jungwirth5318 jungwirth5318 komentáře u knih

☰ menu

Krakonošova družina Krakonošova družina Jan Pohunek

Nenechte se zmást fantasy obalem, tahle kniha je víceméně odborná studie o horských duších a patronech českých pohoří, jakýsi katalog bytostí, srovnávaných kdysi nebo dnes s Krakonošem. Některé mají kořeny pěkně hluboko v minulosti, ale protože si o nich často vyprávěli především horalé německé národnosti, po jejich odsunu byly zapomenuty a až v posledních letech se do hor i k lidem vracejí. Některé byly vymyšleny teprve nedávno, třeba i z důvodů čistě "marketingových". Je zajímavé sledovat, jak se patrony pohoří stávají i bytosti, které byly původně strašidly, a kolik toho tito patroni mají společného s různými "lesními lidmi" nebo třeba hejkaly... Jak jsou si tito lokální patroni navzájem vždy trochu podobní a témata vyprávění o nich se často opakují, vkrádá se mezi stránky knihy mírně, mírňoučce nuda. Závěrečná Koda však čtenáře potěší... Velmi hodnotný je z mého pohledu přehled literatury a pramenů.

05.02.2024 4 z 5


Jak se vaří drak Jak se vaří drak Václav Dvořák

Autor jede podle své osvědčené šablony: hlavní hrdina je svým způsobem outsider, který má velký sen; nakonec za pomoci přátel překoná všechny překážky a dočká se uznání. Nechybí starostliví, malinko nechápaví rodiče, dívčí protihráčka a posléze spoluhráčka, ošklivé mimozemské potvory ani mírně pomatený vědec, který skrývá tajemství. „Vaření“ v názvu je matoucí, ve skutečnosti se jedná o genetické manipulace... Hrdinův „uvařený“ drak se svým chováním chvílemi až příliš podobá drakovi z dobře známých filmů a seriálu s úplně jinými hrdiny; to mi trochu vadilo. Poslední dobou je obecně dost předrakováno... Ale konec knihy je napínavý a strhující a nedá se od něj odtrhnout až do poslední tečky, která vás možná maličko překvapí. Srovnávám na čtyři hvězdy, mí synové by dali pět.

13.01.2024 4 z 5


Ostrov v plamenech: Neobyčejný příběh Laki, sopky, která v 18. století zatáhla nebe nad Evropou Ostrov v plamenech: Neobyčejný příběh Laki, sopky, která v 18. století zatáhla nebe nad Evropou Jeff Kanipe

Rozhodně nebývá pravidlem, aby se populárně-vědecká publikace četla takřka jedním dechem! Hlavní téma je pochopitelně exploze Laki v roce 1783 a její následky lokální i globální - a že jich bylo! Ví se o té explozi hodně, díky deníku reverenda Jóna Steingrímssona, který ji na Islandu prožil a vše podstatné si poznamenal: však se o něm v knize taky hodně dočtete. Stejně jako o dalších islandských sopkách a jejich řádění, deskové tektonice, supervulkánech i některých dalších explozivních vulkanických událostech, které se podstatně propsaly do historie lidstva: Toba, Tambora, Théra, Vesuv, Krakatau, Mount Pelée a podobně. S autory navštívíte krajinu v okolí sopky Laki, podíváte se, co erupci připomíná dnes a zajdete se ochladit i do Národní laboratoře ledovcových jader z grónského ledovce, který ve svých vrstvách ukrývá mj. i stopy dávných sopečných erupcí. Kniha končí připomínkou erupce vulkánu Eyjafjallajökull v roce 2010, úvahami o tom, jaké problémy by mohl výbuch srovnatelný s explozí Laki z roku 1783 způsobit dnes a jestli jsme na něco podobného vůbec připraveni. V Británii kniha vyšla v roce 2014 a tak v ní logicky chybí některé aktuální informace a poznatky, které doplňuje v závěrečné poznámce recenzent českého vydání, geolog a vulkanolog Vladislav Rapprich. Za mě absolutní spokojenost!

10.01.2024 5 z 5


Mudroprdy Mudroprdy Jakub Hussar

Tenhle modrofialový „špalík“ je designově velmi podařený kousek. Vtipné ilustrační zkratky Daniela Špačka, nápaditá grafická úprava knihy od Veroniky Kopečkové, včetně barevné ořízky; příjemně malá, tak akorát do ruky. Obsahově se jedná o nesourodý trhanec vtípků, zajímavých i banálních informací podaných vždy jednou stručnou větou. Konzervativce možná pobouří poměrně četný výskyt faktů z oblasti lidské sexuality. Citelně postrádám zdroje některých uváděných informací; na druhou stranu je mi jasné, že zábavně míněná publikace nic takového ze své podstaty neřeší (ani nemusí). Právě proto je nutné brát ji především a zejména jako zábavnou publikaci.

28.12.2023 3 z 5


Kámen mudrců Kámen mudrců Jaroslav Žák

Už v roce 1970 vypustila redakce z knihy zastaralé pasáže, dnes jich je ještě víc. Přesto je i dnes zábavné si přečíst, jak škola v mnohém vůbec nedovede připravit člověka na praktický život v reálném světě.

16.12.2023 3 z 5


Družice a hvězdoplavci Družice a hvězdoplavci Jan Weiss

Tato povídková sbírka bývá řazena do žánru sci-fi, ale víc by jí sedělo označení „poetická fantastika“. Posuďte sami: afričtí bubeníci si na dálku sdělují novinku o vypuštění Sputniku, sibiřský psík vypráví o své cestě do vesmíru a šťastném přistání, úředník Akademie se snaží zabránit svému jedinému synovi v letu do vesmíru bez možnosti návratu, ambiciózní dívka se marně snaží dostat do posádky jiné „kosmické družice“, americký senátor touží dobře zpeněžit bílé myšky, které v družici dvanáctkráte obletěly Zemi, člen klubu existencionalistů se chystá na let vzducholodi „Královna vesmíru“, kosmonaut, který se po více než dvou letech vrací z pobytu na Marsu, se jen těžko vyrovnává s nabytou slávou a pracně dává dohromady střípky potrhaných vztahů, spousta pozemšťanů touží odletět s vesmírnou návštěvou s klarinetovým hlasem, dokud nezjistí, že by se už nikdy nemohli vrátit. Zkrátka – především tu jde o lidské povahy a vztahy, fantastické reálie jsou jen kulisa. A všechno je to pevně zakotveno do doby svého vzniku: po startu prvních družic, ale před startem prvního kosmonauta...

16.12.2023 3 z 5


Stopy evropských zvířat Stopy evropských zvířat Joscha Grolms

Nádhera! To je kniha, ke které není co dodat. Snad jen tolik, že do přírody si ji s sebou asi nevezmete. Víc než 800 stránek něco váží.

01.12.2023 5 z 5


Tajemství transpluta Tajemství transpluta Lothar Weise

Dvě tajemná tělesa umělého původu se střetnou v blízkosti Země a vzájemně se zničí; spektrální analýza mlhoviny, která po srážce zbyde, ukáže přítomnost prvku transplutonia, který se vyskytuje pouze na nově objevené planetě na okraji sluneční soustavy – Transplutu. Na Zemi se právě chystá výprava kosmické lodi s radiačním pohonem Ciolkovskij; je rozhodnuto o změně cíle: místo k Marsu poletí k Transplutu, aby navázala kontakt s tamními obyvateli. Výprava Ciolkovského, vyslaná spojenými silami komunistických a pokrokových zemí světa, je trnem v oku reakčním silám, ovládajícím pár zbývajících upadajících kapitalistických zemí. Do výpravy se jim podaří nasadit špeha, který má získat Transpluťany na jejich stranu, aby kapitalisté posléze s pomocí vyspělé techniky Transpluta mohli na Zemi obnovit své ztracené mocenské pozice. Napínavý špionážní děj pokračuje i na Transplutu, který zčásti ovládají Yörové, mocní kapitalisté-otrokáři, a zčásti Ayörové, žijící v blahobytném komunismu. Jejich území dělí široký pás území zničeného jadernou válkou. Kdesi v říši otrokářů však doutná vzpoura proti ničemnému řádu...
Uvědomíte-li si, že svět byl jen několik let před vydáním románu na pokraji skutečné zničující jaderné války, kterou se podařilo odvrátit doslova na poslední chvíli, bude vám kontext, v němž román vznikl, mnohem jasnější. Mimochodem: líčení obou transplutánských společností je značně sugestivní a vyplývá z něj (alespoň pro mě) zásadní přesvědčení, že bych nechtěl žít ani u Yörů, ani u Ayörů.

27.11.2023 3 z 5


El Hombre Dorado El Hombre Dorado Jaroslav Velinský

Trochu Haggarda, trochu Bigglese a kousek Indiana Jonese... Jestli je to pro vás doporučení, tak nejspíš nebudete zklamáni.

14.07.2023 3 z 5


Ubu králem a jiné hry a prózy Ubu králem a jiné hry a prózy Alfred Jarry

Ubu mě nebavil, nemohu si pomoci. Četl jsem s vypětím všech sil.
Zato patafyzické Skutky a názory doktora Faustrolla, to jiné kafe. Můj nejoblíbenější hrdina je pavián Plovací sval. Ha-ha!

06.07.2023 3 z 5


Mapa z listí Mapa z listí Yarrow Townsend

Rostliny mluví, ale jen někdo je slyší. Třeba Orla Carsonová. S pomocí přátel, Idrise a Ariany, se vydává na cestu, aby zjistila, jaký původ má mapafoglia, nemoc, která hubí rostliny i vesničany podél toku řeky...
Od začátku mě vytáčela sebestřednost hlavní hrdinky, které velkou část příběhu jde jen o její zahradu, koně a světlou památku zesnulé matky. Naštěstí se to v průběhu knihy trochu spravilo. Co se nespravilo, je řeč květin, která k Orle doléhá. Jistě se od těch kytek nedaly čekat rozsáhlé filozofické úvahy, ale v některých situacích by vůbec nevadilo, kdyby mlčely. Být Orlou, nepochybně by se to podepsalo na mé duševní rovnováze...
Nepřekvapil mě ekologický podtext ani výskyt bezohledného podnikatele, který jde pro zisk i přes mrtvoly... Co mě potěšilo: popis temné atmosféry dolů a opuštěného města, majestátné přírody a dravého živlu divoké řeky.

06.07.2023 4 z 5


Zpráva od nebožtíka Zpráva od nebožtíka Joanna Chmielewska (p)

Četl jsem poprvé jako teenager, teď po letech a nálezu knihy v knihobudce jsem se k ní vrátil a musím říct, že mě ani zdaleka tak nebavila. Už mi to teď přijde překombinované a málo uvěřitelné. Asi jsem mezitím přečetl příliš mnoho jiných detektivek... A tohle je spíš humoristický román.

15.04.2023 3 z 5


Cesta do pravěku Cesta do pravěku kolektiv autorů

Slavný film ze všech stran... Faktografickou přesnost nejsem schopen posoudit, ale jakožto příznivce sci-fi mě velmi potěšila studie Ivana Adamoviče o možných inspiracích Karla Zemana a potom kompletně přetištěný Zemanův scénosled filmu Výlet do vesmíru, jakési zárodečné Cesty do pravěku, která pak nakonec vypadala úplně jinak a vesmír se z ní zcela ztratil.

15.04.2023 3 z 5


Já, Finis Já, Finis Václav Dvořák

Napínavé, místy fakt drsné i trochu mimozemsky nechutné, nic pro bojácné malé čtenáře. Od určité chvíle má kniha neuvěřitelný spád. Ale to jsem znal už z Písečníků, tak mě to nepřekvapilo. Jak si ale knihy rád užívám a prožívám, tak se mi na konci trochu klepala brada a protože jsem to četl nahlas dětem, mám obavu, že se mi klepal i hlas. Tak mě to, přátelé, dojalo a uzemnilo. Podobný zážitek už jsem měl snad jen s Tajemným Vesuvem od Caroline Lawrencové.

15.04.2023 5 z 5


Tutanchamon: Století záhad a objevů Tutanchamon: Století záhad a objevů Miroslav Bárta

Nejsem milovníkem rozsáhlých rodinných či dynastických ság a tak jsem se úvodní kapitolou neprokousal úplně snadno, ale pak už to bylo jiné kafe. Zvlášť popis Tutanchamonovy hrobky, její výzdoby a vybavení je prostě fascinující, zejména díky nádherným obrázkům. Špetka tajemství na konci to pikantně okořenila.

12.02.2023 5 z 5


Temno Temno Alois Jirásek

(SPOILER) Příběh nešťastné lásky dvou mladých lidí, které tragicky rozdělí víra – tajné evangeličky Helenky a zaníceného mladého katolíka Jiřího, na pozadí slavných událostí, spjatých se svatořečením Jana Nepomuckého roku 1729. Asi neprozradím nic nečekaného, když hned na začátku poznamenám, že romantický vztah je na konci románu násilně přerván. Jinak to skončit nemohlo, právě pro ten náboženský rozpor, který se dnes jeví nejen tragický, ale i veskrze nepochopitelný; stejně jako společenské konvence, které by tak jako tak nepřály lásce chudé služky-venkovanky a mladíka z lepších kruhů, navíc kandidáta kněžství. Román je plný tragických postav, nepřátelství vůči tajným vyznavačům kalicha a krutost, s jakou jsou za svou víru a její šíření trestáni, působí čtenáři místy až fyzické utrpení. Jestli z knihy vychází někdo naprosto negativně, tak jsou to především jezuité. I když být misionářem pravé víry katolické je jejich posláním, kterému upřímně věří, někteří z nich ho naplňují až s fanatickým odhodláním. A tím hlavním tu není páter Koniáš, objeví se jen v několika kapitolách... Kniha je to rozvláčná, ale čte se překvapivě dobře. Krásné popisy krajiny i městských panoramat, slavností i bohoslužeb. Teprve na konci, když už jasně tušíte, jak to s Jiříkem a Helenkou skončí, se táhne doslova jako med...

04.02.2023 4 z 5


Vesmírníček Vesmírníček Petr Brož

Dětská knížka, která poučí i dospělé. Vynikající ukázka toho, jakým způsobem popularizovat vědu. Velmi obtížné pro autora: jak vysvětlit vědecké složitosti obyčejným jazykem a na omezené ploše... Tady se to opravdu hodně povedlo.

03.12.2022 5 z 5


Pralesy a jezera mladších prvohor: Když uhlí bylo ještě zelené Pralesy a jezera mladších prvohor: Když uhlí bylo ještě zelené Stanislav Opluštil

Knížku si jistě užije každý – ale především díky skvělým rekonstrukcím pravěké krajiny a jejích obyvatel od malíře a ilustrátora Jiřího Svobody a stovkám fotografií fosilních nálezů. Text bohužel překypuje odbornými termíny, takže ho stráví jen poučený čtenář.

05.11.2022 4 z 5


Příručka pro syna: Ideální portrét šlechtice karolinské doby Příručka pro syna: Ideální portrét šlechtice karolinské doby Dhuoda

Franská šlechtična Dhuoda byla na svou dobu (9. století) překvapivě sečtělá paní. A to tehdy uměl číst a psát málokdo, a ženy vůbec! Až si člověk říká, jak to zvládla, když k tomu spravovala panství svého manžela, který sloužil u králova dvora. Ale nejspíš to opravdu napsala: je to celé prodchnuté mateřskou láskou k synovi, o kterém si myslela, že ho už možná nikdy neuvidí a potřebovala mu dát rady do života. Aby byl moudrý, sečtělý, zbožný, odvážný, uctivý k autoritám, věrný atd. atd., zkrátka jak se na šlechtice sluší. Dnešní teenager by podobnými radami pohrdl, ale tohle je středověk, doba jiných ideálů. Přesto jsem tam našel řadu nosných myšlenek, použitelných i dnes.

17.04.2022 4 z 5


Tajné dokumenty Sherlocka Holmese Tajné dokumenty Sherlocka Holmese June Valerie Thomson

„Případy Sherlocka Holmese, které z různých důvodů nebyly ve své době publikovány“: jedná se o případy tak či onak zmíněné v rámci holmesovského kánonu samotným Doylem. K tomu je připojena studie „o skutečné totožnosti českého krále“. Kniha nepřekvapí ani neurazí, drží se úzkostlivě holmesovských schémat, včetně četných poznámek a odvolávek pod čarou.

03.04.2022 3 z 5