IHT Online IHT komentáře u knih

☰ menu

Čichač Čichač Eduard Fiker

Fiker umel psat i frasky a komedie, ale tohle nepatri mezi ty nejlepsi kousky... Poslouchano jako rozhlasova hra (natoceno v roce 1991).

18.03.2024 3 z 5


Slepé oko Slepé oko Stuart MacBride

Mily Stuarte,
kdybych mel srovnat prvni a tento paty dil Vasi serie, musel bych vyjadrit pochybnosti, zda je napsala stejna osoba. Prinejlepsim bych rekl, ze behem toho psani jste zjistil, ze Vas klasicke zanrove krimi vlastne nebavi, ze jste si to vyzkousel a postupne jste spise zacal inklinovat ke komedii. Jak jinak popsat nektere pomerne zbytne postavy, nez jako charaktery, ktere umozni si ponekud zasaskovat, zasmat se, snizit tepovou frekvenci...
Tento odklon od zanrove skatulky je tak vyznamny, ze presun mimo Skotsko byl pro me uplnym sokem - najednou tolik napeti a tolik vypjatych a dramatickych scen! Uf!

Nevim, co s Vami je, chlape, ale Varsavu i Krakov jsem nekolikrat navstivil a nechapu, jak jste do nich dokazal nacpat tak hnusnou a ponurou atmosferu. Zacinam tusit, ze s Aberdeenem to nebude tak zle ;) Kazdopadne ocenuji, ze zminky o pocasi uz Vas prestaly bavit (po precteni predmluvy jsem se obaval, ze jich bude vice)!

13.03.2024 5 z 5


Za Kačku - Jak levně procestovat svět Za Kačku - Jak levně procestovat svět Kateřina Ostrá

Miluji cestopisy a miluji cestovani. Nemam moznost cestovat jako Kacka (3-4 lety mesicne), ale neco uz jsem zvladl. Litam sam, ci s detmi ci s celou rodinou...
Katcin uvod pro zacatecniky je opravdu pro zacatecniky, mate-li par cest za sebou, zrejme Vas neobohati. Pokud fakt zacinate, nechte se inspirovat.
Me osobne nadchla az cestopisna cast, kdy jsem si i nostalgicky zavzpominal na letenky za osm eur (to bejvavalo krasne). Jako inspiraci beru Island (a Nikaraguu ;-))
Posledni koronavirova cast byly nervy a emoce. Taky nam par cest padlo. A zavrene hranice bych uz zazil jen nerad - ja je jeste pamatuju z dospivani :-|

Kacko, jste entusiasticka, spravne strelena zenska. Ctu Vase cestopisy na cestujlevne a jsou prima. Drzim palce v dalsim cestovani!! :-)

08.03.2024 5 z 5


Krvavá lázeň Krvavá lázeň Stuart MacBride

(SPOILER) Teda Stuarte, lepsite se! Bravo!
V prve rade chvalim, ze jste prestal otravovat s tim pocasim. Bylo nacase. Taky ocenuji, jak jste si pohral s dialogy u Heather - to bylo fajn, byt priznavam, ze v elektronicke verzi jsem dost casto nevedel, kdo vlastne mluvi - hodilo by se barevne rozliseni, jako ve scenari ;)
Reznik se samozrejme dal uhodnout okamzite, jak se objevil na scene, to bylo nevyhnutelne, ale i tak dobry. S tim zaverem jste se moc nemazal - na par strankach kupa mrtvol, ale na druhou stranu lepsi, nez vsechny tak nejak zachranit a navstevovat v nemocnici, abychom videli, jak se jim dari - jedna staci ;) Respekt.

08.03.2024 5 z 5


Zjizvená tvář Zjizvená tvář Stuart MacBride

Mily Stuarte, zapletka a vysetrovani se Vam povedly pekne. Ocenuji i vyvoj postavSlizaka, Milera, Steelove a Insche. Ale jinak to zadna slava neni - sklouzl jste k stereotypum a treba vyvoj vztahu mezi Loganem a Jackie? Nuda, prijde mi, ze podobnych jsem cetl v jinych detektivkach fury...
Celkove se to cte dobre, prekvapive tu nebyly zadne mrtvoly v pokrocilem stadiu rozkladu (ocenuji) a detektivni zapletka byla fajn. Tesim se na dalsi dil ;-)

02.03.2024 4 z 5


Mladík v odboji Mladík v odboji C. D. Payne

u prilezitosti pokrocilych narozenin jsem si nostalgicky precetl "Mladi v hajzlu". Nu, bylo to misty zabavne, misty vytribene, misty dost sokujici (asi jsem mel ponekud prudernejsi vychovu). Ty "(homo)sexualni" pasaze mi uplne nesedely, ale s ohledem na styl a nadsazku tech nesexualnich pasazi to nelze jen tak "hodit pres palubu".
Cetl jsem to kdysi na vysce a prislo mi to zabavne, dnes se na to divam ocima dospelaka, ktery ma trinactileteho syna... tomu to urcite zitra do ruky nestrcim!!

28.02.2024 4 z 5


Smrtící záře Smrtící záře Stuart MacBride

Pekne, Stuarte, pekne!
Tahle knizka se Vam povedla o neco vice, nez ta prvni. Uz tu neotravujete ctenare neustalymi stesky na hnusne pocasi a povedlo se Vam udelat i zajimavou zapletku u "kufroveho" pripadu, respekt!
Vase postavy jsou sice porad dost cernobile a sablonovite, ale uz se Vam do nich zacinaji trosku dostavat barvy, uz obcas zacinaji vybocovat z pocatecnich stereotypu (napr. Steelova, Rennie ci Isobel).
Dekuji a jdu na dalsi dil ;)

25.02.2024 5 z 5


Ticho Ticho Yrsa Sigurðardóttir

opet krasna prace autorky s pribehem. Parada, jsem touto serii nadsen. Mezi hlavnimi protagonisty se sice nic nedeje (autorka nekde prohlasila, ze uz ji nebavi), ale pribeh samotny a vysetrovani skvele funguje. Obdivuji, jak v kazde knize Yrsa rozehraje nekolik dejovych linek, ktere vypadaji naprosto nezavisle, a ve finale je paradne proplete do mistrovskeho dila :)
A otec Erlina ditete? tresnicka na dortu! :D

18.02.2024 5 z 5


13! 13! Pavel Tomeš

Nemam rad sbirky povidek. Obvykle me rozciluji ty, ktere snizuji celkovy dojem...
Mam rad Pavla Tomese, tak jsem tomu dal sanci...

Nelituji - opet skvela zabava, nekde jsem se smal nahlas, nekde me to pohledilo po dusi, nekde jsem se pousmal, ci zamackl slzicku dojeti.
Hluboky respekt k autorske praci. Slibuji, ze na zadne autorske cteni (pana Tomese) nikdy nepujdu a prestoze jsem si knihu poslechl v rozhlase, jdu si koupit vytisk, aby pan autor nebyl skodny!

PS: zadna povidka me neiritovala tim, ze by byla vyrazne slabsi - vsechny jsou dobre ci lepsi. Hura!

16.02.2024 5 z 5


Jen po meči Jen po meči Jan Burian

Jednoducha, dobou vzniku poznamenana, detektivka. Snaha o vykresleni falesnych stop ponekud nasilna. Pachatel lze odhadnout dost brzy.
Libil se mi zaver - jak hezky "chlapsky" napsat klasicky happyend ;-)

Prijemna oddychovka

11.02.2024 4 z 5


Žulové město Žulové město Stuart MacBride

Velmi napinave, dost noir, ale vadilo mi chovani kriminalistu k podezrelym. Na jednu stranu mirna snaha, aby byli v ocich verejnosti za profiky, na druhou stranu predpojatost k podezrelym, snaha o rychle reseni a "prisiti" vrazdy prvnimu nebozakovi, ktery se jim dostane do hledacku...
Ale ctive to je i pres tu brutalitu :-)

08.02.2024 4 z 5


Nonstop knihkupectví pana Penumbry Nonstop knihkupectví pana Penumbry Robin Sloan

Velmi mile a ctive. Hlavni hrdina je skromny sympatak, kteremu proste fandite. Nastesti zna par zajimavych lidi, kteri mu dokazou na jeho misi pomoci. Celkove poselstvi knihy je prijemne, ale ruku na srdce, zustal ve mne takovy prazdy pocit - jako bych se nechtel s vysvetlenim a popisem smirit, jako by mi chybelo jeste neco. Proste ten konec slaby.

03.02.2024 4 z 5


Zdravý nemocný Zdravý nemocný Molière (p)

Molierovska klasika.
Jak napalit neprejiciho otce a dosahnout jeho souhlasu se snatkem. Vtipne dialogy, jednoduche reseni.

29.01.2024 3 z 5


Krvavý román Krvavý román Josef Váchal

Roztomila parodie navazujici na radu podobnych. Tato je vyjimecna jednak propracovanosti dejovych linek, jednak linkou az v posledku odhalenou.
Poslouchal jsem audioverzi brutalisticky nactenou rackujicim panem Sucharipou. Genialni :-)

28.01.2024 5 z 5


Lapálie nejen se zvířaty aneb To by se zoologovi nikdy nemělo Lapálie nejen se zvířaty aneb To by se zoologovi nikdy nemělo Jaroslav Zelinka

Usmevne cteni - vzpominani na vesele historky ze zivota profesionalniho chovatele zvirat. Nektere jsou opravdu vtipne, nektere jsou ponekud "mimo misu" (Baltsti ledni medvedi toho o zviratech prilis mnoho nesdeluji), nektere jsou spise horekovanim nad hlouposti a neomalenosti navstevniku (ty se ponekud mijeji ucinkem - takovi lide po knihach pana Zelinky jiste nesahnou). Prijemnym doplnkem jsou vizitky druhu, kterych se kazda kapitola tyka. Fotky jsou prekvapive povedene (autorstvi neuvedeno).
Na styl autorova vypraveni je nutne si chvili zvykat, obraty jsou nekdy prilis casto az zbytecne krkolomne ci treskute vtipne ("prihoda se prihodila" apod.), ale hrubek a chyb je v knize prijemne zanedbatelne mnozstvi :)

28.01.2024 5 z 5


Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Pokud je Yrsa v necem mistr (ano, je! :)), tak to je staveni atmosfery.
Kniha ma dve dejove linky - vysetrovani pripadu vrazdy a dej pred vrazdou. Obe se mistrne protnou v zaveru. Prvni tretinu knihy se prakticky nic nedeje - vyborne se navozuje atmosfera osamelosti odlehleho statku...
Skvele je, ze i pres zajimave vystaveny pribeh a jeho prezentaci ctenar netusi, kdo je pachatelem. A ze az po docteni knihy si dava do souvislosti ty stripky a indicie (napr. z vypovedi svedku), ktere mu pomahaji slozit cely (dobre promysleny) pribeh...
Pribeh je opravdu mrazivy, mrazive hnusny a brutalni a temer zadna postava neni prilis sympaticka. Dokonce ani hlavni postavy detektivu :D Naopak je sympaticke, ze Yrsa v tymu kriminalistu nechala velmi okrajove vystupovat Huldara a Linu (bylo by divne, kdyby tam nebyli - na celem Islandu zije mene lidi, nez v Brne ;))

Yrsa je na mem top-ten listu, takze velka spokojenost.

26.01.2024 5 z 5


V hodině rysa V hodině rysa Per Olov Enquist

Vynikajici - velmi silne rozhlasove zpracovani s Filipem Kankovskym, smekam pred autorem, reziserem i protagonisty.

25.01.2024 5 z 5


Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Parada. Krasny klasicky detektivni pribeh situovany do poklidneho svedskeho venkova. Struktura pribehu a vztahy mezi protagonisty kopiruji klasicka schemate detektivnich romanu, proslavena jak Agatou Christie, tak treba Vrazdami v Midsomeru (nebo detektivem Colombem). Na pocatku se jedna postava pohada se spoustou dalsich a pak je mrtva... Podari se detektivum postupne vyloucit vsechny podezrele, aby jim zustal pachatel?
Pridana hodnota teto svedske miniserie je vnitrni zivot detektivu - jejich osobni obavy a peripetie a take dynamika jejich vzajemneho vztahu, s tim se A.Ch. prilis nezatezovala :)
Druhy dil jsem cetl jako prvni, takze jsem se obaval, zda v nem nebyl prilis velky spoiler, ale bez problemu :)

22.01.2024 5 z 5


Zítra přijde Olah Zítra přijde Olah Martin Sichinger

Prijemna naladovka. V sedmicce jsme taky zpivavali Pust vsigda budet solnce, takze jsem si nostalgicky zavzpominal, byt jsem nastesti nechodil do takove bizarni skoly. Trinact let je idealni vek na podobny "pribeh", clovek na konci nevinneho detstvi a krizovatce osudu, kterou cestu si vybrat.
Pripominalo mi to Sabachovy povidky.
Urcite si od autora najdu neco dalsiho.

21.01.2024 5 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

moc pekna a mila kniha. Uplne z ni cisela ta pohoda "anglickeho" venkova v duchu mych oblibenych Vrazd v Midsomeru. Prijemne jsem si uzil ty dva dny cteni a jen me mrzi, ze jsem zacal druhym dilem :D

18.01.2024 5 z 5