k009 k009 komentáře u knih

☰ menu

Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Tahle kniha by měla být povinnou četbou ve škole. Poví o druhé světové válce víc než kdejaká hodina dějepisu.

20.04.2024 5 z 5


Skutečné zločiny na Plzeňsku Skutečné zločiny na Plzeňsku František Müller

Velmi dobrá kniha, že se dá odpustit i pár drobných stylistických chyb (třeba záměna červen-červenec). Navíc se odehrává na Plzeňsku, tedy v místě kde žiji, a tak reálie znám. Nejvíce mne zaujal případ bratrů Pěničkových a závěr, kde autor ohledně tří vražd shrnuje nejasnosti týkající se role Jaroslava na krváku v Tymákově. A ještě je tu jedna zajímavost, která v knize s ohledem na datum vydání není - přesně v době, kdy vyšla, byl Jaroslav po deseti letech propuštěn na podmínku.

21.12.2023 5 z 5


Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě Cormac McCarthy

Soudce Holden je jednou z nejodpornějších literárních postav, personifikované zlo křižující světem od úsvitu dějin. Je prvním hybatelem, který tady byl vždy, je tady nyní a bude tady neustále. Třeba se právě teď potuluje pod vaším oknem.

05.07.2022 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Majstrštyk a pěkně prasáckej konec.

15.05.2022 5 z 5


Dítě boží Dítě boží Cormac McCarthy

Syrové dílo. McCarthyho úsporný styl psaní bez uvozovek při přímé řeči mi sedí. Dílo nemá hluchá místa, překypuje hnusem a poetiku má podobnou jako někde tam daleko v lesích, kde sovy nejsou tím, čím se zdají být

06.05.2022 5 z 5


Strážce sadu Strážce sadu Cormac McCarthy

Kniha se četla dost těžko. Neodložil jsem ji a dočetl až do konce i přesto, že jsem se těšil, až to budu mít za sebou. Jenže když jsem ten podivný příběh dočetl, začal mi chybět...

20.03.2022 4 z 5


Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Alexandra Niklíčková

Čteno po večerech dětem. Hezky ve zkratce převyprávěné.

26.02.2022


Cizinec Cizinec Albert Camus

Všichni jsou v tomhle světě cizinci a nikdo neví proč.

19.02.2022 5 z 5


Pampeliškové víno Pampeliškové víno Ray Bradbury (p)

Hodně zvláštní kniha. Bradburyho opravdu můžu a k jeho knihám nebo povídkám se rád vracím. Pampeliškové víno jsem poprvé četl až nyní v novém vydání. Kolem strany 100 jsem už chtěl knihu zavírat, hledal jsem toho Bradburyho, kterého mám rád. Nakonec jsem to dal a Bradburyho jsem i částečně našel. Ale jsou to opravdu jen zlomky (Samotář nebo čarodějince z herny). Kniha je to nakonec celkem hezká, ale to uvažování a filozofování dvou malých chlapců v příběhu je nereálné.

12.07.2021 4 z 5


Americká armáda v Plzni Americká armáda v Plzni Vojtěch Laštovka

Stručná, ale důležitá publikace, která v roce 1990 napravila komunistickou lež. Mimochodem, nyní je zdarma k dispozici v hlavní budově Západočeského muzea v Plzni.

09.07.2021


Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

Páni... To nebyl běh, ale pořádná jízda! Tahle kniha mě bavila a zhltnul jsem ji jako zákusek. Jen jedno velké mínus k vydání z roku 2020 od Beta-Dobrovský - v předmluvě je prozrazen závěr, tohle se nedělá!!!

04.06.2021 5 z 5


Historie a změny klimatu Historie a změny klimatu Pascal Acot

Dnes již sice starší text, ale myslím, že stále jedinečný. Autor v něm pro laika srozumitelně rekonstruuje historii (nejen) klimatu od prekambria až po začátek milénia, zároveň varuje před klimatickým determinismem např. v souvislosti s malou dobou ledovou. Závěr knihy už je neaktuální, nicméně v současnosti by byl nejspíš napsán ještě černěji...

21.05.2021 5 z 5


Konspirační teorie Konspirační teorie Quassim Cassam

(SPOILER) Tato útlá kniha rozhodně stojí za přečtení. Autor v ní pečlivě shrnuje veškeré podstatné informace, které jsou v současné době více než aktuální a ukazuje, že konspirační teorie jsou vždy velmi nepravděpodobné. Upozorňuje na jejich politický charakter i jejich historickou spojitost s antisemitismem. Zároveň však potvrzuje, že ačkoliv lze většinu těchto teorií spolehlivě vyvrátit, zarytého konspiračního teoretika žádný důkaz nepřesvědčí.

19.04.2021 5 z 5


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Knihu jsem přečetl už před dvěma lety, ale čas do času si na ni vzpomenu, a to nejen když nakouknu do knihovny. Vryla se mi pod kůži. Ta marťanská poetika je prostě dokonalá a nic na tom nezmění fakt, že to ve skutečnosti vlastně sci-fi není...

03.04.2021 5 z 5


100 zajímavostí z Plzně před rokem 1989 100 zajímavostí z Plzně před rokem 1989 Petr Mazný

Doporučuji všem, kteří se zajímají o historii svého města.

28.12.2020 5 z 5


Tajný deník Laury Palmerové Tajný deník Laury Palmerové Jennifer Lynch

Dobrá možnost, jak více poznat Lauru. Rozhodně doporučuji všem milovníkům Twin Peaks.

09.11.2020 5 z 5


Temný karneval Temný karneval Ray Bradbury (p)

Kosa, to je páni povídka! Jinak spíše průměr, ale i tak knihu mohu doporučit.

11.03.2020 4 z 5


Tajná historie Twin Peaks Tajná historie Twin Peaks Mark Frost

Už ve druhé poloviny knihy jsem věděl, že čtu něco mimořádného a že podobný zážitek ze čtení se nemusí hodně dlouho opakovat. Ano, jsem fanoušek Twin Peaks a je jasné, že kdo nezná nebo nemá rád seriál, kniha mu bude k ničemu. Twin Peaks je ten nejpodivnější mýtus všech dob; Lynch a Frost vytvořili kult se spoustou otázek a dějových linií. U Twin Peaks se musí přemýšlet, vracet se zpět a znovu hledat odpovědi. Jenže s odpověďmi přichází nové otázky. Kniha navazuje na první dvě série a film a zároveň čtenáře/diváka připravuje na třetí řadu odehrávající se bezprostředně po nálezu této knihy. V seriálu objeví i agentka Tamara Prestonová, která zkoumá právě dočtený svazek. Vše dohromady funguje dokonale - seriál, kniha a soundtrack, pro mě největší kulturní dílo moderní doby. A myslím, že je na čase znovu shlédnout seriál, protože po přečtení této knihy dostane znovu nový rozměr.

20.01.2020 5 z 5


Plzeňský místopis Plzeňský místopis Petr Mazný

Povinnost pro každého, kdo se zajímá o město, ve kterém žije.

02.09.2019 5 z 5


Ilustrovaný muž Ilustrovaný muž Ray Bradbury (p)

Skvělé. Bradbury pracuje vždy na několika stránkách s postavami, časem i náměty naprosto geniálně. Nejvíce mě zaujaly povídky Dlouhý déšť, Psanci, Marionety a.s., Město a Nultá hodina.

14.06.2019 5 z 5