Černý kocour

Černý kocour https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97887/cerny-kocour-97887.peg 4 320 23

Výbor povídek spisovatele E. A. Poea: Jáma a kyvadlo, Zrádné srdce, Černý kocour, Skokan, Pád do Malströmu, Rukopis nalezený v lahvi, Podlouhlá bedna, Zlatý brouk, Odcizený dopis, Eleonora, Obchodník, Senzace s balónem.

Přidat komentář

Čand@
21.03.2024 5 z 5

Ak milujete Kinga - kráľa hororu, nemôžete si nezamilovať Poea - otca hororu. Černý kocour je jasným predchodcom Řbitova zvířátek (ďalšie podobnosti hľadajte sami). Nemám síce v obľube poéziu, takže ako básnik ma Poe neoslovuje, ale jeho poviedky sú jednoznačne moja krvná skupina.

WallopX
27.04.2022 3 z 5

Vybráno jako knížka k maturitě a nelituji. Povídky jako třeba Pád do Malstromu a Senzace s balónem mě nebavily. Zato Černý kocour, Jáma a kyvadlo, Skokan a Podlouhlá bedna mě zaujaly a skvěle se pamatují. Rozhodně u maturity se to bude hodit.


Janule164
21.11.2021 2 z 5

Vlastně je to dobré, ale nic pro mě. Nechci číst něco, co mi připadá nechutné (třeba Černý kocour nebo Skokan), nemám na to žaludek.

Schamila
28.02.2021 5 z 5

Fakt drsné k zbláznění ..... Nikdy bych neřekla, že je možné číst něco takového ..... zvláštně dobré, doporučuji...

boxas
10.02.2021 5 z 5

Klasika klasik. Neznám moc tak mistrně vypointovaných příběhů!
Vlastně když nad tím tak přemýšlím - uměli to jen dva autoři - Edgar Allan Poe a Stephen King.

ElvisJagger
31.01.2021 5 z 5

Horor jak se patří.

Svamburger
22.01.2021 4 z 5

Fascinující jak jsou ty povídky staré. O to víc fascinující je fakt, že i dnes dokážou čtenáře zaujmout a to zrovna nemusí být fanoušek děsivých příběhů či Sci-fi. E.A. Poe je průkopníkem hororového žánru a je zcela jasné, že z jeho povídek čerpali další velikáni – jak spisovatelé, tak filmaři. Jáma a kyvadlo – není kam uniknout a k tomu rafinovaná past... že by předchůdce zvráceného SAW? Zombie kocour – nepřipomíná vám to Řhbitov zvířátek? Nebo tlukoucí srdce schované pod parketami – že by se tím inspiroval mladý Clive Barker a vypůjčil si nápad do svého dnes již legendárního Hellraiseru? Že by to tak nebylo? Občas stačí jen malička inspirace a když to ten autor v sobě má, může se mu podařit napsat perfektní dílo. Já to zkrátka v těch povídkách od Poa vidím a to je napsal začátkem devatenáctého století. Klobouk dolů.

TimetoStyle
14.01.2020 5 z 5

Nikdy jsem povídky moc nečetla, proto jsem nevěděla, co mám od této čekat. Ve škole jsme si četli úryvky z autorovy tvorby a ta mě zaujala.
Povídka je o člověku, který celý svůj život miluje zvířata. Po tom, co se oženil, si domů pořídil hodně nových zvířat, měl psa, ptáky, králíky, opičku a černého kocoura, který v příběhu bude hrát důležitou roli a kterého měl nejraději. Nikdy nevztáhl ruku a nikdy žádné zvíře neudeřil. Změna nastala v době, co propadl alkoholu.
Na konci povídky jsem kroutila nevěřícně hlavou, co se hlavní postavě stalo. Je to neuvěřitelná shoda náhod. Kdyby neudělala hlavní postava tu jednu věc, tak by to nemělo takový spád.
Určitě si v budoucnu od tohoto autora něco přečtu, protože tohle je vážně mistrovské dílo, které se mi vážně hrozně líbilo. Pokud bych si ho vytáhla u maturity, tak bych měla na 100 % jedničku, protože o něm se dá hrozně krásně povídat.
Pokud vás čeká maturita a vybíráte si seznam knih, tak tuhle si tam taky přidejte. Máte ji přečtenou za chvilku a rozbor je taky skvělý.

Kája95
30.11.2019

Nepřekonatelné povídky

asanita
27.12.2018 4 z 5

Knihu jsem četla, protože ji máme jako povinnou četbu. Překvapila mě rozmanitost žánrů jako takových - od hororu a detektivních příběhů přes grotesku až po milostné nebo dobrodružné příběhy. Povídky byly svou úrovní velmi rozličné a musím se přiznat, že jsem z některých z nich nebyla ani z poloviny tak nadšená jako z jiných. Mezi ty vydařené bych rozhodně řadila Jámu a kyvadlo, Černého kocoura, Skokana a Pád do Malströmu, jejichž čtení jsem si vážně užívala. Na druhé straně poté stojí Obchodník, který byl v podstatě jen výčtem různých "povolání" a kratičká Eleonora, kde se v zásadě nic nedělo.

nanana
12.12.2018 4 z 5

Kdo se aspoň stokrát nepřistihl, jak se dopouští zlého a pošetilého skutku jen a jen proto, že ví, že nemá?

"V nesobecké, obětavé lásce němé tváře je cosi, co přímo zasahuje srdce toho, kdo nejednou zakusil vratké přátelství a chatrnou věrnost pouze lidského tvora."

Jája92
27.01.2018 4 z 5

Četba čtená k maturitě, ale jsem za to ráda. Skvělý spisovatel, mistr svého oboru.

Dym
15.01.2018

Další kniha z povinné četby. Takže... přečetla jsem první čtyři povídky a dál jsem se nedostala. Sice nejsem moc zvyklá číst texty s děsivým námětem, ale u tohoto čtení jsem se ani nebála, jen mě to celkem deprimovalo..., i když to bylo možná jen počasím. Každopádně podle toho co jsem přečetla, můžu tento svazek doporučit, čtenářům se silnějším žaludkem, úplně s klidem, protože rozbor je celkem snadný a čtení celkem krátké a jednoduché (jen to co jsem přečetla, jak je to dál opravdu netuším a zatím to nechci zjišťovat).

raďax9
10.01.2018 5 z 5

Edgar Allan Poe je spolu s F. Cooperem zakladatelem americké novely a předchůdcem detektivních románů a moderního hororu. Text jeho hororových povídek je velmi jednoduchý, lehce pochopitelný, a proto se mi povídky četly jedním dechem. Svoji spisovatelskou činnost projevil opravdu kvalitně. Doporučuji přečíst, hluboké myšlenky a zajímavé děje nadchnou snad každého.

eraserhead
15.08.2017 3 z 5

Uznávám autorovy (průkopnické) zásluhy o hned několik žánrů i formální kvality jeho tvorby, ale mě prostě jeho dílo tak nějak nudí. Nedokáže mě zaujmout, vtáhnout. Pár povídek je fajn (z této knihy např. Skokan, Černý kocour), ale v rámci jeho díla obecně je to dost výrazně malá část.

Zednář
28.11.2016 5 z 5

Výběr ani ne poloviny skvělých povídek, chybí Pád domu Usherů, Berenice, Maska červené smrti apod. Výborné čtivo pro zážitkového minimalistu, libující ho si v fetiši mystična a děsu, který si chce něco knižně prožít, nicméně na nového Kinga bude čekat dalších pár měsíců a do Doriana Greye se mu nechce. EAP jasná volba!

pegascom
14.03.2016 4 z 5

Putavo napisany hororovy pribeh z nepredvidatelnim dejom a tajuplnou atmosferou.

kacimilek
04.11.2015 5 z 5

Jedním slovem: skvost. Ty klasické hororové povídky snad na nikoho nemohou nezapůsobit. Mě snad nejvíce zaujala povídka Černý kocour, Skokan a Zlatý brouk. E. A. Poe je skutečný spisovatel.

Pedruska01
19.08.2014 3 z 5

Knihu jsem si vybrala především kvůli slavné povídce Jáma a kyvadlo. Autor má jistě zajímavý styl psaní. Nedalo mi to a vrhla jsem se i na ostatní povídky. Některé byly dobré, napínavé a jiné zase příliš nudné a zdlouhavé. Hodnotím zlatým středem. :)

Edona
15.07.2014 3 z 5

E. A. Poe mě vždy zajímal. A to nejen svým životem, ale zejména svým dílem. V této sbírce bylo hned několik povídek, které jsem četla a moc se mi líbily (Černý kocour, Zrádné srdce, Skokan, Podlouhlá bedna Zlatý brouk, Odcizený dopis a Eleonora), ale také tady bylo pár povídek (Obchodník, Senzace s balónem), které ne a ne přečíst.