České himálajské dobrodružství II: Zápisky Marouška blázna

České himálajské dobrodružství II: Zápisky Marouška blázna https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267541/bmid_ceske-himalajske-dobrodruzstvi-ii-z-EQn-267541.jpg 4 22 5

Osobní zápisky jednoho z našich nejlepších současných horolezců, v nichž popisuje velkolepé i tragické zkušenosti s lezením, ať už na osmitisícovkách, nebo na skalách, nabízejí unikátní příběhy i fotografie a jsou doplňkem k dokumentárnímu seriálu České himálajské dobrodružství II.

Přidat komentář

Ester59
09.07.2022 5 z 5

Když ho miluješ, není co řešit:-))

Ripley178
14.04.2021 3 z 5

Není to má první kniha o horolezectvím,tudíž nejsem mimo mísu.Nevím jestli šlo o ten koncept jednotlivých příběhu nebo jen o styl psaní,ale nepřečetl jsem ji celou.Pár stran jsem přeskočil.Je zde znát frajeřina,spěch a i snad nezkušenost se psaním.Zkrátka ne vše mě zde bavilo.Nejlepší byli příhody z Himálaje a osudový Gašerbrun.Promiň Marku,ale asi je Ti to jedno.


haki34
26.11.2020 5 z 5

"Horolezec je potenciální neurotik, který ventiluje přetlak svých pudů oklikou přes vertikální činnost a dosahuje tím obdivu publika, hmotných výhod, sexuálních preferencí a dalších zisků. Parafráze Sigmunda Freuda."

Maroušku, za 5* !! i když jsem měla knížku dlouho rozečtenou, mezi všemi dalšími, přisla správná nálada a prostor (v rámci karantény) na vrcholový tah na bránu...
Všichni, kdo znáte Máru, víte, co čekat...od nahlédnutí pod rodinnou pokličku, dokonce až do dětských let, až po Márovy standardní černohumorné výlevy v těžkých hypoxických chvílích na dosah cíle (vršku či bezpečného návratu...). Nevyhneme se ani tragickým momentům - zejména smrt Zdeňka Hrubého - kdy Mára podal věcně a bez příkras to, jak se člověk potká se smrtí..a jak se s ní dá/nedá vyrovnat..emoce v.s. boj o přeežití sebe sama..umím si představit ten jeho šok poté, co dosestupoval k místu, kde ležel jeho kamarád.
Seznámíme se nejen s Márovými počiny a výkony, přes Himaláj, Pakistán, Jižní Ameriku až do Antaktidy, ale menší prostor dostává i Pavel Bém, Radek Jaroš, Alena Zárybnická...dále Márovi spolulezci i partnerka Kája..

Máro díky. za ty syrové emoce, za ty výkony, za ten smích. Za přiblížení krásy hor, všeho toho utrpení, do kterého se dobrovolně ženeš (já raději jen čtu z klídečku domova). Díky za tvé výlevy a za všechny ty fotky !! (nejlepší podle mě za vzadu na přebalu, ano, ta s tou růžovou kytičkou v popředí a v pozadí je...panorama z Himaláje ?)
Pronásleduj své sny nadále, protože už teď se těším na zápisky z nich....

"Zabaleno, nakoupeno a ráno sedáme do jeepu, který se prorve až do Askole, poslední výspy civilizace. Zde začíná náš aklimatizační trek po ledovci Baltoro, jinými slovy dobrovolná masochistická sebelikvidace fyzické schránky při absolutním vysazení rozumu. Pro mě také subjektivní definice trekingu."

"Kolik do Thamelu? "Patnáct dolarů Sir". "To jsi nejspíš ulít a majznul ses přitom řádně do kebule. Dám pět. Ber, nebo nech být." "Tak Sir, dát deset, já hodně dětí a auto platit." Přitom vyloudil pohled věrného psa se šibalským úsměvem na tváři. "No a co já s tím ??Tak bereš pětibak, ano nebo ne ?!" necouvám ze své pozice a přitom před jeho nosem bankovkou mávám jako uzenou kýtou. "Ne," vrtí hlavou, odchází a přřitom rozhazuje rukama v gestu jasně naznačujícím, že na hlavu jsem tady rozhodně a jedině já. "Jen běž," otáčím se a kráčím po přecpném parkovišti "International Kathmandu Airport" k dalšímu taxikáři. Než dokončím třetí krok, slyším dusot nohou a dotek na rameni. "Pan jde se mnou, pět dolar ramro." No vida, jeho rodina sice nebude mít přecpaný břich, ale makonec lepší, než drátem do oka. "Nasedáme a jedéééém." Po startovacím recitálu cítím, jak se v mém těle rozechvívá bujará radost. Opouštíme letiště a za předím sklem běží barevý svět podmalovaný spletencem uličního lomozu. "Tak jsme, Honzíku, zase tady."

"Klidná louka se zaplňuje šumem a pachem lidských těl. Ani za ta léta jsem si na odér nosičů nezvykl. Je to směsice kouře, potu, zrajícího sýra a špíny. Nejsem citlivka a znám dobře drsný život, který jim byl určen. Mnohokrát jsem navštívil jejich kamenné domovy, kde v jalovcové střše pokryté hlínou zeje otvor k Alláhovi, kudy z ohniště uniká štiplavý kouř. Kolem něj po udusané hlíně pobíhá bosý nudlák táhnoucí za ruku vřeštivého mladšího nudláka a v koutě jich ve tmě sedí dalších sedm. Mezi tím vším se v poklidu promenáduje slípka ubezpečená sama sebou,, že je paní domu a dveřmi přihlíží kravská hlava. Tak to je, pak si hrajte na voňavku nebo hygienu. Skutečně nemožné."

Takže přátelé, doporučuji a dodávám Márovo heslo - "pronásledujte své sny" !!!

valda
03.02.2018 3 z 5

Tak předně název knihy je trochu matoucí. Viděl jsem televizní seriál se stejným názvem jehož tématem byly celkem logicky výkony českých horolezců v Himálajích. Nevím, jak je to v předchozím díle knihy, kterou jsem nečetl, ale tady se jedná o vyprávění zážitků z lezení prakticky jenom jednoho českého horolezce Marka Holečka (až na pár rozhovorů a krátkých článků dalších známých lezců, ale ty jsou opravdu spíše na okraji). Dále je matoucí to "Himálajské", protože o Himálajích je pouze pár posledních stránek. Ostatní se věnují mnoha jiným výstupům z různých koutů světa.
Marek Holeček je každopádně výborný horolezec, který má za sebou spoustu prvovýstupů různými cestami v horách Patagonie, Asie a tak trochu i Antarktidy. Kniha obsahuje mnoho pěkných fotografií, ale jak píše hejsahopsa, hodil by se k nim nějaký popisek.
Na čem kniha ztrácí asi nejvíce je to, že Marek Holeček prostě není příliš zábavný spisovatel. Je vidět, že lezení na různé obrovské stěny, je pro něj veliký koníček, ale pokud nejste podobně "postižení", tak vás asi kniha moc bavit nebude, protože je hlavně plná strohého popisu souboje se skálou. Možná až moc detailního. Nějak nevím, komu by vlastně kniha měla být určená, pro laika je příliš strohá a odborná, a profesionál má zase k dispozici plný internet mnohem detailnějšího popisu cest.

hejsahopsa
04.02.2016 4 z 5

Asi bych spíš dala 3 a půl hvězdy.
Samozřejmě pokud jde o výkony autora, tak je považuji za bláznivě obdivuhodné, ale mám-li srovnat knihu například s Jarošovými, tak ta Marouškova mi přišla poněkud chaotická, někdy jsem si ani nebyla jistá, ve stěně jaké hory se zrovna nacházíme. Také není tak strhující a u některých fotek mi chyběl popisek.
Ale jinak pěkné:).

Štítky knihy

horolezectví Himálaje horolezci

Autorovy další knížky

Marek Holeček
česká, 1974
2018  88%Dotknout se nebe
2015  85%České himálajské dobrodružství II: Zápisky Marouška blázna
2022  94%Dotknout se duše
2020  87%Dotknout se hvězd - Zápisky Marouška blázna

Kniha České himálajské dobrodružství II: Zápisky Marouška blázna je v

Právě čtených2x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst14x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x