KnihomolNiki KnihomolNiki komentáře u knih

☰ menu

Vyjednavač Vyjednavač Brandon Sanderson

Jsem naprosto nadšená. Kniha mi byla doporučena (čti: nařízena) kamarádkou a jsem jí za to velmi vděčná.

Příběh má z počátku pozvolný průběh, ale postupně se děj rozvíjí a nabírá na obrátkách. Vše do sebe krásně zapadá, popis světa i magický systém jsou skvěle vysvětleny a asi nebyla pasáž, kde bych se ztrácela kvůli nedostatku informací.

Líbí se mi, že pan Sanderson píše své knihy z pohledu vícero postav. Děj tak získává větší rozměr a je tak nějak dynamičtější. Navíc, všechny postavy jsou uvěřitelné, dá se do nich vžít a postupně se vyvíjejí. Toto mi v mnohých knihách opravdu chybí.

Knihu doporučuji všemi deseti.

26.01.2024 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Za mě výborná kniha, velmi čtivá, plná humorných historek z Alanova života.

Mé doporučení pro budoucí čtenáře: pokud nemáte rádi místy černý humor nebo berete život moc vážně (a nedokážete se smát naprosto absurdním věcem), tak se do knihy raději nepouštějte, asi by jste nebyli nadšení. U této knihy je opravdu potřeba nadhled a brát věci s odstupem, jinak si ji nevychutnáte tak doplna.

04.06.2023 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Zajímavý vstup do nové série. V poslední době jsem četla více knih zasazených do asijské kultury, takže jsem si už zvykla na jejich styl života, myšlení a společnosti.

Styl psaní autora je za mě skvělý, poutavý, příběh mi rychle ubíhal. Je pravda, že se často přeskakuje v časové linii, ale ve výsledku mi to nijak nevadilo. Nejtěžší pro mě byly fyzikální jevy a jejich vysvětlování.

Ale obecně jsem si knihu užila a těším se na pokračování.

14.05.2023 5 z 5


Atlasova šestka Atlasova šestka Olivie Blake (p)

Uf, tak tohle byla ... výzva? Jen ne v dobrém slova smyslu. Musím přiznat, že mě příběhem kniha moc nezaujala, na vině je dost možná taky ne úplně kvalitní překlad, kdy mi spoustu věcí nedávalo smysl, věty se špatně četly a musela jsem se často vracet. Nicméně pro mě osobně nejhorší na celé knize jsou postavy. Do této chvíle jsem nečetla knihu, ve které jsou mi všechny postavy do jedné tolik nesympatické a abnormálně otravné. Je to škola. Osobně bych knihu nedoporučila, ale každý jsme jiný a tudíž někomu se kniha může líbit a někomu ne.

15.04.2023 3 z 5


Elantris Elantris Brandon Sanderson

V mých očích to byl naprosto úchvatný příběh, už dlouho jsem nečetla tak skvěle promyšlenou fantasy. Celý svět byl krásně popsaný a celkem snadno představitelný, postavy a jejich osobnosti byly velmi uvěřitelné a člověk se do nich dokázal vžít.

Souhlasím s názorem, že jde v některých pasážích poznat, že se jedná o autorovu prvotinu, ale dle mého názoru na tom příliš nesejde, kniha stále drží laťku opravdu vysoko.

Vřele doporučuji všem vášnivým čtenářům fantasy, ale také těm, kteří už delší dobu po tomto žánru nešáhli, jsem si jistá, že je mile překvapí.

20.02.2023 5 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Popravdě řečeno, hodnocení této knihy je pro mě trochu obtížné. Samotný příběh je úžasně vymyšlený, krásně plyne, postavy jsou skvěle promyšlené a mají zajímavé (reálné) osobnosti. Ale styl psaní Stephana Kinga mi bohužel úplně nesedí, musím se hodně snažit, abych se pořádně začetla, četla jsem i jiné knihy od autora, ale není to ono. Každopádně, pokud s tím nemáte problém, pak knihu určitě doporučuji přečíst!

02.11.2022 4 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Krásné, oddechové čtení. Ideální na cestování nebo jen tak ke kávě. Za mě 85% :-)

23.05.2022 4 z 5


Polnočná knižnica Polnočná knižnica Matt Haig

Na tuto knihu mám poněkud rozporuplný názor. Samotný příběh knihy je velmi zajímavý a i poměrně dobře zpracovaný (knihovna, cestování mezi jednotlivými životy atd.). Bohužel, co se týká hlavní postavy, tak ta mi byla celkem nesympatická, její vyjadřování a vysvětlování mi nějak nesedělo (mluvila hodně technicky a věcně, téměř jako muž), řekla bych, že největší problém byl fakt, že hlavní postava je žena, kterou se snažil popsat muž spisovatel (nemyslím to nijak zle, velmi často toto spojení funguje perfektně, ale tady mi to prostě nesedělo). Každopádně po přečtení knihy mám pár nových věcí k zamyšlení ;-) za mě 80%

23.05.2022 4 z 5


Krámek s kouzly Krámek s kouzly James R. Doty

Nádherná kniha plná poznatků a věcí k zamyšlení. Doporučuji všem, kdo se zajímají nejen o osobnostní rozvoj, ale také o medicínskou stránku věci (kniha je plná odborných faktů a pohledů na věc podložených vědeckými studiemi).

29.10.2021 5 z 5


Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

Velmi zajímavá kniha, rozhodně stojí za přečtení.
Kniha není ve své podstatě o vegetariánství, ale o postoji lidí kolem hlavní hrdinky (Jonghje), která se rozhodne být vegetariánkou. Největší zvláštností knihy je fakt, že přestože je Jonghje hlavní postava, o jejích myšlenkách se vlastně vůbec nic nedozvíme (kniha je psána z pohledu manžela, sestry a švagra, nikoliv Jonghje) a tudíž po celou dobu přebíráme dojmy/pocity o ní prostřednictvím jejího okolí. Pro mě osobně byla kniha cestou za poznáním lidské duše. Určitě doporučuji!

24.03.2021 5 z 5