O Červenáčkovi
kniha od: Pavel Čech
KoupitKoupit eknihu
V tomto příběhu čelí Rychlé šípy největší výzvě, s jakou se kdy setkaly. Dospějí až k hranici, vedle níž bledne i Rozdělovací třída a jejímuž překročení se Jaroslav Foglar ve své tvorbě vždy vyhýbal. Přesto není komiks Pavla Čecha popřením díla jeho velkého předchůdce – právě naopak, je upřímnou foglarovskou poctou a zároveň autonomním příběhem, který svět Červenáčka a jeho přátel citlivě rozšiřuje o nové barvy a emoce....celý text
https://www.databazeknih.cz/images_books/41_/418216/o-cervenackovi-Zxo-418216.jpg 4.419Série | Stínadelská trilogie (komiks) |
Žánr | Komiksy, Literatura česká, Pro děti a mládež |
Vydáno | 2019, Petrov |
více informací... |
Komentáře (9)
Kniha O Červenáčkovi

Knížka byla moc hezky nakreslená a příběh jistě vzdával poctu panu Foglarovi, ale mně se nelíbil. Nevěřím, že by takto Rychlé šípy dopadly. Vzhledem k povaze Mirka Dušína bych věřila, že by narovinu vše vyřešil. Navíc si Rychlé šípy tohle "pokračování" nezasloužily, protože na nich je právě krásné to, že budou pořád kluci a nemusí řešit nástrahy dospělosti.

"Je mi smutno. Snad z Červenáčkova příběhu, snad že už si nikdy nepřečtu Rychlé šípy dětskýma očima a poprvé. Snad že je knížka opravdu hotová, snad že něco skončilo, snad že ta bílá oblaka na obloze plují rychleji a rychleji." Pavel Čech, jaro 2019
Pocta Jaroslavu Foglarovi obsahuje vše, co je typické pro Rychlé šípy: dobrodružství, tajemno, obrázkový příběh.
Klíčové, na co se zaměřil Pavel Čech, pozorný čtenář odhalí dřív než Červenáček.
Otevřete knihu, prohlížejte, čtěte, rozjímejte.

Moc, moc se mi knížka líbila. Kresba, vlastní příběh a i pokora a hold dílu J. Foglara.

Nejsem komiksový typ, ale na tento jsem moc těšila! Příběhy Pavla Čecha mám ráda, jsou zvláštně magické a to se mu povedlo i v příběhu, který věnoval Červenáčkovi.
Umně doplňuje a navazuje na tradici příběhů o Rychlých šípech a zároveň do příběhu promítá také kousek svého snového světa.

Tak po četbě, no spíše po prohlédnutí (protože je to komiks a textu tam je ještě méně než v jiných komiksech, za 15 minut jsem byl na konci knihy), musím za sebe říci, že jsem poněkud zklamán... on Jestřáb asi dobře věděl, proč onu hranici u Rychlých šípů nikdy nepřekročil, pane Čechu. V podstatě ze sedmdesáti procent Červenáčkovy vzpomínky na známé události z komiksových příběhů Rychlých šípů a několik vlastních, silně realistických doplnění jednání dospívajících hochů z klubu R.Š. Ty tři hvězdy dávám za snahu a kresbu, nikoli za motiv a text knihy. Howgh.

I když jsem se na komiks o Červenáčkovi moc těšil, snažil jsem se nepodlehnout očekávání, abych se nezklamal, držel jsem si jakýsi odstup a přistupoval ke knize jako k jedinečné, abych se nenechal ovlivnit již vydanými věcmi od Pavla Čecha a nesrovnával, protože v každém svém novém díle autor zkouší jak výtvarně, tak i příběhem vytvořit něco nového...V nitru jsem byl zvědavý, jak toto téma zpracuje, jaký odkaz dílo ponese...Samotného mě překvapilo, jak moc se mi knížka o Červenáčkovi líbila - ano, je to možná tím, jak mi jsou příběhy Rychlých šípů a dobrodružství ze Stínadel blízké...je to i tím, že autor protkl do Foglarovy inspirace sám sebe ( tajemná zahrada )...samozřejmě i tím, že jsme mohli nahlédnout jak to vlastně bylo s Červenáčkem, když se sám vydal do Stínadel...ale především pro odkaz o nezadržitelnosti času a o tom, jak vše je pomíjivé a křehké...
Štítky
Autor a jeho další knihy
- O Červenáčkovi 2019
- Dědečkové 2011