Předurčený

Předurčený https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432888/bmid_predurceny-xQl-432888.jpg 4 140 42

Alex Verus série

1. díl >

Alex Verus je nadaný věštec, který si v minulosti prošel peklem a dnes se od zbytku londýnských mágů raději drží co nejdál. Jenže když se jeho nejlepší kamarádka Luna zaplete do problémů, Alex ji nedokáže nechat na holičkách. Po období relativního klidu tak najednou pro Alexe nastávají nebezpečné časy. Jeho služby vyžadují hned dvě strany, které po něm obě chtějí, aby jim pomohl odemknout záhadnou a mocnou relikvii. Ani jednu stranu přitom příliš nezajímá, jak důrazné prostředky budou muset použít, aby Alexe ke spolupráci donutily. Alex má naštěstí sám po ruce pár spojenců, o které se může opřít. Bude totiž potřebovat každou pomocnou ruku, jestli má mít naději přežít. Ani v nejtěžších okamžicích však neztrácí svůj osobitý náhled na svět a schopnost žertovat. Benedict Jacka nabízí akční a humornou urban fantasy z Londýna, jak ho většina lidí nezná. A věřte, že do poklidného má toto město daleko.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Fated , 2012


více info...

Přidat komentář

jana0400
31.03.2024

Bohužel fakt ne, tohle čtení mi prostě nesedlo, knihu jsem odložila v půlce.

Damonka12
25.12.2023 4 z 5

4,5 tahle série mě baví víc a víc. Jdu hned na další díly. Alex je perfektní hrdina a moc se mi líbí koncept magie.


cori
29.10.2023 3 z 5

Alex shodou okolností získá od prokleté dívky Luny záhadnou skleněnou kostku, která je klíčem k získání mocného artefaktu, a díky věšteckým schopnostem ho potřebují bílí i temní mágové. Musí kličkovat mezi oběma stranami a myslet vždy o krok dopředu, aby si zachránil život. Celkem zábavná fantasy se sympatickým hrdinou. Největší hvězdou je ovšem Arachné a Hvězdná bríza.

ydnac
01.09.2023 4 z 5

VŠICHNI HO CHTĚJÍ!!!
STARODÁVNÝ ARTEFAKT - SPLÉTAČ OSUDU S OBROVSKOU MAGICKOU MOCÍ.

Rada najala Alexe Veruse.
Temní mágové ho najali také.
Obě skupiny chtějí, aby jim pomohl otevřít bránu, která ho střeží a proč zrovna on?
Protože Alex je jasnovidec. Dokáže projít tisíce možných budoucností a určit tu správnou, ví jak se zachovat. Mohl by dokázat překonat nástrahy a pasti.
Nabídky jsou různé, peníze, moc, svoboda, život, ale také smrt.
Do celé situace se zaplete i jeho kamarádka Luna, bude pro všechny velice cenná...

Musím říct, že tuhle knihu jsem si vybrala, protože se mi moc líbí její obálka :-), ale jsem spokojená i s příběhem . Je to oddechová fantasy, nic složitého, ale příjemné čtení.
Alex je vtipný, Luna smrtící a ještě je tu Hvězdná bríza :-) a její jednoduchá slova :-).
Prostě pohodička :-).

rimar
07.08.2023 5 z 5

No mně víc než druida přijde hlavní postava jako Harry Dresden od Butchera. Bavilo mně to, mělo to spád a nepřišlo mi to jako vykradačka něčího díla. Hlavní postava sympatická přidružené postavy taky a není to černobílé. Rozhodně super a těším se na další díl.

Duchoslp
15.05.2023 3 z 5

Mám ráda knížky o magii a tady je všeho tak akorát. Napínavý děj plný magie, padouši a šťastný konec. Taková pohádka pro dospělé.

LenkaPet
26.03.2023 4 z 5

Od půlky už to bylo docela dobré. Podobnost s Atticem, ano, přesto jiné, Alex má jiné schopnosti, a na Atticovi upřímně zbožňuji tu jeho starověkost a taky mi přijde vtipnější. Alexova schopnost je spíš jako ve filmu Next s Nicolasem Cagem. Knihou jsem se dost prokousávala, od půlky měl dej ale větší spád a byl napínavější. Určitě stojí za přečtení, není nijak špatná a další díly jsou prý lepší. Já se do nich rozhodně pustím, jen ne hned.

hanzmb
10.03.2023 4 z 5

Takový bratranec od Aticca. I styl názvů knih z přídavných jmen mají shodný. Ale první 3 díly od Hearneho byly výborné, tady spíš takový jakž-takž průměr. Číst se to dá, asi se k této sérii někdy vrátím, snad si udrží alespoň nasazenou laťku. Ne jako Atticus, kde jde od 4.dílu úroveň strmě dolů. Taky bych se rád dozvěděl, co se stalo při jeho učení. Omílá se to v celé knize zleva doprava bez rozumného vysvětlení.

Vknihách
24.01.2023 4 z 5

Alex žije v Londýne. Má obchod s magickými predmetmi. Je niečo ako vyvrhel mágov. Veľmi sa mi páčilo, že aj jeho schopnosti boli vyťahované na čitateľa postupne, pri jednotlivých situáciách. Žiadne také, že ja som Alex a viem urobiť TOTO XD Nie, nie. Príbeh písaný z pohľadu Verusa sa mi zapáčil ihneď, pretože autor vytvoril skvelú hlavnú postavu a vtedy je čítanie ako jedna báseň. Teda bola by…
Moja báseň sa zmenila na tragédiu. Alex, so svojimi schopnosťami, mi zničil čítačku. Tie boje mágie dali môjmu chabému prístroju riadne zabrať. Takže, milý Alex, je tvoja vina, že som sliepňala nad mobilom dva mesiace, kým som sa prelúskala všetkými stránkami. Je síce len môj problém, že moje oči sú natoľko rozmaznané aby nedokázali prečítať viac ako pár strán bez problémov. To však nemení nič na fakte, že tento zádrhel značne ubral príbehu na dynamike(samozrejme, že problémy s čítačkou spôsobil pravdepodobne jeden z najmladších členov našej rodiny a nie mágia Alexa Verusa, o svoje prístroje sa báť nemusíte, pokiaľ budú mimo dosahu detí, nič im pri čítaní PŘEDURČENÝ nehrozí).
Alexa som si zamilovala. Bol inteligentný, analyzoval každý krok, zvažoval,ktoré rozhodnutie bude lepšie nie len preňho, ale aj pre Lunu. Moja romantická duša sa ozývala a tíško skandovala pri nejednej scénke, no obišla som bez povšimnutia. Jacka asi veľký romantik nebude XD. Najzaujímavejšou postavou bola rozhodne Arachné. Desivá, priateľská, múdra… Hvězdná bríza sa zas podieľala na viacerých zlomových momentoch ako pomoc/dar z nebies Alexovi. Pre mňa bolo fascinujúce čítať o mocnej relikvii, ako po jej moci bažili silní mágovia a neštítili sa použiť nekalé praktiky a donucovacie prostriedky, aby im Verus pomohol na ceste za ich cieľmi. Odmenou mu mal byť vlastný život. Milé, no nie? V poslednej štvrtine príbehu( aj keď som aj tú čítala dlho)som bola v jednom údive, ktorý striedala nervozita ako to celé dopadne. Krásny klišé happy end? Nemyslím, no veľké plus je, že autor knihu ukončil. Ďalšia je dobrovoľná :D

havrmoni
16.10.2022 4 z 5

Chvíli mi trvalo se do toho dostat, je to trochu jiné než co jsem dosud četla. Nicméně mě to celkem bavilo.

Knihomolka97
07.09.2022 5 z 5

Alexe jsem si nesmírně oblíbila! Je to borec, chytrý, rozvážný, velmi vtipný a krásně sarkastický. Obdivovala jsem ho za to, jak se dokázal vyhrabat z nebezpečných situací. Nechtěla bych být v jeho kůži! Příběh je vyprávěn v ich-formě z jeho pohledu a styl vyprávění mi parádně sedl.
Vše je krásně, poutavě, nezdlouhavě vysvětlováno. Příběh je zajímavý, vtipný se správnou dávkou akce a napětí, které postupně graduje.
Musím zmínit ještě postavu Luny, která má v příběhu podstatnou roli a také Hvězdnou brízu, která mě neskutečně bavila, přišla mi prostě roztomilá. :D
O záporáky není nouze, člověk přemýšlí, kdo je horší, jestli ten nebo onen. V sérii rozhodně budu pokračovat, protože o takovém hrdinovi jako je Alex, prostě chcete číst.. :)

Lacie
24.04.2022 5 z 5

Jak mě nutí má čtenářská obsese, vyšel další díl této série, a tak si jí dávám od začátku. Ale kdybych se kdysi před prvním čtením Předurčeného koukla na zdejší recenze, tak nevím, jestlil bych se do něj v záplavě dalších knih pustila – a to by byla škoda. V knížce mi nepřišlo nic zmateného, nevysvětleného a podobně, pro mě děj pěkně logicky plynul a dozvídala jsem se přesně to, co jsme já nebo Alex potřebovali v dané chvíli.
Oceňuju druh magie, který (stejně jako u zmiňovaného Attica) je kombinací nadání a učení. Je to mnohem lepší než takové to "dneska ráno jsem se vzbudila a zjistila, že jsem největší husťačka ve vesmíru". Druhá skvělá věc pro mě je, že Alexova magie je v porovnání s ostatními na první pohled skoro na nic, ale svou chytrostí a šikovností s ní dokáže divy a ještě nám to pěkně podá. Stejně jako že na rozdíl od ostatních nabubřelých "silných" mágů nezanedbává takové prkotiny jako je osobní fyzická připravenost a užívání technických vymožeností.
Líbí se mi i jeho postupné vtahování do normálního života, z osobních důvodů se držel mimo a s nikým se nestýkal, ale plíživě si k němu našli cestu přátelé, kteří mu na jednu stranu pomáhají, zároveň ho však činí zranitelným.
První detektivní příběh byl hned z kraje testem jeho charakteru a pro mě obstál na jedničku, dostává tedy pětku :D

LittleRebelle6
12.02.2022 5 z 5

To bylo boží. Moc mē kniha bavila. Nemohla jsem spát protože jsem byla zvēdavá jak to dopadne. Za mē napínavý a chytlavý příbēh.

Jajiinka
05.10.2021 5 z 5

Abych to nějak shrnula, není to žádná složitá četba, stránky ubíhají rychle a kniha je velmi čtivá. Má spád. Začátek byl sice trochu pomalejší ale za mě jen dobře, protože poté už akce střídala akci. Dokonce byli v knize sekce, kdy jsem se od ní nemohla odtrhnout. Popisy samotné magie a správná dávka politiky v zajímavých okruhách společnosti měla své kouzlo. Překvapilo mě, že kniha byla slovně moc hezky napsána… jazyk, slovní obraty, krásné věty, které měli občas až filozofický podtext.

První díl o mágovi Alexovi jsem si opravdu užila a doporučuji. I když samozřejmě jsem občas pociťovala nejasnosti ohledně některých postav či druhu magie, věřím, že nám tento svět v budoucích sériích vše objasní. Poodhalí tajemství, které v prvním dílu zůstává skryto.
-------------------------------------- více v záložce Recenze / Recenze na knihu Alex Verus I - Předurčený / Janča - fantasyscifisvet.com --------------------------------

Nina291
09.06.2021 2 z 5

Tak jsem trochu zklamaná. Ze začátku to vypadalo jako dobrá volba, ale čím dál jsem četla, tím více jsem se musela nutit. Knížka pro mě neměla tu správnou atmosféru. V sérii nebudu pokračovat.

luboskniha
23.04.2021 4 z 5

Urban fantasy mě moc nebaví, ale u této knihy to neplatí. Je to celkem zajímavé čtení, trochu jiné než jsem zvyklý. Pro mě jednoznačně oddechová fantasy - nenadchne, ale i neurazí. Další díl si také přečtu, ale spíše z zvědavosti, jak to dopadne.

Finskej
20.04.2021

(Založeno na původní anglické verzi, kvalitu překladu zatím neznám.) Alex Verus je solidní čtení, série rozhodně patří mezi "to nejlepší ze současné anglicky psané UF." A i když příběhy mágů jsou v moderní UF časté, tento má několik předností. Jako věštec (diviner) nemůže Alex řadu věcí řešit silou, ale musí často a hodně přemýšlet. Protivníci jsou schopní a náš hrdina neproplouvá, ale dává to jen tak tak - takže nenakopává bohy do -no tam- moc rychle a brzo. A jeho osobní situace výborně ilustruje postavení jedince, který by se rád nepřidával k žádné ze zúčastněných stran a dělal si svoje, ale realita ho prostě nenechá. A vzhledem k právě řečenému musí spoléhat na přátele (kterých ale nikdy moc není) a všelijaké pomůcky a gadgety. Zasaďte to do obvyklé reality povýšených mágů, kteří rádi se slabšími (z vlastních řad i z řad ostatních nadpřirozených bytostí) zametají, a máme tu solidní potenciál. Autor píše sérii doposud a už se mu povedlo překonat i okamžik úpadku, který delší série postihuje a nezřídka znamená konec jejich čitelnosti, takže uvidíme. Verus, resp. reálie jeho existence, je během času konzistentní, to je také plus. Odhalení se čtenář dočká, ale netahají za mozek. P.S. Ke srovnání s Druidem: je to podobné stylem psaní, ale... Alex Verus jako hrdina je "silově skromnější," a proto se dimenze tak rychle nevyčerpá a křivka tak strmě nestoupá.

Laf
03.12.2020 4 z 5

Dobře napsaná fantasy. Sice ze začátku trochu trvalo, než se vše rozeběhlo a než jsem se rozkoukala, kdo je kdo a tak, ale pak se to změnilo a neustále jedna akce za druhou až do konce. A závěr byl podle mě nejlepší. Rozhodně tohle za přečtení stojí :)

marina4088
26.10.2020 4 z 5

Předurčený byl v zásadě klasické fantasy, jenže jen v zásadě. Začnu s mínusy - občas byla kniha zmatená, vše se odehrálo v hodně krátkém časovém intervalu a když už autor vytáhl nějaký druh magie, z 50% nebyl vysvětlena a většinou už ani zmíněná. Teď k plusům, kterých kniha měla rozhodně víc - zajímavý příběh, super prostředí i postavy, které jsou celkem příjemné, hodně druhů magie a magických dovedností. Ale stejně tu ještě musím vyzdvihnout 2 věci, co jsou + a - zároveň. Tím první je snový svět s jménem Jinde, který má obrovský potenciál, i přes to se ale v knize ukázal jen na chvíli a pak zas nic. A ještě pavoučí žena - mohlo to být víc o tom, kdo to je, popřípadně přidat nějaký další druhy takovýhle postav. I přes to vše byla kniha dost čtivá a fajn.

Elion
12.10.2020 5 z 5

Krásné a odlehčené fantasy a to je přesně to, co jsem čekala. Za mě rozhodně krásně napsaná a čtivá kniha. Někdo tuto knihu srovnává s druidem ale nejsem si tím úplně jistá. Každý z nich má trochu jiné schopnosti. Zatímco druid čerpá svou moc ze země, Alex zase předpovídá budoucnost. Skutečně krásně napsaná kniha a moc se těším až otevřu pokračování.

Štítky knihy

magie mágové městská (urban) fantasy

Autorovy další knížky

Benedict Jacka
britská, 1980
2020  79%Předurčený
2020  85%Prokletý
2022  87%Vyvolený
2021  89%Zmizelí
2023  92%Skrytý

Kniha Předurčený je v

Právě čtených2x
Přečtených176x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených6x
Knihotéce159x
Chystám se číst149x
Chci si koupit34x
dalších seznamech3x