Železná opona

Železná opona https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229394/bmid_zelezna-opona-KKj-229394.jpg 5 23 5

Podrobení východní Evropy 1944-1956 Po skončení druhé světové války dochází k novému politickému i faktickému rozdělení evropského kontinentu. Hlavním strůjcem změn je Sovětský svaz, pod jehož důslednou kontrolou se postupně ocitá velká část východní a střední Evropy. Stalin a jeho tajná policie se všemi prostředky snaží přetransformovat tucet rozdílných zemí do jednotného politického a ideologického systému – komunismu. Anne Applebaumová, držitelka Pulitzerovy ceny za knihu Gulag, ve svém novém díle popisuje vznik komunistických režimů a do detailu líčí každodenní život za železnou oponou.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Iron Curtain , 2012


více info...

Přidat komentář

Jack93
03.06.2021 5 z 5

Komplexní náhled na postupnou proměnu Německa, Polska a Maďarska v průběhu druhé světové války a v prvních letech po jejím skončení. Původně jsem chtěl napsat, že šlo o komplexní obrázek přeměny východní Evropy, ale to je trochu zavádějící, když autorka zaměřila pozornost pouze na tři země (byť chápu, že jinak to nešlo, protože rázem by kniha významně nabobtnala).
Je fascinující, na co všechno se Sovětský svaz při nastolení komunistické vlády v jednotlivých zemích východní Evropy musel zaměřit. Na tolik institucí, které by člověka ani nenapadly. Jen je škoda, že Anne téměř kompletně ignorovala Československo, které by si rozhodně zasloužilo více pozornosti.

PospecBrno
07.02.2021

málo o Československu, to asi jediná slabina


Danka7
21.12.2020 5 z 5

Precizně napsaná komparativní studie Polska, NDR a Maďarska od konce ww2 do poloviny padesátáých let minulého století. Ukazuje, jak probíhalo utahování šroubů, jak (a pokud vůbec) probíhal odpor proti opozici a jaký byl postoj občanské společnosti.
Autorka v sobě nezapře novinářku a kniha předkládá jak odborné sondy do historie, tak jednotlivé drobné příběhy, které na pozadí velké historie obhalují mnohem víc.

mijagi80
27.03.2016 5 z 5

Podrobně a se smyslem pro detail popsané poválečné obobí, kdy byl ve východní Evropě instalován komunismus. Československu se autorka věnuje okrajově, ale přesto stojí za zmínku jedna věta:"... po sovětském vpádu začala československá vláda patřit k nejdrsnějším v celém východním bloku..". Pro komunistický režim bylo při ovládnutí státu důležité získat kontrolu nad tajnou policíi, rozhlasem a mládeží. V současné době, už není rozhlas, tak důležitím a jediným informačním kanálem, ale jinak zřejmě výrok platí. Nakonec rok 89 je důlazem toho, že mládež konkrétně studenti, vyšla do ulic v naději, že režim bude možné změnit. Ještě na závěr jednu citaci, ze které i pro nás plyne naděje, a která také hovoří ve prospěch tohoto typu literatury :" Než se národ může znovu vybudovat, potřebují jeho občané především porozumět, jak byl zničen.....". Proto doporučuji k četbě všem.

Jackjelly
19.03.2016 5 z 5

Zajímavá kniha mapující způsob, jakým se ponořila východní Evropa do temnoty bolševického totalitarismu sovětského typu. Na jednotlivých oblastech veřejného života autorka ukazuje jak byly tyto postupně podřizovány jediné autoritě a moci.
Bohužel je tam Československo zmíněno jen velmi okrajově, kniha se zabývá především situací v Polsku, Něměcku a Maďarsku, kde byl komunismus obyvatelstvu vnucen proti jeho vůli výrazněji než u nás.
Rozhodně stojí kniha za přečtení a může sloužit jako jeden ze střípků k porozumnění přetrvávajícího společenského marasmu v oblasti bývalých komunistických zemí.