Lodestar Lodestar komentáře u knih

☰ menu

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Jen na data lehce náročný závěr, jinak jsem si ji maximálně užila a nechala se přenést do minulosti, abych lépe pochopila život v době, kterou si dnes už jen těžko umíme představit. Krásná.

29.08.2021 4 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Jestli jste četli knihu, tak nechoďte do kina.
A jestli jste ji nečetli, tak si ji přečťete. Oddychovka, která umí rozesmát.

29.08.2021 4 z 5


Kdysi Kdysi Morris Gleitzman

Konečně Kniha. Něha a naivita, která postupně přechází do prozření bláznivého světa v Polsku roku 1942. Nádherně napsaný příběh, který chytil za srdce.

29.08.2021 5 z 5


Kam odplaval Vilík... Kam odplaval Vilík... Nicholas Allan

Vilík plaval jako o život. A první cena byla tak měkoučká, až se do ní zavrtal...
Je to milé, od spermie přes vývoj plodu až po školní léta. S krásnými ilustracemi, které jsou přizpůsobené dětskému čtenáři. Nabízí to jak fantazii ve formě školy, do které spermík chodí, tak konkrétní pro děti upravené obrázky toho, kde se spermie a vajíčko bere a jak se spolu vlastně potkají (oceňuju nápad mapy, kudy musí spermie putovat). Příběh se mi líbil a jestli vzbuzuje v dětech další otázky, pak je to přece jedině dobře. :-)

20.07.2021 5 z 5


Zavádění formativního hodnocení - Praktické techniky pro základní a střední školy Zavádění formativního hodnocení - Praktické techniky pro základní a střední školy Siobhán Leahy

"Bible" formativního hodnocení. Na první pokus ožná trochu hůře schroupatelná, ale je toho v ní tolik, že když ji čtete po páté, pořád nacházíte něco nového...

02.04.2021 5 z 5


Modrý tučňák Modrý tučňák Petr Horáček

Nejlepší příběh, který jsem od něj četla...

05.12.2019 5 z 5


Milý Donald Trump Milý Donald Trump Sophie Siers

Knížka pro děti, kterou by nejspíš měly číst se svými rodiči. O tom, že postavit zeď uprostřed pokoje není dobrý nápad, přestože Váš bratr dělá nepříjemné věci. O tom, že muži někdy víc mluví než jednají. O Velké čínské zdi, Hadrinánově valu i Berlínské zdi, která ustoupila dějinám. A možná i o něčem, co si tam najdete sami...

16.01.2019 5 z 5


Tea - A co když to nedokážu? Tea - A co když to nedokážu? Silvia Serreli

Nedokáže to každý - přirozeně sdílet obavy z něčeho, co nezvládne. Jenže někdy se do sdílení obav zamotáme tolik, že pozornost věnujeme obavám místo tomu, abychom ji upřeli na to, čeho chceme dosáhnout. A tahle knížka by klidně mohla být pomocníkem v tom, abychom o tom s dětmi začali přirozeně mluvit. To ponaučení tam najde i ten, kdo ho potřebuje zhmotněné v písmenech, ale takové to "za textem" nabízí otázky pro mě mnohem důležitější... Je v pořádku sdílet své obavy? Dokáže každý své obavy přiznat? Měli bychom to dělat? Kdy se to vyplácí a kdy ne? Proč je tak důležitá ona Pozornost? A zvládnou všichni všechno, co si vytyčí?

26.12.2018 3 z 5


Kde domov můj: Příběh hymny Kde domov můj: Příběh hymny Aneta Františka Holasová

Zajímavý nápad pro malé čtenáře. Brouček Týlek prochází po různých místech Česka. Dvojstrana je postavená na ilustracích, kterou dokreslují dva druhy textu. Ten menší a obsáhlejší v dolní části vypráví, co brouček vidí, a vysvětluje. Ten větší v horní části nabízí několik slov z české hymny, o níž celá dvojstrana je. Např: "BORY ŠUMÍ PO SKALINÁCH" obsahuje potemnělý výhled do skal, které obklopuje borovicový les. Jedna z borovic se Týlka ptá, jestli může být někde krásněji než tady. K pochopení textu hymny jako dělané, navíc doplněné o "pracovní sešit", který obsahuje dopisovací úkoly, osmisměrky nebo spojovačky a nabízí pohled na příběh hymny v různých souvislostech.

26.12.2018 4 z 5


Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky Elena Favilli

Není to čtení na jeden večer, ale opravdu je třeba si jednotlivé příběhy rozložit, aby se nám nepletlo, která žena čím zazářila. Zajímavý nápad s krásnými ilustracemi.

26.12.2018 4 z 5


Jak naučit Edu lítat? Jak naučit Edu lítat? Katarína Macurová

Autorčin jasný rukopis kniha opět nezapře, stejně jako její předchozí knihy (Lily a Momo, Proč nekveteš nebo Kde je ten pravý balon). Podobně veselý a humorný příběh doprovází krásné ilustrace, nechybí oblíbený medvídek i očekávaný nečekaný závěr. Tak, jak to Katarína Macurová umí.

26.12.2018 5 z 5


Pohádka o Československu Pohádka o Československu Lucie Seifertová

Pobavila jsem se já i děti. Já teda trochu víc, ale díky krásným ilustracím vyvstal prostor pro různé otázky, které vyzývají k vysvětlování, opřené o naši historii... :-)

25.12.2018 5 z 5


TEA - Jak těžká je lež TEA - Jak těžká je lež Silvia Serreli

Využili jsme ve škole k povídání o tom, jak těžká je lež pro nás, kdy a proč lidé lžou a jak se u toho cítí. A příběh jsme si moc užili. Taky to znáte. Někdy pokroutíte pravdu nebo z plných plic zalžete a pak to přijde... Kámen těžký jak hrom.

25.12.2018 4 z 5


Psi nebaletí Psi nebaletí Anna Kemp

Je to tak silné. Protože se konečně ukazuje, že znát sebe sama je mnohem důležitější, než vyjmenovat prvky chemické soustavy nebo spočítat obvod kružnice. Vědět, kdo jsem, co chci, kam mířím. Jít si za tím a nevzdat se, i když Vám okolí tvrdí, že z vás nic nebude. Představte si tu odvahu, kterou musíte mít, abyste se svobodně, bez ohledu na to, co o Vás a Vám tvrdí druzí, rozhodli, že budete žít ten svůj život tak, jak chcete Vy. Ať už se Vám líbí holky nebo kluci, ať nemáte na tenisky, když chcete běhat, ať už jste malí, velcí, tlustí, tencí nebo třeba pes, který chce být baletkou. Odvaha žít svůj život podle sebe, ne podle toho, jak nám to linkují druzí. To je to, co jsem v těch pár řádcích přečetla já.

25.12.2018 5 z 5


(Ne)obyčejný kluk (Ne)obyčejný kluk Raquel J. Palacio (p)

Mě na tom bavily ty vypravěčské perspektivy. Jak se jednu věc dozvíme od jedné z postav a v zápětí ji jiná postava dokreslí svým viděním. Moc jsem si to užila...

25.12.2018 5 z 5


Banán: Podivuhodná cesta Bruna Banána z plantáže až do koše Banán: Podivuhodná cesta Bruna Banána z plantáže až do koše Anna Novotná

Hlavní postavou téhle dětské knihy je Bruno Banán. (Prvňáčci zvládnou přečíst sami.) Obrázková kniha s minimem textu popisuje jeho cestu z Karibiku, kde vyrostl, až do školního svačinového boxu a ještě dál. Bystré oko postřehne i zajímavé faktické informace (popis stavby banánovníku). Banán komentuje svou cestu lodí i dalšími dopravními prostředky, někdy je dobré vysuzovat (např. popis děje v obchodě: "...a škub, letím do velké kovové krabice na kolečkách. Píp. Píp.") No a dva závěry, ze kterých si může čtenář vybrat, taky vybízejí k rozklíčování. Může to být obyčejný příběh, pokud se ale ponoříte s dětmi do vyjasňování náznačeného, nabízí i příležitosti k rozvoji čtenářských strategií.

02.05.2018 4 z 5


Ptáček a lev Ptáček a lev Marianne Dubuc

Myslím, že by stačilo pozorně sledovat ilustrace, na nichž je příběh postaven. To minimum textu, které v knize najdete, celý příběh ale krásně posiluje. Je to smutné a dojemné a máte lítost, strach i radost. Jsou vztahy na jednu kávu, jednu noc nebo jednu zimu. A nebo taky na celý život... ?

02.05.2018 5 z 5


Dáma, která měla ráda čisté záchodky Dáma, která měla ráda čisté záchodky James Patrick Donleavy

Na takový ten příjemný domácí oddech, od nějž nečekáte nic moc extra hlubokého, jen chcete spočnout nad dobře napsaným textem. Sprostá slova nevadila, zhltla jsem jako dvouhodinovou audioknihu a na úklid nebo k praní pecka. :-)

02.05.2018 5 z 5


Tapír není prase! Tapír není prase! Polly Faber

Kniha mě zaujala na první pohled svým designem. Pruhy, fialová, šedá, bílá a černá - to vše se promyšleně prolíná na všech stranách. Mango je empatická malá a vnitřně trochu dospělá dívka, která potká vyděšeného Bambanga uprostřed velkého města. Snaží se mu pomáhat překonávat jeho strachy a nakonec se i ona od něj něco naučí. Pro malé čtenáře jako dělané, ale užila jsem si ji i já. Nabízí spoustu otázek, které v knize nejsou vysvětlené, a s nimi i zajímavé výpravy za text.

29.04.2018 5 z 5


Tonda dobrodruh aneb Uč se o přírodě Tonda dobrodruh aneb Uč se o přírodě Pavla Průšová

Myslím, že básničky jsou krásně využitelné ve škole, prvouka přímo volá po propojení téhle poezie s odbornými texty...

29.04.2018 5 z 5