, že přimrzly k sobě, čímž lídry dočasně oslepil. Ti ale perfektně reagovali na slovní povely svého pána, který je hladce vedl přes vrchol. Přirozená reakce najednou oslepeného psa je otočit se zády proti větru a schoulit se do klubíčka. To, že Adkinsovi psi překonali své přirozené instinkty a důvěřovali jeho vedení, je pravděpodobně unikátní svědectví o tom, jaký vztah mezi musherem a jeho psy může vzniknout."

Neri
08.05.2013 5 z 5

Úžasné čtení. Mohla bych dál psát všemožné superlativy, ale lepší je knihu přečíst. Nadchne nejen milovníky psů a mushingu, ale každého, kdo je jen trochu romantická duše a kdo má jen trochu smysl pro dobrodružství, odvahu a čest.

krab
22.10.2012 5 z 5

Dobrodružné realistické vyprávění pro všechny milovníky psů a romantiky. Líbilo se mi také uveřejňování průběžného pořadí a citáty: Např. Selhals? Nevadí. Selži znovu. Selži lépe. (Omlouvám se, jestli jsem to snad nenapsala doslovně správně.)

Štítky knihy

psí spřežení

Autorovy knížky

John Firth
kanadská, 1953
2004  85%Yukon Quest

Kniha Yukon Quest je v

Přečtených9x
Knihotéce7x
Chystám se číst9x