SilkSpectre SilkSpectre komentáře u knih

☰ menu

Bez vlasů Bez vlasů Tereza Drahoňovská

Obrázky sežerete, jak nejrychleji dovedete. Místy se budete hlasitě smát. Já jsem v příběhu ve finále neviděla jen tu hlavu bez vlasů, ale především příběh o sebevědomí a pochybnostech o sobě samé(m) - takových, které v sobě živíme od útlého dětství spolu s nutností být dokonalá(ý). Tuhle knížku by si měli přečíst všichni a přemýšlet u ní, protože každý máme nějakou svou plešku.

19.02.2021 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Ať se paní Třeštíková nezlobí, ale tohle se nedá číst. Kdyby toto napsala jakou svou první knihu, tak jí dnes nikdo nezná. Má to sice nějaký děj a postavy jsou propracované, ale autorka skáče myšlenkami zprava doleva a ještě se u toho staví na hlavu.

15.02.2021 odpad!


Baletky Baletky Miřenka Čechová

Co sám/sama nedáš, to nedostaneš. Sobě samé/mu. Od sebe samotného a od ostatních. O tom také je tahle kniha. Vlastní fyzické tělo jako nástroj ke splněným snům (koho vlastně), vlastní tělo jako nepřítel, který není a nedělá co chceme, a tak ho trápíme. Co provádíme své duši, je však mnohem horší. Přečtete to rychle.

04.02.2021 4 z 5


Ukradený syn Ukradený syn Markéta Šichtařová

Kniha mne šokovala. Nechci nijak soudit život paní Renaty R. Strašně jsem jí v knize fandila a moc jí přeji, aby se jí už jenom dařilo a aby měla sílu bojovat. Podtitul „skutečný příběh státní zvůle“ mi nepřipadá úplně trefný, je to příběh lidské zvůle a lidské bezcitnosti. Za utrpením paní Renaty nestojí stát, ale lidé. Bohužel mi připadá, že i autorka se na tom smutném příběhu svezla a knihu napsala pouze ze zištných důvodů. Nemyslím, že by sepsáním životního příběhu mohla té ženě nějak prospět, ale snad ji tím ani neuškodila. Kniha je napsaná jednoduchým čtivým způsobem. Vadilo mi, že je (hlavně ke konci) plná překlepů a některé události jsou donekonečna opakovány identickými slovními spojeními (částečné zbavení svéprávnosti, zlomení klíční kosti, Švýcarsko je demokratická země...), jako kdyby autorka předpokládala, že čtenář zapomněl, že už to četl pár stran zpět. Knihu jsem přečetla, protože p. Šichtařová, kterou sleduji na FB pro její ekonomické názory, ji v posledním roce prosazovala a různými oslími můstky na ni upozorňovala, ale celkový dojem z knihy mám strašný. Ne však kvůli obsahu, ale především kvůli formě.

06.12.2019 odpad!


Hana Hana Alena Mornštajnová

Skvěle vystavěný příběh se vrací do minulosti, ne úplně chronologicky, ale to vůbec nevadí. Vyprávění sice začíná Mirou, ale celá kniha, jak už název napovídá, je o její tetě Haně, jejích osudových rozhodnutích a činech, které mají fatální vliv nejen na její život, ale celé její rodiny. Kniha na čtenáře působí jako rána do žaludku a vzbuzuje otázku, kolik utrpení dokáže jeden člověk snést.

15.11.2019 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Naslouchač nebo spíš Petra Stehlíková na mne udělala dojem. Nečtu fantasy literaturu a vůbec jsem nečekala, že by česká spisovatelka mohla něco takového napsat. Fantazie ale nemá hranic :-), hrdinové mají svá silná i slabá místa a skvěle vypracovaný příběh a postavy vás donutí knihu neodložit, dokud ji nepřečtete. Skvělé!

08.08.2019 5 z 5


Evangelium podle Jidáše Evangelium podle Jidáše Simon Mawer

Nejméně povedená kniha od S. Mawera. Lovestory z "dřívějšího" období působí jaksi nadbytečně a stejně jako druhý milostný příběh není moc dobře propracovaná. Postava Magdy mi přišla úplně v celém příběhu úplně zbytečná a celkově mi připadlo, že celé je to příliš těžkopádné a vyznívající do ztracena. Pokud chcete číst Mawera, doporučuji Pád nebo Skleněný pokoj.

06.08.2019 odpad!


Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Kniha mě moc nenadchla, ale asi je to tím, že jsem S. Mawyerovi po přečtení knih Skleněný pokoj, Pád (mimochodem považuji za jeho nejlepší) a Mendelův trpaslík nasadila příliš vysokou laťku. Cestovatelská linka příběhu mě nebavila vůbec, pražská byla o dost zajímavější, ale i po jejich protnutí čtenář na pointu čeká tak nějak moc dlouho.

15.02.2019 1 z 5


Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Poutavá sonda do života lidí, kteří z různých důvodů, ať už na základě životních zkušenosti, výchovy a rodinného zázemí, nutnosti nebo neschopnosti žít jinak a jinde, dospěli k volbě života v osamění ukrytí v rozlehlém pohoří Šumavy. Některé na cestě k tomuto rozhodnutí doprovázely litry alkoholu a pobyty v různých zařízeních, jiné touha vymanit se hemžení velkoměst. U některých "poustevníků" se zdá, že mají svůj život pevně pod kontrolou, někteří méně, ale to žádnému z nich nebere sympatie. Každý z nich má určitě co předat. Kniha se dá číst opakovaně a neomrzí, pokaždé v ní člověk najde něco nového.

08.02.2019 5 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Osobité a čtivé zachycení životů obyvatel menší vesnice, kde se všichni znají, jednotliví lidé a stejné situace jsou popsány různými členy sousedících rodin. Ti vyjadřují i své názory na rodinné soužití, způsob života, je tu často zmiňováno, že na vesnici se žije jinak než ve městě. Výpovědi jednotlivých lidí ukazují, že pravda není nikdy jen jedna. Kniha psaná místním jazykem je na počátku možná méně srozumitelná a někdy se v ní těžko orientuje. Co vás na začátku vtáhne, ke konci už trochu nudí.

27.01.2019 2 z 5