jendah97 jendah97 komentáře u knih

☰ menu

Průvodce husitskými válkami Průvodce husitskými válkami Martin Pitro

Jediné, co bych knize vytkl, je absence jakýchkoli map, což se mi jeví jako poměrně velký nedostatek, zvláště v publikaci, která popisuje tolik válečných tažení a střetů. Jinak moc příjemné zpracování tématu husitství, velice čtivé.

04.04.2024 4 z 5


Rytíř Rytíř Alan Baker

V prvé řadě je třeba zdůraznit, že se jedná o popularizaci, a nikoli odbornou četbu (autor je publicista a píše o všem možném mezi jeho další zpracovaná témata patří např. gladiátoři nebo UFO).

Baker evidentně čerpá celé pasáže z několika málo knih, které tedy pouze zestručňuje (pro jednu kapitolu využívá často zřejmě jen jednu či dvě knihy + nějaký ten pramen). Jako velké mínus vnímám absenci map. Autor (či snad překladatel?) navíc používá názvy často neodpovídají dnešnímu názvosloví (těžko se hledají i na internetu, a to vč. angličtiny). Rovněž chybí jakékoli obrázky, což je u popisovaných zbraní a zvláště obléhacích strojů docela problém. Dalším negativem je časté zahuštění textu příliš mnoha jmény. Baker tak činí zřejmě ve snaze co nejvíce citovat pramen, avšak zrovna dlouhými seznamy jmen se efektu patřičné autenticity nedocílí. A opět jména francouzských panství či přídomků jednotlivých urozenců českému (ale i dozajista americkému či snad též britskému) čtenáři bez mapy nic neřeknou.

Na druhou stranu není knížka ani vyloženě špatná. Některé informace jsou velmi zajímavé a v jiné literatuře jsem na ně nenarazil. Celkově funguje jako dobrá rekapitulace a sumarizace k tématu rytířství. Jen je z textu patrné, že autorem je publicista, který se občas nechá unést lákavými stereotypy (slova jako "ukrutný", "krvavý" a "děsivý" se objevují na můj vkus příliš často) a jindy, navzdory své profesi, svůj um utopí v nudném výčtu informací bez jakéhokoli kontextu.

28.07.2023 3 z 5


Povídání o českých dějinách Povídání o českých dějinách Marie Schwarzová

Jako student historie musím vyjádřit notné zklamání. Vyprávění odpovídá tradičnímu černobílému narativu (nejlepší panovník = Karel IV.; Bílá hora = největší tragédie), který do značné míry stále ještě koresponduje či spíše pokračuje v Palackého koncepci dějin o udatném, silném a demokratickém českém lidu, který musí neustále bojovat proti všelijakým příkořím a útlakům. Kapitolka o třicetileté válce nese název "Doba temna", jezuité opět obdrželi typické přízvisko "nenávidění", Habsburkové jsou znovu těmi, kteří pro Čechy "nic dobrého neudělali" a větou typu "A tak se většina pozemků v českých zemích dostala do rukou cizáků," charakterizuje autorka novou pobělohorskou šlechtu. Docela mě vyděsily některé zjevné (a leckdy zavádějící) nepřesnosti (Karel IV. líčen jako jediný český král, který byl zároveň i římským císařem), které jsou však leckdy (abychom nebyli úplně příkří) důsledkem značné zkratkovitosti. Černobílé vidění dějin, ploché, křečovité a patetické rádoby vlastenectví a jakési ukřivděné jájinkovství podle mě do moderních knížek pro děti prostě nepatří. A to ani pro ty nejmenší. Závěrem by asi bylo dobré doplnit informaci, že autorka byla podle mnou nalezených informací učitelkou prvního stupně, nikoli historičkou.

31.03.2023 2 z 5


Velká malá Terezie Velká malá Terezie Veronika Katarína Barátová

Knížka v sobě na malém prostoru ukrývá velké (a přitom jednoduché) myšlenky, které jdou na hlubinu. Myslím, že se Terezičce podařilo pěkně, srozumitelně a s lehkostí vystihnout základní poselství evangelia, které člověka nesvazuje složitými dogmaty, nýbrž se projevuje v prosté lásce Otce k jeho dětem (navzdory zavádějícím představám odtažitého a nedotknutelného Boha, kterého se musí věřící doprošovat či si jej udobřovat). A autorce se tyto myšlenky povedlo zdárně přenést, uvést, kontextualizovat a rozvinout. Toto poselství stejně jako jasné vymezování se proti skutkaření, zastrašování a sebetrýznění je pro mě velkým povzbuzením.

04.01.2023 4 z 5


Medvídek v dílně Medvídek v dílně Petra Bartíková

Velice milá, pěkná, kratičká a krásně ilustrovaná knížka pro nejmenší. Díky vysouvací papírové záložce (táhlu) se vždy promění obrázek medvídkova kamaráda ježka, což leporelo činí mile interaktivním, jelikož umožňuje dětem prožívat pocity zvědavosti, napětí a překvapení. Příběh je jednoduchoučký, ale u své věkové kategorie (nakladatelé knížku adresují dětem od 3 let) může mít jistě úspěch. Na místě je ještě vhodné doporučit, aby si ji (alespoň zpočátku) prohlížely za doprovodu rodiče či staršího sourozence, aby se táhla prudkými pohyby či jiným nevhodným užíváním hned nezničila.

08.10.2022 5 z 5


Život na pokraji propasti Život na pokraji propasti James Dobson

Dlouho jsem váhal mezi dvěma a třemi hvězdičkami. Nakonec jsem zvolil pouze 2, a to z následujících důvodů. Některé z kapitol reagujících na různé oblasti života dospívajících jsou velice dobré, jiné však spíše v mnohém odstrašující. Autor je americkým křesťanem a obé (tedy jak jeho národní příslušnost, tak protestantismus typický pro danou část světa) je v knize značně znát. Negativně hodnotím jak typicky americkou hysterii a důraz na emočnost textu, tak černobílé prožívání křesťanské víry bez jakékoli historicko-kulturně-literární reflexe Bible, kdy jsou věci jasně dobré, nezpochybnitelné, svaté a dopředu pevně ukotvené a stanovené Bohem nebo naopak naprosto zkažené, hříšné a děsuplné (např. hojné a bojovné vyhrazování se vůči homosexualitě). Kniha je především určena pro americkou mládež, a tak je dost možné a pravděpodobné, že nedokážu správně posoudit situaci v USA, abych uznal, že tak tvrdá slova jsou na místě. Domnívám se však, že autor má sklon občas popisovat věci tendenčně a vybírá si pouze data, která se mu hodí do jeho výkladu a světonázoru.

Jak jsem již v úvodu své recenze zmínil, některé kapitoly jsou přece jenom docela povedené a určitě neuškodí si je přečíst. Na druhou stranu si ale myslím, že v našem prostředí existuje mnohem lepší křesťanská literatura pro mládež, např. knihy Marka Orka Váchy (Nevyžádané rady mládeži - přeložené nově i do angličtiny pod názvem Here it comes - nebo Radost z Boha, která je však na rozdíl od Nevyžádaných rad více určená pro katolíky).

01.02.2022 2 z 5


Modré z nebe Modré z nebe Pavel Čech

Během čtení této knížky jsem si najednou uvědomil (tj. přistihl sám sebe), že se celou dobu usmívám. A nebyl to úšklebek, ba ani ústa rozesmátá od ucha k uchu. Pouze slabý, lehký, zasněný úsměv, který doprovází snad každou četbu Pavlových knih. Úsměv melancholického snění, kdy se zatouláte do vzdálených, a přesto tolik blízkých a srozumitelných světů. Světů plných divukrásných scenérií, tajuplných zákoutí, obyčejných avšak odvážných hrdinů, které vždy spojuje všímavost, ochota pomoci a srdce plné dobra, pokoje a lásky. Lásky ke druhým, přírodě, sobě a snad i tomu, co je nad námi...

17.12.2021 5 z 5


Kapky z nebe Kapky z nebe Anna Vejmělková

Upřímně jsem od této knížky čekal víc a již po pár stránkách jsem byl žel zklamán. Příběhy mají dobré myšlenky i poselství, které si stojí za to připomínat a vštěpovat je zvláště dětem, protože se týkají podstaty našeho bytí, ovlivňují naše chovaní a dávají pokoj srdci i duši. Bohužel jsou však jak přes kopírák. Stále stejné schéma i primitivní slovní zásoba. Každý příběh končí učebnicovým otevřením Bible, přičemž citování biblických veršů je podle mě zcela na místě a je to naprosto správné, ale nemusela by to uvádět stále stejná monotónní věta: „a XY sáhl po Bibli, otevřel ji a četl...“ Upřímně mě ani moc nezaujali doplňující ilustrace. Všechny jsou si opět velice podobné, a navíc jsou zobrazované předměty často příliš drobné, titěrné a nepatrné. Ke všemu evidentně vznikly kreslením na tabletu a to tomu také moc nepřidá.

Jsem přesvědčen o tom se, že knížka i tak nějakého příliš nenáročného malého čtenáře či jeho rodiče potěší a pomůže jim v objevovaní biblických povzbuzeni a pravidel správného chování, ale na mě to zkrátka působí jako učebnice na objednávku, která sama o sobě nic nového nepřináší. Holt my děti odchované na knížkách Pavla Čecha jsme asi příliš náročnými čtenáři a nespokojíme se s (pod)průměrností...

16.10.2021 2 z 5


Star Wars, Epizoda VII: Síla se probouzí (ilustrované vydání) Star Wars, Epizoda VII: Síla se probouzí (ilustrované vydání) Ryder Windham

Kniha rozhodně není ničím přelomovým nebo bombastickým. Pět hvězdiček jí dávám přesto (nebo právě proto), čím je. Nemá to být převyprávění celé sedmé filmové epizody Hvězdných válek formou tlustého a objemného vesmírného románu, nýbrž knížka pro malé školáky s velkými písmenky a moc pěknými a kvalitně vytištěnými ilustracemi (jež vznikaly téměř jistě na bázi fotek z filmu), která je má přimět k tréninku čtení, přičemž díky tomu, že značka Star Wars cílí čím dál více ve svých produktech na malé děti, bohatě přislibuje nakladatelství Albatros naplnění záměru rozšířit čtenářskou základnu v kategorii nejnižšího školního věku.

Překlad českého vyprávění je navíc velice atraktivní, nikterak plochý a obsahuje pěkně hravé české obraty a rčení.

02.09.2021 5 z 5


Star Wars - Rogue One: Kniha s modelem a zajímavostmi Star Wars - Rogue One: Kniha s modelem a zajímavostmi Katrina Pallant

Především se jedná o pěkný dárek pro fandy světa Star Wars a modeláře zároveň. V kraťoučké příručce čtenář nalezne kromě návodu, jak sestavit model, také jednoduchý, ale povedený přehled různých strojů povstalců i impéria, zvláště pak ty, které se vyskytují ve filmu Rogue One.

24.12.2020 5 z 5


Hadí soutěska Hadí soutěska Hergé (p)

Tento díl se mi z celé série líbil nejvíc. Hergé opět prokazuje svůj um a hlavně smysl pro vzdělávání svých dětských čtenářů, kdy je s humorem a vtipem seznamuje s kulturními, geografickými, společenskými a dalšími aspekty míst, které jeho hrdinové navštěvují.

V tomto příběhu se celá rodina Legrandových vypraví do Indie, kde na žádost maharadži organizuje jejich tatínek stavbu most. A to se samozřejmě ne každému líbí, a tak čeká celou rodinu nejedno nebezpečí...

21.11.2020 5 z 5


Star Wars - Pašerákova zkouška Star Wars - Pašerákova zkouška Greg Rucka

Velice pěkná a akční oddechovka! Příjemný styl vyprávění a humoru.

20.11.2020 5 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Pokud hledáte důvod, proč žít, přečtěte si dvě krátké povídky: Muž, který sázel stromy a Krásné srdce (z povídkové knížky Bruna Ferrera – Balzám pro duši). V nich je vše (nebo alespoň mnohé :-) ): poznávej člověka a Boha, buduj svůj život na věcech, které přesahují práh věčnosti a buď “obyčejným hrdinou”, který den za dnem rozsévá zrnka pravdy, lásky, dobra.

S ohledem na kontext knihy se určitě dá ještě dodat: Rovněž spravuj dobře zemi, do níž Tě Bůh stvořil a kterou Ti svěřil k opatrování – zajímej se o ni, pečuj o ni, zkoumej ji, nakládej s ní, co nejlépe, aby nesla hojný užitek! Na konci svého života pak odevzdej Ti svěřené, v lepším stavu, než v jakém jsi to přijal.

29.10.2020 5 z 5


L’homme qui plantait des arbres / Muž, který sázel stromy (dvojjazyčná kniha) L’homme qui plantait des arbres / Muž, který sázel stromy (dvojjazyčná kniha) Jean Giono

Pokud hledáte důvod, proč žít, přečtěte si dvě krátké povídky: Muž, který sázel stromy a Krásné srdce (z povídkové knížky Bruna Ferrera – Balzám pro duši). V nich je vše (nebo alespoň mnohé :-) ): poznávej člověka a Boha, buduj svůj život na věcech, které přesahují práh věčnosti a buď “obyčejným hrdinou”, který den za dnem rozsévá zrnka pravdy, lásky, dobra.

S ohledem na kontext knihy se určitě dá ještě dodat: Rovněž spravuj dobře zemi, do níž Tě Bůh stvořil a kterou Ti svěřil k opatrování – zajímej se o ni, pečuj o ni, zkoumej ji, nakládej s ní, co nejlépe, aby nesla hojný užitek! Na konci svého života pak odevzdej Ti svěřené, v lepším stavu, než v jakém jsi to přijal.

29.10.2020 5 z 5


Válečníci - 3D encyklopedie Válečníci - 3D encyklopedie Barnabás Kész

Pěkná encyklopedie. Jediné, co bych vytkl, je, že jsou si některé skupiny válečníků až příliš podobné svým charakterem (zvláště stepní kočovníci - jsou tam v knížce ve dvou kapitolách + ještě v podstatě Maďaři a Mongolové) a čtenář tak o těchto skupinách čte de facto pořád ty samé informace dokola. Výběr tak mohl být možná občas víc různorodější. Ale jinak moc povedené.

23.04.2020 4 z 5


O Červenáčkovi O Červenáčkovi Pavel Čech

Málokdy se mi stane, že na člověka z knížky dýchne tak silná atmosféra. Vzpomínky na léta, kdy jsem byl malý kluk a svět se zdál tak velký a plný dobrodružství. Dnes jsem se před otevřením knížky byl sám projít v lese a poté v jedné brněnské zahrádkářské kolonii plné starých, omšelých, krásných dřevěných domků, a tak je dojem z knížky ještě o to víc silnější. Je mi 22 let, Rychlé šípy jsem nikdy nečetl (pouze pár stran jejich komiksu) - znám je jen z vyprávění. A přesto mi je tato kniha dokázala představit - dle mého skromného mínění - dokonale! Dobrodružné výpravy, silná přátelství, objevování skrytých pokladů a zahrad, okouzlení světem - vše, po čem kluk touží. A co do jisté míry buď prožil nebo o tom alespoň snil. A přesto je ten přechod z dětství do dospělosti přes veškerou svou bolestnost tak důležitý a potřebný.

Jsem moc vděčný, že nejen ve mně (nýbrž i v lidech mnohem starších) stále zůstává kus dětské duše, která hledí na svět s dokořán rozevřenýma a udivenýma očima. Bohu díky za ně - za ty lidi i za ty oči.

21.03.2020 5 z 5


Béowulf Béowulf Robert Nye

Stručná. Vlastnost, která tuto knížku zřejmě nejvíc vystihuje. A to jak v dobrém, tak špatném slova smyslu. Je úžasné, jak pár slovy dokáže autor (či snad překladatel) vyjádřit napětí, hrůzu a děs. Zároveň je ovšem tato úsečnost nevhodná ve vyprávění a předávání hlubších myšlenek. Béowulf často pronese něco, co se zdá být moudrým, ale jelikož to řekne jednou větou, tak člověk často nepochopí, co tím vlastně myslel, a tak mu hloubka a pozadí dané myšlenky uniká; zůstane pouze na povrchu anebo u svých vlastních výkladů. Mrzí mě, že jsem tak některým činům či odpovědím tohoto hrdiny kvůli této zkratkovitosti úplně neporozuměl.

20.03.2020 3 z 5


Nevyžádané rady mládeži Nevyžádané rady mládeži Marek Vácha

Knížka, která mi změnila život! Nebo mě alespoň minimálně v mnohém změnila a velice nakopla do života. V průběhu čtení se myšlenky v mnohém opakují, ale člověku tak alespoň na dlouhou dobu utkví v hlavě jejich hlavní poselství žít naplno a smysluplně. Pro člověka na přelomu dospívání a dospělosti je tato kniha prostě velice povzbuzující! A já za ni moc a moc děkuji!

11.03.2020 5 z 5


Tolkienův svět Tolkienův svět Gareth Hanrahan

Moc pěkný přehled. Pro dobré znalce Tolkienova světa tu zřejmě nebude nic novinkou. Toto dílko ovšem funguje jako dobrý základní průvodce pro seznámení se s Tolkienovým světem. Líbí se mi, že se nehovoří pouze o Pánu prstenů nebo Hobitovi (byť je tomu přece jen věnována většina publikace), ale že jsou do knihy zjednodušeně začleněny i starší dějiny Středozemě. Je tím pěkně v kostce shrnut onen velký příběh napříč všemi jeho věky.

01.03.2020 4 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Nádherná knížka! Je s podivem, že i po 83 letech stále promlouvá k dnešnímu čtenáři, vábí do jiných a vzdálených krajů prodchnutých dobrodružstvím. Bilbo je velice sympatickou postavičkou, možná právě pro svou obyčejnost, ale zároveň i velikou odvahu a dobré srdce. Tolkien měl úžasný dar na vyprávění a v Hobitovi je roztroušeno (zřejmě i díky překladu Františka Vrby) mnoho milých a vtipných scének, konstatování a poznámek určených pouze čtenáři (různé vypravěčské průpovídky). Jsem moc vděčný, že jsem se ke knížce po cca 10 letech vrátil. Tehdy jsem ji četl jako malý kluk a dnes jako švarný jinoch rozhodně nelituji času, který jsem do opětovného přečtení vložil.

23.02.2020 5 z 5