Skutečné zločiny na Plzeňsku

Skutečné zločiny na Plzeňsku https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520487/bmid_skutecne-zlociny-na-plzensku-E8N-520487.jpeg 5 62 22

Poznejte současné krimi případy z Plzeňska přímo očima detektiva! Jak došlo k objasnění brutální vraždy seniora, ke které pachatel neměl motiv? Proč vraždili dva bratři bez sebemenšího záznamu v trestním rejstříku? A co případ vraha, který rozčtvrtil svého šéfa? Okolnosti nechvalně proslulých případů i zákulisní detaily z vyšetřování vám představí kapitán plzeňské kriminálky František Müller. Naskočte na vlnu true crime a nahlédněte do autentických policejních postupů!... celý text

Přidat komentář

JFK117
16.04.2024 5 z 5

Na kriminalce v Plzni odvedli kus práce a pan Müller vše úžasně a čtivě sepsal. "Makov" si budeme asi všichni, co bydlíme poblíž pamatovat.

Nymfadora.T.
13.04.2024 4 z 5

Zajímavé, drsné, jen pro silné povahy. Případ Pěničkových si pamatuji dobře, bylo velmi zajímavé sledovat linii vyšetřování...


čef
05.04.2024 5 z 5

O přítomné realitě v naší kriminalistice se toho dozvíme dost, možná bychom některé věci raději číst ani nechtěli. Tolik pitomců s vybrakovanými mozky, to se jen tak lehce nezkousne. Nemluvím samozřejmě o policistech, kteří mají svou práci velmi ztíženou různými zákonnými obstrukcemi, ale nejsem odborník, abych mohl hodnotit. Rád jsem si přečetl a doufám, že se s něčím podobným v okolí nikdy nesetkám.

karaliene
11.03.2024 5 z 5

Líbí se mi, jak kniha kloubí faktografii s lidskostí. Je příjemné vidět, že ne všichni kriminalisté nasákli cynickým odstupem.

DuncanIdaho
29.02.2024 5 z 5

Toto je poučná kniha. Případy jsou tu popisovány jednoduše a srozumitelně i pro neodborníky. Jen nevím, proč některé názvy obcí autor měnil a ostatní ne.

Forestwalker
11.02.2024 5 z 5

Velice poutavá kniha. A i když čtenář bude asi některé případy znát z podcastů, knížka ho pořád ještě zaujme podrobným popisem policejní práce. Zajímavé jsou také odbočky k jiným zajímavým kauzám, jako je neobjasněná vražda na pumpě ve Chválenicích z roku 1998 (a v knize popisované období roku 2012, kdy se už už zdálo, že pachatel bude dopaden, si moc dobře pamatuji z novin) nebo problémy nejmenované mediální hvězdy z oboru biomechaniky, proti jejíž práci se postavili vědečtí kolegové i někteří policisté.
Překvapilo mě, že kniha nemá žádného spoluautora a že ji pan Müller zjevně dokázal napsat úplně sám. To tedy všechna čest. Asi jedinou výtku mám k tomu, že autorovi někdy utečou detaily. Např. v třetí kapitole o dvojnásobné vraždě v (Ty)Mákově není vysvětleno, jestli se pachatel na pozemek obětí dostal přes sešlápnutý plot, nebo odemčenou brankou, přestože se to v textu podrobně řeší a poškozené pletivo je ukázáno i ve fotopříloze.

libuse6749
11.02.2024

Považuji se za protřelou čtenářku krimi příběhů z celého světa. Ať už ponuré krimi série ze severu, anglické nebo francouzské detektivky nebo třeba kriminální případy ze sousedního Německa, tohle všechno čtení mě uspokojuje po mé čtenářské touze za napětím. V neposlední řadě musím vyzdvihnout tvorbu českých autorů v této oblasti, baví mě čím dál více.

I právě proto jsem sáhla po knize od českého autora, z českého prostředí, která však představuje kriminální případy trochu netradičně.
1 Autorem je Kpt. Mgr.BC. František Müller, který je kriminalistou na Krajském ředitelství policie v Plzni a zabývá se odhalování vražd.
2 4 případy popsané v knize jsou, jak už název napovídá, SKUTEČNÉ
3 Všechny 4 brutální vraždy se staly v rádiu 10 km od mého bydliště

Autor v úvodu zmiňuje, že jednotlivé případy líčí tak, jak se skutečně odehrály. Od přijatého oznámení činu na policii, příjezd na místo činu, přes fáze šetření až po dopadení pachatele a jeho odsouzení. Ze všech textů je dostatečně zřejmé, že se na vyšetřování sám podílel a autenticitu textu dodávají zveřejněné výpovědi svědků nebo pachatelů. Navíc je každá kapitola zakončena černobílými fotkami pořízeními přímo na místě činu.

Knihu jsem přečetla prakticky za 4 večery, i když to vůbec nebylo vhodné čtení před spaním. Překvapilo mě, jak brutální případy se staly v místech, které jsou mi dobře známé, a cítím se tam bezpečně. Vůbec se mi neusínalo dobře s vědomím, že vlastně vůbec netušíme, co se děje v rodině ve vesnici, kde žijeme nebo co se honí v hlavě člověku, kterého potkáme na přechodu pro chodce při čekání na zelenou. A mnohem více se mě dotýkalo, když jsem si při čtení často uvědomovala, že nebezpečí číhá mnohem blíže, než si dokážeme připustit.

Líbily se mi autorovo perličky z kriminální praxe odkazující na zkreslené informace podané v seriálech. Přestože jsem si musela na počátku čtení trochu zvyknout na styl psaní, po přečtení jsem dychtivá po dalším dílu.

VáclavSuk
10.02.2024 5 z 5

Velice poutavě a autenticky napsaná kniha, která líčí neuvěřitelné případy zvěrstva, kterého jsou lidé schopni. Pan kapitán Mgr. Bc. Müller je velice nadaný spisovatel, proto doufám že tato kniha nebyla poslední u které jsem se s ním setkal. Určitě ji mohu všem doporučit, ale pozor někdy je to pro silné povahy.

Ditules
29.01.2024 4 z 5

Případ Pěničkových je hodně silný kafe...

okeey
23.01.2024 5 z 5

Kapitán plzeňské kriminálky František Müller v knize velmi detailně vypráví 4 současné případy z Plzeňska.
Tato kniha patří k předním titulům true crime tématiky, je skvěle napsaná a stejně tak jako Skutečné zločiny v Praze a okolí, se četla vyloženě sama. Pro slabší povahy: lepší si knihu dávkovat. Mě už po tom všem čtení o zločinech hrůzné detaily tolik nevadí, ale věřím, že to není pro každého. Nicméně tato kniha bude cenným kouskem v mé true crime sbírce, skvěle se četla a spoustu jsem se toho dozvěděla. Doporučuji všem příznivcům kriminální práce.

k009
21.12.2023 5 z 5

Velmi dobrá kniha, že se dá odpustit i pár drobných stylistických chyb (třeba záměna červen-červenec). Navíc se odehrává na Plzeňsku, tedy v místě kde žiji, a tak reálie znám. Nejvíce mne zaujal případ bratrů Pěničkových a závěr, kde autor ohledně tří vražd shrnuje nejasnosti týkající se role Jaroslava na krváku v Tymákově. A ještě je tu jedna zajímavost, která v knize s ohledem na datum vydání není - přesně v době, kdy vyšla, byl Jaroslav po deseti letech propuštěn na podmínku.

Áňa 998
26.11.2023

Jak jsem slíbila, další kousek, který doplnil mou poličku se zločiny (zločinoličku) je tady! Tentokrát se podíváme na Plzeňsko. V této řadě knih vyšly priběhy z Prahy a jejího okolí, ale i z Ostravska. Poslední jmenovaná mi zatím chybí, ale to se brzy napraví!
.
Plzeňsko. Nejsem žádný znalec této oblasti, ani tam nejsem nijak často... Ale mám to relativně blízko, takže zvědavost jela na plné obrátky! Byla jsem zvědavá, čím mě kniha překvapí!
.
První co by Vás ke čtení mělo přitáhnout je to, že autor František Müller působí jako kriminalista v Plzni, kde se zabývá odhalováním vražd. Myslím si, že lepší knihu o skutečných zločinech nikdo jiný napsat nemůže, než člověk, který to má z první ruky!
.
V knize najdete popsané čtyři zločiny. Autor celý průběh případu popisuje poutavě, není vynechána žádná důležitost a celkově tvoří čtivý celek, ze kterého jsem nejednou měla husí kůži. Jako zajímavý bonus jsou k případům přiloženy fotografie s popisky. Nechybí ani různá svědectví a další detaily z vyšetřování, kam se jako obyčejní smrtelníci nedostanete!
.
Pro zájemce o skutečné zločiny je tohle rozhodně cenný kousek do knihovničky. Já sama jsem si její čtení dávkovala, přeci jen, není to úplně veselé téma. Několik večerů jsem tedy s knihou strávila, ale kdybych byla jen trochu otrlejší, asi bych ji dokázala dát na jeden zátah.
.
Ani tahle kniha z hromádky skutečných zločinů nezklamala a zase jsem o něco chytřejší. Bylo to jako překročit policejní pásku a být na místě činu, rozklíčovávat každé vodítko. Čtení mě neskutečně bavilo a vůbec bych se nezlobila, kdybychom se dočkali i pokračování!

KnihovniceVěra
16.11.2023 4 z 5

Skutečně pro mě byl problém číst knihu o brutálních zločinech před spaním. Bravurní kapitán Müller vypráví ze svých zkušeností 4 případy, které zazněly také na jeho přednáškách:
74 bodných ran (v knize "Bez motivu),
Tělo v řece (v knize "Já nevinný vrah") a
Vraždící bratři z Tymákova (v knize Bratři - Dvojnásobná vražda a Vražda soka v lásce). Pro Tymákov v knize důsledně užívá místní zkrácený název Mákov. Neumím si vysvětlit, proč v úvodu případu Bratři vyjíždí kriminálka k vraždě už 11. června 2012, ale dále se uvádí, že vražda se stala 11. července 2012. Ale to je jen drobnost.
Kniha má neopakovatelnou autentičnost, je odvážná a fundovaně napsaná.

vnimat_Krasu
11.11.2023 3 z 5

Dvě podstatný pochvaly: zápisky čtyř případů jsou příjemně detailní a krutě systematický. Müller navíc sem tam střihne dobrej fórek (ty o Colombovi, třeba) a mě skoro mrzelo, že takovejch mrkanců není v knížce víc. Ruka redaktorova v PŘÍPADECH bohužel absentuje. Zatímco první dvě historky jsou v podstatě suchá policajtština, u bratrů z Tymákova si už Müller víc věří a dokonce sympaticky táhne příběh v dialozích. Celek je ale kvůli tomu kapku rozcuchanej a je na něm znát, že by potřeboval hřeben. Vaz zážitku pak pro mě lámal fakt, že kompletní kvarteto případů jsem nedávno slyšel od Müllera pěkně komentovaný v podcastech Kriminálka a Zloději životů. A já se tak namísto svěží premiéry bohužel začítal do repríz.

ZuzkaPapežová
10.11.2023 5 z 5

Chci další díl!
Naprosto super! Prvním pár stránek jsem musela přivyknout na styl. 4 příběhy - 4 večery.

DraculasLady
31.10.2023 5 z 5

Sepsané kriminální případy jsou už veřejnosti dobře známé, zejména díky boomu true crime tvorby, podcastům a videozpracováním. I přes to, že jsem podstatu všech čtyř příběhů znala, doteď jsem nenasávala tak detailní zpracování, které se věnovalo každému zákoutí vyšetřování. Absurdita chování zločinců leckdy bere dech, ještě možná více zaráží jejich lhostejnost, naivita a nerozvážnost... No prostě nemám slov. Další díl bude kdy? :)

dencazrnu
29.10.2023 5 z 5

V této knize vás čekají 4 případy, které otřásly Plzeňskem. Všechny případy jsou popsány podle skutečných událostí a díky kapitánovi Františkovi Müllerovi máte šanci nahlédnou pod jejich pokličku a zjistit, jak dlouho trvá dopadnout pachatele.

Každým případem nás kapitán Müller provede od samého začátku až do konce. Možná by se mohlo zdát, že kniha bude zdlouhavá a popisná, ale zdání klame. Autor knihy umí velmi poutavě vyprávět, řekne vše podstatné, ale na druhou stranu nezabíhá do zbytečných detailů a nenatahuje uměle příběh celé knihy. Velkým plusem je, že v knize jsou i autentické ukázky z výpovědí a tak máme šanci nahlédnout do hlavy nejen pachatelů, ale i samotných vyšetřovatelů.

Líbí se mi, že kniha boří i zaběhnuté mýty a krásně ukazuje, že ne všechno, co vidíme v televizi, je pravda. Mnohá fakta mě zde i překvapila a řekla bych, že jsem si zase o něco rozšířila obzory.

Knihu určitě doporučuji všem milovníkům true crime, protože tohle je neskutečná paráda. A hlavně je to opravdu napsáno podle skutečnosti, takže máme šanci vidět opravdovou práci policie a nejen vymyšlené příběhy, které mnohdy nemají hlavu ani patu. Velmi doufám, že se dočkáme i dalšího pokračování, protože by byla škoda, kdyby další případy zůstaly pouze v šuplíku pana Müllera.

A mimochodem, fotografie na konci každé kapitoly mě budou ještě nějakou chvíli strašit ve spaní. Dobrá práce!

Jane2016
12.10.2023 5 z 5

Hlásím dočteno! Na Skutečné zločiny na Plzeňsku jsem se těšila, a to z toho důvodu, že jsem už maličko věděla, co čekat a true crime zbožňuji. V minulosti jsem přečetla Skutečné zločiny na Ostravsku a v Praze a myslím, že přesně tohle jsou knihy, které chcete mít doma ve své „krimi“ knihovničce.

Skutečné zločiny na Plzeňsku pro mě ale byly překvapením. Byly totiž psané maličko jinak než předchozí skutečné zločiny. Příběhy jsou delší a celistvější. Osobně mi to vůbec nevadilo, ba naopak. Všechny případy pro mě byly o to víc autentičtější a jen tak je už z paměti nedostanu. Nejednou mě z případů mrazilo v zádech a rozhodně bych si knížku nečetla sama večer doma!

Pokud se rozhodnete si knihu přečíst můžete se těšit na propracované postupy vyšetřování, fotografie nebo i na děsivé detaily z jednotlivých případů.

Sama jsem z knížky nadšená a z této série od Cpress se mi líbí nejvíce. Pokud milujete true crime, tak tohle by pro Vás mělo být must have.

Lukáš987
11.10.2023 5 z 5

Plzeňský Kpt. Mgr. Bc. František Müller odhaluje zákulisí 4 případů z Plzeňska. Projděte se za policejní pásku tam, kde je normálně vstup zakázán. Poznejte skutečné případy přímo očima detektiva!

Majdalenka
03.10.2023 5 z 5

Čtyři reálné případy vražd z Plzeňského kraje, napsané tak jak se odehrály. Kniha obsahuje výpovědi svědků a obviněných čtivým způsobem. Přikládám do knihovny vedle Mareše a Štočka s tím že tato kniha se mi líbila o malinko více.

Štítky knihy

Plzeň Plzeňsko skutečné kriminální případy

Autorovy knížky

2023  97%Skutečné zločiny na Plzeňsku

Kniha Skutečné zločiny na Plzeňsku je v

Právě čtených2x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených5x
Knihotéce76x
Chystám se číst49x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x