greyw9278 greyw9278 komentáře u knih

☰ menu

Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Je to zajímavá a příjemná kniha, ale ztotožňuji se s tím co napsala elizabeth_ba:
"Z historického hlediska je i samotný román naprosto out, i když na vině není Waltari, ale zejména pokrok v egyptologii od napsání románu. Jen v rychlosti k těm nejzákladnějším chybám – manželkou generála a faraona Haremheba (který sice nebyl vznešeného původu, ale byl vzdělaným písařem, nebyla Beketamon ale Mutnedžemet (nebo Mutnedjemet), s největší pravděpodobností Nefertitina nevlastní sestra; faraon Achnaton (než přijal toto jméno Amenhotep IV.) nezaložil jen Atonův chrám ve Vesetu (řecky Thébách) ale celé město Achetaton (dnešní Tell el –Amarna), které postupně zpustlo, až zaniklo docela, když se po Achnatonově smrti nový faraon Tutanchamon navrátil i se svým dvorem na nátlak kněžích (a taky kvůli rozvratu egyptské společnosti a narušení jejích základních hodnot včetně božské podstaty faraona) k uctívání starých bohů (v čele s Amonem) a tím i zpět do Vesetu (Théb). Jinak Haremheb jméno Achnatonovo, Tutanchamovo a Ajovo (což byli tři jeho předchůdci na pozici faraona, kteří se zapletli s Atonem) neodtesával a neničil, k tomu došlo až za Ramsesse II., který nechtěl, aby se kdekoli objevilo jméno jiného slunečního boha než Amon-Ra, jeho patrona a ochránce. Podtextem je oslava monoteismu, čili nějakého předobrazu křesťanství již cca 13 století před narozením Krista."

05.03.2022 4 z 5


Tajemství života Tajemství života Blahoslav Balcar

Kniha z "telefonní budky". Autor podle mě vůbec nepochopil co znamená vědecký přístup a myšlení. To jakým stylem je to psané mi přijde velice urážlivé a arogantní. Myslím si, že víra je dar, ale střesme se těch co nerozlišují mezi vírou a "pravdou/dogmatem", protože "vědí" co je "pravda"! Doporučím: https://www.youtube.com/channel/UC6ysV-uW_gt8PhEs98jWh1Q

30.04.2021 odpad!


Stručná historie času Stručná historie času Stephen W. Hawking (p)

Pro mě skvělá kniha na usínání, lepší jak ovečky. Něco málo jsem i pochopil, ale ještě tak 10x znovu projít a možná budu i tušit. Je dobré o tematice už něco vědět, ale stejně to nebude stačit. Pokud to nestudujete, tak se hold budete asi ztrácet.

22.06.2020 5 z 5


Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

Poslouchal jsem audio-verzi, která je výtečná. Kniha nedělá z Muska modlu ani šílence, "jen" někoho kdo uvažuje jinak. Je zde popisován nejen pan E. Musk a jeho cesta, ale celé koncepty a plány do budoucna. Je zde nastíněna vize. Mluví se tu o lidech kteří jsou mozkem a rukama i ústy společností kde je Elon srdcem/motorem. Komentáře lidí co Muska nemusí a dostali se s ním do sporů, jeho přešlapy, ale i vyjimečné vlastnosti... Také je zde vidět stát a státní podniky, kde vidíme rozdíl mezi efektivitou firem Muska a klasickým neefektivním modelem státních zaměstnanců bez motivace s přemrštěnou byrokratickou odpovědností (prostě hnusnej/blbej/zlodějskej/špinavej/páchnoucí/tupej... -socialismus/nesvobodu/byrokracii za státem vybrané/ukradené prachy lidí).

22.06.2020 5 z 5


Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad Václav Erben

Velice sofistikovaně napsané, s množstvím zajímavých reálií. Na můj vkus tam J. z K. a Poděbrad potkává moc slavných lidí, veze se v pěkně oportunistickém kšeftu (což pak shazuje jeho historický úspěch v landfrýdech...) a ten konec s Prokopem Holím se mi vůbec nelíbil.

19.03.2020 4 z 5


Einsteinovo řešení světa bez válek Einsteinovo řešení světa bez válek Jiří Vančura

Zajímavý pohled na Einsteinovu protiválečnou a politickou angažovanost. Představa nadnárodní represivní složky, která by byla policií světa. Jak sám autor píše, velké státy se nikdy nevzdají své suverenity, nebudou mít zájem na takovém projektu. Možná že nějaká světová vláda jednou vznikne, avšak jaké utrpení tomu bude předcházet ? Einstein: „Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“ Knížka je to hezká, jen je tam mockrát slovo Einstein a divná chvála první republiky.

22.01.2020 4 z 5


Misijní úsilí církve Misijní úsilí církve Josef Dolista

Obecné poučky a definice z misijního okruhu. Návody jak přistupovat k misijní činnosti a jak chápat některé výroky autorit. Měl jsem pocit že někde narážím na protiřečení si, ale slova a významy jsou přeci ohebná. Zaujala mě určitá vychytralost, s níž se počítá pro misijní úsilí a s níž byla knížka také psána. Docela zajímavé čtení, ale potřeba znát/najít si určitou katolickou terminologii.

03.10.2019 3 z 5


Spomienky na Timor Spomienky na Timor Vincent Lechovič

Zajímavé přiblížení misijních praktik a situace křesťanství na Timoru. Vše z pohledu a pera slovenského misionáře Verbistů neboli Společnosti Božího Slova. Vytvořeno z jeho poznámek a dopisů na Slovensko. Dobově se odehrává v 1/2 20st.

03.10.2019 3 z 5


Zikmund Lucemburský - Tajné vzpomínky Zikmund Lucemburský - Tajné vzpomínky Josef Bernard Prokop

Velice se mi zamlouvala forma, jakou dílo bylo psáno. Toto historické období znám jen povrchně, ale přesto se mi děj zdál příliš idealizovaný, hlavní hrdina byl na můj vkus příliš šlechetný a popis situace jednostranný. Nehodlám se tajit svou sympatií k Husitství, což určitě má vliv na můj názor, nezapadá tak kniha zcela do mé představy "reality/historie", přesto že vím že Husité páchali strašná zvěrstva, i tak z knihy cítím jednostranný úhel pohledu. Kniha mi přesto vše přišla poutavá a zajímavá.

11.04.2019 3 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Je to pohled na svět a o pohledu na svět. Nevěděl jsem, že to je tato kategorie knih. Ten kdo se v „této" filozofii hledá tak ohodnotí kladně, ale beru to tak že: "všude dobře, doma nejlépe" a jsem tu abych žil, na to opravdu nemusím číst tuto kravinu. Pustím si Michala Tučného - Abych tu žil, což je mnohem lepší ekvivalent, který mě hodí do příjemné pohody, a nemusím na to číst toto. Bohužel nemůžu doporučit.

11.04.2019 1 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Poutavé postapokalyptické vyprávění. Zasazené do jediného a krásného Moskevského metra. Evoluce tu proběhla trochu rychleji než je zdrávo, ale pro děj odpustitelé. Někdy trochu moc filosofie a ke konci natahované, ale přesto promyšlené a zajímavé sci-fi. Stylem podobné Dnu Trifidů. Titul můžu jen doporučit, ale Metro 2034 už nedoporučuji!

31.08.2018 4 z 5


Templáři Templáři Ernst Sommer

Druhé vydání se mi zdá lepší. Čtenář by měl mít asi trošku povědomí o době zasazení, jinak by se mohl ztrácet. Naprosto brilantní kniha našeho rodáka Sommera. Vřele doporučuji.

31.08.2018 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Určitě by se našli vědci, kteří by vytkli nějakou tu mouchu, ale pro běžného smrtelníka to je klenot. Jednoduše je to perfektní, a i humor je zde skvěle zakomponován. Lze jen doporučit!

31.08.2018 5 z 5


Mnich, který prodal své ferrari Mnich, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Naivně jsem si myslel, že to bude o jihokorejských buddhistických mniších, kteří prý kvůli sociálnímu statutu jezdí v supersportech. Bohužel se naplnili mé obavy, a je to rychlokvas západní trubky. Z knihy jsem měl pocit, jako kdybych seděl na srazu nějaké jehovistické propagandy, které sám řečník ani nevěří. Skončil jsem v půlce, takže berte mé hodnocení a názor s rezervou.

12.08.2018 odpad!