jana0400 jana0400 komentáře u knih

☰ menu

Sektor osm Sektor osm Michael Atamanov

(SPOILER) LitRPG jsem začala číst na doporučení svého bratra. Počáteční nedůvěra v děj se u mě poměrně rychle změnila sice ne zrovna v nadšení, ale uznávám, že tento styl psaní je velmi zvláštní a neotřelý.
Musela jsem si zvyknout na herní hlášky o změně statutu nebo hodnocení dané postavy, tedy hráče, ale zjistila jsem, že to není natolik rušivé, jak jsem zpočátku předpokládala.
Hlavní hrdina se chtě nechtě musí poprat s tím, že jeho herní postava, ke které přišel jako slepý k houslým, je vlastně lempl, impotent, feťák a budižkničemu. Z takovéto startovní pozice neměl na růžích ustláno, ale přijde mi, že se se vším popral se ctí, už vzhledem k pověsti skvělého hráče (Ruslan).
Každopádně už mám nachystanou druhou knihu.

09.04.2024 5 z 5


Předurčený Předurčený Benedict Jacka

Bohužel fakt ne, tohle čtení mi prostě nesedlo, knihu jsem odložila v půlce.

31.03.2024


V jámě lvové V jámě lvové Jakub Mařík

Ono k té knize už není moc, co dodat. Jak jsem pročetla komentáře, vlastně už tu bylo řečeno to, co bych řekla i já, takže to nebudu opakovat.

27.03.2024 5 z 5


Království faraonů Království faraonů Zahi Hawass

Neuvěřitelně obsáhlá kniha s mnou milovaným tématem. Zároveň musím přiznat, že se mi kniha četla těžko, nikoli obsahově, ale proto, že vzhledem k rozsahu knihy je písmo velmi drobné a toto mi dělalo potíže. Trvalo mi skoro měsíc knihu přečíst, poměrně rychle mi slzely oči.
Každopádně jsem ale nadšená, kniha je nádherná, plná fotografií a ilustrací a je mi velmi sympatické, že se autor, ač sám velmi známý egyptolog, neopomněl zmínit i o objevech českých egyptologů.

11.03.2024 5 z 5


200 let egyptologie: Archeologické vykopávky, slavné objevy a egyptologové 200 let egyptologie: Archeologické vykopávky, slavné objevy a egyptologové Miroslav Verner

Další kniha na mé tolik oblíbené téma - egyptologie. Poslední kapitoly pro mě byly jistým druhem překvapení, protože za celé roky četby o Starém Egyptě jsem se nijak zvláště o oblasti Núbie nedočítala, leda tak o chrámu Abú Simbel, ten je zmiňovaný v mnohých publikacích, hlavně proto, že zobrazuje Ramesse II., jednoho z největších vládců Starého Egypta.
Není třeba se dlouze o této knize rozepisovat, je prostě skvělá.

15.02.2024 5 z 5


Ekologie rostlinného akvária Ekologie rostlinného akvária Diana Walstad

Na základě této knihy jsem si v roce 2018 založila své první walstadovské akvárium. Mám ho dodnes a prosperuje velmi dobře.

08.02.2024 5 z 5


Twilight sága (box) Twilight sága (box) Stephenie Meyer

Hvězdy udělovat nebudu, nevidím v tom smysl.
Z mého pohledu jsou knihy zacíleny na pubertální čtenářky cca 13-16 let. Zkoušela jsem knihy číst, ale prostě jsem to vzdala. To byl jen samý les... les... pořád les... Aha, pocity, zase pocity... Co se mě týká, z těch 4 knih by se klidně dala vytvořit jedna a z příběhu by se nic neztratilo.
Knihy velmi postrádají dynamiku. Na můj vkus je to moc utahané a rozvláčné.
Možná je to tím, že mými hlavními zájmy jsou fantasy, sci-fi, dobrodružné knihy a naučná literatura.
Neříkám, že je mi romantické čtení cizí, ale spíš dám přednost knihám, kde je romantika jako doplněk než jako ústřední námět.

08.02.2024


Lásky českých královen Lásky českých královen Slávka Poberová

Nestává se mi často, abych knihu prostě odložila s tím, že mě nebaví. Pasáže obsahující jakoby rozhovory žen, kterých se děj týká, mě vyloženě vytáčel. Nejdříve jsem se snažila kurzívou psaný text přeskakovat, ale ani samotný styl podání mi nesedí.

07.02.2024 1 z 5


Lásky v cizích postelích Lásky v cizích postelích Friedrich Weissensteiner

(SPOILER) Taková literatura sice není mé gusto, ale proč nedat knize šanci. Nic jsem od knihy nečekala, takže nakonec jsem byla vlastně příjemně překvapená, že i takovéto téma dokáže být zajímavé.
Nejvíce ze všech jsem litovala Ludvíka Bavora, že se nechat poblouznit takovou mrchou a v tak vysokém věku, ale co už...

02.02.2024 4 z 5


Tutanchamon: Století záhad a objevů Tutanchamon: Století záhad a objevů Miroslav Bárta

Je to naprosto skvělá kniha s mým velmi oblíbeným tématem. O Starém Egyptě jsem přečetla už řadu knih, ale stejně mě nepřestává fascinovat.
Kniha je psána více faktograficky než poutavě, ale to budiž odpuštěno, protože bohatá nadílka fotografií a zajímavých informací tento drobný nedostatek skvěle vyvažuje.
Za mě jednoznačně plný počet hvězd.

28.01.2024 5 z 5


Ztracený ráj Ztracený ráj John Milton

Setsakra náročné čtení, když si vezmu, že předtím jsem četla o mázích, dracích a elfech.

14.01.2024 5 z 5


Dokonalý obchod Dokonalý obchod Alex Drescher

Tuto sérii jsem sháněla snad rok, ale nakonec se podařilo. Ironií je, že jakmile se mi v potu tváře podařilo koupit poslední chybějící knihu trilogie, objevily se na trhu znovu...
Příběhem jsem jednoznačně nadšená a když jsem už poněkolikáté četla, jak v příběhu pijí jahodníkový čaj, řekla jsem si, že na tom asi něco bude a při čtení poslední knihy trilogie jsem už byla "závislá".
Na příbězích celé trilogie se mi líbilo spousta okamžiků a hlášek, ale už bych jen opakovala to, co tady bylo dávno napsáno.

14.01.2024 5 z 5


Strnadův efekt Strnadův efekt Jan Kotouč

(SPOILER) Nejprve bych chtěla napsat, že tohle je snad jediný příběh, kde pohnutky mimozemšťana (byrokrata) vyhladit lidstvo vlastně chápu. Byli jsme pro něj leda squateři, kteří se drze vyvinuli na planetě určené pro nějakou jinou civilizaci.
No, měl se chlapec na inspekce stavovat častěji.

Jinak k celému příběhu bych dodala: "A co chudák zebra?!"
Ze slov samotného autora(zeptala jsem se ho) plyne:
"Zebra se asi stala tím, čemu se říká "collateral damage" Ale třeba vypadla z nějakého portálu zpět v savaně a dál se v klidu pásla."

Vzhledem k tomu, jak nakonec dopadl samotný hlavní hrdina, lze předpokládat, že zebra nakonec uhynula na následky infekce mimozemským šmejdem.
Sice autor fakt nemusel nechat zničit Bítov, ale na druhou stranu je zajímavé číst v nějakém sci-fi příběhu o účasti českého národa a navíc ještě "obyčejného" skladníka.

14.01.2024 5 z 5


Hranice impéria Hranice impéria Jan Kotouč

(SPOILER) Velká spokojenost jak s příběhem, tak s množstvím napětí a akčních okamžiků. Pobavilo mě, že císařem se nakonec stal Daniel, který o to ani nikdy nestál.

14.01.2024 5 z 5


Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit Václav Králíček

Je to pár minut, co jsem tuto knihu dočetla. Abych pravdu řekla, byla jsem doslova zahlcená jakoby nesouvisejícími informacemi (popis osobností důstojníků, historie loděnic, historie mnohých dalších lodí atd.)
Každopádně mi přijde - nejsem odborník na Titanic - že v knize mi byl předložený poměrně ucelený obraz doby, samotného Titanicu i průběhu katastrofy.

Předpokládám, že si nikdo nedovolí tvrdit, že ví naprosto přesně, co se na Titanicu v ten kterých čas událo, protože to nevěděli ani samotní členové posádky...
Mrzelo mě, že kapitán uzavřel svou kariéru takovou tragédií, stejně tak mě mrzelo, že ačkoli (dle autora) mohl mít Titanic silnější trup a více záchranných člunů (i tak se zcela neobsadily ty, které měl), ale aby se ušetřilo, síla plátů se zmenšila a počet záchranných člunů zvýšil.
Dost dobře jsem nechápala, z jakého důvodu kapitán vesměs (až na menší úpravu kurzu) vlastně nereagoval na příchozí varování ohledně masivního výskytu ledu a ledovců. Toto si ale kapitán vzal do hrobu a mně nepřísluší ho soudit.

14.01.2024 5 z 5


1984: grafický román 1984: grafický román George Orwell (p)

(SPOILER) Bylo to moje první seznámení s tímto dílem (Ježíšek naježil). Abych byla upřímná, byla jsem zděšená současností příběhu a to tím víc, když jsem si uvědomila, v jakém roce bylo vytvořeno.
Propaganda, špína lží, lhostejnost...
Na konci jsem osud hlavního hrdiny obrečela, fakt jsem mu fandila a oni ho zlomili. Čekala nebo spíš doufala jsem v jiný konec.

Velmi silný příběh a na to, že běžně beletristické knihy opakovaně nečtu, grafické zpracování je jiná káva. Velmi kvalitní ilustrace umocňují prožitek a i při opakovaném čtení jsou to právě ilustrace, které umožní nové úrovně procítění.

31.12.2021 5 z 5