jankor jankor komentáře u knih

☰ menu

Abych přežila Abych přežila Yeonmi Park

přesně jako píše níže Pavčule ....... zásadní pocity ze čtení = je to jen pár let nazpátek, panebože .......a ty výkaly, to je naprosto šílené, pak už se snad nedivíte ničemu, autorčina maminka je můj ročník, tedy ona je jako moje děti - nepředstavitelné :(

28.02.2024 5 z 5


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

(SPOILER) první část čtivá, zvědavost přetrvává, ale v druhé půli začne víc psycho a překvapivě se nedočkáte odpovědi, to mě tedy docela zklamalo ...... kniha Houbařka byla o něco lepší, celkově dost ponurá témata, asi už stačilo ....

27.12.2023 5 z 5


Medovníček, Medulka a Medulínek Medovníček, Medulka a Medulínek Jan Lebeda

Příběhy o Medovníčkovi jsou tak nádherná věc, včetně ilustrací, že na to pět hvězd nestačí. Tříletý vnuk už vydrží poslouchat a ten už si vybírá, co ho nebaví, odkládáme.

27.11.2023 5 z 5


Zvěrolékař v Kentucky Zvěrolékař v Kentucky Grant Kendall

Pokud Vás bavil Zvěrolékař od Herriota, tak neváhejte. Příjemné čtení o příhodách veterinárního lékaře.

29.10.2023 5 z 5


Chrudimsko: Utváření venkovských sídel Chrudimsko: Utváření venkovských sídel Ivo Šulc

S p. Štěpánem jsem se setkala na Veselém kopci a obrovsky jsme si rozuměli, když jsme touto knihou listovali. Co bych za to dala, kdyby byla dostupná .... Je to úžasné dílo a autor se celý život zabýval svým regionem a jeho historií. Úžasný člověk a úžasné dílo!

16.10.2023 5 z 5


Z pradějin člověka Z pradějin člověka Josef Augusta

Vynikající dílo tandemu Augusta - Burian !

06.10.2023 5 z 5


Na konci světa Na konci světa Werner Steinberg

kniha je čtivá i když to není řachanda .....

06.10.2023 4 z 5


Brumíkova dětská kuchařka - Dobroty bez pečení z oplatků, piškotů a sušenek Brumíkova dětská kuchařka - Dobroty bez pečení z oplatků, piškotů a sušenek neznámý - neuveden

krásné provedení, pěkný dárek

06.10.2023 5 z 5


Abeceda moudrosti Abeceda moudrosti Zdeněk Chromý

Ve svých -nácti jsem měla sešit, kam jsem si psala citáty. Škoda, že takováhle kniha nebyla k mání .....

04.10.2023


Potopení a zachránění Potopení a zachránění Primo Levi

Ač by se dala zvládnout za jedno odpoledne, doporučuji si na tuto knihu udělat čas a nenechat se rušit..... je třeba opravdu začít předmluvou a dávat si pauzičky k přemýšlení. Přehluboké pravdy. Pak se snad ani člověk nediví, kolik lidí po návratu z koncentračních táborů ukončilo svůj život dobrovolně, když jejich okolí nebylo ochotné slyšet o těch hrůzách. Toto pojednání je světectvím o degradaci lidství až na dno. Člověče, pokoru!

15.09.2023 5 z 5


Příběh o lásce a tmě Příběh o lásce a tmě Amos Oz (p)

Tato kniha rozhodně není letní jednohubkou a pokud ji někdo odložil, snad se ani nedivím, proto tvrdím, že to není kniha pro každého, ale ocení ji ti, kdo se o tento typ literatury zajímají a určitě také milovníci češtiny, pan Žantovský odvedl dobrou práci. Jen ty popisy politického vývoje mě tolik nebraly. Vyprávění je hodně popisné, málo dialogů, popisovaný život nelehký, občas malinko úsměvný. Trošku jsem si slibovala víc, stejně jako u knihy Mezi svými.

01.09.2023 4 z 5


Redukční dieta snadno a rychle Redukční dieta snadno a rychle Bohumíra Peychlová

Výborně zpracované informace o metodách i lékařsky ověřených, včetně receptů. Žádné lidové a babské rady.

11.08.2023 5 z 5


Ptačí zpěv Ptačí zpěv Sebastian Faulks

Tato kniha je dobrým válečným románem. Děj je opentličkován první a třetí dějovou linií, bez které by se klidně mohl obejít. Na začátku uspěchaná červená knihovna, průběžně a na konci novodobá část. A zase ty zbytečné erotické detaily. To důležité se odehrává na bojištích a v zákopech 1.SV. Tedy to, co Vás zasáhne, zamrazí, přinutí k přemýšlení. To, u čeho si řeknete, že ti muži viděli takové hrůzy, že si to ani neumíme představit ..... a nikoho to za nějakou dobu nebude zajímat. Vůbec se nedivím, že některé z nich to nevratně změnilo.

07.08.2023


Náš dom - navrhovanie, zariaďovanie a úprava okolia Náš dom - navrhovanie, zariaďovanie a úprava okolia Jaroslav Valášek

Kniha obsahuje stále platná pravidla týkající se vzhledu, vkusu apod., i když v některých detailech je stavebnictví dále. Taková populárně odborná literatura, posloužila nám.

17.07.2023 5 z 5


Červený zámeček Červený zámeček Michail Alexandrovič Bulatov

Jestli se dá něco vzít v současné době z ruského prostředí na milost, tak bajky snad nemohou nic zkazit .... ruská literatura může být i dobrá.

06.07.2023


Kniha erotiky Kniha erotiky Stanislav Kostka Neumann

Knihu jsem překvapivě objevila mezi desítkami anglických knih lehkého letního současného čtení v knihovně v jednom řeckém hotelu (kniha je z roku 1956!). Stála tam, chudinka, léta zřejmě opuštěná a nečtená. A co mě na ní nejvíc zaujalo, bylo průvodní slovo, které rozebírá sbírku. Vskutku velká náhoda, že jsem nedávno četla knihu Byla jsem ženou slavného muže, kde se přesně lidsky popisuje to, co je zde podáváno na podnosu a vzletně, jako by nešlo vlastně o milenku SKN Boženu Hodačovou a jejich bujný milostný život ... ne, byla to múza! Doporučuji si přečíst oboje a udělat si obrázek :)

02.07.2023 5 z 5


Řecké ostrovy v Egejském moři Řecké ostrovy v Egejském moři Klaus Bötig

Tyhle knihy, nejen tato, mi mockrát byly pomocníkem, škoda jen, že informace nemohou být ještě obšírnější .....vozím s sebou na dovolené.

04.06.2023


Emilka Emilka Ivana Fajnorová

Tak na prvotinu je to trefa do černého..... Mé oblíbené téma, byla jsem hodně zvědavá. Podobně jako mnoha jiným se mi zdála první půlka ještě lepší, asi do místa, kdy odejde ze scény Johan, pak jsou větší časové posuny. Ano, hodně smrti a navíc mnohokrát jen takové konstatování. Zbytečně přišpendlené krkolomné a načechrané obraty kolem intimností, snad aby to zvýšilo atraktivitu díla? Toho je dost v současné červené knihovně cizích autorek....vždy mě fascinuje, jak podrobně se popisuje první sex, zatímco děj jen frčí.
Úplně zbytečné mi přišlo, jak Emilka zpacifikuje rozhodčího. Vzhledem k popisovaným scénám kolem porodů a jiných detailů je to hodně holčičí čtení, vzpomněla jsem v tu chvíli na seriál Zavolejte porodní sestřičky, který sleduji ráda, ale chlapi ne.
Určitě doporučuji k přečtení, je to rozhodně čtivá kniha.

02.06.2023 5 z 5


Via lucis Via lucis Jindra Jarošová

Jsem ráda, že podobné pocity jako já měli/y i níže píšící. Takže když to shrnu - téma a životní peripetie Heleny do získání titulu, to je famózní záležitost, tím děj knihy končí. Je to pro mě nepředstavitelné. Ke čtivosti knihy musím, bohužel, dodat, že první asi třetina je nejlepší, pak jen samé dopisy a studium, a konec jsem vyhlížela...bylo mi stydno odložit knihu o ženě, která ve svém životě musela vynaložit takové úsilí. A její učitelka, to je námět na druhý román, smekám před ní. Jo, a ještě je nutné připomenout, že měla Helena opravdu velké štěstí, že se narodila v majetné rodině, ale to není předmětem tématu.

17.05.2023 4 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Tedy zatím jsem asi v polovině, pak se sem vrátím, ale rve mi srdce, když vidím, jak se stále opakuje chyba ve skloňování příjmení Fuchs a Smolík ve 4. pádě množného čísla! Vidím Smolíkovy a Fuchsovy a ne Smolíkovi a Fuchsovi !!! Jak je možné, že to tolik lidí autorem počínaje nechalo být?
Po dočtení pokračuji v sepsání dojmů: celý vztah z nuly ke svatbě za tři nebo čtyři měsíce...neříkám, že se to nemůže stát, ale bylo to takové ne úplně uvěřitelné, konec sice otevřený, ale tak náhle utnutý. Dějová linka kolem hlavního záporáka byla víc zpracovaná, než soužití rodin pod jednou střechou, což se mi zdá škoda, To bylo takové šité horkou jehlou. Těžké téma, které bylo zpracováno lépe, než osudy hlavních protagonistů.

28.04.2023 3 z 5