Rytíř

Rytíř https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47188/bmid_rytir-lZC-47188.jpg 3 8 3

Barvitá historie bojovníků bez bázně a hany Kdo je to rytíř, ví nejspíš každý. Víme ale také, jak dávní rytíři žili, v co věřili, pro koho bojovali? Pojďme se tedy ponořit do hlubin středověku a podívat se na to všechno zblízka. Dozvíme se jakým výcvikem rytíři procházeli či jaké měli zbraně. Nevyhneme se ani věcem tak obyčejným, jako je jídlo z hradní kuchyně nebo středověké bydlení. Autor se ale v žádném případě neomezuje na nudný výčet faktů – naopak! Vypráví celou spoustu barvitých historických příběhů, které nám přinášejí napínavý a zábavný pohled do života dávného bojovníka. A tak se po rytířovu boku staneme svědky nelítostných klání, obléhání měst i velkolepých hostin. Prožijeme s ním dny všední i sváteční, pochopíme, jak uvažuje a zúčastníme se třeba i krvavého dobytí Svatého města Jeruzaléma.... celý text

Literatura faktu Povídky Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Knight , 2002


více info...

Přidat komentář

jendah97
28.07.2023 3 z 5

V prvé řadě je třeba zdůraznit, že se jedná o popularizaci, a nikoli odbornou četbu (autor je publicista a píše o všem možném mezi jeho další zpracovaná témata patří např. gladiátoři nebo UFO).

Baker evidentně čerpá celé pasáže z několika málo knih, které tedy pouze zestručňuje (pro jednu kapitolu využívá často zřejmě jen jednu či dvě knihy + nějaký ten pramen). Jako velké mínus vnímám absenci map. Autor (či snad překladatel?) navíc používá názvy často neodpovídají dnešnímu názvosloví (těžko se hledají i na internetu, a to vč. angličtiny). Rovněž chybí jakékoli obrázky, což je u popisovaných zbraní a zvláště obléhacích strojů docela problém. Dalším negativem je časté zahuštění textu příliš mnoha jmény. Baker tak činí zřejmě ve snaze co nejvíce citovat pramen, avšak zrovna dlouhými seznamy jmen se efektu patřičné autenticity nedocílí. A opět jména francouzských panství či přídomků jednotlivých urozenců českému (ale i dozajista americkému či snad též britskému) čtenáři bez mapy nic neřeknou.

Na druhou stranu není knížka ani vyloženě špatná. Některé informace jsou velmi zajímavé a v jiné literatuře jsem na ně nenarazil. Celkově funguje jako dobrá rekapitulace a sumarizace k tématu rytířství. Jen je z textu patrné, že autorem je publicista, který se občas nechá unést lákavými stereotypy (slova jako "ukrutný", "krvavý" a "děsivý" se objevují na můj vkus příliš často) a jindy, navzdory své profesi, svůj um utopí v nudném výčtu informací bez jakéhokoli kontextu.

Janadvorackova
02.05.2023 4 z 5

Kdo byli rytíři. Jak se jimi mohl muž stát. K čemu byli, jak žili, kde. Kdy bylo fajn nějaké mít. Kterých bitev se účastnili někteří rytíři známých vládců (většinou Anglie). Jak vypadala výzbroj, výstroj a život obecně? Jaké bitevní mechanické vychytávky doprovázely jejich "bojůvky?"

A také... Templáři a jejich úděl.
A Johanité, kteří nebyli nejprve "tak profláknutí," ale zase dost přežili (máme je i u nás). Časem se totiž zmilitarizovali (a bojovali třeba s piráty), kulišáci jedni a už jaksi nepůsobili jako jejich předchůdci. Ale... mysleli to dobře :), tedy až na ty obchody s otroky, ty bych jim neodpustila.
A tak dále.
A tak dále.
Obsahově bohatá kniha, zajímavě pojatá. A vlastně i s příběhem.


Dandulka
20.06.2012 5 z 5

Moc se mi líbil děj, mělo to spád.Prostě středověk!

Štítky knihy

rytíři populárně-naučné publikace

Autorovy další knížky

Alan Baker
britská, 1964
2002  71%Gladiátor
2004  68%Rytíř
2011  68%Slavné záhady světových dějin
2001  90%Pozorování UFO

Kniha Rytíř je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce10x
Chystám se číst1x
Chci si koupit4x