Dějiny přítomnosti: Eseje, črty a zprávy z Evropy devadesátých let

Dějiny přítomnosti: Eseje, črty a zprávy z Evropy devadesátých let https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35208/dejiny-pritomnosti-eseje-crty-a-zpravy-z-evropy-devadesatych-let-35208.jpg 3 6 1

Známý oxfordský historik a publicista předkládá ve své knize mimořádně poutavou kroniku uplynulého desetiletí a bohaté řady jeho klíčových událostí od euforického "roku zázraků" 1989 až po celoevropské vystřízlivění konce 90. let. Ashovy kvality jako svědka i analytika evropského politického vývoje vynikají právě v "dějinách přítomnosti" jako pomyslném žánru, v němž má jen málo předchůdců a prakticky žádného konkurenta. Jeho rekapitulace uplynulé klíčové dekády moderní historie západu i východu Evropy v "esejích, črtách a zprávách" psaných jen v minimálním odstupu od popisovaných dějů tak nabízí kromě historického poučení i ukázku špičkové publicistiky, spojující cit pro aktuální detail s uměním zobecňující politické analýzy. Knihu doplňuje podrobná chronologie evropského vývoje v letech 1990-99.... celý text

Žánr:

Vydáno: , Paseka
Originální název:

History of the Present, Essay, Sketches, and Dispatches from Europe in the 1990s


více info...

Přidat komentář

mijagi80
06.02.2015 5 z 5

Dobře napsaná kniha z evropské novodobé historie. Dovolím si jen pár postřehů, které mi utkvěly v hlavě po přečtení tohoto díla.
Kohl, Gorbačov, Honecker, Mitterand , kancléři a prezidenti a jejich role při pádu berlínské zdi.
Vznik demokratur jako je Slovenská republika v čele s Mečiarem, Jugoslavie se Slobodanem Miloševičem a Chorvatsko s Tudjmanem na jedné straně na druhé straně mladé demokracie jako Československo v čele s Václavem Havlem a Maďarsko se spisovatelem Árpádem Gönczem.
Začátky formování měnové unie. Rozpad Jugoslávie a začátek etnických čistek, ve kterých UE, NATO ani USA dostatečně nespolupracují a vojenský zásah odkládají, protože by byl nákladný. Přitom za rekonstrukci země a demokracie zaplatí všichni mnohem víc.
Zajímavý je pohled na Rusko, o kterém je autor přesvědčen, že nemá šanci začít s demokratizací a využít jeho momentální slabosti. 31.12.1999 předává Jelcin úřad bývalému vysoce postavenému členovi KGB Vladimíru Putinovi prezidentský úřad.
Dále autor doporučuje, aby NATO mělo složky "rychlé reakce". To je aktuální v současné době, když pokračuje konflikt na Ukrajině a NATO si uvědomuje svoji aktuální slabost.

Autorovy další knížky

Timothy Garton Ash
britská, 1955
2006  57%Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu
1991  64%Rok zázraků ´89
2003  67%Dějiny přítomnosti: Eseje, črty a zprávy z Evropy devadesátých let
1992  72%Středoevropan volbou
1998  70%Svazek - osobní příběh

Kniha Dějiny přítomnosti: Eseje, črty a zprávy z Evropy devadesátých let je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x