Na Annapúrnu

Na Annapúrnu https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87718/bmid_na-annapurnu-R5u-87718.png 4 5 3

Nové rozšířené vydání knihy o první úspěšné české a československé himálajské expedici v roce 1969. Tehdy devět nejlepších československých horolezců odjelo nákladním vozem Praga S5T do vytoužené meky horolezců. Kniha velmi živě popisuje jejich cestu i zdolání Annapúrny IV. Toto vydání je v nové grafické úpravě a je doplněné o rozhovory s účastníky či pozůstalými po 40 letech (autor Boris Hlaváček). Součástí knihy je i DVD s 90 min filmem natočeným na expedici a nově okomentovaným účastníky (zcela unikátní záběry z panenských oblastí, které jsou dnes k nepoznání změněny turismem), dále stovky fotografií (většina z nich dosud nezveřejněných), filmové medailony jednotlivých účastníků či pozůstalých, zvukové záznamy z vysílačky, zpěvy Šerpů, filmový záznam ze křtu na MHFF v Treplicích n/M, atd.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Literatura faktu

Vydáno: , ASA
více info...

Přidat komentář

Ripley178
13.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Jde převážně o cestopis nežli o knihu o dobývání vrcholu.Dobývání vrcholu je zde tak trochu odbyto v několika posledních listech knihy.Nicméně kniha se dobře čte a je zajímavá už jen tím,že jde o naši první expedice do Himálaje.Název je malinko zavádějící,protože se lezlo "jen" na Annapurnu IV.

mira.l
03.03.2018 3 z 5

Na tuhle knihu jsem narazil při čtení knihy Zapomenuté výpravy. Tak jsem zapátral, zjistil, že před pár lety byla vydána znovu i s bonusovým DVD diskem a dokonce je ještě k sehnání.
Co říct k výpravě, která se odehrála téměř před půl stoletím ve světě úplně jiných podmínek, jak materiálních, finančních, tak třeba politických? Dneska to působí trochu jako zjevení z jiného světa, zaváté časem a metry sněhu, část aktérů už nežije a ze zbytku jsou ctihodní kmeti, jejichž komentář třeba u DVD je místy dost chaotický. A já sám jsem se v nich prakticky po celou knihu trochu ztrácel.
Zajímavý byl úvod, za jakých okolností se výprava zrodila, jak se připravovala realizace, i to, jak se na druhý konec světa trmáceli v Pragovce S5T s podivnou nástavbou, která musela z toho auta dělat poměrně těžko ovladatelný vehikl. Následné peripetie s tím, na kterou horu vůbec vylezou a jak se to realizovalo, jsou taky zajímavé. Je zde dobře vylíčena příprava, shánění nosičů i jakýsi náhled do jejich života a mentality. Svět, který už tam dneska v této podobě asi k vidění není.
Má to ovšem jedno ALE. U mě se prostě nedostavil ten "wau" efekt, který by jak tu knihu, tak tu výpravu katapultoval do nějakých nadoblačných výšin. Já prostě snažení a nadšení těhle dobrodruhů (nebo možná spíš bláznů, vzhledem k jejich tehdejšímu průměrnému věku, finanční situaci a z toho plynoucímu materiálnímu zabezpečení, i když asi měli to, co se tehdy běžně používalo) nějak moc nechápu. Trmácí se nejdřív džunglí s metrákama nebo spíš tunama materiálu, který musí vynést nosiči, jimž nezbývá než věřit, pak stoupajíce výš a výš začínají mrznout, obklopeni sněhem, větrem a ledem, neustále riskují zdraví a život jen proto, že vylezou do místa, odkud to už výš prostě nejde (teda jen dva, maximálně tři, na které to víceméně náhodou vyjde), tam se rozhlídnou (pokud teda bude zrovna něco vidět) a zase se na samém dně fyzických i psychických sil trmácí zpátky vstříc promrzlým stanům. A aby se "nenudili", tak předtím se střídavě ve dvojicích či trojicích podle toho, jak je kdo schopen, "špacírujou" sem a tam, nahoru a dolů mezi jednotlivými výškovými tábory, střídavě vynáší a zase snáší materiál a výstroj. Nevím, prostě nevím, tímhle způsobem postižen nejsem. Bohužel? Bohudík? Těžko říct.
Co musím pochválit, jsou fotky. Na některých je vidět, že už něco pamatují, ale většina jich je nad očekávání velmi kvalitních.
Co ale bylo pro mě dost velké zklamání, bylo DVD. Jednak mě dost vytáčely zpěvy Nepálců, to bylo dost otravný. Ale budiž. Komentář je sice autentický, ale na poslouchání příšerný. Co bylo ještě horší, bylo to, že při sledování jistě hodnotného čb filmu (mám tyhle dokumenty docela rád) se začal asi po 25 minutách sekat takovým způsobem, že jsem to musel vypnout. Barevný film - totéž. Vyzkoušeno na DVD rekordéru a jednom stolním počítači. Paradoxně na notebooku mi to hrálo bez problémů. Nevím, kde je chyba. Snad tím, jak kniha někde ležela asi 6 let, se DVD uvnitř ní podřelo natolik, že ho některý přehrávač má problém načíst. Ač disk na pohled nějak výrazně podřený nevypadá. Nebo je to jiná chyba?
Bylo zajímavé si to přečíst, ale znova po téhle knize asi nesáhnu. Na čtyři * to nebude, ty uděluji tam, kde se ke knize nevylučuji vrátit. Velmi slušné tři.


kilometr
31.07.2013 5 z 5

Kniha o první československé himalájské expedici,doplněná o DVD film.100%.

Štítky knihy

horolezectví

Autorovy další knížky

1979  70%Základy horolezectví
2010  80%Na Annapúrnu
1990  40%Horolezectví

Kniha Na Annapúrnu je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce10x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x