Krize římské republiky

Krize římské republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70139/bmid_krize-rimske-republiky-e6g-70139.jpg 5 7 3

Římské dějiny II - Občanské války. Alexendrijský Řek Appiános, narozený na sklonku 1. století našeho letopočtu, vylíčil nejen vznik římského impéria a jeho rozpínavost, nýbrž i dějiny římských občanských válek. V pěti knihách, které jim věnoval, sleduje dlouhou a téměř nepřetržitou řadu sociálních a politických konfliktů od poslední třetiny 2. století př. n. l. až do roku 35 n.l. Hnutí bratří Gracchů, kteří své reformy zaplatili životem, válka se spojenci, politické vyrovnání mariovců a sullovců, vzpoura otroků vedených Spartakem - to jsou úseky z římských dějin, o ncihž Appiános pojednává podrobně i se zaujetím v první knize. Dále pokračuje scénami z bojů mezi Caesarem a Pompeiem, Caesarovým vítězstvím i jeho vraždou. Ještě větší napětí vkládá do vyprávění o marném zápase Bruta a Cassia za republikánskou svobodu. Nečekané zvraty provázejí stejně nečekaný a energický vstup devatenáctiletého Octaviana, Caesarova adoptivního syna a pozdějšího císaře Augusta, do neklidného politického života po Caesarově smrti... Ve svém díle se Appiános zaměřuje na významné politické osobnosti - v souladu se starověkou koncepcí historie je totiž povaužje za hlavní činitele dějin - a přibližuje čtenáři jejich velikost nebo malost, odhaluje příčiny a souvislosti jejich vítězství i proher, klade závažné otázky a snaží se nalézt a nalézá zajímavé, i když mnohdy velmi subjektivní odpovědi.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Appiani Historia Romana II


více info...

Přidat komentář

puml
31.05.2020 5 z 5

Dobrá kniha. Silný je popis proskripcí po Caesarově smrti. Kniha IV. zhruba od strany 261 do strany 295. Doporučuji.

petr94
28.12.2017 5 z 5

Vše dobré, jediné, co mi vadí u každé knihy té doby je má neznalost tehdejších geografických názvů. Vyžadovalo si to neustálé pátrání v jiných zdrojích, které četbu zpomalovaly. Přes tuto nepříjemnost jsou ale všechna antická díla skvost.


martin č.
24.02.2017 5 z 5

Ačkoliv jsem znal podrobně starší průběhy občanských válek (Sulla v Marius, Pompeius v Caesar a Crassus) z výborného románového zpracování C. McCulloghové, nejvíc mě v této druhé Appianově knize bavila asi závěrečná část popisující střety Octavina se Sextem Pompeiem (pirátem, psancem, synem Pompeia Velikého), který dokázal budoucímu velkému Augustovi dlouho velice zatápět a několikrát ho u břehů Sicílie porazil.

Autorovy další knížky

Appiános
řecká, 95 - 165
1989  97%Krize římské republiky
1986  88%Zrod římského impéria

Kniha Krize římské republiky je v

Přečtených9x
Doporučených3x
Knihotéce17x
Chystám se číst8x
Chci si koupit7x