raďax9 raďax9 komentáře u knih

☰ menu

Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky Edgar Allan Poe

Neobyčejné detektivní příběhy úžasného autora.
Kvalitní literatura, dobře čtivá.

19.03.2018


Dva roky prázdnin Dva roky prázdnin Jules Verne

Knihu jsem si chtěl přečíst, protože jako malý jsem viděl šestidílný seriál na motivy této knihy. Román se čte velice dobře, psaní pana Verna je okouzlující a velice se mi líbí. Kniha mi přijde víc zajímavější než Robinson Crusoe.

17.03.2018 4 z 5


Malostranské povídky Malostranské povídky Jan Neruda

Některé povídky (O měkkém srdci paní Rusky, Přivedla žebráka na mizinu, Hastrman, Doktor Kazisvět) byly nadmíru zajímavé, další mě ani tak nezaujaly nebo mě chvílemi nudily. Autorův styl psaní mi přijde občas zdlouhavý (příliš podrobný), někdy jsem se v ději zamotával. Jinak krásná ukázka z malostranského života.
Určitě tuto českou klasiku doporučuji přečíst.

17.03.2018 3 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Text Máje je poměrně lehký na čtení, některé jeho verše jsou psány trochu složitě, a proto jsem se musel více soustředit. Jinak krásně vylíčena příroda a společnost té doby. Měl jsem radost ze čtení a tento český literární skvost určitě doporučuji přečíst jiným čtenářům.

29.01.2018


Černý kocour Černý kocour Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe je spolu s F. Cooperem zakladatelem americké novely a předchůdcem detektivních románů a moderního hororu. Text jeho hororových povídek je velmi jednoduchý, lehce pochopitelný, a proto se mi povídky četly jedním dechem. Svoji spisovatelskou činnost projevil opravdu kvalitně. Doporučuji přečíst, hluboké myšlenky a zajímavé děje nadchnou snad každého.

10.01.2018 5 z 5


Labyrint světa a ráj srdce Labyrint světa a ráj srdce Jan Amos Komenský

Z povinné četby jsem si přečetl alespoň jedno Komenského dílo, to nejvýznamnější. Čekal jsem od knihy více, moc mě nenadchla. Děj je napsán složitě, někdy je těžký na pochopení. Stavy, povolání a profese dle mého názoru Komenský popsal obsáhle, v této části mě kniha nudila. Druhá část, která je zaměřená více na víru, mě osobně příliš nezaujala.

10.01.2018 3 z 5


Čarodějův synovec Čarodějův synovec C. S. Lewis (p)

Úžasný fantasy bestseller. Jde o 1. díl, který vysvětluje, jak se náš svět poprvé setkává se zemí Narnie. Příběh se mi dobře četl a myslím si, že je vhodný i pro starší čtenáře. Další díly letopisů se chystám číst.

01.01.2018


Evžen Oněgin Evžen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

Vždy jsem si chtěl přečíst nějaké Puškinovo dílo, líbí se mi ruská literatura a rád čtu knihy z období romantismu. Krásné verše. Radost číst.

30.10.2017 4 z 5


Milión Milión Marco Polo

Hodně zajímavý cestopis, Marco Polo jej napsal ve středověku, a jelikož je hodně starý (13. stol.), četl se mi velice dobře. Autor v ní zmiňuje stará pojmenování zeměpisných míst, také mi přišlo, že psal někdy bájně a nerealisticky. V knize mi chybí popsán jeho návrat do Benátek, boj, při kterém byl uvězněn a seznámení se spoluvězněm, se kterým pak toto dílo vytvořili.

09.10.2017 4 z 5


Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Knihy Petera Maye budu vždy číst s neuvěřitelným nadšením.

Konečný příběh toho, jak to vůbec všechno dopadne. Musím říct, že autor měl pěkně promyšlený příběh popisující život Fina na Hebridách a že ho sepsal do trilogie, které obsahují různé propletené historky, události atd. Román, stejně jako oba předchozí díly, je úžasný, opět tomu nechybí napětí, obraz střídající se veselé nálady s ponurou okořeněný rozkošnými popisy drsné ostrovní krajiny. Všem vřele doporučuji přečíst od úplného začátku.

17.08.2017 5 z 5


V zajetí polární zimy V zajetí polární zimy Leoš Šimánek

Kniha jako dobrodružný román účel splnila. Ale mé očekávání z četby se nenaplnilo, čekal jsem od knížky více. Nic ohromujícího! Děj nebyl vůbec poutavý a příběh na mě působil hodně depresivně. Vadil mi dlouhotrvající spor mezi hlavními postavami. Jinak kniha k zahození není.

12.08.2017 3 z 5


Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Doporučuji všem vášnivým čtenářům severských detektivek. Náplní této knihy je krev, vítr, chlad, déšť a slzy. Velice povedený román s tak dychtivým příběhem. Ještě skvělejší než Skála.

12.08.2017 5 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Naprostá dokonalost! Skvěle vylíčen charakter skrblivého člověka. Moc pěkná hra.

12.08.2017 5 z 5