Prstenec prozření

Prstenec prozření https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234692/bmid_prstenec-prozreni-We3-234692.jpg 4 32 10

„Co může srazit na kolena celou civilizaci? Válka? Vyčerpání zdrojů?“ „Totální prohra. Vědomí, že je konec, dál už to nejde.“ Stalo se snad něco takového pradávné civilizaci Hvězdoměnců, která po sobě zanechala jen síť mezihvězdných zkratek? Je to důvod, proč je tunelů konečné množství a lidstvo nyní naráží na jejich limity? Aby pronikalo dál do vesmíru, musí se naučit vytvářet nové tunely – zatím však plně nerozumí ani principu těch současných. Kdo by si také dokázal představit procesy na mnoharozměrné úrovni? Možná člověk, který už není tak docela člověkem, jak ke svému šoku zjistí kyberneuroložka Celeste Hewittová v nejpodivnějším případu své značně neortodoxní praxe. Mohou být dva znetvoření mutanti, které s vypětím sil udržoval při životě ilegální genový inženýr, jedním z kousků skládačky vedoucí k novým mezihvězdným tunelům? A mohou pomoci informace, které má na despotické Nirváně s nasazením života získat elysijský agent, který nezná ani své vlastní jméno a mívá nebezpečné sny? Další dílek možná spadl do klína trojici vědců, kteří cesty zkoumají – ti se však musejí dát na zběsilý útěk před nepřáteli. A postupně se schyluje k nové válce... První díl trilogie.... celý text

Přidat komentář

kralika
21.02.2024 4 z 5

Dobře odsýpající, úsporně psaný eskapismus. Space opera se vším co k ní patří. Hromada světů, politika a intriky jsou doplněny nebývalou náloží genového inženýrství a kyberpunkovými motivy, které mi vzdáleně připomněly Sterlingovy vize. Já jsem spokojen.

Terva
28.12.2022 4 z 5

„I já jsem stroj,
ale přesto jsem to já,
chápu to
a nevadí mi to.
To běžný člověk nepochopí.“

Vzhledem k tomu, že kniha je v sérii „Evropská space opera“, dal jsem paní Julii Novákové ještě šanci. Moc jsem toho od ní nepřečetl a to, co jo, tomu jsem nedal moc chvalné hodnocení. Proto jsem otevíral tento příběh tak trochu se strachem. Po nádherné úvodní knize mistra Hlávky a paní Vybíralové (Mráz a hry plus Tenký led) jsem už u druhého příběhu od pana spisovatele Pavla Obluka (Kra) byl tak trochu s nadšením zmrazen. Musím však říci, že . . . tady jsem spokojen. Paní Nováková předvedla, že jí to jde. Prstenec prozření je první kniha z trilogie Cyklus Blíženci a já se dokonce těším na druhý příběh. Respektive pokračování s názvem Elysium.

Malá ochutnávka:
Zatím ani pořádně nerozumíme fungování tunelů, natož tomu, jak mohly být vytvořeny. Schválně říkám vytvořeny, Hvězdoměnci nejsou jen hypotéza, ať už byli čímkoli. Propojení nemohla vzniknout sama od sebe, i kdyby se jedna z nekonečna variet samovolně rozvinula.

Pravda, s cestováním Calabiho-Yaunovými tunely mám trochu zmatek, a stále si nejsem jist, jak tento systém „tunelů“ mám chápat. Protože mi to furt evokuje tak trochu křeččí tunely v kleci, zavěšené na lankách a různě zatočené a tak tady ještě tápu. Ovšem vše kolem cestování na všechnu tu pestrou paletu planet včetně naší Země, vložená špionáž i politika a hlavně hlavní linie příběhu, respektive vše kolem dvou nalezenců Castora a Polluxe a doktorky Hewitové, mě rozhodně zaujalo. Četl jsem s nadšením a s příslibem dalšího dobrodružství se prostě těšil nejen na konec této knihy, ale i na její pokračování.

Citát: Jsem ohromen, že znáte Star Trek.


KubisM
24.07.2019 3 z 5

Kniha se mi dostala do ruky na doporučení od kolegyně, která se s autorkou osobně zná. Hodnotím po přečtení všech třech dílů. Autorka je velmi sympatická a navzdory svému mládí se jí povedlo vytvořit originální a zajímavý příběh. Z textu je znát, že je autorka orientovaná v biologii, přírodních vědách (obor parazitologie) a částečně i kosmonautice (astronomii). Ačkoliv se kniha celkově četla dobře, občas se vynořily složitější odborné popisy, které mě vytrhly z příběhu. Na druhou stranu mě v některých případech právě tyto pasáže přiměly se zamyslet nad popisovaným a někdy mě obohatily - zajímavé vysvětlení cestování mezihvězdnými branami, ukládání informací ne jen elektronicky, ale i biologicky, ovlivňování myšlení, práce s bio vylepšeními, zamyšlení se nad vnímáním světa tvory s jinými \"senzory\" - zajímavé myšlenky...

Díky neotřelému příběhu mě celou sérií táhla zvědavost, co se bude dít a jak se to vyvine. Zážitek z příběhu mi drobně kazila jistá nečitelnost popisovaného světa: nedokázal jsem si udělat jasný obrázek o možnostech civilizace - byly zdánlivě neomezené a přitom ne vždy využívané. Již dnes soukromí lidí prakticky neexistuje - všude kamery schopné rozeznat obličeje, sledování finančních transakcí, pohybu na internetu, a když k tomu přidám biologické skenery a další v knize popisované vymoženosti, neumím si představit, že se v tom dokázal někdo schovat.
První kniha končí, všechny dějové linky jsou rozběhnuté a závěr vzbuzuje očekávání - jak vypadá Země, co se hlavní hrdinové dozví, kam to celé směřuje... Suma sumárum není to úplná bomba (ale mohla být), příjemné sci-fi počtení...

B4LU
13.12.2017 3 z 5

No... kniha se čte docela dobře, děj plyne bez nějakého drhnutí, nedá se ale říct, že by šlo o něco převratného. Děj tohoto dílu příliš nenadchne ani neurazí, ale uvidíme, jak se k tomu autorka postaví v Elysiu - letmé náznaky v závěru a otevřené konce všech dějových linií poskytují prostor pro docela zajímavé pokračování.
Stručněji: taková sci-fi space-operová oddechovka (jakkoli divně to může znít).

joshaaak
27.05.2016 2 z 5

Byl jsem na tuhle knihu poměrně dost zvědavý, anotace vypadala slibně, nakonec jsem však byl dosti zklamán. Ač měla menší rozsah, četl jsem ji snad tři měsíce - a to se mi ještě nikdy nestalo. Vzhledem k tomu, kolik tam bylo dějových linií a jak malý prostor jim byl věnován, mi to přišlo spíš místy jako nástin děje než regulérní kniha. I kvůli tomu mě příběh vůbec nedokázal vtáhnout do děje, připadal jsem si celou dobu jako takový nezúčastněný pozorovatel, bylo to syrové, prakticky bez emocí, řekl bych až rutině či řemeslně zpracované, nemělo to absolutně žádný drajv, navíc dialogy občas slušně skřípaly, kdybych nevěděl, že má za sebou autorka už tolik knih, myslel bych si, že je to její prvotina. Občas by to taky chtělo některé pojmy týkající se biologie vysvětlit i pro nás neznalé, takhle to občas připomínalo nějakou vědeckou práci. Měl jsem také problém identifikovat se s jakoukoliv postavou, zaujal mě jen Amenashi, kterého však autorka hned zkraje odpravila. Nakonec se to začalo přece jen trochu zlepšovat, myslel jsem, že dám šedesát, ale pak mě naprosto rozladila absence jakéhokoliv vyvrcholení, kniha prostě odplynula kamsi do ztracena. Jasně, je to součást trilogie, ale i tak tam to vyvrcholení být musí, a já ho tady prostě nenašel. Ale nechci jen kritizovat. Kniha měla zajímavé momenty, myšlenky a nápady, například ony Blížence a Přeměněné, svět byl taky celkem dobře propracovaný, jen kdyby to zpracování nebylo takové suché... Ale chci dát autorce ještě šanci a pokusím se přečíst další díl.

Jarrimund
17.02.2016 3 z 5

Autorka je sympatická, vzdělaná a inteligentní. Mé hodnocení je rozporuplné. Další díly jsem si hned po přečtení prvního dílu zakoupil v elektronické podobě a rozhodně si je přečtu. Dosavadní děj vzbuzuje zvědavost. Ale. Kromě některých formulací mi vadily zejména ploché, málo životné postavy.
Talentované autorka je, dle mého názoru, příliš nedočkavá. Knize by prospělo, kdyby byla po dopsání na rok, dva odložena do šuplíku a následně s čistou hlavou dopilována. Jsem přesvědčený, že by pak mé hodnocení poskočilo o 20%.

Svářeč
26.10.2015 4 z 5

Velmi dobré a klobouk dolů před autorkou (naprosto mě šokovalo, že je jen o dva roky starší než já!). Kniha opravdu není jednoduchá, obsahuje spoustu vědeckých termínů (které jsou většinou skutečné), je vidět, že autorka je hodně chytrá a psaní knihy předcházel rozsáhlý průzkum. Jinak i přes složitost je kniha velmi čtivá, střídá se několik dějových linií. Nejzábavnější je asi ta s trojicí vědců na útěku, protože je nejakčnější a nejdobrodružnější. Nicméně k dokonalosti tomu pořád něco chybí, především je místy až příliš těžké držet nit příběhu a několikrát se mi stalo, že jsem si při vystřídání dějových linií nevybavoval, co se v nich vlastně dělo naposled. Ale i tak se to čte dobře a na druhý díl jsem zvědavý.

Disease
03.06.2015 4 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem už dlouho nečetl žádnou českou scifi, je tohle pro mě velké překvapení. Zejména proto, že stylisticky to není něco mezi slohovkou a pohádkami Boženy Němcové a také zde není obsažen ten křečovitý humor, který bývá ve starších knihách.
Space opera, kde vědecké části nejsou nijak příliš "hard", takže se to čte velmi dobře. Určitě dám i další díly.

Brace
21.04.2015 3 z 5

Souhlasím s Bobokingem, zajímavosti o jednotlivých planetách si můžete přečíst jedině v samostatné příloze. Taktéž mi vadily přílišné vědecké pasáže a termíny. Od autorky sice působí velice profesionálně, ale 95% čtenářů bude při čtení mimo mísu. Ale abych jen nehanil, příběh má určitý punc kvality a následující díl si určitě nenechám ujít.

Boboking
21.04.2015 3 z 5

Klasický akční sci-fi, plné různorodých postav, které mají mnohdy comicsový charakter. Velký galaktický svět, války o moc , vraždy, špionáž, atd. Čtivé, ale připadá mi trochu nevyvážené. Místy klasická akčňárna, pak najednou až moc psychologické drama, a hlavně mi chyběl jakýsi úvod do světa, který autorka vytvořila.

Štítky knihy

české sci-fi česká fantastika

Autorovy další knížky

Julie Nováková
česká, 1991
2015  80%Terra nullius
2018  78%Světy za obzorem
2015  73%Prstenec prozření
2014  66%Bez naděje
2011  63%Tichá planeta

Kniha Prstenec prozření je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce50x
Chystám se číst22x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x