Tajemství transpluta

Tajemství transpluta https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108615/tajemstvi-transpluta-108615.jpg 3 4 4

Země je zbavena válek a proto může své síly soustředit na výzkum pro lidi prospěšnější. Jedním z takových cílů je pronikání do neprobádaných vesmírných prostorů. Raketová technika dospěla k jednomu ze svých vrcholů a byla zkonstruována kosmická loď s radiačním pohonem. Ta se právě připravujee na svůj první let, a jehož cíli rozhodnou záhadná tělesa, která se přibližují z dálek vesmíru k Zemi a zde za podivných okolností zanikají. V mlžném oblaku, který po nich zůstávají, objevil profesor Runig, jeden z hlavních hrdinů románu spektrální čáry transplutonia, prvku, který byl až dosud pozorován jen na spektrálních snímcích planety Transpluta, objevené právě v té době..... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , NPL - Nakladatelství politické literatury
Originální název:

Das Gehemnis des Transpluto , 1962


více info...

Přidat komentář

jungwirth5318
27.11.2023 3 z 5

Dvě tajemná tělesa umělého původu se střetnou v blízkosti Země a vzájemně se zničí; spektrální analýza mlhoviny, která po srážce zbyde, ukáže přítomnost prvku transplutonia, který se vyskytuje pouze na nově objevené planetě na okraji sluneční soustavy – Transplutu. Na Zemi se právě chystá výprava kosmické lodi s radiačním pohonem Ciolkovskij; je rozhodnuto o změně cíle: místo k Marsu poletí k Transplutu, aby navázala kontakt s tamními obyvateli. Výprava Ciolkovského, vyslaná spojenými silami komunistických a pokrokových zemí světa, je trnem v oku reakčním silám, ovládajícím pár zbývajících upadajících kapitalistických zemí. Do výpravy se jim podaří nasadit špeha, který má získat Transpluťany na jejich stranu, aby kapitalisté posléze s pomocí vyspělé techniky Transpluta mohli na Zemi obnovit své ztracené mocenské pozice. Napínavý špionážní děj pokračuje i na Transplutu, který zčásti ovládají Yörové, mocní kapitalisté-otrokáři, a zčásti Ayörové, žijící v blahobytném komunismu. Jejich území dělí široký pás území zničeného jadernou válkou. Kdesi v říši otrokářů však doutná vzpoura proti ničemnému řádu...
Uvědomíte-li si, že svět byl jen několik let před vydáním románu na pokraji skutečné zničující jaderné války, kterou se podařilo odvrátit doslova na poslední chvíli, bude vám kontext, v němž román vznikl, mnohem jasnější. Mimochodem: líčení obou transplutánských společností je značně sugestivní a vyplývá z něj (alespoň pro mě) zásadní přesvědčení, že bych nechtěl žít ani u Yörů, ani u Ayörů.

Zelený_Drak
03.12.2022

Knihu jsem jen proskákala a přečetla jsem si jen nejzajímavější pasáže. V roce 1962 a kdyby mi bylo 14, asi by mi kniha přišla jako úplně nejúžasnější. O 60 let později můžu říct jen to, že z propagandového sci-fi je to ještě jedna z těch lepších a v nouzi bych si to pořád přečetla radši než Květy nebo Vlastu, ale nezestárlo to dobře.


Hobo
11.08.2021 2 z 5

Socialistické sci-fi z post-atomové doby, kdy nad světem visela reálná hrozba, a z doby rozděleného světa, v jedné půlce plného dějinného optimismu z vítězství socialistického řádu. Čpí to z románu jako libý zápach z olomouckých tvarůžků. Má to všechny nectnosti tehdejší ideologické "vědeckofantastické" literatury. Z tohoto pohledu chápu i to, že knihu vydalo Nakladatelství politické literatury.
Vše bych dokázal odpustit, kdyby to aspoň po literární stránce nebyl takový brak. Nuda mě provázela od začátku do konce.

palka452
01.05.2020 5 z 5

Zajímavá vize

Autorovy knížky

Lothar Weise
německá, 1931 - 1966
1965  65%Tajemství transpluta

Kniha Tajemství transpluta je v

Přečtených8x
Knihotéce5x