700 exabytů nesmrtelnosti

700 exabytů nesmrtelnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391144/bmid_700-exabytu-nesmrtelnosti-rhr-391144.jpg 3 33 13

Od počátku lidské kolonizace vesmíru uběhly již stovky let a doba prvních kosmických expedicí byla již téměř zapomenuta. To se ale brzy změní. Dvojice umělých inteligencí právě narazila u bývalé měsíční základny ŠKODA na tajemnou pohřbenou schránku. Co všechno skrývá? Zkuste s námi rozplést napínavý příběh, za kterým opět stojí ajťáci z Mladé Boleslavi.... celý text

Přidat komentář

Mystifica
31.12.2023 1 z 5

Četla jsem z edice i jinou knihu, ale tohle na mě působilo ze autor dostal seznam skvělých věci co musí zmínit a příběh se jaksi vytratil.

Natty
30.12.2023 3 z 5

Kniha byla vcelku fajn, příběh byl zasazen do překvapivého sci-fi konceptu, na který jsem doposud v žádné knize nenarazila, AI komisaři z budoucnosti zkoumající historii lidstva mě docela bavili, propojení se ŠKODA naštěstí nebyl tak kostrbatý, jako u ostatních knih ze série - a to mě těšilo. Ovšem i přesto, jak je kniha kraťoučká, tak mě neuchvátila natolik, aby to bylo na přečtení na jeden zátah.

"Infotabulky" mě popravdě dost vytrhávaly z děje, ale uznávám, že jsou potřebné pro pochopení těch několika zmíněných méně známých pojmů.


jirijanovotny
22.06.2022 4 z 5

Autorka zapracovala do knihy několik zajímavých nápadů, na které jsem jinde zatím nenarazil. Za to si určitě zaslouží o hvězdičku navíc. Zajímavě byly taky zapracovány vysvětlivky technologických pojmů.

Poměrně nevtíravým způsobem byla zpracována i reklama na Škodu. Není tedy škoda si knihu přečíst :)

Místy děj trochu drhne, ale i tak jsem si tuto jednohubku užil a určitě se při nejbližší příležitosti poohlédnu po něčem podobném.

Hobitka
28.04.2022 3 z 5

Povídka se mi četla velmi dobře, rychle jsem byla vtažena do děje. Infoboxy mi přišly jako celkem dobrý nápad, ale vytrhávaly mi pozornost z příběhu.
Celkově fajn jednohubka :)

Lenka.Vílka
16.12.2019 1 z 5

Leni, zkus to, je to zadarmo! Za tohle bych totiž zaplatila leda pokud by na třešni vyrostly meruňky, co vypadaj jako švestky!

Jsem typ člověka, kterému leze na nervy toto a podobné: "Podíval se na hodinky značky Abrakadabra, které se schovávaly pod rukávem obleku značky Vy mi taky." Takže je asi jasný, co jsem si už dopředu myslela o tomhle. Ale já taková nejsem. Proto jsem si to nejdřív chtěla přečíst.

Ok...brr...

Nejde jenom o to, že je to strašně špatně napsané. V hlavě mi drhla ta slova seskládaná do vět. V podstatě je to povídka, takže nečekám hloubku, není na to čas (to umí jenom pár autorů). Přesto jsem byla překvapená, jak mě těch málo stran celou dobu prudilo. Příběh mě nudil, pochopila jsem, co se děje, ale nepochopila jsem, o co v tom jde. Ale pochopila jsem, že je ten formát nechutný.

To jako autorce dali seznam slov a ona je tam musela naflákat a udělat z toho příběh? Jindy ostaním PP vadí, ale tahle kniha je jako dobrá? Ale upřímně mě zajímá, co bude v dalších knihách. Při pohledu na ostatní autory, je mi trochu smutno. Ale co neudělat pro prachy, že jo?

Jediné, co se mi na knize líbilo, jsou ilustrace. Nebýt tam, dám odpad.

SAnthony
16.12.2019 3 z 5

Knížka na dvě hodinky čtení protkaná technologiemi. Shrnuto mnoho myšlenek ze seriálu Black Mirrors, tak bylo mnohem jednodušší si to představit, jak to funguje.
Rozhodně super vysvětlivky pojmů a doplnění, jak se využívají již dnes a to nejen ve Škoda Auto, ale i ve světě.

Malarkey
13.04.2019 3 z 5

Je pravda, že autorka tohoto třetího dílu série Backend Stories zakomponovala Škodovku do kostry příběhu asi nejlépe, jak to jen šlo. Nenásilně, věcně, naznačila že v budoucnosti se Škodovka začala orientovat na vesmírný program. Vlastně, proč ne? Kdo jiný by v republice měl po kopě tolik profíků a konstruktérů, než právě Škodovka? Příběhově je to taková jednohubka...co také jiného. Přečteno jsem měl za chvíli, nenásilně, nenuceně. Nevadilo mi to. V závěrečné povídce, která je extra, jsem sice měl trošičku problém s reklamou na škodovácký trainee program, což na mě působilo více než trapně. Nicméně, budiž. Jsem rád, že jsem se ke třetímu dílu této série opět dostal a doufám, že budou ještě další příběhy...

Terva
25.01.2019 2 z 5

Lidé
nejsou spojenci......
a už vůbec nejsou
umělým inteligencím
nadřazeni.

Už od prvních slov a vět této mini knihy jsem se trápil. Zmatený děj, kdy dost dlouho trvalo, než jsem se zorientoval, podporovalo ještě velké množství absolutně cizích a někdy se mi zdálo, že i vymyšlených slov. Jako starší generace bych přijal sci-fi příběh v jakékoliv formě, ale srozumitelněji napsaný.

Malá ochutnávka:
Kolik výpočetní kapacity bude podle tebe potřeba k simulaci lidské mysli?
Méně, než si myslíme – někde jsem četl sedm set exabytů, což je jako většina internetu – ale všechno to okolní prostředí bude dost výpočetně náročné....

Ano, celý ten koncept knihy je náročnější. Tohle uvítají mladí, kteří by chtěli nastoupit do ŠKODA SPACE a stát se členy týmu ŠKODA.

Citát: Nevěděl proč, ale věděl, že to ví.

Tento svazek obsahuje i mini povídku, která nese název Spící agent.
Komentář najdete v sekci povídky u této knihy a nebo zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Proč by se umělá inteligence měla přizpůsobovat lidským konvencím, když je schopna tolika úžasných věcí, které je dalece přesahují?

alisie
25.01.2019 3 z 5

Nejsem si zcela jistá, co nám příběh chtěl říci, občas jsem se v těch simulacích ztrácela, ještě že tam alespoň vždy bylo označení Brémy a datum...

Magnat
18.01.2019 5 z 5

Zatím nejlepší kniha z mini série ŠkodaIT. Taková jednohubka na delší cestu vlakem. Tentokrát ani reklama není vlezlá a příběh neruší.

sharik
18.12.2018 4 z 5

Zatím nejlepší kniha ze série Backend stories! Zajímavý cyberpunk (protkaný odkazy na polocyberpunkový film Matrix), včetně některých žánrově správně nejednoznačných postav. Zápletka nijak nová (navíc zase ten Matrix), ale podání svižné a čtivé. Reklamy na Škodovku většinou nenásilné, což je fajn. Tohle se povedlo, kvalitní jednohubka :).

Jarous108
14.12.2018 4 z 5

Příjemná povídka na dlouhé zimní večery. Líbí se mi, jakým způsobem autorka zakomponovala do textu nové technologie, povídka mi několikrát připomněla Nadaci Isaaca Asimova a Benfordovy simulace Johanky z Arku a Voltaira. Už třetí do sbírky, těším se, co bude dál :)

fes
13.12.2018

Opět vynikající ilustrace, jako v celé sérii. Bohužel bez uvedeného autora...

Štítky knihy

české sci-fi česká fantastika

Část díla

Autorovy další knížky

Julie Nováková
česká, 1991
2015  80%Terra nullius
2018  78%Světy za obzorem
2015  73%Prstenec prozření
2014  66%Bez naděje
2011  63%Tichá planeta

Kniha 700 exabytů nesmrtelnosti je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě12x
Knihotéce39x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x