Tichá planeta

Tichá planeta https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76344/bmid_ticha-planeta-65c8d4b94fd08.jpg 3 24 8

Asgardia je šancí lidstva na expanzi mimo sluneční soustavu a nový život. Podle dat z výzkumných sond je svět vhodný pro budoucí osídlení. Do posádky Messengera, první lidské expedice na extrasolární planetu, je proto vkládána obrovská naděje. Plná nadějí je i samotná posádka. Po příletu však začíná zjišťovat, že Asgardia není přesně taková, jaká se zdála – a lidští vetřelci jsou zde vystaveni smrtelnému nebezpečí. Jak se blíží k odhalení důvodu, proč se na tiché planetě nikdy moc nerozvinula akustická komunikace, šance na jejich únik ve zdraví se stále snižují. Sci-fi román.... celý text

Přidat komentář

martin6849
01.11.2023 3 z 5

(SPOILER) !!!POZOR SPOILERY!!!
O Julii Novákové jsem slyšel chválu z různých zdrojů, takže jsem si od ní už celkem dlouho chtěl něco přečíst. Nicméně tahle kniha mě spíš zklamala.

Nějak extra mě to nebavilo a navíc mě strašně rozčiluje, když se postavy chovají jako idioti. Pokud někdo opravdu je idiot a chová se tak, je to v pořádku. Pokud se tak ale chová kapitán posádky, který byl vybrán z mnoha a mnoha uchazečů, podstoupil spoustu psychologických a jiných hodnocení a hlavně dostal důkladný výcvik, je něco velmi špatně. Ostatní jsou na tom podobně. A už vůbec nerozumím tomu ofuku s tím, že informaci o “inteligentním životu zatajili posádce. To mělo jaký význam???

hanak_v_exilu
30.09.2020 3 z 5

Julii Novákovou znám z přednášek na LLionTV, takže vím, že její kniha stojí na solidních vědeckých základech. Námětem se blíží sérii Planet smrti od Harry Harrisona, jen je střízlivější a bohužel i méně čtivá. Zápletka mi připadala nedostatečně rozvinutá a emoce spíš jen naznačené, než doopravdy prožité. K partě průzkumníků jsem nepřinul a ani v průběhu čtení bych nevyjmenoval alespoň polovinu z nich. Je to škoda, protože si myslím, že autorka položila základy skvělé knížky. Výsledek je ovšem jen matný průměr.


NemmamSlov
13.08.2020 3 z 5

" Ale tie otázky....Ako nám mohol zmiznúť priamo pred nosom? Prečo sme nenašli jeho ani Martu? Utekala Marta pred niečim.... alebo ju to niečo naschvál prinieslo sem? Aby nás nalákalo?! To je absurdné....nemožné, príliš neuveritelné, i na Asgardiu."

Asgardia je planéta veľmi podobná Zemi a preto ľudstvo posiela svojich najlepších vedcou na preskúmanie tohto fenoménu. Posádku tvoria najlepší piloti, inžinieri, botanici a zoológovia. No napriek tomu sa všetko komplikuje už pri pristáti na povrchu planéty.

Človek, ktorý sa zaujíma o konšpiračné teórie o mimozenskom živote na iných planétach, je táto kniha ako stvorená. Autorka tu krásne opisuje výpravu, ktorá čelila neľahkým úloham, či so tú rôzne choroby, alebo agresívny tvorovia. Dokonca sa tu objavuje aj primitívny život, ktorý sondy nezachytili.

No čo knihe chýbalo bola akcia. Postup vedcou dokázal čitateľa udržať, ale časom všetky tie úvahy začnú nudiť. Chýbal tomu dokonalejší nepriateľ, alebo konflikt medzi posádkou, nič k tomu v príbehu nedochádza.

Zaslúžené 3*.

genie
03.02.2020 3 z 5

Poklidné, celkem neakční, ale dobré sci-fi. Zaujme verze mimozemského života, který je slušně vykreslen.

Belisima
10.01.2020 2 z 5

Tak mě to moc neuchvátilo. Bylo mi fuk co se tam děje, na nikom z posádky mi nezáleželo.

medvedice3
27.05.2018 5 z 5

Kniha se mi, oproti Bez naděje, moc líbila. Není divu - jiný žánr. Tak nějak to někdy možná bude. I s pocity průzkumníků, kteří obdivují planetu - a navždy po ní budou toužit, a zároveň se jim stýská po Zemi. I s jakousi politickou korektností - ze záznamu při přenosu z planety ostraněn závěr záznamu, čímž byla ohrožena bezpečnost posádky. I s utlumenou psychikou jednotlivých průzkumníků, která probublává zejména ve vypjatých situacích... Když si člověk uvědomí, že autorka si vytištění knihy nadělila ke svým dvacetinán - komu z nás se to podaří a komu z nás se vůbec povede v jakémkoliv věku napsat takto uceléný příběh.

G.i.r.a
20.10.2014 5 z 5

Není potřeba nějakých militantních akcí. Setkání s mimozemským životem může být i takové, jaké nám autorka nabízí. Planeta i celé flora a fauna jsou vykresleny nádherně a uvěřitelně, dokonce i hlavní linie příběhu měla takový nadpozemský nádech, žádné šílené drama. Člověk z knihy opravdu cítil svojí nicotnost. :)

Ač byla kniha (chudinka malá) zařazena mezi mé záchodové čtivo, není pro něco takového úplně vhodná. Několikrát jsem tam zůstala zavřená téměř hodinu, čas utíkal, děj pozvolna plynul.. a pak jsem se už málem nezvedla. Ale do postele bude dokonalá. :)

cori
06.09.2011 3 z 5

Kniha mě moc nezaujala, má plno nudných pasáží a jednoduchý děj. Průzkumníci letí na jinou planetu, zjistí, jak je odlišná od jejich a že tam žijí tvorové vykazující určitou inteligenci. A zase letí zpátky. Chybí zde interakce mezi členy posádky. Všichni se mají rádi a jsou kamarádi. Všichni obdivují planetu, jak je nádherná a úžasná, a přitom se jim stýská po Zemi. Originální a zajímavý je jen popis místní flóry a fauny. Autorka studuje biologii a její představa mimozemského života je docela přesvědčivá.

Štítky knihy

české sci-fi česká fantastika

Autorovy další knížky

Julie Nováková
česká, 1991
2015  80%Terra nullius
2018  78%Světy za obzorem
2015  73%Prstenec prozření
2014  66%Bez naděje
2011  63%Tichá planeta

Kniha Tichá planeta je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce41x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x