Vesmírníček

Vesmírníček https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500930/bmid_vesmirnicek-LvO-500930.jpg 5 33 8

Už jste někdy zažili, že ve vás něco vyvolalo neodbytnou otázku proč? Začal vám v hlavě hryzat červík poznání a nenechal toho, dokud jste nenašli odpověď? To my, vědci a vědkyně, dobře známe. A protože také moc dobře víme, jakou radost a zábavu objevování nových věcí přináší, chtěli jsme se s vámi o ně podělit. Připravili jsme pro vás proto naučnou cestu naší Sluneční soustavou. Staňte se na malou chvíli geology i kosmonautkami a vydejte se za napínavým dobrodružstvím na povrch i do nitra planet a měsíců. Objevujte s námi odpovědi na to, jak bychom mohli žít na Venuši, jak by mohl vypadat život na Marsu, jak zlevnit cesty do vesmíru a na mnohé další otázky. Zachumlejte se pod peřinu a užijte si s rodiči tuto cestu za poznáním. A rodiče, vy si užijte, že chvilku nemusíte odpovědi na nekonečná proč vymýšlet sami... Čeká vás 70 otázek a odpovědí i spousta přemýšlení před spaním!... celý text

Přidat komentář

adelkas
05.11.2023 5 z 5

Kniha je doporučená pro děti od 8 let, ale nezdá se mi to. Hodně těžký text. Některé věci složité pro malé dítě, není divu, že u toho rychlé usinala. Jako rodič jsem získala nové znalosti.

Vzpurny_samotar
04.10.2023 3 z 5

Ty ilustrace jsou fakt úžasný. Co se týče textu preferuji Vesmírníček pro dospělé.


Foruss9005
05.06.2023 3 z 5

Na knížku jsem se dost těšil a bohužel musím říct, že mě docela zklamala. Knížka je napsána pro děti zbytečně těžce a nesrozumitelně (alespoň já jsem z toho ten pocit měl), jelikož často, zejména s postupem stránek, zabředává do moc velkých a odborných detailů. Začátek knížky se mi líbil a v tomto duchu bych si dokázal představit celý zbytek. Bohužel, od cca třetiny knížky je velká část již pro děti obtížně pochopitelná. Jedná se o můj subjektivní pocit. Ilustrace jsou ale moc hezké.

Květi62
05.06.2023 5 z 5

Knížka, kterou jsem sháněla vnukovi k vánocům. Nyní jsem si ji od něho, kvůli čtenářské výzvě, půjčila a přečetla. Knížka je výborná. Hezké, trefné ilustrace, spousta informací, mnohé velmi zajímavé a pro mě neznámé. Doporučuji k přečtení nejen dětem, ale i dospělým.

ddkk
23.01.2023 5 z 5

Celý dospělý život si tak nějak myslím, že leccos o vesmíru snad vím, ne moc, ne moc do hloubky, ale něco přece. A pak se mne mrně, co sotva začalo chodit do školy, zeptá, proč nejsou na Marsu Marťani. Na pohled jednoduchá otázka, jenže vysvětlete to tak, aby mrně pochopilo a vy se úplně neznemožnili...

Knížka Vesmírníček umí odpovědět jednoduše a srozumitelně na spoustu podobných otázek. Autoři jim říkají Příběhy ze života sluneční soustavy a jejího objevování, třeba: Jak se člověk dostal na Měsíc, Jak se bránit před dopadem planetky, Jak se dá podívat dovnitř planety, Jak dostat sondu na oběžnou dráhu planety, Proč má Venuše tak hustou atmosféru, Proč sopky prdí a smrdí a Jak si vyrobit sopku (obzvláště oblíbené příběhy!), Proč Mars přišel o své magnetické pole nebo Jak se pídit po Marťanech...Příběhů je celkem sedmdesát a to už se dá o vesmíru vážně leccos dovědět. Na konci je dokonce rozříznutá raketa...

Pro mne je nejzajímavější příběh Mezinárodní vesmírné stanice. Dodnes jsem netušila, že se dá v noci ze Země pozorovat pouhým okem, neboť září a nachází se ve výšce pouhých 400 km nad zemským povrchem. Navíc se pohybuje šílenou rychlostí 27 600 km/h (jasně, jinak by spadla). Užasla jsem i nad tím, jak komplikovaná byla její doprava na oběžnou dráhu. Jak by taky ne, je totiž obrovská...

Vesmírníček je výborná knížka pro malé i pro velké a já ji mohu vřele doporučit.

jungwirth5318
03.12.2022 5 z 5

Dětská knížka, která poučí i dospělé. Vynikající ukázka toho, jakým způsobem popularizovat vědu. Velmi obtížné pro autora: jak vysvětlit vědecké složitosti obyčejným jazykem a na omezené ploše... Tady se to opravdu hodně povedlo.

michael4622
25.10.2022 5 z 5

Petr Brož píše lehkým perem o komplexních věcech, které přitom dokáže zpřístupnit širokému okruhu čtenářů.

Jeho dětská kniha o vesmíru, doprovázená půvabnými ilustracemi Lucie Škodové (které nejsou samoúčelné a čtyřleté nečtoucí dítě už podle obálky pozná, že jde o knížku o vesmíru), je skvělý počin, u kterého se budou bavit malí i dospělí čtenáři, a ještě se něco zajímavého dozvědí.

Zítra jdeme skákat do pískoviště a ověříme, po kom zůstane větší impaktní kráter.

A jestli se chcete dozvědět ještě další zajímavé věci, můžu vřele doporučit autorův Twitter.

pankaplan
25.10.2022 5 z 5

O té knize jsem se dozvěděl vlastně náhodou, protože jednoho z autorů (Petra Brože) sleduju na Twitteru. Vesmírníček je poklad pro všechny zvídavé děti, které se zajímaví o vesmír. Jsem dítě osmdesátých let a dal bych nevím co, aby taková kniha existovala i tehdy.

Na jednu stranu je hravá a vtipná, ale nenásilným způsobem dětem předává obrovské množství informací a zajímavostí. Hravé a veselé kresby doprovází fundovaný text. Občas v něm probleskne odbornější výraz (například aerodynamický kryt v případě raket mířících do vesmíru), který by si možná zasloužil vysvětlení.

Ale na druhé straně to v dětech může vyvolat zvědavost a snahu přijít na to, co to slovo znamená. Hodně povedená kniha!

Štítky knihy

vesmír pro děti hvězdy, planety, souhvězdí Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Petr Brož
česká, 1984
2022  94%Vesmírníček
2023  92%Geostorky

Kniha Vesmírníček je v

Právě čtených8x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených6x
Knihotéce29x
Chystám se číst52x
Chci si koupit39x
dalších seznamech2x