RadkaV RadkaV komentáře u knih

☰ menu

Krkonoše Krkonoše Jan Hocek

Skvělá pomůcka pro plánování turistických výšlapů. Tento průvodce jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů v Čechách s nejstarším národním parkem by neměl chybět v knihovničce žádného skalního turisty.

27.04.2024 5 z 5


Účetnictví, daně a financování pro nestátní neziskovky Účetnictví, daně a financování pro nestátní neziskovky Anna Pelikánová

Vítaným bonusem jsou v knize nejrůznější tabulky, grafy, vzorové výpočty či příklady z praxe, které zodpovědným osobám ušetří mnoho času při aplikaci v ostrém provozu. Každý, kdo se ve sféře nestátních neziskových organizací pohybuje, by obsah této publikace měl ve vlastním zájmu prostudovat, aby byl – vzhledem k průběžným, byť drobným změnám - stále v obraze, případně své znalosti zdokonalil.

27.04.2024


Naše divoké dědictví Naše divoké dědictví Peter Wohlleben

Určitě stojí za to věnovat čas přečtení této knihy, v níž se autor snaží přehodit výhybku zajetých kolejí většinového uvažování a posunout vnímání více do hloubky, ke kořenům našich instinktů.

27.04.2024 4 z 5


Buď užitečný: 7 zásad pro život Buď užitečný: 7 zásad pro život Arnold Schwarzenegger

Mezi tituly zaměřenými na osobní rozvoj se Arnieho 7 zásad pro život zřetelně vyjímá nejen portrétem úspěšného kulturisty, herce a politika na obálce, ale také tím, s jakou naléhavostí se autor na čtenáře obrací. Jako by mu skutečně bylo líto každého promarněného talentu, který někde dřímá, a jako kdyby mu největší radost způsobilo, pokud jeho pravidla co nejvíce lidí beze zbytku využije a zúročí ve svůj vlastní prospěch. A to je na tom asi to nejsympatičtější.

25.04.2024 5 z 5


Můj malý citlivý zázrak Můj malý citlivý zázrak Marei Theunert

Stěžejní myšlenka knihy, že jen rodiče, kteří o sebe dobře pečují, mají sílu dobře pečovat o své dítě, dává smysl. Musí to být nesmírně náročné, pečovat o děťátko, které hodně pláče a je mrzuté. Líbí se mi, z jakého úhlu se na to autorka dívá, a věřím, že mnoha rodičům použitá perspektiva může pomoci tohle pekelné období zvládnout. I zpracování knížky mi sedí - přehledné, s logickou strukturou a vývojem, s trefným přirovnáním různých situací k lepšímu vstřebání informací. Dobré jsou i stránky nachystané pro zpětnou vazbu rodičů a také průběžné dodávání naděje, že se to časem zlepší i odvahy, že to mamky a taťkové dokážou.

29.02.2024 5 z 5


Jednoduše: Umělá inteligence Jednoduše: Umělá inteligence kolektiv autorů

Tahle příručka doslova a do písmene splňuje to, co deklaruje názvem série (JEDNODUŠE) a že informace podané prostřednictvím stránek jsou skutečně velice přehledně zpracované a vcelku srozumitelné. A nic na tom nemění fakt, že já osobně si stále nedovedu představit, že bych sama cokoliv naprogramovala, o výstavbě umělé neuronové sítě nemluvě. Nicméně jsem poprvé v životě dostala chuť více proniknout do systému jedniček a nul a dokonce mám pocit, že jsem pobrala i principy seskupování dat, strojového učení a toho, jak se vlastně „EjÁj“ učí myslet.

06.02.2024 5 z 5


Na tátovi záleží Na tátovi záleží Carsten Vonnoh

Hledá-li někdo jakýsi obecný „návod pro použití dítěte“, zde ho nenajde. Jedná se spíš o jakéhosi průvodce a sbírku podnětů, jenž dovedou zájemce k lepšímu pochopení vztahu mezi rodiči a dětmi a které formují mužský postoj k požadavkům a limitům otcovství v 21. století. Jistě ji ocení i prarodiče snažící se přizpůsobit současným trendům kontaktního rodičovství. Určité pasáže a ponaučení se v pozměněné formě několikrát opakují, ale to určitě není na škodu. Osobně se mi obsah zdál poněkud nepřehledný a strohý, ale je to možná zkrátka jen tím, že je knížka psána pro muže :)

28.01.2024 4 z 5


Richard Konkolski: Být první Richard Konkolski: Být první Adam Chroust

Knížka je skvělým počinem, který si jistě vyslouží nějaké literární ocenění. Kromě poutavého obsahu i zajímavého a přehledného grafického zpracování mě osobně upoutal a velmi potěšil ještě jeden detail (pro někoho bezvýznamný, pro mě podstatný). Je jím textilní záložka tvořená třemi proužky v barvách trikolóry. Když k tomu přičtu fakt, že v závěru Richard nezapomněl ocenit význam rodinného zázemí a vzdává hold své ženě Mirce, nemohu jinak, než udělit titulu nejvyšší možné hodnocení.

09.01.2024 5 z 5


Rozchodové řízení Rozchodové řízení Petr Procházka

Po celou dobu, kdy jsem listovala stránkami, mě provázela neodbytná myšlenka – že se autor potřeboval pořádně vyřádit a nesmírně ho těší provokovat... ale mě osobně Rozchodové řízení, napsané v hollywoodském stylu, kde je možné doslova všechno, moc nebralo. Zcela jistě ho však ocení „mladí a neklidní“ bez předsudků, kteří si užijí mnohočetné hlášky a nabídku All fucklusive, kterou jim Petr Procházka předkládá.

01.01.2024 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Myslím, že diskutovanou problematiku autorka v knize dokonale zpracovala a otevřela tak čtenářům širší obzor k objektivnějšímu posouzení podobných společenských a sociálních jevů.

17.12.2023 4 z 5


Kniha keltské moudrosti Kniha keltské moudrosti John O'Donohue

Dalo by se říci, že John ODonohue je světlonošem a jeho Kniha keltské moudrosti lucernou, s níž ozařuje temné kouty našich domovů i duší, ať už se nacházíme kdekoliv a třebaže nejsme Keltové.

17.12.2023 4 z 5


Mrzneme napříč Vltavou Mrzneme napříč Vltavou Jan David

Tato publikace je důstojnou připomínkou 100letého výročí zimního plavání v Čechách a poctou zakladateli a propagátorovi této tradice, Alfrédu Nikodémovi. Přidanou hodnotou je, že se jedná o velmi poutavé, inspirativní a zábavné čtení.

17.12.2023 5 z 5


Hodina zmijí Hodina zmijí Sylva Lauerová

Na psaní Sylvy Lauerové mě vždycky baví, jak dokáže zaznamenat styl vyjadřování různých společenských vrstev a výstižně tak vykreslit i mentalitu jednotlivých osob. Tím pádem jsou postavy snadno uvěřitelné, byť někdy pořádně protivné, má-li to čtenář osobně nastavené jinak. Mrazivý příběh o tom, jak se ze šťastného, spokojeného a zdánlivě ničím neohrozitelného života může stát noční můra.

17.12.2023 4 z 5


Českomoravská stezka - Po historické hranici: po historické hranici Čech a Moravy Českomoravská stezka - Po historické hranici: po historické hranici Čech a Moravy Jan Hocek

Barvitý popis, spousta fotografií a množství map čtenáře snadno přenesou přes hory a údolí až do míst, o nichž stránky vypráví. Autor Jan Hocek a tým, který se na projektu podílí, mají můj velký obdiv!

06.12.2023 5 z 5


Hodnota vody Hodnota vody Gary White

Po přečtení knížky je pro mě mnohem snazší pojmout uvedenou problematiku v širších souvislostech, zejména díky tomu, že spousta komplikovaných situací je zde rozklíčována prostřednictvím názorných příkladů z praxe. Hodnota vody je fascinujícím výletem po proudu řeky, která se nevyzpytatelně klikatí krajinou byznysu, politikaření i velké politiky. Někdy je to opravdu divoká jízda, jindy jsou zas autoři a jejich přátelé, jako průkopníci nových nápadů a myšlenek, nuceni pádlovat ze všech sil, aby se vůbec pohnuli z místa. Sympatické je, že to nevzdávají a stále se - obrazně řečeno - drží naděje na objevení pramene života. A hlavně o tom jen nepíší, ale opravdu HLEDAJÍ ŘEŠENÍ.

06.12.2023 5 z 5


Řeka pod hladinou: Vědomím proti času Řeka pod hladinou: Vědomím proti času Pavel Kolář

Pavel Kolář (nebo Osud?) se se svým hrdinou opravdu nemaže. Nejenže jej vrhá do divokých peřejí a pod říční hladinu, ale posílá ho také do válečných vřav, nechává stát na hranici či přibíjet na kříž, veze na popravčí káře, nutí ho dívat se, jak umírají jeho nejbližší, a přitom mu umožňuje posouvat hranice vlastní odvahy, sebeúcty, fyzických schopností a objevovat další dosud nepředstavitelné limity. Podstatné však je, že nechybí ani takové elementy jako láska, naděje, víra, smíření a odpuštění.

28.11.2023 4 z 5


Život se mnou pěkně cvičí Život se mnou pěkně cvičí Ondřej Horák

Hanka Dvorská doslova odzbrojuje čtenáře svou bezprostředností a živočišnou radostí (i když ne vždy jí v životě bylo do skoku). Životní rytmus téhle akční hrdinky, její optimismus, píle, vůle a odhodlání jsou tak nakažlivé, že se čtenáři zrychlí tep už jen při obracení listů. Mě samotnou vyprávění natolik pohltilo, že jsem celou knížku přečetla na jeden zátah během dvouhodinové jízdy vlakem - a chvílemi jsem měla pocit, že sotva popadám dech. Ondřej Horák útržky z jejího života smysluplně poskládat do jednotlivých kapitol s velmi čtivým obsahem. Povinná četba pro paragány, kaskadéry, Sokoly a ostatní životní akrobaty :)

28.11.2023 4 z 5


Voda na radost Voda na radost Radkin Honzák

Jedná se o kombinací populárně vědeckého výkladu o principech radosti s příhodnými citáty, vtipy, historkami a básničkami. Než jsem se do knihy začetla, chvíli mi to trvalo. Bylo to asi hlavně tím, že se nejedná o kompaktní celek, ale spíš o takové puzzle z mnoha různobarevných dílků, ke kterému se člověk musí posadit, uklidnit se, a teprve potom se systematicky pustí do skládání kompletního obrazu. Při troše dobré vůle potom může najít radost v každém kousku.

22.11.2023 3 z 5


Vyprávění z Ostružinového houští Vyprávění z Ostružinového houští Jill Barklem

Myslím, že výlet do světa ukrytého za šlahouny Ostružinového houští si užijí všichni čtenáři. Vřele doporučuji zachumlat se do patchworkové deky, upíjet bezinkový čaj, nechat na sebe působit laskavost vyprávění a popustit uzdu fantazii. Knížka se zdá objemná, ale není třeba se obávat, že se večerní čtení na dobrou noc příliš protáhne. Jednotlivé příběhy jsou přiměřeně dlouhé a stěžejní roli tu hrají ilustrace. Právě u nich se, s největší pravděpodobností, zvídaví návštěvníci Houští poněkud zaseknou.

21.11.2023 5 z 5


Houbáci Houbáci Zuzana Froňková

Mám ráda takovéhle víceúrovňové knížky, v nichž se vrství příběh s ponaučením. V Houbácích navíc pohodově nenásilnou formou, takže to vlastně ani nepoznáte a vzděláváte se úplně hladce a bezbolestně. Myslím, že právě to děti i jejich rodiče nejvíce ocení, tím spíš, že tady nechybí ani humor. A aby toho nebylo málo, poslední stránky obsahují kartičky do houbařova deníku, což mi také přijde jako skvělý nápad, hlavně pro začínající malé houbaře. Tahle knížka prostě nemá chybu!

11.02.2023 5 z 5