Templáři

Templáři https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29133/bmid_templari-9OS-29133.jpg 4 96 29

Barvitá freska o slavném vzestupu a tragickém pádu rytířů Templu. Pod tyranií krále Filipa Sličného, v době plné intrik, scestné morálky i barbarství držitelů moci se z hrůzného násilí rodí mystická legenda o tajemstvích templářského řádu.

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Mht
Originální název:

Die Templer , 1935


více info...

Přidat komentář

Naďa2411
25.03.2024 5 z 5

Mám ráda historické knihy, tato akniha mi připomněla velmi smutné období Templářů a to jejich zrušení řádu. Autor věrohodně popisuje příběh, který vychází ze skutečnosti z období vlády francouzského krále Filipa IV. Sličného.
Spisovatel velmi podrobně popisuje jejich zánik. Králi se hodí naše české přísloví: "Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde."
Líbilo se mi.

Bakana
17.12.2023 5 z 5

Mám ráda tenhle typ knížek. Maximálně se drží dochovaných historických faktů a domyšleného je tam minimálně. Za mě na prostá pecka!


BorknagarSK
30.09.2023 5 z 5

Prečítané za dva dni. Ak na to pozeráte, ako na román - skvelé, a zasa, ak si to predstavíte ako historickú udalosť, človeku až príde zle z toľkého množstva intríg, zrady, posadnutosťou mocou, len aby sa niekto obohatil a upevnil si svoje "teplé miestečko". Takto skončiť si nik nezaslúži. Dejiny, z ktorých sa treba poučiť. Smutný koniec rádu, oddaný Bohu a nie svetskému životu.

klmonkaa
25.01.2023 5 z 5

Bolo mi do plaču pri predstave (a že táto kniha nabudila ozaj veľkú predstavivosť!), koľko mladých krásnych mužov bolo utýraných k smrti, a to len a iba kvôli náboženstvu, mocichtivosti, chamtivosti mocnej osoby.. Absolútna nespravodlivosť, cítila som sa bezmocne a naštvane.

alabra
26.07.2022 4 z 5

Po nějakém čase opět vyslechnuto jako audiokniha, dokonale zpracovány materiály, do detailu zachycena tato smutná událost, dokládající všechny špatné povahové vlastnosti lidí, které převáží jakékoliv dobré pohnutky. Láska a pravda málokdy zvítězí.

666Jitka
25.05.2022 5 z 5

Skvělá kniha o neblahém a smutném osudu rytířů Templu by mohla být brána skoro jako literatura faktu. Člověku je místy až zle a má vztek, když si uvědomí, že co svět světem stojí, stačí pár pomluv, politických intrik a lží a osud tisíců lidí je zpečetěn jenom proto, že se někomu znelíbí, a protože často někdo prahne po jejich majetku. Obdobné praktiky jsou poplatné každé době, protože i dnes je pravda ohýbána a veřejné mínění ovlivňováno tak, jak se to hodí "spravedlivým" mocným. Připomíná mi to nesmyslný hon na čarodějnice a je obdivuhodné, že někteří z templářů vydrželi i několikanásobná krutá mučení, dlouholetá věznění v otřesných podmínkách a stejně nepřiznali, co se po nich žádalo. Čest jejich památce...

Andrea864
14.04.2022 5 z 5

Skvěle napsaná kniha o naprosté bezmoci proti úmyslům mocných. O konci templářského řádu jsem věděla docela dost, ale některé detaily jsem se dozvěděla až v této knize. Smutné a poučné čtení.

boxas
21.07.2021 5 z 5

Tolik zášti, chamtivosti, mučení, ale i pevné víry a obětavosti... Smutná kniha.
Stojí za přečtení!

Abroš
01.09.2020 5 z 5

Pro mě informativní kniha o konci Templářů.Zajímavé skladby vět,rychlý spád,dobře se to četlo.O chování mocipánů katolické církve nemám a nikdy jsem neměl valné mínění,takže mě jejich odstřel Teplářů ani nepřekvapil.Zajímavá kniha.

pydla
06.08.2020 4 z 5

Zajímají Vás rytíři Templu a nebaví Vás dějepis? Překousnete-li překlad v mírně starší mluvě české, pak sáhněte po této knize. Krásný náhled do historie Templářů, zasazený kousek před osudným pátkem třináctého, kdy se král Filip zvaný sličný, jal uzmout bohatství templářských pokladnic. Kniha dokáže vtáhnout do děje, vcítít se do beznaděje velmistra Molaye a politiku tamní doby, sílu a moc církve a inkvizitorů, moc pera nad mečem, kouzlo překrucování slov i slabost a malost papeže, se kterým si král Filip pohrával jako s loutkou. Doporučuji.

Rihatama
18.06.2020 4 z 5

Ernst Sommer, syn židovského továrníka a kterého matka spáchala v Terezíně sebevraždu, psal. Psal novinové sloupky, psal historické romány. Psal, aby se vyrovnal se židovskou otázkou. Templáři toho nejsou výjimkou. A tak se nám před očima odvíjí drama hodné Shakespeara. Spíše než vzestupu, věnuje se Sommer detailně především pádu Templářů. Trudné čtení. Sommer za Kaspického Kladivem na čarodějnice příliš nezaostává. Detailní popisy scén mučení jsou až příliš plasticky popsané... Zhřešili chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu, když už nechtěli být chudí? Peníze přináší moc a moc rodí nepřátele. Pro templáře příliš mocné nepřátele. 12. st. byla dobou válek, vražd nebo třeba papežského schizmatu. A útrpného práva, jehož rozkvětu později tak přál brutální středověk. Templáři vyvstali jako pták fénix, aby po necelém století shořeli a obrátili se v prach, čemuž nezabránil ten, kdo jediný mohl. Nebo vlastně asi nemohl. Vždyť i papež je jen člověk. A papež Kliment V. byl zjevně člověk slabý a vydíratelný. Kolik tisíců lidí umíralo po staletí z pochybných důvodů tzv. hereze? A k tomu stačilo jen slovo. Podezření. Podplacený či jinak donucený svědek. Vskutku ďábelský nástroj v rukou mocných a církve. Nejednou jsem přitom vzpomněla na Jméno růže.

zuvacka
09.03.2020 5 z 5

Citát: Slovo slabocha a Jidáše je horší než otevřené nepřátelství.

matej.kulistak
20.07.2019 5 z 5

Jedna z těch vzácných knih, které dokáží přiblížit historii na dosah ruky. Udělat z ní zkušenost pochopitelnou současnému člověku. Skvělá, skvělá kniha. Ale není pro úplně slabé žaludky, místy jsem si přál, aby ta a ta pasáž už konečně skončila.

Jaruš7
10.05.2019 5 z 5

Česká literární stopa v zamlžených dějinách evropské víry.
Je rok 1314-5 v Čechách vládne Jan Lucemburský, ve Francii Filip Sličný, Templářský řád rytířů bohatne navzdory papeži i francouzskému králi. Ortel smrti pro rytíře je jen otázkou co jim vyslovit za vinu, a tak když se víra a pletichy mocných prolnou je z toho masakr, který ve Francii z posloupnosti historické je jistým způsobem zakletím. (Barolomějská noc, Francouzská revoluce)
Kniha je úžasně bohatě výpravná, všechny detaily jsou logicky i pocitově provázané, jako scénář z deníku templářů.
Je neskutečné, jak myšlenka nutné víry pro blaho duše těch nuzných , dokázala ďábelský zotročit duše těch v kněžském rouchu.
Vývoj k Viklefovi a Husovi (přesně za 100 let) je následkem rozmachu církevní moci.
Audiokniha skvělá.

Miro.slav
21.02.2019 5 z 5

Kniha bola spočiatku ťażkopádna, čakal som, že to bude nudné až do konca. Omyl. Ernst Sommer sa rozprávania o Templárskom ráde zhostil majstrovsky. Nie sme síce svedkami založenia tohto rádu v r. 1119 Hugom de Payens, a ani svedkami obdobia jeho najväčšej slávy. Dozvedáme sa iba trpký koniec, ktorý má na svedomí Filip IV. Pekný. Je až zarážajúce, že sa taký mocný rád vôbec podarilo zničiť a na hranici zomrel nielen Jacques de Molay, ale aj kopec rádových členov. Pre mňa rozhodne stálo za to si osviežiť dačo z histórie.

alabra
11.01.2019 4 z 5

Souhlasím s hodnoceními ostatních, i já poslouchala audioknihu a nezbývá než chválit zpracování. Lahůdka pro milovníky historie.

greyw9278
31.08.2018 5 z 5

Druhé vydání se mi zdá lepší. Čtenář by měl mít asi trošku povědomí o době zasazení, jinak by se mohl ztrácet. Naprosto brilantní kniha našeho rodáka Sommera. Vřele doporučuji.

onRock
21.08.2018 5 z 5

Jeden z mnohých príbehov zneužitia moci v dejinách ľudstva. Jeden z mnohých príbehov plný intríg, vydierania, klamstiev, mučenia, korupcie a zbabelstva aj v radoch takzvaných duchovných, ktorí jednajú viac ako telesne. Osvetlenie zla štátnej aj cirkevnej moci, kňazstva aj pápežstva.

Bolomsson
12.07.2018 4 z 5

Poslechnuto ve formě audioknihy a poslech to byl velice příjemný. Poslouchat tento příběh o templářích z úst vypravěčů, jakými jsou či byli Miroslav Moravec, Pavel Soukup či Petr Pelzer je samo o sobě veliké dobrodružství, takže jsem si tento příběh o templářích moc užil.
Kniha líčí a podrobně popisuje poslední léta tohoto mocného řádu templářů, jejich marný a intrikářský boj s francouzským králem Filipen IV. Sličným, který svými intrikami a touze po jejich obrovském bohatství dal základ k tomu, aby tento po dvě staletí fungující mocný řád rozprášil.
Tato kniha je i jasnou ukázkou toho, že žít ve středověku zkrátka nebyl žádný med. Jinak řečeno...když si mocní usmyslili, tak vás jednoduše popravili, zlikvidovali a váš majetek zabavili a nepomohlo vám ani to, že za vámi stál papež či církev.

RyonMathrin
16.05.2018 4 z 5

„...jejich vyvraždění není obžalobou ani Boha, ani církve, ani jich samotných. Je obžalobou lidské malosti a všech, kteří tak uvažují dodnes.“

Co se týče příběhu: Zrada, ta nejhorší zrada. Když pro něco žijete a dokonce byste za to položili život, a někdo se vás troufne nařknout, že ne ?! Lživé obvinění, tolik mrtvých a mučených a jen kvůli chamtivosti... Francouzský král potřeboval peníze a zjistil, že Řád Templářů je vlastně bohatší než on. Je to smutné, historie se stále opakuje. Když jsou je někdo moc šikovný nebo vlivný a vládnoucí elitě se to nelíbí (nebo říká věci proti této elitě), je deshonestován nebo rovnou odstraněn.
Je ironií osudu, že se po zatčení templáři málem osvobodili a pak by se možná francouzskému králi ubránili. (pokud je pravda, že se Jacques de Molay osvobodil z pout a své cely a dostal ke svým 150 druhům).

Co se týče literárního zpracování: Muselo dát spoustu práce prostudovat historická fakta. Příběh je tragický a ke konci až rozvláčně rozpitvává vztahy král - jeho spolupracovníci – papež – templáři. Netušil jsem, že docházelo k výslechům útrpným právem celkem 4x ! A že velmistři byli vězněni od zatčení celých 6 let, než se papež rozhodl pro definitivní řešení – řád zrušit.

Každopádně poutavé, napínavé vyprávění. Na to jak jsem ve škole neměl rád dějepis, se k němu postupně skrze podobná zajímavá témata nečekaně vracím...