Jarous108 Jarous108 komentáře u knih

☰ menu

Star Wars, Epizoda I - Skrytá hrozba Star Wars, Epizoda I - Skrytá hrozba Terry Brooks

Na knize oceňuji, jakým způsobem dokresluje děj filmu, scény často pokračují až za střih. Například vztah Anakina a Padmé tak působí daleko zajímavěji, než ve filmu. Zajimavé bylo také vidět do hlavy Jar Jar Binkse, a ostatně i ostatních postav. První dvě kapitoly se odehrávíjí ještě před první scénou filmu a mimo jiné se dozvíme, jak to vlastně bylo, když Sebulba na Anakina otevřel výfuky.
Na druhou stranu, překlad je z dnešního pohledu velice svérázný, je na něm znát, že v době vydání ještě nebyla sjednocena terminologie, s vlastními jmény se často pojí špatně předložky, ženy z rady Jedi jsou popsány jako muži a v anotaci knihy jsou faktické chyby. Stylisticky překlad také poněkud pokulhává. Navzdory tomu však hodnotím knihu spíše pozitivně.

09.02.2022 3 z 5


Železná pěst Železná pěst Aaron Allston

Tak jako mě první knihy série X-Wing zaujaly situacemi a prostředím, do nějž byly situovány, zaujaly mě knihy Aarona Allstona svými postavami. Ačkoli jsou postavy nováčky na scéně, čtenář se s nimi velmi rychle sžije. Jsou zajímavé především svou psychologií - téměř každá z postav řeší nějakou osobní krizi. Kniha tak dostává zajímavý psychopatologický nádech a umožňuje čtenáři nahlédnout i do vlastní duše. Příběh je dobře konstruovaný, epizodické části jsou psány tak, aby nebyly příliš vytrženy z širšího celku. Kniha není příliš předvídatelná, ačkoli se autor občas vrací k událostem zdánlivě nepodstatným.

13.01.2022 5 z 5


Luke Skywalker a stíny Mindoru Luke Skywalker a stíny Mindoru Matthew Woodring Stover

Podle mě jedna z nejlepších knih z Legends. Postavy jsou dobře propracované, dialogy často velice humorné. Námět ústřední vesmírné bitvy byl vcelku poutavý. Oceňuji části psané z pohledu droidů, líbilo se mi vidět svět jejich očima, dále pak používání přímé řeči v případě R2 a Chewieho. Nechybí ani učení starých mistrů a fanoušky Republikového Komanda jistě potěší Mando'ade a jejich Mando'a. Čtenář mimojiné narazí i na staré známé z předimperiálních dob. Kniha mě opravdu bavila.

08.10.2021 5 z 5


Mezigalaktická výprava Mezigalaktická výprava Timothy Zahn

Opět jedna kniha ze Star Wars universa, která si mezi ostatními zaslouží místo o něco výše. Ačkoli rozjezd byl trochu pomalejší, zhruba v polovině začně příběh gradovat a je těžké se do něj odtrhnout. V některých ohledech tragickou atmosféru dokreslují zvraty, způsobující pokles čelisti, podobně jako Vaderův comming-out v Oblačném městě, nebo zastřelování Hvězdy smrti na Alderaanu. Na knize se mi líbí, že nabízí neidealizovaný pohled na rytíře Jedi - jednou z ústředních postav je Jedi pitomec. V knize se prve setkáme s Thrawnem, který opět dostojí své pověsti jedné z nejlepších postav ze SW. Zajímavou postavou je také Kinman Doriana. Kniha obsahuje několik odkazů na další romány, včetně NJO. Postavy, jejich emoce a pohnutky jsou vykresleny velice dobře. Čtenář si po dočtení knihy jistě položí mnoho otázek. Trochu jinak pravděpodobně bude nahlížet na události z povídky Setkání v mlze. Ještě dlouho bych mohl pět ódy, ale zmíním už jen jednu věc: kniha obsahuje několik pěkných pasáží, které jí davají jistou filosofickou hloubku.

10.03.2021 5 z 5


Hranice vítězství 1: Zábor Hranice vítězství 1: Zábor Gregory John Keyes

Oproti předchozím románům série, ve kterých bylo mnoho hlavních postav a na některé zbylo příliš málo prostoru, se kniha soustředí téměř výlučně na Anakina Sola a několik málo dalších postav na Yavinu IV a jeho oběžné dráze. Na jednu stranu je to vcelku příjemná změna a čtenář nemusí zvažovat lži a mystifikace senátorů, ale trochu mi v knize chyběla linka, kterou bych nazval "Pátrání po Solovi". Ta by mohla vydat na dalších 50 stran, které románu co do tloušťky schází. Čtenáři však bylo dopřáno představení dalších Vongů (pardon, Yuuzhan Vongů), jejich společnosti a samozřejmě jsme měli možnost jim nahlédnout do hlav dále, než jen do nosní dutiny. Líbilo se mi také Anakinovo filosofování o podstatě Síly téměř v závěru knihy, kdy si opravoval světelný meč. Pokud jde o dějovou linii série, kniha otevírá nové možnosti, kudy se v příběhu ubírat - jsem zvědav jak příběh pokračuje. Greg Keyes píše dobré sci-fi, opět potěšil.

10.12.2020 5 z 5


Prvotní Vektor Prvotní Vektor Robert Anthony Salvatore

Tak na to mě nikdo nepřipravil... trochu jako Princ dvojí krve :/ Ale až na nepříjemné emoce je kniha super. Líbilo se mi, jakým způsobem je příběh konstruován, nebyl tak snadno předvídatelný, jako to bývá u jiných knih. Autor dobře vystihl emoce postav, tato kniha byla něčím trochu jiným, než na co jsem zvyklý, ale asi to mě na ní nejvíce potěšilo.

11.11.2020 5 z 5


Yoda: Temné setkání Yoda: Temné setkání Sean Stewart

Moudra mistra Yody, dobrý humor, ale i temná realita Klonových válek. Škoda, že kniha není o něco delší.

31.10.2020 5 z 5


Darth Bane: Cesta zkázy Darth Bane: Cesta zkázy Drew Karpyshyn

Do Sithu! Tahle kniha překonala Labyrint zla v mém žebříčku nejlepších Star Wars knih! A musím říct, že kandidátem na první pozici byla už od prvních kapitol. Kniha obsahuje vše, co by si věrný fanoušek mohl přát: nadávky v republikovém basiku, přehledná pravidla sabaccu, zajímavé střípky informací z Předaleké galaxie (například zjistíte, čím se opíjí wookiové), dokonce jedno staré correlianské rčení takřka intergalaktického významu: "Střez se hněvu odmítnuté ženy." Dále pak odkazy na další SW díla (KOTOR, Revan nebo Letopisy rytířu Jedi...), ale především: učení temné strany Síly. Právě temná strana Síly je v knize podána velice uvěřitelně (uvěřitelně - opravdu, příběh se přeci odehrává v Předaleké galaxii, nikoli na ubohé planetě Zemi, tak proč se držet zpátky?) s důrazem na její přitažlivost, jakožto prostředku k dosažení moci. V jistém smyslu je vzestup Dartha Banea velice inspirující ukázkou vůle. Závěr je napsán velice rafinovaně, protože v něm jakousi formu vítězství (ač možná poněkud hořko-sladkého) mohou uzřít příznivci světla i temnoty. Dílo skvěle uvádí do souvislosti události, které ději dalece předcházejí s těmi v daleké budoucnosti. 5 hvězdiček mi přijde pro tuto knihu ještě málo. Knihu vřele doporučuji, nedávno proběhl dotisk, takže je opět k dispozici.

07.10.2020 5 z 5


Star Wars: Dobrodružství Luka Skywalkera, rytíře Jedi Star Wars: Dobrodružství Luka Skywalkera, rytíře Jedi Tony DiTerlizzi

Původní trilogie na pár stranách, jedná se vyloženě o příběh pro děti - začínající čtenáře. Oceňuji, že kniha čtenáři nabízí původní ilustrace a koncepty Ralpha McQuarrieho, proto dávám jednu hvězdu navíc

27.07.2020 3 z 5


Labyrint zla Labyrint zla James Luceno

Zatím nejlepší Star Wars kniha, co jsem četl! James Luceno dokázal Labyrintem zla provést s grácií a elegancí jemu vlastní a jako čtenář jsem opravdu nebloudil. Příběh je velice poutavý, zejména pak druhá polovina knihy, kdy se události dají do pohybu. Co se mi obzvláště líbí je to, jak Luceno nechává nahlédnout ti tajů Řádu Jedi. Velmi zajímavě je vylíčena postava hraběte Dooku. Kniha skvěle dokresluje dění epizody III, jíž děj přímo předchází.

23.07.2020 5 z 5


Hvězdné války: Z dobrodružství Luka Skywalkera Hvězdné války: Z dobrodružství Luka Skywalkera George Lucas

Kniha je samozřejmě skvostem, který by neměl chybět žádnému fanouškovi této ságy. Vzhledem k tomu, že se jedná o vůbec první knihu z předaleké galaxie, která v České republice vyšla, nečekal jsem, že překlad bude zrovna světoborný. Musím však přiznat, že jsem byl příjemně překvapen! Překladu Ondřeje Neffa bych vytkl překlad slova X-wing, jako "x-plán", což je pouze drobnost, vyskytující se navíc jen na konci knihy. Poněkud rušivěji však po stylistické stránce působilo umísťování zájmen jaksi na druhou stranu slovesa, než by bylo přirozené. V knize je tento jev tak častý, až mě napadlo, že to tak dříve bylo normální. Kniha se oproti původnímu filmu v několika ohledech liší, Luke Skywalker, například, v bitvě o Hvězdu Smrti pilotuje X-wing jako pilot modré eskadry, nikoli červené, a Chewbacca na konci knihy svírá v rukou medaili, ačkoli se mu zdá příliš malá. Kniha pak nabízí několik zajímavých myšlenek, které se do filmu nedostaly. V knize se objeví informace o tom, že jazyk Javů je velice variabilní a jazykovědci z něj šílí. Velice poutavá byla část, kdy Ben Kenobi cvičil Lukea na palubě Falconu. Často jsem se při čtení zasmál, zejména rozhovorům C-3PO a R2-D2, ale díky tomu, že jsem četl Star Wars Art: Ralph McQuarrie, také při popisu Rodiana, jehož "...hlavu, nejspíš vymyslel někdo v deliriu."
Kniha rozhodně stojí za přečtení.

27.04.2020 4 z 5


700 exabytů nesmrtelnosti 700 exabytů nesmrtelnosti Julie Nováková

Příjemná povídka na dlouhé zimní večery. Líbí se mi, jakým způsobem autorka zakomponovala do textu nové technologie, povídka mi několikrát připomněla Nadaci Isaaca Asimova a Benfordovy simulace Johanky z Arku a Voltaira. Už třetí do sbírky, těším se, co bude dál :)

14.12.2018 4 z 5