lumineer lumineer komentáře u knih

☰ menu

To je to, co dělám To je to, co dělám Lynsey Addario

Mám slabost pro tento typ knih. Lynsey Addairo je válečná fotografka. Zatímco já píšu tento komentář, ona s největší pravděpodobností mačká spoušť svého fotoaparátu někde na Ukrajině.

Není to žádná vysoká literatura. Čekejte příběh člověka, který si šel za svým snem a obětoval tomu opravdu hodně. Dodnes riskuje vlastní život, aby mohla přinést svědectví z míst, kam by si většina z nás jen tak netroufla. Pro mne obdivuhodné, pro jiné bláznovství.

Rozhodně doporučuji sledovat její práci.

02.10.2022 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Má druhá kniha od Mornštajnové (po Haně). To, že spisovatelka psát umí je holý fakt, ale já osobně na jejích knihách oceňuji především skvěle propracovanou psychologii postav. Některé postavy vám můžou během čtení připadat tzv. “napřesdržku”, ale i to je dobré znamení, protože ve vás vyvolají nějakou emoci. Je to kniha, kterou bych klidně snesla o něco delší (a to já si rozhodne nepotrpím na dlouhých knihách), protože si myslím, ze některé etapy ze života žen by snesly víc prostoru.

22.09.2022 5 z 5


Mise Afghánistán Mise Afghánistán Tomáš Šebek

Tomáši Šebkovi bývá občas vytýkán styl psaní, ale mně vyhovuje. Je to čtivé a obsahově bohaté. Na základě situací, které jsou v knize popisovány se hezky ukazuje psychologie a mentalita místních obyvatel a autor se bravurně vyhýbá jakémukoliv hodnocení dané kultury.

UPOZORNĚNÍ (spoiler alert): Pokud máte slabý žaludek, tak knihu nečtěte před jídlem či během jídla. Narazíte tam na škrkavky mrskající se ve střevech :D

24.03.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Silný příběh, který dožene čtenáře k slzám (a ne jednou).

Perfektní rozdělení a tři různé dějové linie! - myslím si, že díky tomu jsem se nedokázala od knihy odtrhnout a neustále jsem musela číst dál, abych si odkryla další dílek (skládačky) příběhu.

Často slýchávám, že kniha je depresivní, ale opak je pravdou! Je to úžasný příběh o vzájemném porozumění, na jehož konci budete sice plakat, ale budou to slzy štěstí a radosti.

03.01.2020 5 z 5


Těžký časy Těžký časy Charles Bukowski

Kniha, která ve mně vzbudila lásku k literatuře! Do konce života budu děkovat své češtinářce na gymnáziu za to, že nám z ní četla úryvky.

Je to kniha, která má mnohem víc než jen sex, alkohol, drogy a zase sex. Některé povídky jsou nádhernou kritikou tehdejší americké společnosti!

03.01.2020 5 z 5


Veselí Veselí Radka Třeštíková

Veselí je první kniha od Radky Třeštíkové, kterou jsem četla. Přiznám se, že jsem na základě doporučení mnohých očekávala od knihy víc. Z mého pohledu se jedná o knižní průměr.
Někteří uživatelé v komentářích kritizují dlouhá a nesrozumitelná souvětí, ale osobně se s tímto názorem neztotožňuji. Kniha se mi četla velice dobře.
Další kritizovanou záležitostí bývá detailní popisování sexuálních "zážitků" - detailní popis by nevadil v případě, že by nepůsobil tak nuceně a těžkopádně.

Knihu bych doporučila lidem, kteří se chtějí odreagovat u něčeho "lehčího".

03.01.2020 2 z 5