lukas.com lukas.com komentáře u knih

☰ menu

Všichni prezidentovi muži Všichni prezidentovi muži Carl Bernstein

Bible pro investigativní žurnalisty a must-read pro začínající novináře. Úžasně detailní popis sledu událostí a práce dvou neodbytných novinářů, jejichž úsilí vedlo k rezignaci nejmocnějšího muže planety.
Oba pánové jsou po právu považováni za absolutní špičku mezi investigativními novináři.

28.03.2021 4 z 5


Divá Bára a jiné prózy (4 povídky) Divá Bára a jiné prózy (4 povídky) Božena Němcová

Nejvíc se mi líbila povídka Karla, Divá Bára mě celkem zklamala, přestože je známější než již zmíněná Karla. Němcová velmi pěkně popsala vztahy mezi postavami a vzniklé situace byly uvěřitelné a věřím, že nějak takhle to dříve chodilo.
Ubírám jednu hvězdičku za občasné zdlouhavé popisové pasáže.

02.05.2019 4 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Tímhle se zřejmě stává Andy Weir jedním z mých nejoblíbenějších autorů. Marťana jsem přečetl během dvou dnů a byl jsem nadšený, Artemis během tří dnů a pocity mám stejné jako z Marťana. Prostředí bylo naprosto skvělé, všechny technické detaily promyšlené do poslední drobnosti, technické a chemické pasáže, které ostatním mohly připadat nudné, mi tam skvěle seděly. No a Jazz mi byla sympatická po první větě. Jsem nadšený :)

07.10.2018 5 z 5


Chrám Matky Boží v Paříži Chrám Matky Boží v Paříži Victor Hugo

Ke knize jsem se dostal kvůli povinné četbě a nelituji toho. Příběh sám o sobě je velmi poutavý a originální, Quasimodo zde vystupuje jako typický hrdina romantického románu - přestože je fyzicky znetvořený, ukrývá v sobě citlivou a milující duši. Poslední stránky byly v porovnání se zbytkem knihy velmi dojemné. Jednu hvězdičku musím strhnout za občasné velmi dlouhé kapitoly, které se netýkaly děje, ale popisovaly středověkou architekturu, zvyky apod. Chápu, že někomu se to tam líbilo (a kdyby nebyly tak obsáhlé, tak to jen krásně dokresluje atmosféru románu), ale mě to spíše rušilo. Ale celkový dojem z knihy je velmi pozitivní :)

03.10.2018 4 z 5


Hamlet Hamlet William Shakespeare

Kniha, na jejímž konci čeká více otázek, než jich bylo na začátku. Úžasná kniha

25.02.2018 5 z 5


Žlutý baron Žlutý baron Jakub Patočka

Dost dobrá knížka..hlavně všechno vyjasňuje v souvislostech.

14.12.2017 4 z 5


Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Knihu celkově hodnotím velice kladně. Zajímavý příběh, dobrý překlad (archaismy tomu dodávají tu správnou atmosféru). Boccaccio je úžasný vypravěč. Jenom mor, který řádil ve Florencii dokázal popsat na 15 stranách. Ale velmi poutavě, ne, že jsem chtěl po dvou stranách spáchat sebevraždu. Jedinými mínusy je délka knihy a ne příliš velká originalita příběhů. Základem je vždy láska dvou osob, láska jim je občas dopřána, občas ne. Velmi často se objevuje téma nevěry.
Ale klady jednoznačně převyšují nad zápory. 90%

02.12.2017 4 z 5


Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Na tuhle knihu jsem slyšel mnoho pozitivních hodnocení. Já tak milostivý nebudu. Co se knize nedá upřít je styl, jakým je napsána. Číst Kvidovy (občas vtipné) komentáře nebo myšlenky je zábava. Typický pubeťák. Místy (jak jsem už psal) obsahuje i vtipné momenty, komedií bych to ale úplně nenazval. Super (nebo možná také smutné) je, že jsem se dozvěděl o dalších praktikách minulého režimu. Komunismus jsem nezažil, vše znám jen z vyprávění. A při čtení téhle knihy jsem byl z otcova osudu dost smutný, ale zároveň i naštvaný. Celkově knihu hodnotím 80%

01.11.2017 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Kdybych neviděl film, byl bych napnutej jako trenky celou knihu. Knížku jsem přečetl za dva dny a jedním dechem.

08.07.2017 5 z 5


Klidné vedení Klidné vedení Carlo Ancelotti

Velmi zajímavě sepsaná kniha od někoho, kdo fotbalu skutečně rozumí. Není to (jako knihy jiných fotbalistů a trenérů) knížka tom, co všechno dokázal, ale spíš návod na to, aby to dokázali i ostatní. V rozhovorech s velkými jmény současného i minulého fotbalu (Ronaldo, Ibrahimovič, Beckham, Ferguson) se dozvídáme, jak úžasný člověk Carlo je - klidný, laskavý, důvěřivý, ale také důsledný. Má prostě všechny předpoklady úspěšného lídra. Za mě krásně sepsaná lupa do života jednoho z nejlepších fotbalových trenérů současnosti.

02.07.2017 5 z 5


Macbeth / Macbeth Macbeth / Macbeth William Shakespeare

Těžko hledám slova, která by charakterizovala mé pocity. Macbeth je moje první Shakespearova kniha a jsem z ní unesen. Každou stránku jsem hltal jako pes. Nakonec jsem tuhle nejkratší Shakespearovu tragedii přečetl zhruba za den. A byl to čas velmi dobře strávený :)

13.05.2017 5 z 5