jana2275 jana2275 komentáře u knih

☰ menu

S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Velmi upřímný výlet sahající daleko za hranice Bradavic.

05.09.2023 4 z 5


URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Hravé, odvážné, pěkná čeština. Bohužel jak ke konci knihy docházel dech některým postavám, docházel dech i vyprávění. Ale nenechte se odradit, Uranova za přečtení stojí, názor ať si pak udělá každý sám. Každopádně město Jáchymov si nemohlo přát lepší reklamu, já bych jela hned!

26.04.2023 3 z 5


Všechno nejlepší, Anno Všechno nejlepší, Anno Petra Jirglová

(SPOILER) Pohodová oddychovka z anglického venkova. Mně to sedlo a na čtení jsem se vždycky těšila. Nicméně, opravdové zlo v knize pro mě představuje matka hlavní hrdinky. Vůbec se nedivím, že byla Anna tak sebestředná, rozmazlená fiflena, když ji vychovalo tohle to stvoření.

02.03.2023 4 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Krásně napsaná kniha plná pohnutých osudů.. Čtení pro mě dostává další rozměr i tím, že daný kraj znám a u šikmého kostela jsem sama několikrát byla. Jen takový fun fact - je šikmější než věž v Pise;)

09.01.2023 5 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Ano, také jsem čekala něco jiného. Nechala jsem se nachytat na superhrdiny, a vida, jak se to zvrtlo. Ale myslím, že superhrdina je nakonec každý, kdo si situaci hlavní hrdinky reálně zažil a vyšel z toho příčetný a se zdviženou hlavou.

29.09.2022 4 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Myslím si, že Ládík je tak trochu autista a někdy v honbě za vtipem tlačí na pilu až příliš, ale psát umí výborně a skvěle jsem se pobavila nejen u knížky, ale i naživo u jeho doprovodné přednášky. Sice raději cestuju do zahraničí, ale po přečtení Prázdnin v Česku mám opravdu chuť hned vyrazit i na nějaké to zajímavé místo u nás doma.

11.03.2022 4 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Hartl se čte výborně a čtenáře dobře baví, ale je strašně povrchní a nemohu se ubránit jistému "cringe" pocitu, že některým věcem se směju, i když nechci a neměla bych.

31.01.2022 3 z 5


Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

To tempo mě trochu štvalo. Horké léto se vleče, nic nic.. a pak na posledních 30 stranách takové zvraty! :D Ale Hájíček se čte skvěle, slupnete to jak malinu a budete chtít další.

31.01.2022 4 z 5


Bílá velryba Bílá velryba Herman Melville

Bílá velryba má několik rovin. Jednak je to popis samotného děje (velrybářská loď vyráží na výpravu za vorvaněm), jednak snaha shrnout veškeré tehdejší vědění o velrybách a velrybářství (tedy celé kapitoly věnované např. popisu jednotlivých druhů velryb, velrybího těla a kostry, práce velrybářů a podobně). Pomyslnou třetí rovinou je určitý filozofický přesah, různé narážky na Bibli a připodobnění honu na velrybu k hledání smyslu života a pachtění lidí za nereálnými cíli. Přečtení Moby Dicka bylo mojí osobní výzvou na rok 2021, pro dnešní čtenáře považuju čtení této knihy za zbytečné. Takový Egypťan Sinuhet dá člověku mnohem víc.

24.05.2021 3 z 5


Kuchařka pro dceru Kuchařka pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová

Kuchařku jsem nedostala od maminky, ale od své milované tchyně:) Recepty a povídání o vaření od Florentýny by se klidně daly číst jako "pohádky" před spaním, tak nádherně jsou napsané.

13.04.2021 5 z 5


Hodinky Hodinky Veronika Jonešová

Příběh je pro mě jen těžko uvěřitelný, ale celkově se jedná o velmi příjemnou a čtivou knihu se zajímavou strukturou děje, plnou sympatických postav (které jsou možná až příliš dokonalé..).

07.04.2021 4 z 5