Mezi světy

Mezi světy https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457366/bmid_mezi-svety-7HX-457366.jpeg 4 234 63

Pravidelně ji slýcháte z rozhlasu, její hlas je s vámi už desítky let, v autě na cestách, v kanceláři nebo třeba i ráno v koupelně. Do toho si občas odskočí na moderování v televizi nebo natáčí svá extrémní interview. To je ale jen jeden svět Lucie Výborné. V tom druhém světě fouká ostrý vítr, zebe sníh a Lucie daleko za hranicemi všednosti a komfortní zóny zažívá opravdovou radost. MEZI SVĚTY je výběr z deníků, v nichž nás autorka zavede z rozhlasového studia do mrazivých oblastí Antarktidy, na vrcholky hor, mezi české vojáky do Afghánistánu nebo na dalekou Havaj. Je to kniha o štěstí 4 000 metrů nad zemí, o místech, která jí přirostla k srdci, o mrznoucích prstech, chvílích na hranici bytí a nebytí, osvobozujícím smíchu i momentech prozření. A taky vyznání lidem, kteří jí procházejí životem a nechávají v něm svou stopu. Kniha obsahuje více než dvě stovky unikátních fotografií.... celý text

Přidat komentář

Eisy
04.03.2024 4 z 5

Audiokniha byla Výborná :D

Marika Vanova
22.01.2024 5 z 5

Posloucháno audio s hlasem samotné autorky. Neuvěřitelná žena s takovou chutí do života a hlavně s touhou po objevování krásných a neobvyklých míst, objevování svých možností a limitů. Doporučuji.


hanča34
13.01.2024 5 z 5

I když nejsem milovník zimy a vysokých hor, nadchlo mně Lucčino nadšení. A ty fotografie skvělé, jako bych tam byla.

milary
08.10.2023 5 z 5

Kdo by nikdy neslyšel jméno Lucie Výborná... Na druhou stranu - slyšet je jedna věc a vědět druhá. Já si nikdy cíleně Luciiny počiny nevyhledávala, tak jsme se setkaly obsáhleji poprvé.
A hned jsem pochopila, co na téhle sympatické, svérázné, urputné a chytré ženské lidi mají. No, přesně TO právě zmíněné. (Protože titul "Matka roku" by v klasických disciplínách získala možná s jistými obtížemi. :)) Ale o to v knížce fakt nejde).

Mezi světy... Tak výstižný titul. Lezení po horách. Vjemy, zážitky, pocity, které člověk zažívá pod nebem, když cesta dál nevede (nebo vede, ale jinak, jinudy, někde uvnitř), prolínají do rozhovorů i životaběhu, kde se objevuje něco podobného.
Ty "světy" mají v knížce spoustu významů, představují spoustu rovin, probouzí spoustu myšlenek. A ty inspirují. Někdy tíží. Nabíjejí. Otravují. Blaží. Ohromují...

Oželela jsem fotky (to se dá vždycky dohnat). Upřednostnila jsem audioknihu; autorčin krásně osobitý projev, adrenalin proudící do uší, otevřenost, vtip a to mnohé, co je mezi řádky "mezisvětů".
Zážitek.

Mánička178
24.06.2023 4 z 5

Krásná vyprávění Lucie Výborné... sympatická ženská :) Moc jí přeju její život, odvahu, touhu.

betička
30.05.2023 5 z 5

Příjemné čtení s krásnými fotografiemi a zajímavými myšlenkami. Je tu krásně popsaný vztah a odpovědnost horského vůdce. Je krásné, když má člověk někoho takového na kterého se může v těchto vypjatých situacích spolehnout a rozvážným výběrem co nejvíce minimalizovat rizko. Je velmi inspirativní číst si jak si lidé dokáží plnit sny.

jiradvo
01.05.2023 4 z 5

Výborná kniha od Výborné Lucie :-). Krásný průlet nejen světem, ale i světem myšlenek a pocitů. Kdo se občas "utrhnul" a našel si prostor pro cestu (nemyslím dovolenou), tak při čtení této knihy často pokyvuje hlavou, myšlenky a zážitky se vracejí a nohy začínají svrbět. Děkuji Lucie.

Pasadenka
01.05.2023 3 z 5

Lucii znám z rozhlasu, moc ji nesleduji, ale vždy působí hrozně energicky a pozitivně. Tak mě zajímala její knížka. A vůbec mi nesedla. Samo sebou to chtělo audioknížku, když už ji čte sama autorka, na jejíž hlas je člověk navyklí. Ale nevím. Možná to byla chyba. Nakonec mi kniha nic nedala, a i když je krátká, tak čtení bylo opravdu úmorné.

Ale nemyslím si, že je to čistě chyba autorky a knížky, jako spíš nefunkční vztah autor-čtenář. Celý ten ezo styl ala Vlasta mě neskutečně ubíjel. Možná tomu křivdím, Vlastu nečtu, ale jednoduše mi celá knížka přišla jako slepenec floskule vedle floskule. I příběhy, které popisovaly mojí milovanou Antarktidu mě ubíjely, i když ne tak moc, jelikož má náklonost k ní promine hodně. :) Ale jednoduše ne. Knížka pro mě nefungovala emočně, informačně ani stylově. Ale věřím, že pro spoustu lidí to bude super. ;)

kramver
28.12.2022 5 z 5

Spousta krásných fotografií, slov tak akorát, adrenalin, radost ze života, život osekaný na to nejdůležitější, nepohodlí vykoupené štěstím a Lucie a její vnitřní svět, do kterého stálo za to nahédnout. Obzvlášť v době vánočních svátků. A kdo nemá chuť vyrazit aspoň na turistickou stezku do hor, tak se nechal málo vtáhnout a měl by začít znova od začátku :-)

Ripley178
23.12.2022 3 z 5

Bohužel velmi zkratkovité.Moc se toho nedozvíme(krom Antarktídy,která je ucelená).Příliš se filozofuje.Kniha,spíše pro Lucčinu rodinu a přátele.Fotografie skvělé!

yellowbanna
18.10.2022 5 z 5

A zase jsem si kradla chvíle, kdy vezmu do ruky knihu. Je krásná. Nejen dvoustránkovými, nádhernými fotografiemi a celkovou úpravou. Je krásná slovy, pocity, upřímností, otevřeností; otevřeností někdy - přiznám se - až zraňující, ale to možná jen já nedokážu zpracovat svůj vlastní komplex, že v mém životě tak velká svoboda a nádhera prostě není... a chybí...

flare
09.10.2022 5 z 5

Muzu dat s klidem 5..stejne jako Lucie mluvi tak i pise..poutave a motivujici, plne peknych fotek..jdi si za tim co te bavi...

Kaja1
16.07.2022 4 z 5

Zajímavá kniha, která stojí za přečtení a prohlédnutí, fotky hor jsou nádherné, člověka to nabíjí. Ale přesto mám dojem, že Lucka si plní své sny, ale jak jsou na tom její nejbližší. Ten strach o ni, když někde leze...Klobouk dolů před její rodinou.
Pěkné byly vsuvky hostů Lucčina pořadu, možná by z toho byla pěkná kniha.

smudlajs
03.06.2022 3 z 5

Takové pohodové čtení. Občas mi přišlo, že se autorka se svými myšlenkami dost opakuje, ale asi to tak mělo být. Nejvíc mě bavila kapitola o Havaji (škoda, že byla tak krátká), ale to bude tím, že jsem spíš milovník teplého počasí a spousty vody než vysokých hor. Kapitola o Antarktidě byla z celé knihy rozhodně nejzáživnější a autorku obdivuju za to, že se do takového dobrodružství pustila.

hajrys
30.05.2022 5 z 5

Výborná kniha, výborný obsah, Výborná Lucie ...

marketa7
23.03.2022 5 z 5

Knížku od Lucie Výborné jsem si nechala přečíst od... Lucie Výborné. Skvělá volba! Není to vlastně ani kniha, ani deník. Jsou to taková nahlédnutí do duše jedné dobrodružné povahy během jejích bohatých výprav. A to nejen do hor, byť ta převládají. Nejlepší částí je vyprávění z Antarktidy... LV je hodná obdivu...

parxel
18.03.2022 4 z 5

Mezi světy je svým stylem trochu netypická kniha. Je to taková směs různých poznámek, útržků vzpomínek a pocitů. Já osobně jsem se s tímto stylem vyprávění zpočátku trochu trápil, ale po několika kapitolách jsem mu přišel na chuť.

Autorka podle mého názoru velmi dobře zachytila, co jí lezení po horách přináší, jak to ovlivnilo její životní priority a ukázala, že věk nemusí být překážkou pro cestování do obtížně přístupných oblastí. Osobně jí asi nejvíce závidím návštěvu Antarktidy.

Případným čtenářům bych doporučil, aby se nenechali odradit stylem knihy a více se soustředily na to, co je ukryto mezi řádky.

manka71
16.03.2022 5 z 5

Kniha mne velmi překvapila, velmi dobře se to četlo, líbil se mi styl psaní, fotky jsou nádherné a grafická úprava perfektní. Na knihu jsem narazila v knihkupectví náhodně a natolik mne na první prolistování zaujala, že jsem si ji musela koupit a večer začít číst. Krása hor a dech Antarktidy, ticho míst bez lidí... nádherné.
Ne všechny rozhovory, které paní Výborná má v radiu se mi líbí a ne všechny její názory sdílím, ale za tuto knihu za mne určitě 5 hvězdiček.

Clea3112
21.02.2022 4 z 5

Pohled z vrcholku hor na nekonečný horizont vyplněný specifickým, ale naplňujícím tichem...dotek něčeho, co přesahuje hranice našeho každodenního bytí směstnaného do kuličky obyčejného ega..... chvíle, kdy se zastaví čas a podnítí k hlubší reflexi ... Pocit, který zažil asi každý, kdo vylezl -ne nutně na čtyřtisícovkujako Lucie, - ale prostě jen na nějaký větší kopec bez lidí.
"Mezi světy" je - v první části - právě takovou mozaikou zážitků, pocitů, úvah a zamyšlení, které Lucka sdílí se svými čtenáři ze svých cest po evropských horských vrcholech. Budete-li knihu vnímat pouze v této rovině sdílení, užijete si ji, ale celistvější přehled o výpravách nečekejte. Mně osobně trochu vadilo skákání v čase i prostoru, bránilo mi užít si cesty s Lucií jako jeden velký zážitek. Přiznám se, že mi i unikl záměr, který mělo toto neustálé "přepínání" splnit. Působí spíš rušivě, než atraktivně.
Druhá část je již ucelenější, mnohem kompaktnější a tudíž i mnohem zábavnější. "Zhltla jsem" ji na jeden zátah. Myslím, že na výpravu na Antarktidu by v padesáti neměl odvahu ani leckterý muž-dobrodruh, o to více Lucii obdivuji, že do toho šla. Ale když máte koníčka, kterého milujete, asi těžko odoláváte novým a novým výzvám :) ....Audioknihu namluvila sama LV, co ž je skvělá volba. Jen ona sama ví, co prožívala, když psala své řádky. O to více je kniha autentičtější.

oskli
01.02.2022 4 z 5

Hodně se v pocitech shoduji s komentářem pode mnou. Zápisky z Alp a cest před Antarktidou byly takové útržkovité. Záznam myšlenkových pochodů a pidi střípků z cest. Takže jen se člověk dostal s Lucií někam, už to skončilo a byl zase jinde. Bez hlubšího prožitku a pocitu, že jsem tam taky. Moc mě to nebavilo, protože já mám při čtení ráda právě ten pocit, že jsem někde jinde. Že mě kniha vtáhne a já žiju druhý život v místě, kde dobrodružství prožívá i sám autor. To mi kniha bohužel nenabídla. Až do Antarktidy to bylo o tom, že Lucie je blázen, který potřebuje k životu hory a musí tam trávit maximum možného času, aby byla schopná přežít v běžném světě. Případně trávit čas dalším z extrémnějších sportů a aktivit :-D
Antarktida byla jiná. Ucelenější a intenzivnější. Moc se mi líbila, a až tam Lucie pojede podruhé, chci si o tom zase přečíst.
Takže podtrženo - sečteno, jsem ráda, že knihu mám, ale čekala jsem trochu víc :-)

Štítky knihy

horolezectví cestování cestopisy české cestopisy české osobnosti

Autorovy další knížky

Lucie Výborná
česká, 1969
2020  86%Mezi světy
2004  68%Fit maminka
2014  80%100 statečných

Kniha Mezi světy je v

Právě čtených14x
Přečtených332x
Čtenářské výzvě122x
Doporučených18x
Knihotéce53x
Chystám se číst178x
Chci si koupit53x
dalších seznamech2x