Nepřítel boha

Nepřítel boha https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22246/bmid_nepritel-boha-jbp-22246.jpg 5 130 14

Kronika válečníkova série

< 3. díl >

Ve třetím dílu historické ságy, rozvíjející osudy spojenců i nepřátel legendárního krále Artuše, líčí jeho bojovník Derfel události, k nimž vedlo Artušovo překvapivé vítězství v bitvě u Lugg Vale, po níž by Británie mohla aspoň na chvíli vydechnout z neutuchajících šarvátek a válečných střetů. Přitom však sílí obavy kouzelníka Merlina o budoucnost země, která postupně zapomíná na své ochranné i zlovolné bohy a přimyká se k nové, křesťanské víře. Artuš, rozpolcený mezi svou láskou ke Guineveře a úkolem bránit a spravovat zemi ve jménu svého krále, se musí vrhnout do nových dobrodružství a bojů, při nichž hrozí zkáza i třinácti pokladům Británie, po kterých neúnavně pátrá kouzelník Merlin se svou ctižádostivou kněžkou a milenkou Nimue. Derfel se poté stává svědkem zrady a selhání Artušovy choti, královny Guinevery, které zasáhne v Artušovi nejen muže, ale i vladaře a správce právě stmelené země a nepřekonatelného vojevůdce.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

The Warlord Chronicles II - Enemy of God , 1996


více info...

Přidat komentář

Šnek86
19.02.2024 3 z 5

Každým dílem je četba a příběh lepší, tentokrát všude bují intriky, boje , zrady a prosazování svých cílů.Země se neustále mění.Pokračuji dalším dílem.

ER.2015
08.10.2023 5 z 5

Zatím nejlepší v sérii, perfektní zpracování legend o Artušovi. Pan Cornwell je mistr popisu, okamžitě jsem se přenesla do roku 495 a staré Bretoňsko měla jako na dlani. V neposlední řadě musím pochválit český překlad, moc pěkná práce. Hned se vrhám na poslední Excalibur. :-)


pm222
22.12.2022 5 z 5

I třetím dílem jsem byl nadšený.....to mě baví.

Luigi1
01.06.2020 5 z 5

Tak takle by měla být každá kniha požitkem a né utrpením,jsem nadšen,Artuš má skvělé myšlenky,které chce realizovat.

druzickaster
20.08.2018 5 z 5

Když se Bernard Cornwell rozhodne, že některou z jeho postav budete milovat, tak se tak stane. Stejně Když se rothodne, že budete nenávidět až za hrob, věřte, že už teď danou osobu nemáte rádi :) Merlin byl velký Druid své doby, ovládal magii a uměl ovládat lidi, Cornwell toto umí prostřednictvím svých příběhů a umí to sakra dobře. Nic víc ke třertímu dílu nemám aniž bych něco prozradil, takže hurá na poslední díl této krásné ságy.

Vlk.kh
24.06.2018 5 z 5

Je to parádní příběh a díl od dílu mi to přijde lepší a lepší. Pro pohanská období evropských dějin mám zkrátka slabost. Škoda, že není víc podobných knih odehrávajících se na našem území před příchodem křesťanství, ať už by se to týkalo Keltů, Germánů, nebo Slovanů ( nepočítám slovanskou fantasy, apod. ) Co se mi nejvíc líbilo na tomto díle je to, že Artuš snad konečně procitne ze svého postoje ala Mirek Dušín a začalo to obrazně řečeno konečně trochu lítat. I parchant Mordred dostal po hubě, krása - škoda jen, že neskončil pod drnem, jak jsem se v jedné části knihy nadchl. No, těším se na poslední díl, i když mám takové tušení, že neskončí úplně dobře. Křesťanská lůza se rozmáhá a čím dál víc boří staré pořádky. Na co jsem ale opravdu zvědav: jak a proč se u všech bohů stal Derfel zapráskaným knězem toho ukřižovaného tesaře??? No, uvidíme. Ale líbit se mi to asi určitě nebude.

Bolomsson
21.11.2017 4 z 5

Artušova dychtivá a vysněná myšlenka míru dostává reálné obrysy a zdá se, že bojům na chvíli odzvonilo, avšak touha po moci, zrada, složené přísahy z minulosti a náboženské rozkoly opět uvádějí zemi do jisté nevraživosti a chaosu z let minulých.
Opět příjemné počteníčko, které parádně graduje v závěru knihy a dokonale tím namlsá čtenáře do četby závěrečného dílu této Artušovské série;-):-).

čef
22.06.2017 5 z 5

Pokračování ságy je opět plné duchaplných vět o svobodě člověka a jeho zotročení přísahami a zákony založenými na lžích, protože "na lžích stavíme svojí reputaci a pověst, platíme bardům, aby z našich špinavých vítězství udělali veliké triumfy". Děj je také opět naplněn řadou překvapivých zvratů a napínavých situací, vyprávěných opravdu silou mistra, plné hrozivých paralel s dnešní dobou.

Marika Vanova
02.10.2016 5 z 5

No, parádní čtení, co k tomu dodat? Snad jen to, že se nestačím divit, jak mi pan Cornwell totálně naboural mé představy o chrabrých hrdinech dávných dob.

joona
23.03.2016 5 z 5

Po řadě konfliktů nastane tolik očekávaný a potřebný mír v Británii. Derfel se usadí se svou družkou v jedné usedlosti a ujme se výchovy prince Derfela. Narodí se mu tři dcery a život se zdá být poklidný. Artuš předá vládu nad Británií Derfelovi a pokusí se odejít na odpočinek.
Najdnou se díky zradě vše zhroutí a nastává nový boj o přezití, mstu a znovunastolení pořádku.

Kraken84
04.10.2015 4 z 5

Autor nás od začátku, v době rel. míru a blahobytu, pomalu připravuje na zvraty, dýky v zádech, křivé přísahy, náboženské fanatiky a únosy. Můžete se těšit na rytíře kulatého stolu, Tristana a Isoldu, 13 pokladů Bretoňska a Krále králů.

klokan.1905
07.02.2015 5 z 5

Opět super čtení... ;-) Nezbývá, než sáhnout po Excalibru... :-)

jardič
15.05.2014

Škoda, že je tato kniha roztříštěna do dvou dílů, (Nepřítel Boha a Ostrov mrtvých v originálu pouze Enemy of God) ale to nic neubírá na Cornwellově (a překladatelově)vypravěčské perfektnosti

Tazz1
30.08.2011 5 z 5

Musím říci, že tuhle ságu o Artušovi jsem sice zhltnul, ale docela mě dostalo to, že vlastně Artušovské legendy nejsou pravda až tak, jak je nám obvykle podáváno, stejně jako rytíři kulatého stolu nejsou jen kladní hrdinové. A co teprve takový Lancelot :-) . Zajímavý je rovněž prvek Merlina a střet starých náboženství s křesťanstvím. Stejně jako příchod Sasů, tady největší dobytci a za časů Robina Hooda největší klaďasové...no prostě přectěte si sami :-)