Ripley178 Ripley178 komentáře u knih

☰ menu

Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Takhle nějak jsem si to představoval.Zajímavé,dobře napsané příběhy ze vzdálené země s naprosto odlišnou kulturou.Děkuji Veroniko.

28.01.2024 5 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Laďa,mi je sympatický.Jsem také Brňák,chodím rád pěšky a čtu cestopisy.Knihu jsem si koupil proto,jelikož mám cestopisy rád a navíc jméno Zibura a jeho knihy,to je dnes již pojem.Tuto knihu však budu hodnotit průměrně.Ne,že by mě to nebavilo.Napsáno to je čtivě,ale je to pořád to samé.Kapitoly resp.to co v nich je se stále opakuje.Chůze po silnici,internetová kavárna,darované jídlo od místních,čaj a večer buď hamaka nebo přespání u někoho z dobré vůle.Celé je to prošpikované humorem,který mi nevadil,ale méně je někdy více a dost se tu s ním tlačí na pilu.Asi nejsem jediný,kdo si říkal,zda je možné to,aby mu téměř každý den někdo cizí poskytl jídlo nebo ho vyloženě pozval domů na večeři a přespání.Ale v Turecku jsem nikdy nebyl,takže třeba jo,třeba tam takoví lidé jsou.A ještě jedno mínus.Chyběli mi tam fotografie.

29.12.2023 3 z 5


Mozart - životopis Mozart - životopis Piero Melograni

Zvláštní,Skip tu v komentáři píše,že má kniha "těžkopádnější styl psaní" a tudíž se hůře čte.Já měl pocit opačný.Četla se skvěle a bavila mě.Škoda jen,že tam nebylo více věnováno vztahu Mozarta k Salierimu.Je zde jen pár zmínek.Vím však,že Formanův film jejich vztah více zdramatizoval a mnoho je tam jinak.

23.11.2023 5 z 5


Encyklopedie klasické hudby Encyklopedie klasické hudby Robert Ainsley

Je tam toho mnoho,ale trochu bych text přizpůsobil i laikům...

22.10.2023 4 z 5


Filmové spekulace Filmové spekulace Quentin Tarantino

Tarantino se zde věnuje především rozborům několika starších filmů jiných režisérů.Pokud šlo o filmy,které jste viděli,bylo to i zajímavé.Problém nastává ve chvíli,kdy si čtěte o filmu,který neznáte a ani vás nazajímá.To jsem i přeskakoval.Bohužel filmů zde v knize není mnoho.

22.10.2023 4 z 5


Výpravy na druhý konec světa: Další dobrodružství mladého přírodovědce Výpravy na druhý konec světa: Další dobrodružství mladého přírodovědce David Attenborough

Velmi čtivě psaná kniha cestovatelského typu.Byl jsem spokojen,ale vzhledem k tomu,že je Attenborough přírodovědec,čekal jsem v tomto případě více textu o zvířatech a méně o lidech.

22.01.2023 4 z 5


ZOO Olomouc rok za rokem ZOO Olomouc rok za rokem Milan Kořínek

Ojedinělá skvělá publikace.Děkuji autorům.Kéž by se něco podobného povedlo i v Zoo Brno.

07.01.2023 5 z 5


Nové příběhy z pražské zoo Nové příběhy z pražské zoo Jiří Felix

Oproti starší knize Všední den v pražské Zoo je tahle více pro děti.

07.01.2023 3 z 5


Ptáci Českého ráje Ptáci Českého ráje Zdeněk Mrkáček

Krásná kniha.Mínus pouze za absenci fotografií samic jednotlivých druhů.

07.01.2023 5 z 5


Mezi světy Mezi světy Lucie Výborná

Bohužel velmi zkratkovité.Moc se toho nedozvíme(krom Antarktídy,která je ucelená).Příliš se filozofuje.Kniha,spíše pro Lucčinu rodinu a přátele.Fotografie skvělé!

23.12.2022 3 z 5


Ryšavý knihovník a další zápisky ředitele zoo Ryšavý knihovník a další zápisky ředitele zoo Miroslav Bobek

Opět se jedná o nahromaděné čtivé články,které pan Bobek pravidelně píše do médií.Tipnul bych si však,že tak polovina článků není přímo o Zoo Praha,což mě mrzelo.Nepotěšilo ani to,že se některé články z knihy objevili i v časopise Trojský koník.

23.12.2022 3 z 5


Jak se dělá zoo Jak se dělá zoo Petr Fejk

Jen je škoda,že kniha nemá ještě více stran.

31.10.2022 5 z 5


Havel Havel Michael Žantovský

Až na části v první polovině knihy,kde se detailně a až přehnaně filozoficky rozebírají Havlovy hry,mě kniha velmi potěšila a bavila.

14.09.2022 4 z 5


Kniha Konga Kniha Konga Vladimír Plešinger

Kniha je především o historii objevování Konga.Nejzajímavější je kapitola o Pygmejích a setkání autora s nimi.

31.07.2022 3 z 5


151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Tak tohle mi nesedlo.Lucie leč krásná,tak literárně pubertální.Monika Benešová mi sedla lépe a Sheryl Strayed je úplně jiná liga.

29.04.2022 2 z 5


Brno-Brünn 1939-1945 - Roky nesvobody I. Brno-Brünn 1939-1945 - Roky nesvobody I. Vladimír Filip

Hodnotím všechny tři díly.Knihy jsou to jistě zajímavé a ojedinělé,ale domnívám se,že kdyby se vyhodila třetina fotografií,nic by se nestalo.Je zde mnoho fotografií na úkor textu.Počítal jsem s tím,ale mnoho fotografií je téměř totožných.Např. pochodující,stojící vojáci Wehrmachtu fotografováni z různých úhlů(celá dvojstrana knihy,cca 10 fotografií) nebo polorozbořený dům opět fotografovaný z mnoha perspektiv.Takových sérií je tam mnoho.A další věc,která mě vadila bylo to,že v knihách převládají vojenské a politické texty a fotografie.Čekal jsem i fotografie běžného života v Brně a příběhy běžných občanů.

23.12.2021 4 z 5


K2 Královna hor K2 Královna hor Pavel Bém

Čtivá i poučná kniha s mnoha kvalitními velkoformátovými fotografiemi.Samotný koncept knihy(vazba,fotografie,papír,DVD a překvapení) je originální a velkolepý.Blahopřeji a děkuji panu Bémovi nejen za knihu,ale i za úctyhodný sportovní výkon.

27.05.2021 5 z 5


G I, G II. Výzva Gašerbrumu. G I, G II. Výzva Gašerbrumu. Reinhold Messner

Škoda.Téměř celá kniha je detailní popis Messnerovy expedice na G1.Je to čtivé a nenudí to ani na chvíli.Bohužel výstup na G2 je odbyt na konci knihy dvoustranou a taktéž další expedice-přechod G1 a G2 je odbyt na konci knihy pár stranami textu.

17.05.2021 4 z 5


Na Annapúrnu Na Annapúrnu Vladimír Procházka

(SPOILER) Jde převážně o cestopis nežli o knihu o dobývání vrcholu.Dobývání vrcholu je zde tak trochu odbyto v několika posledních listech knihy.Nicméně kniha se dobře čte a je zajímavá už jen tím,že jde o naši první expedice do Himálaje.Název je malinko zavádějící,protože se lezlo "jen" na Annapurnu IV.

13.05.2021 3 z 5


České himálajské dobrodružství II: Zápisky Marouška blázna České himálajské dobrodružství II: Zápisky Marouška blázna Marek Holeček

Není to má první kniha o horolezectvím,tudíž nejsem mimo mísu.Nevím jestli šlo o ten koncept jednotlivých příběhu nebo jen o styl psaní,ale nepřečetl jsem ji celou.Pár stran jsem přeskočil.Je zde znát frajeřina,spěch a i snad nezkušenost se psaním.Zkrátka ne vše mě zde bavilo.Nejlepší byli příhody z Himálaje a osudový Gašerbrun.Promiň Marku,ale asi je Ti to jedno.

14.04.2021 3 z 5