Mudroprdy

Mudroprdy https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525751/bmid_mudroprdy-6548c5857580b.jpg 4 15 6

365 DECHBEROUCÍCH ZAJÍMAVOSTÍ PRO KAŽDÝ DEN. Mudroprdy jsou dechberoucím koncentrátem zajímavostí ze světa i vesmíru, šokující fakta, nečekané historické souvislosti, fantastické vědecké poznatky i malé hloubavé libůstky. Mentální salva 365 mudroprdů pro každý den oděných v mimořádně vyvoněném grafickém hávu zaručeně pomůže rozpřemýšlet každého čtenáře i jeho okolí. Věděli jste například, že: Čtyřicetkrát složený papír má průměr Saturnu? Komáři preferují blondýny před brunetami? Medvídek Pú vydělal víc než Star Wars? Nejkradenějším jídlem na světě je sýr? Staň se i ty mudroprdem – zábavným všeználkem okouzlujícím svými instantními znalostmi jakoukoliv společnost a spočiň na prknech, která znamenají přehled! ___ Kultovní Mudroprdy režiséra a inovátora Jakuba Hussara poprvé vycházejí knižně s ilustracemi konceptualisty Daniela Špačka a v grafické podobě Veroniky Kopečkové.... celý text

Přidat komentář

Vesmich
04.01.2024 3 z 5

Parádně graficky naondulovaná mlha - název přesně vystihuje obsah, jsou to takové plácánky, a už se těším, až mi je někdo začne servírovat jako fakta:), protože to k tomu úplně svádí! A ještě je to očíslované! Skvělý nápad a určitě kauf!

Domieeele
29.12.2023 4 z 5

Nikdy mě nenapadlo, že budu googlovat smrt konvalinkou! A to vše doplněné vtipnými ilustracemi. Občas mi k tomu chyběly doplňující informace (např. strana 46), ale jinak kniha stojí za to.


Gewinner
28.12.2023 5 z 5

Tak tohle je pecka! Hromada fun factů, díky nimž můžete machrovat s klukama (i holkama) u piva. A to já teda rozhodně budu. :-)

jungwirth5318
28.12.2023 3 z 5

Tenhle modrofialový „špalík“ je designově velmi podařený kousek. Vtipné ilustrační zkratky Daniela Špačka, nápaditá grafická úprava knihy od Veroniky Kopečkové, včetně barevné ořízky; příjemně malá, tak akorát do ruky. Obsahově se jedná o nesourodý trhanec vtípků, zajímavých i banálních informací podaných vždy jednou stručnou větou. Konzervativce možná pobouří poměrně četný výskyt faktů z oblasti lidské sexuality. Citelně postrádám zdroje některých uváděných informací; na druhou stranu je mi jasné, že zábavně míněná publikace nic takového ze své podstaty neřeší (ani nemusí). Právě proto je nutné brát ji především a zejména jako zábavnou publikaci.

klarca.r
06.12.2023 5 z 5

Mudroprdy mě nesmírně baví svojí originalitou, vtipem a spoustou AHA momentů. Koupila jsem několik výtisků (i pro kamarády), protože tohle je "must have" pro všechny, kteří si rádi rozšiřují obzory. Díky knížce můžete tahat esa z rukávu třeba u piva.
Kniha je pořádná bichle, je plná skvělých ilustrací a zábavná je i netradiční ořízka v barvě obálky.

trudoš
30.11.2023 4 z 5

Víte, že každý z nás zná všechna telefonní čísla, jen nevíme, komu patří? Že pouze lidé a včely rozlišují sudá a lichá čísla? Že ledvinové kameny jsou de facto lidské perly?
Mudroprdy představují způsob, jak se nechat ohromit bizarností, a přitom neštudovat půl života na Oxfordu. Jakub Hussar zahltí čtenáře všeobecnými poznatky, které, byť vytržené z kontextu, nepřestávají fascinovat. Něco je sice promyšlený chyták, něco zas vypečená skutečnost, ovšem takhle hezky všechno pohromadě je to východisko k putování za znalostmi, nebo alespoň ke hře na chytrého. Jedinou vadou na kráse je skutečnost, že ke spoustě faktů chybí doplňující informace. Tohle není encyklopedie v pravém slova smyslu, ale zábavný průvodce světem humanitních i společenských věd i kosmem živé a neživé přírody. Ostatně, kde jinde než tady byste se dozvěděli, jestli jsou v průměru smrtonosnější pavouci či šneci, kdo byl prvním animovaným párem sdílejícím manželské lože nebo jak se jmenoval ptáček v původním logu Twitteru?

Štítky knihy

vesmír humor věda poznání zajímavosti vesmír pro děti věda pro děti

Autorovy další knížky

Jakub Hussar
česká, 1985
2021  80%0 TU. Svazek I
2021  89%0 TU. Svazek II
2023  81%Mudroprdy

Kniha Mudroprdy je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst18x
Chci si koupit7x