Zimní král

Zimní král https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22247/kronika-valecnikova--22247.jpg 4 168 32

Kronika válečníkova série

1. díl >

Román Zimní král je prvním dílem umělecky ztvárněných kronik a pověstí z okruhu legendárního krále Artuše. Vypravěč, někdejší Artušův válečník Derfel, rozvíjí dramatickou fresku událostí, k nimž došlo po smrti krále Uthera, o jehož syna a následníka, narozeného za mrazivé noci, se střetávají britští velmoži pátého století n.l., jejich sasští protivníci, a stejně urputně i kněží nové křesťanské víry se svými keltskými odpůrci, žárlivě střežícím věkovitá kouzla druidů. Práva bezbranného prince Mordreda hájí přísahou vázaný královský levoboček Artuš, jehož láska k princezně Guineveře obohacuje román o věčný motiv sváru povinnosti a touhy po osobním štěstí. V Cornwellově poutavém líčení, opřeném o hluboké a rozsáhlé znalosti historických událostí a dobových reálií, věrohodně ožívají postavy, které stály u zrodu jednotné britské říše a dodnes zůstávají symbolem středověkého rytířství.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Oldag
Originální název:

The Warlord Chronicles I - The Winter King , 1995


více info...

Přidat komentář

Šnek86
18.01.2024 3 z 5

Ze začátku hrozná nuda, spousta postav, které nestačíte ani zařadit, do toho spousta království soupeřících o moc a území.Následně divně naroubované artušovské postavy.Kniha mě do děje vtáhla asi až po polovině, snad další díl bude čtenářsky přívětivější.

Hanys_
23.11.2023 5 z 5

Po zhlédnutí Zeleného rytíře, jsem se chtěl pustit do čehokoliv spojeného s Artušovými pověstmi, a myslím že jsem sáhl dobře. Hra o trůny bez draků (zatím tam teda nejsou). Krvavé, nemilosrdné, umřít může kdokoliv a kdykoliv. Jdu shánět další díl.


zd0981
05.11.2023 3 z 5

Nebylo tam nic, co by mne zaujalo. Mnoho jmen, pro mne špatně zapamatovatelných, , mnoho úvah...

pm222
22.12.2022 3 z 5

Moje první kniha od tohoto spisovatele. Začal jsem touto sérií o Derfelovi.
Dobře se to čte a je to zajímavé období anglických dějin. Z děje nic prozrazovat nechci,
ale pro ty co je "baví" historie, kde je promíchaný dějepis s fikcí doporučuji, nebudou litovat.

OlafSveinsson
05.11.2022 5 z 5

Druhý podzim za sebou, který trávím ve společnosti Cornwellovy ságy z raného středověku. Tentokrát s tou starší - jak datem vydání, tak dobou, ve které se odehrává. Tou je čas, kdy římská moc je definitivně minulostí a britonští králové musí čelit už několik generací invazi germánských nájezdníků připlouvajících z východu přes moře. To jim samozřejmě nebrání aby vedli i války mezi sebou.
Tohle zpracování Artušovské legendy z pohledu kopiníka, Merlinova chráněnce a Artušova přítele Derfela mám prostě rád a jednou za čas si ho připomenu.

Dave-7
02.11.2021 3 z 5

Tato kniha je spíš rozjezd pro následující díly, které jsou super. Ikdyž se tu příběh vleče a člověk si moc postavy neoblíbí, tak se určitě nenechte odradit od dalšího čtení.

Gracian1964
31.03.2021 3 z 5

Mám za sebou už pomerne dosť kníh od Cornwella, ale táto ma bavila z nich najmenej, hm... Neviem, či sa pustím aj do pokračovaní, uvidíme. Zrejme to nebude hneď.

Archie
07.03.2021 4 z 5

Pro krale Artuse a legendy kolem Kamelotu mam slabost, byt v podani Cornwella je to klasicky v mene magicke, mene pohadkove, ale spise popularne historicke forme. Dalsi ctivy Cornwell, nic vystiznejsiho me nenapada.

Ferry9
29.08.2020 3 z 5

Nebylo to špatné, ale bylo takové nemastné neslané. Uhtred nebo Sharpe mě bavili daleko víc.

cca
10.07.2020 4 z 5

Velmi povedený román z období raného středověku. Autor dokáže mistrně popsat atmosféru doby a čtenáře do ní nenásilně vtáhnout. Vedle boje britských panovníků mezi sebou a se Sasy, se příběh soustředí také na střet náboženství a dává tak knize nový rozměr. V čem podle mého názoru trochu zaostává, je vykreslení postav, které mi přišlo ve většině případů ploché.

Luigi1
01.06.2020 5 z 5

Nejdříve jsem se nemohl nějak rozjed,ale pak to bylo výborné čtení.

Igor1311
17.11.2019 3 z 5

pre mna rozhodne jedno z tých cornwellových slabých diel. je to podobne písané ako Uhtred, konieckoncov obe sú kroniky, ale táto bola strašne nezáživná, pritom sa píše o zaujimavej téme. mal som problém sa do deja dostať, celý čas sa hovorilo o artušovi a merlinovi /a ani neviem, ako sa merlin zrazu objavil/, kde artuš je vykreslený uplne inak, ako som to poznal doteraz - čo však až tak neprekáža. pre mna dosť velké sklamanie

Chidlink
04.01.2019 5 z 5

Kniha je naprosto úžasná a jestli obsahuje kouzla či fantasy, tak jak to mnozí z nás znají ? Odpověď je: fakt jen minimálně, ale to vůbec nevadí, příběh o Artušově legendě je i tak epický :) Mám všechny díly a těším se až přečtu další ...

annes
28.11.2018 4 z 5

Na začátku člověk nemá ani Artuše ani Merlina a skoro všechna známá jména nějak chybí či jsou popřeházeny a máte pocit, že je to tak nějak divně špatně...pak ale čtete dál a začíná to všechno dávat smysl a pak je to napínavý a rychle čtete dál, abyste už věděli jak to dopadne...Až bude čas určitě si přečtu další díl!

raffi
05.11.2018 3 z 5

Knihu som doslova pretrpela, aj keď nie je špatná. Asi nemám práve obdobie na historické romány, ale zdalo sa mi to tak rozťahané a užvanené...
Autor celkom drasticky nabúral moje zažité predstavy o artušovských legendách. Stret kresťanstva a starých náboženstiev/kultov bol v príbehu zaujímavým prvkom.

druzickaster
10.08.2018 5 z 5

Opět výborný počin, jak už tady věršina psala, z kraje pomalý rozjezd, ale chápu, je potrřeba se dostat do doby , vztahů a jmen. Potom je to už opět Cornwellovský vysoký standart. Líbí se mi styl vyprávění přechod ze současnosti vypravěče do minulosti. Líbí se mi odvaha, popsat některé legendy jako obyčejné lidi se všemy jejich nectnostmi.
Těším se na další díl.

minirock
02.12.2017 4 z 5

Po kronice válečníka Starbucka jsem sáhl po kronice dalšího válečníka Derfela. První díl je zpočátku trochu rozvláčný, autor potřebuje vtáhnout čtenáře do dějinných událostí a seznámit se spoustou románových postav. Hlavní hrdina, Derfel, nejdříve kopiník, později kapitán v Artušově vojsku začíná svou válečnickou kariéru obranou království Benoicu proti Frankům. A i když neuspěje, pomalu proniká do intrik králů, druidů a jiných mocných kolem Artuše a Merlina, hlavních hrdinů této ságy a stává se jejich společníkem a ochráncem.

Bolomsson
29.10.2017 4 z 5

Nebýt vlažnější první třetiny knihy, která mýma očima přeci jen postrádá dostatečné tempo a spád, tak hodnotím za jasných 5*, takto jdu s hodnocením o hvězdičku níže. Ale i v tom poněkud "nudném" úvodu knihy jsem si našel velká pozitiva a to především v tom, že o to více čtenáře obeznámí s velkou částí klíčových postav knihy, různými kmeny či rody tehdejší Anglie, což nebylo vůbec na škodu.
A jak píše Garik níže, zhruba od 80. stránky už se to na vás valí, jako velká voda a přesně tak, jak byste od mistra Cornwella očekávali...vtáhne neskutečně do děje, pumpuje to do vás celou řadu dějových zvratů a událostí, dychtí po přítomnosti slavného kouzelníka Merlina, který se, trochu paradoxně, v knize vyskytuje poskrovnu, ale jeho význam pro obyvatele je cítit na mnoha stránkách knihy.
Líbilo se mi to a jsem zvědavý, s čím vyrukuje pan Cornwell v dalších dílech této tetralogie. Mé hodnocení 90%.

nero 13
30.08.2017 5 z 5

Tak toto netradiční zpracování legendy o Artušovi mne fakt dostalo, je to mnohem lepší než většina limonádově sladkých verzí o rytířích kulatého stolu. Potěšila mě třeba postava Lancelota, z kterého se tady vyklubal pěknej hajzlík, a takovej Merlin tady taky není žádný pohádkový kouzelný dědeček, zajímalo by mne jak by Cornwell zpracoval takového Robina Hooda, asi by jsme se nestačili divit.

Marika Vanova
12.08.2016 4 z 5

Tak jsem také chtěla zkusit něco od Cornwella a je to opravdu Pan spisovatel. Chvíli mi tedy trvalo, než jsem se začetla, ale pak už jsem byla napnutá, jak to bude dál. Také mi lehce naboural představy o Artušovi, Lancelotovi, Merlinovi a dalších, líbí se mi to, člověka to pobaví. Tak hurá do dalšího dílu.