Život na pokraji propasti

Život na pokraji propasti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140501/zivot-na-pokraji-pro-140501.jpg 2 1 1

Kniha chce pomoci mladé generaci překlenout tzv. kritické desetiletí, propast mezi dospíváním a dospělostí. Podává v ní rady jak se vyhnout nejrůznějším nástrahám, jako je ztráta sebedůvěry, odmítnutí od vrstevníků, láska k penězům, touha po moci, pornografie, pohlavní choroby. V dalších kapitolách hledá odpovědi na otázku, jak najít celoživotního partnera, vytvořit s ním skutečnou intimitu a uchránit se před zklamáním a rozvodem, co je podstatou opravdové lásky, jak vycházet s rodiči, jaké místo mají v lidském životě emoce, jakou si vybrat vysokou školu, jak se vyrovnat se životními tragédiemi, jak hledat odpovědi na věčné otázky. ... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Nová naděje
Originální název:

Life on the Edge , 1995


více info...

Přidat komentář

jendah97
01.02.2022 2 z 5

Dlouho jsem váhal mezi dvěma a třemi hvězdičkami. Nakonec jsem zvolil pouze 2, a to z následujících důvodů. Některé z kapitol reagujících na různé oblasti života dospívajících jsou velice dobré, jiné však spíše v mnohém odstrašující. Autor je americkým křesťanem a obé (tedy jak jeho národní příslušnost, tak protestantismus typický pro danou část světa) je v knize značně znát. Negativně hodnotím jak typicky americkou hysterii a důraz na emočnost textu, tak černobílé prožívání křesťanské víry bez jakékoli historicko-kulturně-literární reflexe Bible, kdy jsou věci jasně dobré, nezpochybnitelné, svaté a dopředu pevně ukotvené a stanovené Bohem nebo naopak naprosto zkažené, hříšné a děsuplné (např. hojné a bojovné vyhrazování se vůči homosexualitě). Kniha je především určena pro americkou mládež, a tak je dost možné a pravděpodobné, že nedokážu správně posoudit situaci v USA, abych uznal, že tak tvrdá slova jsou na místě. Domnívám se však, že autor má sklon občas popisovat věci tendenčně a vybírá si pouze data, která se mu hodí do jeho výkladu a světonázoru.

Jak jsem již v úvodu své recenze zmínil, některé kapitoly jsou přece jenom docela povedené a určitě neuškodí si je přečíst. Na druhou stranu si ale myslím, že v našem prostředí existuje mnohem lepší křesťanská literatura pro mládež, např. knihy Marka Orka Váchy (Nevyžádané rady mládeži - přeložené nově i do angličtiny pod názvem Here it comes - nebo Radost z Boha, která je však na rozdíl od Nevyžádaných rad více určená pro katolíky).