petr94 petr94 komentáře u knih

☰ menu

Francouzština pro pokročilé samouky 1 + 2CD Francouzština pro pokročilé samouky 1 + 2CD Marie Pravdová

První díl (Francouzština nejen pro samouky) byl trochu nudný a méně záživný, o to větším překvapením pro mě byl tento navazující díl. Velmi podrobně zpracované kapitoly, bohatá slovní zásoba, podrobná gramatika a velké množství úryvků z originálních francouzských článků a další užitečné věci. Vřele doporučuji.

16.01.2018 5 z 5


Francouzština nejen pro samouky Francouzština nejen pro samouky Miroslav Pravda

Je sice pravda, že učebnice nebyla příliš zábavná a měla své mouchy, přesto jsem podle ní jel poctivě od začátku do konce a nyní zvládám základy francouzštiny a jsem schopen na to navazovat těžšími učebnicemi. Je ale nutné si uvědomit, že učebnice tvoří opravdu základ, tedy po jejím zvládnutí nemůžete čekat porozumění tomuto složitému, ale krásnému jazyku. Doporučuji navázat knihou Francouzština pro pokročilé samouky, která navazuje a velmi podrobně rozšiřuje nejen gramatiku, ale především slovní zásobu (na každé straně minimálně 5-10 nových slovíček, přičemž každá kapitola má kolem 25 stran). A samozřejmě cvičit, cvičit, cvičit, na francouzštině je nejtěžší poslech, takže ať už budete tuto učebnici používat či ne, hlavně poslouchejte hudbu, filmy, rozhovory, televizi, radio... jinak to nedáte

16.01.2018 4 z 5


Smrt v Benátkách Smrt v Benátkách Thomas Mann

Knihu jsem poslouchal v audio verzi. Nádherný příběh v krásném prostředí Benátek. Gustav von Aschenbach jako stárnoucí spisovatel propadá platonickou láskou k mladému hochovi. Příběh to byl pro mě velmi dojemný, v audio verzi doplněný mahlerovou symfonií, to vše způsobilo, že ke konci knihy jsem nesl osud hrdiny s velmi těžkým srdcem. Film je umělecké dílo, neobvyklé, ale stejně jako kniha srdeční záležitost, i když chápu, že ne pro každého.

28.12.2017 5 z 5


Petr I. Petr I. Milan Švankmajer

Car Petr byl teda "kabrňák", to se musí nechat. Kniha je velmi hezky psaná, dozvídáme se o chaosu v Rusku za jeho předchůdců, o pozvednutí za jeho vlády, ale také o všech krvavých zločinech, které to všechno doprovázely. Jsem rád, že jsem tam v té době nežil. Zmínka o nálezu emigrantů před carem na Sibiř v 70. letech 20. století, kteří tam v naprosté izolaci přežívali 300 let a nevěděli, že existuje nějaký Lenin, Stalin, že není car, a už vůbec že byly nějaké napoleonské války a války 20. století, to je jen třešnička na dortu.

28.12.2017 5 z 5


Krize římské republiky Krize římské republiky Appiános

Vše dobré, jediné, co mi vadí u každé knihy té doby je má neznalost tehdejších geografických názvů. Vyžadovalo si to neustálé pátrání v jiných zdrojích, které četbu zpomalovaly. Přes tuto nepříjemnost jsou ale všechna antická díla skvost.

28.12.2017 5 z 5


Vademecum pomocných věd historických Vademecum pomocných věd historických Ivan Hlaváček

Tak musím ji ohodnotit dobře, však je to přeci "Bible" pro studenty archivnictví a příbuzných oborů. V jedné knize shrnuto vše podstatné, ovšem občas jsem se trochu ztrácel a chybek jsem také pár našel, ale jinak hodnotím velmi kladně.

28.12.2017 4 z 5


Píseň o Rolandovi Píseň o Rolandovi neznámý - neuveden

Sladká Francie... asi bych nevypočetl, kolikrát se toto spojení v knize objevilo, ale co knihou prostupuje jako celek je oslava rytířstva "do mrtě". Statečný a sličný mladý rytíř, který se vrhá se svými věrnými druhy vstříc jisté záhubě, dokonce ani nezatroubí na roh o pomoc, když proti nim jde ohromná přesila, jen aby jméno jeho rodu nezůstalo zahanbeno. Pro nás asi trochu pohádkové, leckdy až úsměvně naivní, ale pro lidi tehdejší doby opravdu smrtelně vážná záležitost. Kniha se velmi pěkně čte, i když veršovaným příběhům běžně neholduji.

28.12.2017 4 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Nádherné malé dílko, které člověka prostě musí zasáhnout na duši. Animovaná kanadská verze z roku 1987 mě však zasáhla citelněji než kniha samotná. Hudba a krásná francouzština, co dodat... Kamarád mi přivezl originál knihu z Francie, tomu nešlo odolat, nemít ji v knihovně ve francouzštině.

28.12.2017 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

K dílu není co nového dodávat, napíšu to tedy jen stručně. Fenomenální a geniální kniha od geniálního člověka. Vtěsnat do jedné knihy vědomosti takového velkého a širokého formátu, to prostě značí mnohé o autorovi. Musím však podotknout, že toto dílo prostě není v silách běžného smrtelníka pochopit po všech stránkách, leda snad profesor filozofie, teologie, historie a umění v jednom by to pobral celé. Četl jsem ji podruhé, už zase vím o něco více, ale je jasné, že za pár let si ji budu muset přečíst znovu, zase budu o něco moudřejší do té doby.

28.12.2017 5 z 5


Křižáci v Levantě Křižáci v Levantě Miroslav Hroch

Člověk si při prvním pohledu řekne, že je to taková malá knížečka, která toho asi moc člověku nedá. Ale opak je pravdou. Obsahuje kompletní výčet událostí od Clermontu až po pád Akkonu. Moc pěkné čtení o nepěkné době.

28.12.2017 5 z 5


Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Kniha jenom podtrhuje srdcervoucí líčení paní Sosnarové na její přednášce, které jsem se účastnil. Musím se přiznat, že jsem při čtení a vlastně i při poslechu nabýval vědomí, že snad čtu a slyším nějaký fiktivní příběh z nějakého dávno zapomenutého století. Prostě jsem nemohl pochopit, že se toto dělo. Ale ono se to opravdu stalo, teprve před pár desítkami let. Neskutečná bestialita člověka na jedné straně a neutuchající lidství a dobrota na straně druhé. Jsou to dva protiklady, který celý příběh paní Sosnarové provázejí. Povinná četba do škol!

28.12.2017 5 z 5


Otec Goriot Otec Goriot Honoré de Balzac

Začátek mě moc nezaujal, do čtení jsem se ani moc nehrnul. Později se to však změnilo a ke konci jsem ji ani nechtěl odložit. Nejvíce mě zasáhla závěrečná dlouhá řeč Goriota, ve které shrnuje zkaženost společnosti a hloupost jeho přílišné lásky ke svým dcerám, které jeho lásku neopětovaly.

12.05.2012 5 z 5