mijagi80 mijagi80 komentáře u knih

☰ menu

Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Věcné, výstižné a především velice aktuální.

04.09.2017 5 z 5


Československo nad propastí Československo nad propastí Igor Lukeš

Výborná kniha a čtivě napsaná. Období 1945 - 1948 je v našich školních vzdělávacích osnovách stále zanedbávané a tato kniha takový dluh zplácí. Doufám, že v dnešní době bude USA vybírat diplomata pečlivě a situaci v naší zemi bude sledovat pozorněji. A pro nás platí stále to samé: dávat pozor na pomoc a rady od slovanských bratrů z východu a raději je s díky včas odmítnout dokud to je možné :)

29.01.2017 5 z 5


Železná opona Železná opona Anne Applebaum

Podrobně a se smyslem pro detail popsané poválečné obobí, kdy byl ve východní Evropě instalován komunismus. Československu se autorka věnuje okrajově, ale přesto stojí za zmínku jedna věta:"... po sovětském vpádu začala československá vláda patřit k nejdrsnějším v celém východním bloku..". Pro komunistický režim bylo při ovládnutí státu důležité získat kontrolu nad tajnou policíi, rozhlasem a mládeží. V současné době, už není rozhlas, tak důležitím a jediným informačním kanálem, ale jinak zřejmě výrok platí. Nakonec rok 89 je důlazem toho, že mládež konkrétně studenti, vyšla do ulic v naději, že režim bude možné změnit. Ještě na závěr jednu citaci, ze které i pro nás plyne naděje, a která také hovoří ve prospěch tohoto typu literatury :" Než se národ může znovu vybudovat, potřebují jeho občané především porozumět, jak byl zničen.....". Proto doporučuji k četbě všem.

27.03.2016 5 z 5


Putinovi agenti: Jak ruští špioni kradou naše tajemství Putinovi agenti: Jak ruští špioni kradou naše tajemství Ondřej Kundra

Nejdřív mne trochu odradil "laciný název", ale jedná se o kvalitní současnou "bondovku", kde nám reálie budou více než povědomé. Nezbývá než doufat, že situace není tak zlá.....

18.02.2016 4 z 5


Rudý zákon Rudý zákon Bill Browder

Výborná kniha na velmi aktuální téma. Příjemné zjitění je, že Evropský parlament také o Magnitskéh zákonu hlasoval a přijal ho bez zaváhání. Bylo by zajímavé sledovat hlasování v našem parlamentu a názor současného prezidenta na celou kauzu.


http://russian-untouchables.com/eng/

30.01.2016


Mezi Východem a Západem Mezi Východem a Západem Anne Applebaum

Od autorčiny cesty východní Evropou uběhlo více než 25 let. Ukrajina, Bělorusko, Litva i Estonsko si zcela nebo částečně obhájili svou suverenitu navzdory Rusku. Kniha se skládá z jednotlivých setkání s lidmi žijícími v daných lokalitách. Nacionalismus má mnohdy pochybné základy a s tím i právo jednotlivých státu na sebeurčení. Překvapila mě historie Kaliningradu, problém Běloruska se sebeurčením (není literatura, není jednotný jazyk, není historie) Ukrajina je země, která má velmi odlišné nesourodé východní "ruské" a západní "evropské" oblasti. Místa, kam dosahovala Rakousko-uherská monarchie jsou stále architektonicky poznatelná. Autorka z větší části prochází tzv. "Krvavé země", kde Hitler a Stalin realizovali svoje politické, geografické a demografické představy a proto mnohde nezůstal kámen na kameni. Nevyhneme se ani Velké vlastenecké válce, kdy je ruská žena přesvědčena, že jim svět dluží, za to co vytrpěli a za 20 miliónů padlých Rusů. Neřeší jestli 8 milionu má na svědomí Stalin, zda padlí nebyli také Poláci, Ukrajinci, Litevci a příslušníci mnoha dalších národů, které se pokusil vymazat Stalin, Hitler a potom zase Stalin.

30.11.2015 4 z 5


Dlouhý návrat Dlouhý návrat Andrew Krivak

Výborná kniha z období I. světové války. V útlé knížce autor dokáže sugestivně popsat hrůzy Velké války, vypjaté mezilidské vztahy v mezních situacích, úpadek monarchie a dotkne se i problematiky rasismu i v dnešní době "neslušného" pojmu jako multikulturalismus. Na jedné straně spolu bojovali Němci, Slováci, Maďaři, Rakušané a další....taková první Evropská unie.

07.10.2015 5 z 5


Ostende. 1936 – Léto jednoho přátelství Ostende. 1936 – Léto jednoho přátelství Volker Weidermann

Výborná kniha, která mi osobně přirostla k srdci více než "1913". Je méně encyklopedická a autor dá čtenáři možnost utvořit si k postavám hlubší vztah.

02.10.2015 5 z 5


Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity Martin C. Putna

Kniha je po odborné stránce nabita informacemi o proudech ovlivňujících ruské náboženství. I jako naprostý laik, jsem díky autorovi opět upravil a upřesnil své povědomí o ruské mentalitě a pochopil více nebezpečnou hru "cara" Putina v posledních měsících. Musím ještě dodat, že také propojení církve a politiky v Rusko mi přijde po přečtení knihy bohužel pochopitelné, ikdyž to má na ruskou společnost neblahý vliv již několik století.

15.03.2015 4 z 5


Očista Očista Sofi Oksanen

Výborná kniha. Chápu že Sofi Oksanen je v Rusku "persona non grata", hlavně za současné politické situace. Aliide mě v závěru knihy svým činem překvapila, ale splatila tím rodinný dluh vůči své sestře a to je dobře.

10.03.2015 5 z 5


Rok zázraků: Svědectví o roku 1989 ve Varšavě, Budapešti, Berlíně a Praze Rok zázraků: Svědectví o roku 1989 ve Varšavě, Budapešti, Berlíně a Praze Timothy Garton Ash

Pro mě nejzajímavější byly poslední kapitoly knihy věnované sametové revoluci v Praze. V některých situacích se kniha odlišuje od seriálu České století, v tom smyslu, že televizní seriál zobrazil premiéra Adamce, jako státníka s charismatem a Havla jako nesmělého člověka, kterého unáší okolní proud revolučního nebo také "refolučního " (termín autora revoluce +reforma ) dění. V knize ale autor popisuje, že Adamec byl vypískán z Letné a jeho první návrhy sestavení vlády odborníků muselo OF odmítnout protože 16 z 21 odborníků byly skalní komunisté. Havel má dle autora naopak nesmírné charisma a energii. Dále je v knize popsaná zajímavá postava dělnického předáka a budoucího ministra práce a sociálních věcí Petra Millera, která v seriálu zcela chyběla.

14.02.2015 4 z 5


Dějiny přítomnosti: Eseje, črty a zprávy z Evropy devadesátých let Dějiny přítomnosti: Eseje, črty a zprávy z Evropy devadesátých let Timothy Garton Ash

Dobře napsaná kniha z evropské novodobé historie. Dovolím si jen pár postřehů, které mi utkvěly v hlavě po přečtení tohoto díla.
Kohl, Gorbačov, Honecker, Mitterand , kancléři a prezidenti a jejich role při pádu berlínské zdi.
Vznik demokratur jako je Slovenská republika v čele s Mečiarem, Jugoslavie se Slobodanem Miloševičem a Chorvatsko s Tudjmanem na jedné straně na druhé straně mladé demokracie jako Československo v čele s Václavem Havlem a Maďarsko se spisovatelem Árpádem Gönczem.
Začátky formování měnové unie. Rozpad Jugoslávie a začátek etnických čistek, ve kterých UE, NATO ani USA dostatečně nespolupracují a vojenský zásah odkládají, protože by byl nákladný. Přitom za rekonstrukci země a demokracie zaplatí všichni mnohem víc.
Zajímavý je pohled na Rusko, o kterém je autor přesvědčen, že nemá šanci začít s demokratizací a využít jeho momentální slabosti. 31.12.1999 předává Jelcin úřad bývalému vysoce postavenému členovi KGB Vladimíru Putinovi prezidentský úřad.
Dále autor doporučuje, aby NATO mělo složky "rychlé reakce". To je aktuální v současné době, když pokračuje konflikt na Ukrajině a NATO si uvědomuje svoji aktuální slabost.

06.02.2015 5 z 5


Rudohnědá - nemoc 20. století Rudohnědá - nemoc 20. století Thierry Wolton

Velmi srozumitelně napsaná kniha o totalitních ideologiích levicových i pravicových a jejich společných znacích a důsledcích.

15.01.2015 5 z 5


Bláznivý úplněk Bláznivý úplněk Jim Butcher

Harry se opět vypořádá s další nebezpečným protivníkem v podobě vlkodlaka. Samozřejmě také schytá spoustu ran a skoro zapomene kouzlit :)

24.04.2014 4 z 5


Bouřková fronta Bouřková fronta Jim Butcher

Velmi příjemná, nenáročná záležitost, místy velice vtipná a čte se sama. Určitě zkusím další díly. Jako oddychovku s hmatatelnou atmosférou mohu doporučit.

16.04.2014 4 z 5


Velká Fermatova věta Velká Fermatova věta Simon Singh

Velmi poutavě napsaná kniha o kráse a síle matematického myšlení přístupná i laikům.

03.03.2014 4 z 5


Předveďte mrtvé Předveďte mrtvé Hilary Mantel

Jindřich ,toho jména osmý, se úspěšně zbavil druhé ženy, kvůli které předtím odmítl papeže a založil novou církev. Na obzoru má nový objev jménem Jana Seymourová. Její motto je "Poslouchat a sloužit" a krále velmi zaujme. Na "špinavou práci" je Thomas Cromwell nepostradatelný. Pro krále udělá, co mu na očích vidí, ještě dřív než to král vysloví. Zároveň s přípravou popravy královny Anny se Cromwell šikovně zbaví mnoha nepřátel a mnoho si jich zase udělá, jak to v této práci bývá zvykem.

17.02.2014 4 z 5


Tisícerá myšlenka Tisícerá myšlenka Richard Scott Bakker

Trochu moc filosofické a velké množství vnitřních monologů jednotlivých postav ději ubírá na svižnosti. Závěrečná bitva velkolepá, ale konec dle mne otevřený.

21.11.2013 4 z 5


Wolf Hall Wolf Hall Hilary Mantel

Velmi dobře napsaný historický román. Autorka má zvláštní styl psaní, který se čte občas obtížně. Určit, která postava románu promlouvá nebo mlčky přemýšlí, jsem mnohdy musel z kontextu. Jinak se na druhý díl těším. O Thomasi Cromwellovi a o době Jindřicha VIII., se čtenář dozví hodně.

31.10.2013 4 z 5


Duchové Šumavy Duchové Šumavy Martin Sichinger

Zajímavé téma poválečného osídlování Šumavy. Některá místa v knize zmíněná znám, což četbu zpříjemnilo. Zlatá éra pašeráků pozvolna končí a Vítězný únor se nezadržitelně blíží.

20.09.2013 4 z 5