joona joona komentáře u knih

☰ menu

Zločin na Bezdězu Zločin na Bezdězu Vlastimil Vondruška

Zločin na Bezdězu se nějak nepovedl. Celé to bylo nějaké zamotané a navazovalo to na minulé díly. Asi jsem měl příliš vysoké očekávání. Pevně doufám, že další díl mě dokáže upoutat a pobavit víc.

25.02.2017


Noční vlaky Noční vlaky Barbara Wood

Je to první kniha od Barbary Wood, ke které jsem se dostal. Námět je zajímavý a docela dobře se čte, bohužel autoři nemají ponětí o tom, jak to vypadalo v okupovaném Polsku během druhé světové války. Nějaké historické nepřesnosti se dají přehlédnout, ale vrchol blbosti byla akce "útok na vlak" - tam už to hraničilo s fantas magorií. Zakopat sud od oleje do železničního náspu uprostřed zimy je mimo realitu. A když už vyhodili vlak na mostu přes zamrzlou Vislu, tak by byl totální nesmysl z něj nějaký válečný materiál zachránit a nemožné s ním zmizet a nezanechat stopy.

05.02.2017


Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

Velkolepý román nás zavede do starovekého Egypta za vlády faraona Achnatona a jeho reforem. Sinuhet připluje v košíku po Nilu, ujme se ho lékař a jeho žena. Sinuhet se vyučí lékařem a má před sebou velké výzvy, bohužel podlehne kouzlu kurtizány Nefer, která ho o vše připraví, dokonce i o posmrtný dům jeho adoptivních rodičů. Sinuhet se nechá najmout mezi balzamovače mrtvých, aby svou chybu napravil. Pak vyrazí na cesty po Sýrii, Babylonii, dostane se i na Krétu. Sinuhet zažívá vzestupy i pady na dno

23.04.2016 5 z 5


Černý korzár Černý korzár Emilio Salgari

Černého Krozára jsem si znovu přečetl asi po 25 letech a rozhodně neztratil své kouzlo, napětí a hlavně znovu oživil touhu po dobrodružství.

23.04.2016 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Muži, co nenávidí ženy je první z dlouhé řady detektivek - trihlerů ze Skandinávie a hned napoprvé mě uchvátily. Jen těžko si představit to mírumilovné, idilické Švédsko může být až neuvěřitelně spjato se zločinem. Hlavní hrdinou je novinář časopisu Milénium Mikael Blomkvist, který se hříčkou osudu dostane k průmyslníkovi Eriku Vangerovi a nechá se najmout na vyšetřování tajemného zmizení erikovi vnučky před mnoha lety. Partnerkou se mu stane mladá hackerka Lisbeth Salanderová.
Děj je napínavý od začátku až do konce, při čtení je cítit mráz chladného Švédska, ale není tu nouze o černý humor, lásku, nenávist, smysl pro spravedlnost a naději

12.04.2016 5 z 5


Prokletí brněnských řeholníků Prokletí brněnských řeholníků Vlastimil Vondruška

Další úžasná středověká detektivka nás tentokrát zavede do Brna. Oldřich z Chlumu a jeho družina tentokrát čelí intrikám církevních řádů. Hlavní zápletka se týká jedné listiny z úsvitu našich dějin, která může změnit poměr sil v království českém

10.04.2016 5 z 5


Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Vlastimil Vondruška

Husitská epopej je skutečně dokonale napsaný román, který nikomu nestraní. Jsou tu zahrnuty skutečné postavy naší historie, ale hlavní hrdinouvé jsou z nekolika generací rodiny Prokopů, kteří se hrou usudu dostávají do víru husitské revoluce na mnoha místech a nejednou proti sobě. Autor sem zařadil postavy všech společenských tříd od královského dvora, preláty, mestské patricie, válečníky i obyčejné obyvatele království českého.

10.04.2016 5 z 5


Orel přistál Orel přistál Jack Higgins

Orel přistál je nejlépe zpracovaný román Jacka Higginse, zasazený do 2. světové války. Tajné rozhodnutí Himlera, inspirované úspěšnou záchranou Musoliniho, vyšle skupinu parašutistů, vedenou plukovníkem Steinerem, do zapadlé anglické vesničky na pobřeží, kam má přijet na víkend premiér Winston Churchill. Parašutistům pomáhá bývalý člen IRA Lian Devlin a místní špionka.

29.03.2016


Excalibur Excalibur Bernard Cornwell

Poslední díl tetralogieje opět plný zvratů a neočekávaných situací. Artušovi se povede porazit vzbouřence i Sasy. Merlin a Nimue se pokoušejí obnovit starodávnou moc druidů, hlavně Nimue se nezastaví před nikým a před ničím. Jako v předchozích dílech platí, když se zdá být Artuš totálně poražen, tak vítězí. A když zvítězí, tak se z toho radují jiní. Nechybí tu epické bitvy, intriky i kouzla dávných věků.

23.03.2016 5 z 5


Nepřítel boha Nepřítel boha Bernard Cornwell

Po řadě konfliktů nastane tolik očekávaný a potřebný mír v Británii. Derfel se usadí se svou družkou v jedné usedlosti a ujme se výchovy prince Derfela. Narodí se mu tři dcery a život se zdá být poklidný. Artuš předá vládu nad Británií Derfelovi a pokusí se odejít na odpočinek.
Najdnou se díky zradě vše zhroutí a nastává nový boj o přezití, mstu a znovunastolení pořádku.

23.03.2016 5 z 5


Ostrov mrtvých Ostrov mrtvých Bernard Cornwell

Druhý díl artušovské ságy popisuje pokus o sjednocení keltských království proti invazi Sasů. Derfel zůstává věrný Artušovi, i když nesouhlasí s jeho porušením slibů a následky, které vyvolala Artušova láska ke Guinever.
Derfel se učastní zachrany sve přítelkyně z mládí - druidky Nimue z Ostrova Mrtvých a později výpravy pro tajemný kotel Cauldruon

23.03.2016 5 z 5


Zimní král Zimní král Bernard Cornwell

Zimní Král první část úžasné ságy saského zajatce, který se stane jedním z největších valečníků temného věku ketské Británie, kdy se po rozpadu říše Římské utkávají o nadvládu keltská postřímská královstí s kmeny bojovných Sasů. Nastává také konflikt starého náboženství druidů s křestanstvím.
Bernard Cornwell je bořič mýtů artušovských legend, děj se snaží popsat a vysvětlit reálně, což se mu povedlo víc než mistrně. Popis charakterů hlavních postav je dokonalý, jedni uznávají čest a ideály, jiní raději intrikují.

23.03.2016 5 z 5


Zmizelí Zmizelí Colin Falconer (p)

Román zmizelí je mou první knihou od Colina Falconera a přiznám se, že jsem ji přečetl jedním dechem. Kniha je plná zvratů a napětí, zasazená do časů hrůzovlády vojenské junty v Argentině. Nikdo si nemůže být jistý před nástrahama tajné policie nebo kterékoliv z částí argentiské armády. Román se odehrává v Argentině, později v Mexiku, Anglii a Itálii. Je tu dokonalý popis charakterů hlavních postav a jejich úhel pohledu na danou věc.

23.03.2016 5 z 5