Řeka pod hladinou: Vědomím proti času

Řeka pod hladinou: Vědomím proti času https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516693/bmid_reka-pod-hladinou-9v3-516693.jpg 4 80 24

V červnu roku 2018 přivezli do nemocnice St. Paul ve Vancouveru neznámého muže, jehož objevili indiánští lovci na břehu divoké řeky v oblasti Yukonu. Neznámý v bezvědomí vypráví, záznamové zařízení běží. Mluví o spisovatelce Sofii Hartenové, která je již delší dobu na listině pohřešovaných. Příběh byl sepsán na základě skutečných událostí, má však svoji literární podobu. Ohromující vyprávění Pavla a Josefa jde až na samotnou dřeň existence. Na hranici života a smrti vede cesta až ke kořenům lidstva. Od současnosti přes jednotlivá historická období až do africké příkopové propadliny. Sen, realita, anebo zjevení. Kdoví Na příběhu tajemného muže je ukázáno, co v lidském životě znamená čas. Jedna etapa končí, druhá začíná, kulisy se mění – člověk je však stále pod nátlakem extrémních situací, jež musí překonávat a činit v nich rozhodnutí. Řeka pod hladinou jako naše přání, touha a naděje – právě ta dává člověku sílu putovat stinnými fázemi života s odvahou a důvěrou. „Řeka Tatshenshini existuje, stejně jako kurzy, které v zahraničí pravidelně pořádáme,“ usmívá se Pavel Kolář. A Josef? Žije mezi námi a svůj tajemný příběh si stále nosí pod hladinou vědomí.... celý text

Přidat komentář

teeyinka
25.03.2024 3 z 5

Velmi zvláštní kniha, o které jsem během čtení nevěděla, co si myslet. Líbil se mi ale závěr, kde mi to vše začalo dávat větší smysl. Je napsaná poměrně čtivě, alespoň já jsem chtěla vědět, co z toho vyleze. Výlety do jednotlivých fází dějin jsou zajímavě popsané, za mě originálně pojaté a příběh Josefa, Georga a Sofie je dostatečně záhadný, ale ne úplně mimo. Stačí si jen vybrat mezi Pochybností a Vírou, podle toho se bude odvíjet čtenářovo chápání :)

maryska09
10.03.2024 1 z 5

Hodně zvláštní kniha, dobře napsaná, ale velmi těžce pochopitelná. Od poloviny jsem začala číst už jen ob stránku, putování do alternativní historie mi přestalo dávat jakýkoliv smysl a ani závěr mě s knihou neusmířil. Mírně připomíná mnohem lepšího a pochopitelnějšího Tuláka po hvězdách. Spíš nedoporučuji


PavlaTr
24.02.2024

Zajímavý příběh, po přečtení jsem nad knihou dlouho doumala.

harena
18.02.2024 5 z 5

Podtitul: Vědomím proti času

"Napadá mě nejbláznivější myšlenka, která se kdy zrodila v mé hlavě. Napadá mě, že člověk nemusí zemřít. Nikdo nemusí zemřít, pokud se vymaní z nesmírné tíhy reality"

Mladý muž, ležící v bezvědomí v nemocnici, začne vyprávět příběhy, které zaznamenává sestřička Agnieszka formou deníku a zároveň vyprávění zaznamenávají i přístroje u jeho postele.
Na počátku se píše, že byl příběh sepsán na základě skutečných událostí. Můžeme se rozhodnout, jestli vše, co muž vypráví jsou výmysly, halucinace nebo skutečně se jeho vědomí nebo duše vydává na cestu do minulosti, až do doby 2,5 milionu let od současnosti. Je to sen nebo realita? Můžeme se přenést do druhé dimenze? Existují opravdu paralelní světy? Nebo si úplně vše spisovatel vymyslel (což si nemyslím) a my to můžeme brát jako dobrodružný román, či sci-fi?

"Nevím, proč věřím, že Sofii potkám. Možná proto, že myšlenka je trvalejší, než tělo. Je to stopa v éteru, jež se nedá vymazat."

"A stále platí: myšlenky přitahují - štěstí i smůlu. Život i smrt."

Předevčírem dočteno a já knihu nemůžu dostat z hlavy. V každém případě je příběh mladého muže naprosto špičkově literárně zpracován.

Kaja1
16.02.2024 3 z 5

Bylo to zvláštní čtení, spolu s Josefem putujeme napříč časem a hledáme něco, co snad ani nalézt nejde. Naše podvědomí nás často dovede do míst, kde jsme nikdy nebyli a zúčastnit se něčeho, čeho jsme nikdy nemohli být svědky. Kdoví zda Josef někdy najde klid v duši, který hledá, ale to už se nedozvíme. Přiznám se, že jsem knihu chtěla po prvních kapitolách odložit, ale nemám ve zvyku knihy nedočíst. Konec knihy mě s ní smířil.

Tyet
05.02.2024

Pro mne velmi špatně napsaná kniha. V jednom odstavci, ne-li v jedné větě se střídá minulý a přítomný čas, příběh z bojiště byl natolik nezáživný, že jsem knihu odložila a už se k ní pravděpodobně nevrátím.

IvčaB2
17.01.2024 4 z 5

Jako v ostatních komentářích mě napadají slova : zvláštní , fantaskní , obtížně uchopitelná. Ale když se k textu vrátím a počkám si na všechny dojmy , aby mě doběhly a docvaklo mi vše co chtěl autor sdělit , tak mi přijde hlubší , dovede mě k zamyšlení a to mě baví

StihOMam
12.01.2024 3 z 5

Odvážné. Příběh u mě celkem záhy evokoval Londonova Tuláka po hvězdách, ale tady zašel autor mnohem dál. Nebýt konce, asi bych to vnímala jako alternativní pojetí paralelních životů: jako celkem poutavě odvyprávěnou zdánlivě nepochopitelnou příhodu, která je však stále jen subjektivním zážitkem. Ponechává dost prostoru k představivosti, otázkám a samozřejmě i následné diskuzi. Nicméně konec mi přišel jako docela nepatrný tlak na čtenáře, co si má myslet. Asi bych potřebovala další vstupní data, abych mohla hodnotit sílu nebo věrohodnost obsahu knihy. Čte se však velmi dobře a s trochou nadsázky se dá i tvrdit, že místy skutečně "baví“.
Každopádně skvěle zvolený titul, který se příběhem úžasně vine!

tessa.mik
14.12.2023 3 z 5

Kniha se čte vlastně dobře. Jazyk, kterým je napsána je velmi čtivý a na začátku se mi hodně líbila myšlenka příběhu. To je ale asi vše. Bohužel, se způsobem průběhu cesty jsem se ztotožnit nedokázala (ne myšlena cestování historií lidstva pozpátku - ta byla zajímavá, ale spíše to, co je v jednotlivých etapách dělo...). Na určitých místech to pro mě hodně skřípalo.

PaníLenka
14.12.2023 4 z 5

Pro mě hodně zajímavá kniha. Vlastně ani nemůžu říct, že jsem přesně celý příběh pochopila, možná jde spíš o pocity, které ve mě vyvolal, nicméně mě moc bavil, po každé kapitole jsem se těšila na další, čím mě ještě překvapí - a vždy se to autorovi povedlo. Navíc napsáno krásnou češtinou. A určitě ve mě dlouho budou jednotlivé kousky příběhu rezonovat a možná teprve postupně mi budou docházet všechny souvislosti. Moc příjemné překvapení!

rex522
02.12.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, doporučuji

RadkaV
28.11.2023 4 z 5

Pavel Kolář (nebo Osud?) se se svým hrdinou opravdu nemaže. Nejenže jej vrhá do divokých peřejí a pod říční hladinu, ale posílá ho také do válečných vřav, nechává stát na hranici či přibíjet na kříž, veze na popravčí káře, nutí ho dívat se, jak umírají jeho nejbližší, a přitom mu umožňuje posouvat hranice vlastní odvahy, sebeúcty, fyzických schopností a objevovat další dosud nepředstavitelné limity. Podstatné však je, že nechybí ani takové elementy jako láska, naděje, víra, smíření a odpuštění.

Jenny46
18.11.2023 4 z 5

Zvláštní myšlenkové pochody, nedokáží popsat několik příběhů, zase trochu něco jiného...

cubeice
23.10.2023 5 z 5

Pro mě velké překvapení. Neuchopitelný, těžko vysvětlitelný příběh, stejně jako řeka pod hladinou. A přesto fascinující a hlubší než většina jiných dnešních knih. Jako nevidíme dna řek (částečně kvůli čistotě vody, ale někdy i kvůli jejich hloubce nebo síle proudu na hladině) nelze ani u těchto příběhů napoprvé rozeznat všechna zákoutí a kameny minulosti, které tuto řeku (vědomí) formují. I tak vás to nutí číst dál a hledat v příbězích lásku, která je (pro mne) synonymem onoho vědomí, jež teče proti času. Vlastně i názor na tuto knihu se obtížně interpretuje. Je to takový český "Tulák po hvězdách Jacka Londona", nebo možná i jeho nepřímé pokračování. Jen neputujeme noční oblohou, ale řekou času a vědomí Pavla Koláře. Každopádně právě ve zdejším popisu Tuláka po hvězdách (https://www.databazeknih.cz/knihy/tulak-po-hvezdach-436166) jsem našel slova, která pro mě osobně i nejsrozumitelněji vystihují Řeku pod hladinou: "Naši dřinu, hru idejí a fantazie, bitvy, pohled na hvězdnou oblohu a jakékoliv tajemství – všechno to převyšuje žena." A musím říct, že mě příjemně překvapilo i to, jak citlivě dokáže pan Kolář pracovat se slovy a větami, možná stejně skvěle, jako se svaly, kostmi, vazy atd. Je jen škoda, že si tuto knihu asi nikdy nenajde tolik čtenářů, jako "bulvární romány" Hartla a spol. Díky pane Koláři!

Pan_Švec
21.10.2023 4 z 5

Pavel Kolář je věhlasný fyzioterapeut a zdá se, že i velmi zdatný spisovatel. Jeho kniha Řeka pod hladinou je tedy extrémně zvláštní dílo. Myšleno zejména v dobrém. Opravdu mi dalo hodně přemítání, co si o ní mám vlastně myslet a k čemu ji přirovnat. Rozhodně platí, že pisatel je velmi inteligentní a vzdělaný člověk, který dokáže proplouvat dějinnými okamžiky lidstva se znalostí kontextu i dopadů oněch okamžiků na vývoj společnosti. Kolář vlastně nabízí příběh člověka, s nímž se skutečně setkal (tvrdí s autorem ztotožněný vypravěč).

Budete číst v anotacích a recenzích, že se jedná o vskutku mysteriózní vyprávění o stavu člověka, jehož vědomí v nevědomí putuje časoprostorem a jehož osud se díky tomu prolíná s osudy jiných lidí, třebaže dávno mrtvých. Nerad bych, aby vás to odradilo, pokud vyprávění o cestách duše v předsálí smrti, neholdujete. Protože byť je skutečně celá kniha o příbězích člověka uvězněného po úrazu hlavy v jakémsi snovém světě (ale co když je to svět skutečný, akorát racionálně nepoznaný), vyprávěcí styl a samonosné příběhy tuto linku zdatně upozaďují. Zaměříte-li se na ony příběhy, které se odděleně od sebe odehrávají v různých etapách lidských dějin, prožijete velmi silný čtenářský zážitek. Vzděláte se a pobavíte. Třeba setkání hlavního hrdiny Josefa s mladým svobodníkem Adolfem Hitlerem na bojišti první světové války, jež skončilo Adolfovou smrtí! Nebo s Ježíšem v čase, kdy skončil na kříži nebo neskončil?! Anebo se zúčastnil první křížové výpravy v 11. století. Nebo cestoval po boku Alexandra Velikého na jeho dobyvačných výpravách a panovník si ho na smrtelné loži vybral za nástupce. Pokaždé do událostí, které známe z dějepisu, výrazně zasáhl a zvrátil jejich nám známý průběh. Nebudu už víc prozrazovat jak, ale fakt si počtete.

A jedno extrémní plus musím Kolářovi přiznat. Jeho vyprávění je nesmírně napínavé. A to fakt výjimečně. To, jak napínavým způsobem dokázal popsat například sjíždění divoké řeky, to člověk žasne. Mínusem se vracím na začátek své recenze, protože vlastně nevím, zda ono mínus, které trochu cítím, není naopak pozitivem. Vážně nevím. Jde o to, že přes ty příběhy se rozmazává ona spojovací linie základního příběhu člověka, který prožil životní trauma spojené se ztrátou partnerky, pokusu o odchod z tohoto světa až po terapii. Já totiž vlastně nedokážu po přečtení té knížky říci, jak dopadla. Jak jsem psal na začátku: extrémně zvláštní dílo.

Kubikuli
17.10.2023 3 z 5

Co čtenář, to jiný vkus... mě se autor do vkusu rozhodně netrefil. Knížku bych určitě nezařadila do sekce "nejlepší knihy v současné době ". Za mě je to hodně rozporuplné. Byla to divočina od začátku do konce. Začalo to velice slibně, ale ve chvíli, kdy se na scéně objevil Hitler, tak jsem věděla, že je zle... a ta divočina pokračovala celým příběhem. A to opravdu nebyl můj šálek kávy. Byla tam zajímavá místa, kde mě příběh trošku vtáhnul, ale jinak to byla slátanina, kde se autor snažil o různě květnaté popisy míst a událostí, které nedávaly ani hlavu ani patu. Byla to pro mne velká zkouška vůle vydržet a dočíst. Takže 3 hvězdičky dávám jen díky aktuálnímu vlivu omamných látek, protože jedna hvězda by byla až až. Každopádně milovníkům historie, nejlépe od času hodně před naším letopočtem a dál, vřele doporučuji.

Karel Maay
27.09.2023 5 z 5

Fantaskní kniha mi vzdáleně připomněla dobrodružné romány mého mládí. Po dočtení jsem přišel na to, že má v sobě něco navíc. To něco je víra, že člověk je u dna natolik, nakolik sám sobě věří, že vyplave nad hladinu. Bláznivá myšlenka, stejně jako román profesora Pavla Koláře. Co je pod hladinou, zdá se, ví jenom Josef? Chci vědět víc, rád bych té věci přišel na kloub.

Jiří Bredhauer
26.09.2023 5 z 5

Nikdy jsem nepsal žádné hodnocení. Na knize profesora Koláře mne zaujala obálka. Díval jsem se na ni ve výkladu. Nakonec jsem Řeku pod hladinou koupil. Přečetl jsem ji za tři dny. Vlastně nic jiného jsem nedělal, než pod dojmem textu sledoval Josefovu cestu. Záhady mne odjakživa přitahují. Tato o to víc, že se mne dotkla kdesi uvnitř. A přesto, že jsem technicky založený člověk, nedokážu říct, zdali to, co jsem přečetl je pravda, anebo geniální šprým. Za to a dobré zážitky dávám Pavlovi a Josefovi 5 hvězd.

annhav
25.09.2023 5 z 5

Kniha je ojedinělá a naprosto Vás vtáhne do děje. Patří mezi nejlepší knihy v současné době. Vřele doporučuji!

ctenarJanX7sA
24.09.2023 5 z 5

Tohle je za poslední dobu jedna z nejlepších knih která je na trhu a to od českého autora. Celý děj knihy jsem hltal kapitolu po kapitole.

Propletení přítomnosti z minulostí mě opravdu bavilo,věřím a doufám že se tato kniha dostane pokud možno co nejvíce lidem do ruky a že budou stejně nadšeně hltat kapitoly jako já.