Misantrop Misantrop komentáře u knih

☰ menu

Goldfinger Goldfinger Ian Fleming

Knihu jsem našel na pracovišti, přivlastnil si ji a po čase jí dal šanci. Malá čtivá kniha vydaná po revoluci, která mně nudila jen v zbytečně dlouhých pasážích jak kdo, nebo co vypadá. Nešla mi však do hlavy ta úvodní pokerová fraška. Spoiler: Zkušený hráč pokeru se snaží přijít na to, jak podvádí jeho soupeř. Náhodou si na to najme Bonda. Posléze spisovatel zmíní, že má Goldfinger naslouchátko. Oba nicméně tápají dále. Tak to se moc nepovedlo. Nic více jde o výřečnou sbírku slovních přirovnání, které jsou chirurgicky přesné ba hmatatelně trefne. Ve výsledku jsem tedy pobaven.

01.04.2023 3 z 5


Z lásky oheň pohřební Z lásky oheň pohřební Mick Wall

Již v úvodu jsem došel k názoru, že pisálek Wall snad kapelu nenávidí. V údobí prvních 3 let kapely ubral a spíše chválil růst aktivních Doors. Od 68 roku však demonstruje strmý pád se smrtelným dopadem. V podstatě lze souhlasit, že za zánik může alkoholismus zpěváka, který už vzhledově nepřipomínal sexsymbol i proto se chtěl zaměřit na poezii a být básník. Stejně musel zůstat ve Francii jinak by v USA musel na několik let do basy. Moc na výběr neměl, tak kalil a kupoval si štamgasty za tantiémy, ale i to nešlo do nekonečna a on to věděl.

19.03.2023 4 z 5


Locika - pohádková klasika Locika - pohádková klasika kolektiv autorů

Pěkné ilustrace a na večerní čtení dítěti před spánkem dostačující.

01.01.2023 3 z 5


Válka s mloky: Na motivy románu Karla Čapka Válka s mloky: Na motivy románu Karla Čapka Jan Štěpánek

Mé vydání je z roku 18 od známého ilustrátora Štěpánka. Fakt, že Čapkovi vize predbihaly dobu není novum. Jediné mínus je osekaný děj v tenké vazbě.

13.11.2022 4 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Jde o rozšířené vydání s předmluvou M. Amise a úvodem A. Biswella. Neználky poučí v poznámkách stručný slovník jazyka týnů a jako bonus potěší prolog k jevištní adapci. V epilogu se Burgess vyjadřuje k násilí a svou do mlýnku přidal i překladatel Šenkyřík. Drtivá většina z nás viděla nejdříve film a poté četla knihu. Kniha se detailněji zaměřuje na všechny scény, které známe z paměti z filmu. Víc netřeba.

20.09.2022 5 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Pěkné ilustrace, které přihrávají k již tak ponuré básni. Máj se čte svižně na posezení.

20.09.2022 4 z 5


Houdiniho kouzelnické hlavolamy Houdiniho kouzelnické hlavolamy Tim Dedopulos

Jako hobby pro děti a mládež dostačující.

13.06.2022 2 z 5


Domů a jiné obrázky Domů a jiné obrázky Alois Jirásek

V mém případě jde o páté vydání z roku 1921.

12.05.2022 3 z 5


Zlatan - Chlapec, který šel vždy svou cestou Zlatan - Chlapec, který šel vždy svou cestou Yvette Żółtowska-Darska

Kniha je vizuálně stylizovaná pro mladší čtenáře, nic více dozvíte se vše podstatné od Zlatanova počátku až do roku 2017. Polská fanynka Darska se nepouští do hloubavějšího psaní, ale pro průměrně znalého fandu je lehce čtivá kniha dostačující.

12.05.2022 4 z 5


Orr - Můj příběh Orr - Můj příběh Bobby Orr

V koutku duše jsem čekal, že se dozvím díky čemu byl tak produktivní. Ta omilana písnička o kolektivní týmové hře je známá všude jinde, ale je to mnohem prostější. Nešlo ani tak o techniku, rychlost, přehled, či tvrdost. Z Orrovych pokorných slov šlo vždy pouze a jen o přirozenost. Kupodivu zde skoro vůbec není zmíněná spolupráce s Philem Espositem. Orr sice rád lidsky píše o pár svých spoluhráčích, protihráčích a trenérech, ale tomuhle nejdůležitějšímu tématu se vyhýbá. U Esposita je mimochodem obrovská hrubka už na první straně, kdy nejmenovaná osoba přiřadila Esposita jako hráče rivalů New York Islanders, namísto k Rangers. Tak stane se, ale další překlep, kdy několik nejslavnějších obránců v lize 70.let je zaměněno s centry, tak to už je silná šišimarja kávička. Zajímavý je i důvod odchodu Orra do Chicaga.

12.05.2022 4 z 5


Hokej na dvoch kontinentoch Hokej na dvoch kontinentoch Igor Otčenáš

Kniha má sice větší rozměry, díky tomu však dá vyniknout fotografiím. Kompletní příběh jednoho z nejlepších československých i kanadských hokejistů. Co se bodů týče, tak v 80.letech byl lepší jen Gretzky, ale ten měl kolem sebe vždycky elitu i jiné podmínky, než Pidr Stasny. Kniha se rovněž detailně zaměřuje na kontroverzní emigraci a velkou měrou na sourozence i spoluhráče. Kupodivu zde není zmíněno, když Peter vstřelil svůj jediný gól proti Československu, že komentátor schválně uvedl autora gólů jiného hráče, který ani nebyl na ledě. Dozvěděl jsem se tedy konkrétně pro mne důležité informace z první ruky i fakt, proč se Quebecu v NHL počátkem 80.let tolik nedařilo.

11.05.2022 4 z 5


Zatočte se svým vnitřním kritikem Zatočte se svým vnitřním kritikem Yong Kang Chan

Díky této knize můžete reagovat na svou sebekritiku zdravě a využít ji ve svůj prospěch.

10.05.2022 4 z 5


Bouchačky, prachy a rock 'n' roll Bouchačky, prachy a rock 'n' roll Steve Overbury

Kdo by to byl řekl, že tohle je jedna z nejzajímavějších rockových knížek. Četl jsem jí několikrát a jistě do ní ještě několikrát nakouknu.

10.05.2022 5 z 5


Ocelové město Ocelové město Jules Verne

Německý vynálezce může být čtenářem svým myšlením přirovnáván k Hitlerovi, či dnešnímu Putinovi, ale stejně i u téhle Verneovky jsem udiven jak vizionářský Jules byl!! Kniha mne do první půle moc neoslovila, ale jakmile se Marcel dostal do města a sblížil se s vynálezcem hltal jsem stránku po stránce. Mé vydání má však 165 stran.

10.05.2022 4 z 5


Těžkej nářez Těžkej nářez Nick Kent

O Viciousovi a Cobainovi tyto články vyšly kdysi v našich rockových časopisech. Nedivím se, že povídka o Viciousovi působí trochu zaujatě. Všichni víme, že Sid v podstatě zničil Dickovi Kentovi kariéru.

10.05.2022 4 z 5


Apatie k ďáblu Apatie k ďáblu Nick Kent

Jedna z nejlepších a nejzajímavějších rockových knížek. Čekal jsem jen obyčejný životopis rockového novináře, ale jde o opravdovou studnu informací. Divím se, že si Kent na všechno tak dobře pamatuje, když nějakých dvacet let byl v drogovém limbu. Nicméně tato kniha by neměla chybět ve sbírce rockového fandy. O některých faktech v knize však lze polemizovat a s některými názory Dicka Kenta rovněž nesouhlasím, ale to není stížnost. Knihu jsem četl několikrát a ještě párkrát jí v životě číst budu.

10.05.2022 5 z 5


Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

V knize má doktor na jedné ruce 6 prstů. Škoda, že to ve filmu nešlo udělat. Nemrkajicimu kanibalovi by to dodalo ještě větší glanc.

10.05.2022 4 z 5


Christiane F. – Můj druhý život Christiane F. – Můj druhý život Christiane Vera Felscherinow

Zdlouhavý úvod na třicet stran jsou citace z první knihy, který má sloužit asi jako rekapitulace. Překvapily mne zajímavé informace o účastech Chris v punkové scéně a ve filmech během 80. let. Osobně se třeba Chris, která za pár dní slaví 60 let, setkala se svým idolem Bowiem, kámošila se zpěvákem Campinem a spolupracovala s kultovní kapelou Einsturzende Neubaten s jejíž členem měla roli v prvním cyberpunkovem snímku Decoder. V tomto vizuálně působivém snímku s úžasným soundtrackem si zahrál i spisovatel Burroughs. Kniha nezmiňuje, že měla Christiane roli i v zapomenutém snímku o No Future generaci Neonstadt, který získal nominaci za nejlepší režii v západním Německu. Christiana zpívala v kapele a vydala pár sólových singlu na EP deskách. Tyto desky jdou sehnat jen na discogs, nebo poslechnout na YouTube. Mne osobně se to líbilo, bohužel jde jen o pár písní. Vyšlo to v roce 82, kdy Chris byla gothicpunk a hudebně jde o multižánr, tedy electro-funk-avantgarda-synthpoprock. Zní to jako dnešní lo-fi discopunk s jejím sexy mluveným hlasem ne nepodobným feministkam Kathleen Hanna, či Kim Gordon. Chris působí sečtělým dojmem díky životu v Holandsku a Řecku i její zálibě v čtení knih, přesto se nedokážu zbavit dojmu, že jde o naivního a tvrdohlavého člověka, kterého v posledních letech na metadonu trápí stihoman. Její rodiče jsou kapitola sama o sobě. Mimokrokem v knize je chyba, která píše, že hit 99 luftballons je od zpěvačky Niny Hagen. Tato píseň je však od zpěvačky Nena. Takže Christiana v TV pořadu v USA, kdy na otázku, co poslouchá teď za muziku neproslavila Ninu Hagen, ale Nenu. I když lidé pořád něco komolí a pletou, takže tam mohla fakt zpopularizovat obě.

03.05.2022 4 z 5


Gramofon, jeho provoz a technické využití Gramofon, jeho provoz a technické využití Josef Pešák

Kdyby se tato kniha u někoho zjevila v bazaru, měl bych zájem.

28.04.2022


Základy gramofonové techniky Základy gramofonové techniky Josef Pešák

Kdyby se u někoho tato kniha zjevila v bazaru, měl bych zájem.

28.04.2022