Žulové město

Žulové město https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15548/zulove-mesto-15548.jpg 4 214 55

Logan McRae série

1. díl >

Aberdeen, evropské naftařské centrum… Blíží se Vánoce, studené, temné a vlhké, a s nimi přichází smrt. Detektiv seržant Logan McRae je první den v práci po roční nemocenské a horší směnu snad zažít nemohl. V zatopeném kanálu se našlo tělo čtyřletého Davida Reida; je uškrcený, zohavený a hodně dlouho mrtvý. Ale tím to teprve začíná. V Žulovém městě řádí sériový vrah a místní média prahnou po krvi. Jako by to ještě nestačilo, Logan McRae se navíc musí potýkat s novým šéfem, detektivem inspektorem Inschem, který nesnáší hlupáky, a s bývalou přítelkyní, krásnou, ale chladnou Isobel MacAlisterovou, která je shodou okolností soudní lékařkou. Jediná dobrá zpráva je, že mu přidělili strážného anděla, konstábla Jackie „Xenu“ Watsonovou. Mrtvých v pitevně přibývá skoro stejně rychle jako čerstvě napadaného sněhu v ulicích a Logan McRae ví, že čas letí. Budou se ztrácet další děti. A přibudou další mrtví. Když si nedá pozor, mohl by být jedním z nich.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , BB art
Originální název:

Cold Granite , 2005


více info...

Přidat komentář

Lmslaver
14.04.2024 4 z 5

Sotva Logan McRae nastoupí po delší odmlce do služby, musí vyšetřovat ten nejhorší a nejodpornější zločin – vraždu a zohavení dítěte. S postupným pátráním a prověřováním podezřelých, přibývá mrtvých a samozřejmě roste i nervozita veřejnosti. Solidní, napínavý kriminální příběh s akčními úseky se čte prakticky sám, až do rozuzlení závěrečné zápletky.

IHT
08.02.2024 4 z 5

Velmi napinave, dost noir, ale vadilo mi chovani kriminalistu k podezrelym. Na jednu stranu mirna snaha, aby byli v ocich verejnosti za profiky, na druhou stranu predpojatost k podezrelym, snaha o rychle reseni a "prisiti" vrazdy prvnimu nebozakovi, ktery se jim dostane do hledacku...
Ale ctive to je i pres tu brutalitu :-)


mi-380
07.11.2023 3 z 5

Aberdeen – město nejen žulové, ale i studené, vlhké, špinavé, v tomto příběhu skoro šílené. Gangsteři, úchylové, násilníci, absence presumpce neviny, lynčující davy. Z klopotných vyšetřovacích postupů často dětinsky jednajících policistů (kombinace myšlenek puberťáka, trvalého přísunu sladkostí a hospodských tahů) byla pro mě nejnapínavější linie vývoje vztahu mezi seržantem a konstáblem.
...
Situace začínala být dost napjatá.
Lidé vykřikovali hesla a hulákali nadávky směrem k budově soudu: muži, ženy, rodiče, prarodiče, všichni se tu sešli, protože prahli po krvi. Chyběly už jen vidle a planoucí pochodně.
A pak dav ztichl.
70 % (zatím 210 hodnotících, průměr je 87 %).

heavy66
01.10.2023 4 z 5

Moje babička mi říkávala, že při jídle se nečte, ale já mám svůj oblíbený rituál. Přijdu z práce, připravím si něco k jídlu a zasednu k večeři s knihou. Po několika kapitolách Žulového města jsem si na babičku vzpomněl. Tohle fakt při jídle číst nechcete! V Aberdeenu jsem nikdy nebyl a tahle kniha není bedekrem, který by lákal k návštěvě. Příběh je napínavý a čtivý, pro antoušky, sadistické nekrofily a pracovníky patologických ústavů nezbytnou příručkou celoživotního vzdělávání!

m2056
02.09.2023 4 z 5

Kniha je dobře napsaná je to smutný příběh který vás přímo pohltí.

Johhanka79
17.03.2023 4 z 5

Smutné. Kam sahá lidskost? K čemu nás osud dožene? Vlivy na osobnost člověka. Přečtěte, naleznete víc než jen "detektivku".

ZuK1
02.12.2022 4 z 5

Ty nejhorší zločiny, jakými jsou vraždy dětí, nechutné a dost podrobně popisované odklízení mrtvých, rozkládajících se těl zvířat, děj odehrávající se v Aberdeenu, kde pořád jen sněží, prší, je bláto, zima, fouká ... na první pohled tedy nic pro mě. Jenže to vše je doplněné zajímavými postavami, okořeněné suchým britským humorem, čtivě a napínavě napsané, takže závěr je takový, že už mám objednané další díly série :-).
A navíc vás autor hned na první straně knížky pod poděkováním trošku uklidní slovy: „Aberdeen není tak strašný, jak ho líčím. Věřte mi ... “

konicekbily
20.11.2022 5 z 5

Jak píší kolegové - je to hodně silná káva! Vypadalo to na sériové dětské vraždy, vyšetřované místním policejním oddělením - popisy jsou hodně realistické - není to čtení pro slabší povahy. Ale celý příběh je složitější, postupně odkrývaný a na závěr je vše objasněno a původní nepochopitelné souvislosti dávají smysl.

beata-betsy2310
24.08.2022 4 z 5

(SPOILER) "Ďalší vyriešený prípad. Ďalší zničený život."
Blížia sa Vianoce... no nečakajte že Vás imelo, a vianočná výzdoba rozveselí! Vonku je upršané a sychravé počasie, a nie je to len zima ktorá spôsobuje zimomriavky - mestom Aberdeen sa plíži smrť.
Po roku Pn-ky sa detektív seržant Logan McRae vracia späť do práce a rovnými nohami skočí do prípadu - v priekope našli telíčko nezvestného malého Davida. Monštrum, ktoré to má na svedomí behá po uliciach Aberdeenu a vyberá si ďalšiu obeť. Seržan Logan s konstáblom Jackie Watsonovou a šéfom Inchom sa dostávajú pod veľký tlak - majú medzi sebou v polícii "špicľa" ktorý donáša miestnemu novinárovi Millerovi. Palcové titulky na prednej strane novín čoraz viac rozdúchavajú vášne medzi obyvateľmi mesta, ktorí berú spravodlivosť do vlastných rúk. V tomto pekle sa snaží Logan dostihnúť vraha skôr, ako pribudne ďalšia detská obeť. No pohybuje sa tu naozaj iba jeden vrah?
Aby Loganov život nebol taký jednotvárny, pri vyšetrovaní sa stretáva so svojou ex, súdnou lekárkou Isobel, ktorá vyzerá tak dobre až to bolí, potýka sa s úspešným obhajcom Slizkým Sandym, ktorý "ľavou zadnou" zatknutých páchateľov púšťa na slobodu a miestna mafia si vybavuje medzi sebou účty - veď poriadok aj v podsvetí musí byť - neokradneš svojho šéfa.
Príbeh zaostruje pohľad na detské obete - chlapcov, takže ak máte silný žalúdok - už teraz mám zoznam konkrétnych knihomoľov z tejto skupiny :-) - pre ktorých je toto ich šálka kávy, nech sa páči.
Mne osobne počas čítania chýbalo tzv. zrýchlenie tepu a sucho v ústach, akosi som to očakávané napätie našla až v závere knihy. Hnevalo ma ako autor ani nevygradoval situáciu, ale naopak ju hneď "zabil" vetou ako napr.:" A vtedy Logan videl M..... naposledy živého". Rovnako sa autor často opakoval v opise neustáleho ujedania sladkostí detektíva Incha, či zdravotných ťažkostí Logana a naopak niektorým postavám venoval málo priestoru, ale to snáď napraví v pokračovaniach. Takže tie moje poznámky vyslovené popod nos typu, čože? to snáď nie!, pfúúú!!! to som počas čítania tejto kniha nemala. Napriek tomu sa do Abereenu vrátim, a spolu s Loganom, Jackie a Inchom sa pustím do ďalšieho pokračovania.

jprst
15.08.2022 5 z 5

Svižně napsaná detektivka ze skotského Aberdeenu, které místy nechybí typický britský suchý a černý humor, což dokáže tak trochu změkčit její jinak drsnou a brutální hlavní zápletku. Společně s dobře vykreslenými hlavními postavami a reálně popisovaným průběhem vyšetřování to dělá z příběhu poutavou četbu.

bosorka
04.04.2022 4 z 5

Atmosféru má MacBridova detektivka perfektní, trochu z ní mrazí a ideální číst ji pod dekou s hrnkem horké tekutiny po ruce. Protože neustále padající déšť (či sníh), co splachuje detektivům veškeré stopy, to, jak se za zločinci neustále klouzají po blátě či umydleném mokrém sněhu - to vše dodává knize tu správně ponurou a studenou náladu. K tomu několik ohavných zločinů (to, že se jich tam prolíná víc, drží čtenářovu pozornost a tudíž nenudí ani trochu), které jsou uspokojivě vyřešené, policajti sympaťáci, advokát slizoun a ne zcela černobílý novinář. Prostě krimi, jak se patří a ještě okořeněno takovým tím drobounce pichlavým anglickým humorem. V rámci žánru dobré počtení.

Česneksmedem
09.09.2021 5 z 5

První díl série je dost drsný a citlivější povahy by u jeho čtení neměli jíst ani popcorn...
Nejprve jsem si říkal, že si skotský spisovatel řekl, že tomu souputníku z Brazílie ChC ukáže, že se dá napsat ještě zvrhlejší krimi. Ale asi to byl jen takový můj úlet.
Docela jsem si užíval jména a příjmení – Logan (což jak jistě víte je typ auta), příjmení Erskine nás zavádí k jedné spisovatelce a detektiva inspektora Insche jsem si překřtil na Inčučúny. A ta jeho úchylka, to je taky paráda. Knihu doporučuji!

moudivlacek
23.01.2021 5 z 5

Na doporučení čtenářů jsem se pustila do této knihy a rozhodně toho nelituji. Byla to parádní jízda. Autor, který rozhodně umí psát správné detektivky! Detektiv seržant Logan McRae nastupuje do práce po dlouhé nemoci a hned je nucen se zapojit do několika velmi zapeklitých případů, hlavně do lovu vraha malého chlapce. Logan není sice policista nováček, přesto je tu pro něj spousta "poprvé". Jeho nový šéf detektiv inspektor Insch mě velice pozitivně překvapil. On i Logan jsou "jen" lidé a mají i své chyby, mýlí se a nejde vždy vše tak, jak by si přáli, žádní supermani. V každém případě jsou to chytří mozky.
Takže kdo rád napětí, někdy dost drsné, spletité vyšetřování komplikované a prošpikované jinými případy - tato kniha se vám (stejně jako mně) bude určitě líbit. Doporučuji!

Metla
09.12.2020 5 z 5

"Zlomte vaz," zavolal Logan na inspektorova mizející záda.
"Díky, seržante." Insch vesele zamával, ani se neotočil.
"Ne, vážně," hlesl Logan, "doufám, že spadneš a něco si zlomíš!" Ale počkal si, až se zavřou dveře a Insch bude z doslechu.

Netuším, jaké sci-fi bláboly psal Stuart MacBride před uposlechnutím rady svého agenta, ovšem jeho první brázda na poli detektivek na mě udělala zatraceně dobrý dojem. Zpočátku jsem kroutila očima: „Zase násilí na dětech, už zase polda zapletený s patoložkou a jejich problémy v ráji, ach jo.“ Přesto mě autor dokázal mile překvapit, nedržel se osvědčených schémat, vsadil na rozmanitost a nahodilost lidských životů.
Aberdeen bičují deště i sněhové vánice, seržant Logan McRae se po dlouhé nemocenské vrací do zaměstnání a město se právě začíná otřásat vlivem nálezu těla malého chlapce. Média se slétají jako supi a bude hůř…
Téma je vážné, Stuart MacBride však dokázal tragické situace dovedně namixovat s humorem. Nic, u čeho bych se lámala v pase s výbuchy smíchu, jen se mi kdesi uvnitř usadil konstantní cynický úsměv. Mohou za to živé dialogy, Loganovy úvahy i špičkování s kolegy, jednání spousty vystupujících postav nese prvky komična: hromadné jásání policejního sboru nad inzultací právníka, jemně zlomyslný šéf požírající bonbóny po kilech, další nadřízená vyžilá dýmající fabrika na záletech, dotěrný novinář s mocí ničit kariéry či tvořit hrdiny – podobnými detaily je román prošpikovaný. Nešťourá se příliš v ničím soukromí, psychologicky neanalyzuje, filozoficky nehloubá a přece není myšlenkově mělký, charaktery si navíc bez problémů oblíbíte.
Žádné geniální zločiny chladnokrevných predátorů a krkolomné dedukce citlivých detektivů s IQ vyšším než Eiffelovka, prostě jen všední dny v pekle policejní práce, když se rozpoutá sračková smršť. Zapomeňte na ostře vymezenou hranici mezi bílou a černou, tady se čtenář většinou pohybuje ve stínech šedi. Obvykle v těch temnějších.
Síla knihy je ve svěžesti zpracování, nikoliv v originalitě zápletky. Jasně, při odhalování pachatelů byli detektivové tradičně pozadu za čtenářem a například informační díru jsem odhalila dlouho (stovku stran) před Loganem. Aby ne, vždyť já měla ohrádku s několika vybranými podezřelými, on jich měl plný Aberdeen. Nechci šťourat, „Žulové město“ mě opravdu bavilo, což je důvod, proč na misku vah přihodím (možná malinko neobjektivní) pátou hvězdu. 85%

„Logan s povzdechem vstal.
Další vyřešený případ. Další zničený život.“

Babo
08.12.2020 4 z 5

Jako jen občasný čtenář detektivek asi nebudu úplně ten správný hodnotitel,ale kniha se četla dobře,měla spád ,postavy veskrze sympatické.
Samozřejmě pátrání po vrahovi malých dětí je samo o sobě napínavé a emotivní .
K tomu ta správná atmosféra naprosto nelákavého počasí ,hned si člověk víc váží příjemného teplíčka doma.
Nepoběžím sice hned do knihovny pro další díly,ale je možné,že až zase budu přemýšlet co číst,tak sáhnu po dalším pokračování .

Prateri
20.07.2020 5 z 5

Pan spisovatel v poděkování napsal: Aberdeen není tak strašný, jak ho líčím. Věřte mi . . .

To jsem si oddechla. Ponuré počasí, zima, déšť a sníh, ztracené děti - bydlet tam, tak se odstěhuji. Nicméně detektivka je to úžasná. Kriminální policie se nezastaví, nenudí se a vy také ne. Kriminálních případů přibývá a moc si přejete, aby ztracené děti měly ještě šanci.
Seržant Logan a konstábl Watsonová jsou rozhodně správná dvojka. I vtipné situace se v knize najdou. Jdu na druhý díl.

Bee240
25.09.2019 5 z 5

Tato kniha je naprostý skvost , pokud máte rádi morbidní a napínavé čtení je tato kniha jasná volba. Už ji mám doma tolik let a pořád jsem odkládala její přečtení , ale nadešel její čas a čtení jsem si pořádně užila a hltala každé slovo. Pro někoho to může být zvrácené jelikož v knize jde o únosy malých dětí a jejich vraždy ale kniha je strhující. K přečtení mě přesvědčila první strana , když jsem přemýšlela co si přečtu vzala jsem tuto knihu do ruky a otevřela ji a byla to jasná volba. Velmi jsem si oblíbila hlavní postavy Logana MacRae a Jackie Watsonovou. Kniha je prosycena vraždami a únosy malých dětí , pořád se tam něco děje a není tam jediné "hluché" místo. Kniha byla skvělá a i když je starší kdo nečetl určitě doporučuji. A musím rozhodně sehnat další čtyři díly , tuto sérii potřebuji mít celou.

Olous1
07.08.2019 5 z 5

Tak tohle byla fakt jízda, musím říct, že mě kniha vůbec nenudila.Je to samozřejmě smutné téma, vraždy malých dětí. Díky knižním přátelům na databázi knih mám nového autora.Běžím do knihovny pro další díl. Určitě stojí za přečtení.

Nelly
07.08.2019 3 z 5

Omlouvám se všem, kdo dali 4-5 hvězdiček, ale pro mne to byla jedna z těch slabších detektivek. Už to, že jsem ji četla tak dlouho, o něčem vypovídá - místy to bylo tak nudné, že jsem chtěla dát jen 2 hvězdy, ale za akčnější konec jsem jednu hvězdu přidala...

ivoiro
01.05.2019 4 z 5

Musím říct, že jsem objevil dalšího autora, kterého knihy si rád přečtu. Jdu shánět další díl.

Štítky knihy

děti skotská literatura sérioví vrazi

Autorovy další knížky

Stuart MacBride
skotská, 1969
2009  87%Žulové město
2012  88%Zjizvená tvář
2013  90%Krvavá lázeň
2013  84%Smrtící záře
2013  88%Slepé oko

Kniha Žulové město je v

Právě čtených1x
Přečtených284x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených20x
Knihotéce188x
Chystám se číst124x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x