Remium Remium komentáře u knih

☰ menu

Falešný poplach Falešný poplach Bjørn Lomborg

Autor nejprve zpochybňuje dopad klimatické změny, k čemuž využívá strategii vyzobávání rozinek (cherry-picking) a vybírá si ze studií jen to, co se mu hodí. Zprávy klimatického panelu OSN označuje za "nepříliš špatné", což je opak toho, co je v nich napsáno - naopak je před námi podle těchto zpráv, které jsou v podstatě jen kompilací vědeckých prací, velký kus práce. Píše o tom, kolik stojí dotace na obnovitelné zdroje, ale ignoruje, kolik se dá celosvětově na dotace na ropu a fosilní paliva, což je násobně víc (cca 350 miliard dolarů ročně). Tvrdí, že klimatická změna způsobí jen malé problémy a že se vším se popasujeme - cituje studie, které vyhodnocují dopad například požárů, vichřic, veder, ale podle mého názoru zapomíná na to, že v některých částech světa bude problém sehnat na zvládání klimatické změny finance, protože spousta zemí je chudých. Knihu jsem nedočetl, protože je extrémně zavádějící. Něco dává smysl, například, že kvůli změně klimatu bude méně úmrtí z chladu. Ale na to si člověk může přečíst jakoukoliv knihu od skutečného klimatologa, nikoliv od ekonoma.

07.06.2023 odpad!


NSA: Národní bezpečnostní úřad NSA: Národní bezpečnostní úřad Andreas Eschbach

Nejsem si jistý, zda-li se mi ta kniha líbila. Co vím, historicky je v pořádku. Kontrast dvou hlavních postav je také něco, na co jsem narazil poprvé - a autorovi se to vydařilo. Nejvíc sci-fi prvků je až v druhé části, kdy vznikne umělá inteligence. Místy mi ale děj přišel až moc nereálný... Postavy reagovaly někdy až moc jednoduše/přímočaře. Moderní literaturu jinak nečtu, takže nevím, je-li to normální, ale na sex v každé druhé kapitole nejsem zvyklý.

07.04.2023 2 z 5


Architektura kreativního myšlení Architektura kreativního myšlení Eva Le Peutrec

Možná jako první kniha osobního rozvoje by se to hodilo. Nebo jako čtení k odpolední kávě. Jinak si ale myslím, že kniha nemá příliš co nabídnout. Je to pohled úspěšné ženy na život. S ním můžeme souhlasit nebo jí pomlouvat. Dozvíme se něco o tom, jak hektický život je, že problémy mají VŠICHNI lidé, ale o kreativitě to moc není. Autorka doporučuje jedno cvičení na posílení kreativity, jinak se ale spíš věnuje životu obecně. Reflektuje kovidovou pandemii. Grafika je nejenom rušivá, ale hlavně zbytečná. Což je i můj pocit na celou knihu. :-)

12.03.2023 2 z 5


Jak ukrást oheň Jak ukrást oheň Steven Kotler

Je to první kniha, co jsem od S. Kotlera četl. Vzhledem k tomu, že snad všechny jeho knihy jsou bestsellery, to téma očividně pár lidí zajímá. A mně taky, téma tzv. flow (český výraz je tok) je aspoň pro mně fascinující. Autor vše usazuje do širšího kontextu a nevěnuje se jen popisům neurologických procesů v mozku. Představuje na jednotlivých příkladech, jak je flow všudepřítomný. Pomocí systému čtyř zákonitostí (STER) tento stav jasně definuje, nebojí se ani kacířských myšlenek, jako je téma tvrdých drog, pornografie aj.
Osobně jsem ale očekával, že v knize bude víc praktických informací. Připadá mi to jako jen pokus o vtažení do světa flow a vysoké efektivity, nicméně jsem si představoval více praktických rad a méně okecávání - občas mi to přišlo jako zbytečné.
Mám v plánu číst jeho další knihy, tak uvidím, zda je tato výhrada zohledněna. Knihu doporučuji všem, kteří jsou teprve nováčky v oblasti osobního rozvoje, pokud však o flow již něco víte, tato kniha je spíš jen dobré odpolední čtení ke kávě.

13.02.2023 3 z 5


Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout Gabriel Wyner

Skutečně hodně praktické. Sám jsem po přečtení hodně věcí ve svém způsobu samostudia jazyků změnil. Důležité je si však uvědomit, že efektivní techniky nejsou vše - hlavní je dát do studia čas. Věnovat se tomu pravidelně, i když třeba jen půl hodiny denně. Komentujícímu přede mnou musím dát za pravdu, že některé rady se několikrát opakují.

11.12.2022 4 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Super.
Plno symbolů a zajímavých myšlenek - jeden symbol je přímo v názvu knihy. Nádherné zpracování proměny charakteru hlavního hrdiny.
Moje první zkušenost s nečeskou klasikou - a zkušenost je to dobrá.

11.12.2022 5 z 5


Aplikovaná psychologie architektury Aplikovaná psychologie architektury Karel Smejkal

Ujde to, některé poučky jsou zajímavé, to asi nejenom pro architekta, ale přijde mi, že by se to dalo napsat stručněji, resp. některé příběhy, které autor použil, mi nedávaly úplně smysl.

16.11.2022 3 z 5


Nejbohatší muž v Babylóně Nejbohatší muž v Babylóně George Samuel Clason

Poučky z knihy by se daly shrnout do krátkého článku, tedy: 1) z každé výplaty 10 % ušetřit 2) nejdřív důležité výdaje 3) ne všechny výdaje jsou nezbytné 4) uložené peníze investovat, aby se zhodnocovaly 5) investovat do věrohodné věci 6) zdokonalovat se v tom, co děláme.
Pro mě zbytečná koupě, každý, kdo se alespoň někdy zajímal o své finance, to podle mého úsudku nemusí číst. Radši bych si přečetl nějaké knihy, které poradí jak se zdokonalovat/kam investovat, abych vydělával.

14.06.2022 odpad!


Ani sami bohové Ani sami bohové Isaac Asimov

(SPOILER) Příběh, zápletka, a zpracování postav je super, ale já osobně jsem čekal trochu něco víc - zejména od té třetí části. Přišlo mi trochu nerealistické, že (SPOILER) Hallam byl svržen díky jednomu článku v novinách; taky jsem čekal, že Estwald se ještě objeví, takto skončila druhá část - o paralelním vesmíru jsme se již poté nic nedozvěděli. Nicméně se to četlo velmi dobře, začetl jsem se, a hlavně jsem dychtil vědět, jak to vše skončí. I když to nakonec neskončilo tak (dobře), jak jsem si přestavoval, autor opět dokázal, že umí napsat čtivý a chytlavý román.

27.03.2022 4 z 5


Slepičí krok: 111 fejetonů ze zvědavosti Slepičí krok: 111 fejetonů ze zvědavosti Rudolf Křesťan

Pobavilo.

07.02.2022 5 z 5


Čtvrtý den až navěky Čtvrtý den až navěky Ondřej Neff

Některé povídky, dobré, některé mi přišly nudnější. Asi bych v knihkupectví nekupoval, za to podle mně sbírka nestojí.

20.01.2022 3 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Kniha ani jednou v průběhu nezklamala, téma je nadčasové... Co víc si přát? Chvíli sice trvá, než si člověk zvykne na zastaralejší češtinu, ale za takovou zápletku to opravdu stojí.

20.01.2022 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

(SPOILER) Vzhledem k tomu, že hned v první kapitole někdo zemřel, jsem byl ze začátku skeptický, ale nakonec musím říct, že je to super! Kompozice je velmi dobře udělaná, téma se mi moc líbí. Pokud nečtete sci-fi pravidelně, tak se kniha v některých částech může zdát až MOC sci-FI, ale podle mého autor perfektně pochopil, jak se sci-fi dělá. Nemohu se dočkat na další díl.

20.01.2022 5 z 5


Časogram Časogram Natalja Ščerba

Skvělé

10.01.2021 5 z 5


Kam se poděl můj sýr? Kam se poděl můj sýr? Spencer Johnson

Doporučuji, jednoznačně. Kniha jednoduše osvětluje fakt, že je nutné v životě dělat změny, ať se nám to líbí nebo ne. Určitě pomůže.

31.12.2020 5 z 5